Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану підприємства (стр. 3 из 9)

Метою аналізу фінансового стану підприємств є підвищення його фінансової стійкості та платоспроможності на основі збільшення економічного потенціалу та поліпшення структури активів, власного капіталу і зобов’язань.

Поняття активів та зобов’язань визначено Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» прийнятий Верховною Радою України 16 липня 1999 р.

Згідно з цим Законом поняття активів та зобов’язань мають наступні значення:

Активами є ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Зобов’язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій, і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Поняття власного капіталу визначається Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затвердженим наказом Міністерства фінансів України 31 березня 1991 р. №87.

Власний капітал – це частина в пасивах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Аналіз фінансового стану підприємства в умовах застосування сучасних інформаційних технологій грунтується на визначенні основних елементів процесу дослідження активів, власного капіталу і зобов’язань. На цій основі формуються взаємозв’язані етапи виконання відповідних аналітичних процедур і розробляються логічно-обгрунтовані алгоритми узагальнення та оцінки відповідної інформації з метою прийняття управлінських рішень щодо подальшого розвитку підприємства.

Електронну інформаційну систему управління активами, власним капіталом і зобов’язаннями підприємства побудовано за трьома рівнями обробки економічної інформації.

Перший рівень електронної системи обробки економічної інформації відповідає етапу первинного обліку фінансово-господарських операцій, який є джерелом фактографічної інформації, що застосовується переважно в оперативному аналізі та контролі.

Вихідні документи аналітично-контрольної спрямованості, що формуються на першому рівні електронної системи обробки інформації щодо залишків і руху активів, власного капіталу і зобов’язань підприємства, складаються відповідно до мети оперативного управління на основі даних первинного обліку, правової та нормативно-довідкової інформації.

Наступний рівень електронної системи обробки інформації відповідає стану поточного обліку і дозволяє узагальнити облікову фактографічну інформацію, перш за все, за відповідними періодами, застосовуючи методичні прийоми рестроспективного (поточного) аналізу. Електронні регістри поточного обліку є основним джерелом поточної облікової інформації щодо операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства, зведеної за відповідний період, переважно за місяць.

Найвищий рівень узагальнення облікової інформації у формах фінансової звітності дозволяє здійснити ретроспективний та перспективний аналіз економічного потенціалу підприємства, визначити ефективність фінансово-господарської діяльності, оцінити рух та інтенсивність використання коштів, розміщених в активах підприємства, дати загальну оцінку політиці підприємства щодо управління його активами та джерелами їх фінансування. Саме ця інформація, досліджена протягом тривалого періоду є основою прогнозування економічного потенціалу підприємства за показниками балансу.

Формалізація аналітичного процесу в управлінні активами, власним капіталом і зобов’язанням підприємства на основі побудови організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансового стану грунтується на визначенні мети і завдань, системи показників, інформаційного та методичного забезпечення аналізу.

Приблизну структуру організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансового стану підприємства наведено у таблиці:

1. Мета і завдання фінансового стану
1.1. Мета 1.2. Завдання
· Метою аналізу фінансового стану підприємства є пошук шляхів і резервів зростання його ринкової вартості, поліпшення структури; · Оцінка структури активів і пасивів підприємства;
· Аналіз динаміки активів і пасивів за складом і структурою;
· Аналіз руху та ефективності використання активів підприємства;
· Аналіз джерел фінансування підприємства;
· Аналіз фінансової стійкості та платоспроможності підприємства;
· Аналіз рентабельності та ділової активності підприємства;
2. Об'єкти і суб'єкти аналізу фінансового стану
2.1. Об'єкти 2.2. Суб'єкти
· Активи в цілому та за видами; · Вищі посадові особи підприємства
· Власний капітал в цілому та за видами; · Економічні служби підприємства
· Чинники, що спричинили зміну економічного потенціалу; · Керівники функціональних та структурних підрозділів підприємства
· Чинники, що вплинули на фінансову стійкість та платоспроможність · Власники та акціонери
· Чинники, що вплинули на рентабельність та ділову активність підприємства; · Зовнішні користувачі інформації
3. Система економічних показників аналізу фінансового стану
3.1. Абсолютні вартісні показники, джерела яких є облік; 3.2. Відносні показники, які є наслідком аналітичної обробки облікової інформації
· Залишки та обороти з надодження і використання активів в цілому та за їх видами; · Відносні показники структури активів, власного капіталу та зобов'язань;
· Залишки та обороти з надодження і використання власного капіталу в цілому та за їх видами; · Відносні показники динаміки активів, власного капіталу та зобов'язань;
· Залишки та обороти з надходження і погашення зобов'язань в цілому та за їх видами; · Відносні показники інтенсивності процесів
· Доход від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)
· Чистий прибуток підприємства
· Абсолютні показники динаміки.
4. Інформаційне забезпечення аналізу фінансового стану
4.1. Зовнішня інформація 4.2. Внутрішня інформація
· Правова; · Планова;
· Нормативна; · Фактографічна
· Довідкова
5. Методичні прийоми обробки первинної інформації
5.1. Економіко-логічні методи 5.2. Економіко-математичні методи
· Грунтування; · Методи обробки динамічних рядів;
· Методи регресійно-кореляційного аналізу;
· Порівняння;
· Розрахунки відносних показників; · Методи моделювання.
· Розрахунки середніх показників;
· Деталізація;
· Елімітування.
6. Узагальнення і реалізація результатів аналізу фінансового стану
6.1. Узагальнення результатів 6.2. Реалізація результатів
· Систематизація інформації; · Оцінка заходів щодо збільшення економічного потенціалу та підвищення фінансової стійкості і платоспроможності підприємства з точки зору найбільшої відповідності фінансової стратегії підприємства;
· Кількісна оцінка втрачених можливостей збільшення економічного потенціалу та підвищення фінансової стійкості і платоспромодності підприємства; · Вибір оптимального варіанту заходів щодо поліпшення фінансового стану підприємства;
· Кількісна оцінка потенційного збільшення економічного потенціалу та підвищення фінансової стійкості і платоспроможності підприємства; · Прийняття рішення щодо реалізації обраного варіанту заходів;
· Оцінка вірогідності прогнозованих показників; · Доведення прийнятого рішення до виконавців;
· Розробка багатоваріативних заходів щодо поліпшення фінансового стану підприємства у майбутньому періоді; · Забезпечення контролю за виконанням прийнятих рішень.
· Оформлення результатів аналізу і предача їх в управлінські структури для реалізації запропонованих заходів.

Послідовна реалізація елементів наведеної вище організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансового стану підприємства забезпечує досягнення поставленої мети.

Важливим джерелом нормативної інформації щодо фінансового стану є затверджені накази Міністерства фінансів План розрахунків бухгалтерського обліку та Інструкція про його застосування, Положення (стандарти) бухгалтерського обліку, зокрема П(С) БО №2 «Баланс», П(С) БО №5 «Звіт про власний капітал», П(С) БО №7 «Основні засоби», С(С) БО №10 «Дебіторська заборгованість», П(С) БО №11 «Зобов’язання», П(С) БО №12 «Фінансові інвестиції» та деякі інші документи.

Планова інформація стосовно фінансового стану формується безпосередньо на підприємстві, виходячи з потенційних можливостей його розвитку, вимог чинного законодавства та відповідних нормативних документів і міститься у фінансових планах, бізнес – планах, інвестиційних проектах, кошторисах.

Основним джерелом фактографічної інформації щодо фінансового стану є бухгалтерський облік.

Отримання, обробка, передача та зберігання інформації щодо фінансового стану передбачає застосування системи економічних показників. У наведеній організаційно-інформаційній моделі економічні показники розділено на 2 групи (абсолютні та відносні показники), які відображають рух інформаційних потоків у системі управління.

Важливим елементом організаційно-інформаційної моделі є методичне забезпечення аналізу фінансового стану підприємства. Методичні прийоми, які включено до моделі, дозволяють здійснити загальний та факторний аналіз динаміки об’єкта дослідження, а також аналіз фінансових коефіцієнтів, що визначають фінансову стійкість, платоспроможність, рентабельність та ділову активність підприємства.