Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану підприємства (стр. 9 из 9)

Найпопулярнішим засобом управління електронними таблицями є програма Microsoft Excel, яку розраховано на роботу з операційними системами Windows-95 і Windows-98. Зазвичай використовують версії MS Excel-95 і MS Excel-97. Засадні принципи роботи з ними майже однакові, тому далі вживатимемо загальний термін Excel.

Електронна таблиця – це інтерактивна програма, яка складається із набору рядків і стовпчиків (граф), зображених на екрані в спеціальному вікні. Місце на перетині рядка і стовпчика називається коміркою. У комірці може бути вміщене число, текст або формула, за допомогою якої здійснюються розрахунки, що відносяться до однієї або кількох комірок. Комірки можна копіювати, переміщувати, а також змінювати їхній вміст. За зміни вмісту комірки виконується автоматичний перерахунок вмісту всіх комірок, які використовують у формулах комірку, що змінюється. На основі груп комірок створюють діаграми, зведені таблиці та карти.

Кожний документ в Excel – це набір таблиць чи так звана робоча книга, яка складається з одного або кількох робочих аркушів, кожний з котрих має назву. За необхідності робоча книга може містити десятки й навіть сотні робочих аркушів. Докладне викладення ідей і техніки цієї програми можна знайти у багатьох літературних джерелах, присвячених розгляду програми Excel.

Проведення розрахунків показників ліквідності, а саме коефіцієнта загальної, швидкої та абсолютної ліквідності здійснюється наступним чином:

Розрахунок абсолютного відхилення показників здійснюється наступним чином:

1) Від комірки С3 віднімаємо комірку В3, в результаті в комірці D3 відображається даний результат розрахунку;

2) Потім за допомогою функції «Маркер заповнення», методом розтягування даних, знаходимо результат розрахунків наступних показників відповідно до комірок D4 і D5.

Для успішної побудови аналітичних таблиць виконання розрахунків, обов'язково потрібно знати основи бухгалтерського обліку, оскільки саме в обліку формується 60% інформації, яка використовується для прийняття управлінських рішень.

Висновок

Фінансовий стан – найважливіша характеристика економічної діяльності підприємства. Він відображає конкурентоспроможність підприємства, його потенціал в діловому співробітництві, оцінює в якій мірі гарантовані економічні інтереси самого підприємства та його партнерів за фінансовим та іншими відносинами.Стійке фінансове становище формується в процесі всієї виробничо-господарської або комерційної діяльності підприємства. Однак партнерів та акціонерів підприємства цікавить не процес, а результат, тобто саме показники фінансового стану за звітний період, можна визначити на базі публічної офіційної звітності.Стійка діяльність підприємства залежить як від обгрунтованості стратегії розвитку, від внутрішніх можливостей ефективно використовувати всі існуючі в його розпорядженні ресурси, так і від зовнішніх умов, до числа яких відносяться податкова, кредитна, цінова політика держави та ринкова кон‘юнктура. Через це в якості інформаційного аналізу фінансового стану повинні виступати звітні дані підприємства, деякі задані економічні параметри і варіанти (чистий і валовий прибуток), при яких змінюються зовнішні умови його діяльності, котрі потрібно враховувати при аналітичних оцінках та прийнятті управлінських рішень.

З'ясувалося, що найбільш ефективно підприємство СФГ «Центр» працювало в 2009 році, про що свідчить ряд розрахованих економічних показників, головним серед який є звичайно ж розмір балансового прибутку, який отримано цього року.

Підприємство СФГ «Центр» має недостатню фінансову стійкість. Це підтверджують і отримані дані коефіцієнту абсолютної ліквідності, які свідчать, що підприємство в змозі негайно погасити лише 5% короткострокової заборгованості.Лише тільки значення коефіцієнту швидкої ліквідності знаходиться в межах норми, показник зріс на 0,17, відповідно, стан підприємства покращився і почав виходити з кризи, що зумовлене зростанням дебіторської заборгованості за товари та послуги, збільшенням грошових коштів та зменшенням поточних пасивів.Незважаючи на те, що підприємство має добрі результати по деякихпоказниках, воно знаходиться в стабільному стані.Аналіз витрат підприємства і структури здійснення цих видатків коштів дає змогу зробити висновок про певний дисбаланс у витратах підприємства.Позитивним моментом є збільшення вартості основних засобів, тому що це сприяє швидшому оновленню технічної бази виробництва, що в свою чергу створює передумови для забезпечення розширеного відтворення виробництва. У майбутньому періоді може спостерігатися збільшення обсягу виробленої продукції, а як наслідок і збільшення виручки від реалізації.Пошук ефективних механізмів управління фінансовими ресурсами та забезпечення їх реальної інтеграції в систему ринкових відносин зумовлює необхідність розробки певної фінансової стратегії на даному етапі розвитку підприємства.

Список використаної літератури

1. Бугай В., Омельченко В. Аналіз та оцінка фінансової стійкості підприємства // Держава та регіони. –2008. – №1. – С. 34–39.

2. Ільченко О., Низьков О., Хаустов В. Математична модель фінансового стану на основі системи балансових рівнянь // Економіст. – 2006. – №1. – С. 38–41.

3. Колодізєв О., Нужний К. Теоретичні аспекти управління економічною стійкістю підприємства // Галицький економічний вісник – 2008. – №1 (16). – С. 53–59.

4. Обущак Т. Сутність фінансового стану підприємства // Актуальні проблеми економіки. – 2007. – №9. – С. 92–98.

5. Череп А., Кириченко Л. Проблеми визначення фінансового стану підприємств в умовах фінансової кризи //Держава та регіони. Сер., Економіка та підприємництво: Науково-виробничий журнал. – 2008. – №6. – С. 233–236.

6. Антикризове управління підприємством: Навч. посіб./ З.Є. Шершньова, В.М. Багацький, Н.Д. Гетманцева; За заг. ред. З.Є. Шершньової. – К.: КНЕУ, 2007. – 680 с.

7. Баринов В.А. Антикризисное управление Учебное пособие. 2-е изд., перераб. и доп. (ГРИФ). – М.: ФБК-ПРЕСС. – 2005. – 488 с.

8. Іванюта С.М. Антикризове управління: навч. посіб. – К.: ЦУЛ. – 2007. – 288 c.

9. Терещенко О.О. Антикризове фінансове управління на підприємстві: Монографія. – К.: КНЕУ, 2006. – 268 с.

10. Обущак Т.А. Сутність фінансового стану підприємства // Актуальні проблеми економіки. – 2007. – №9 – С. 11–15

11. Теория и практика антикризисного управления / Под ред. С.Г. Беляева, В.И. Кошкина. – М.: Закон и право: ЮНИТИ, 2005. – 469 с.

12. Финансы / Под ред. В.М. Родионовой. – М.: Финансы и статистика, 1996.

13. Фінанси підприємств: Підручник / Під ред. А.М. Поддєрьогіна. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: КНЕУ, 1999. – 384 с.

14. Білик М.Д., Павловська О.В., Притуляк Н.М., Невмержицька Н.Ю. Фінансовий аналіз: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2005. – 592 с.

15. Смачило В.В., Будникова Ю.В. Оцінка фінансової стійкості підприємств // Економічний простір: Збірник наукових праць, №20/2, 2008

16. Тарасенко Н.В. Економічний аналіз діяльності промислового підприємства. – 2-ге вид., стер. – К.: Алерта, 2003. – 485 с.,

17. Василик О.Д. Державні фінанси України: Навч. посібник. – К.: Вища шк., 1997.

18. Гордеева Л.П., Редина Н.И. Финансьі Украинм: Учебное пособие. – Днепропетровск: Наука й образование, 1997.

19. Податкова система України / Під ред. В.М. Федосова. – К.: Либідь, 2004.

20. Теорія фінансів: Навч. посібник / Н.Е. Заяц, М.К. Фисенко, Т.Е. Бондарь і др. – Мн.: Вища шк., 2005.

21. Финансы: Учеб. пособие / Под ред. А.М. Ковалевой. – М.: Финансьі й статистика, 2002.

22. Штангрет А.М., Копилюк О.І. Антикризове управління підприємством: навч. посіб. – К.: Знання. – 2007. – 335 c.

23. Фінанси підприємств: Підручник / За ред. А.М. Поддєрьогіна.

24. Мец В.О. Економічний аналіз фінансових результатів та фінансового стану підприємства: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2000. – 132 с.;

25. Ковалев В.В. Финансовый анализ: Управление капиталом, выбор инвестиций, анализ отчетности. – М.: Финансы й статистика, 2007.-429 с.;

26. Савчук В.П. Финансовый анализ деятельности предприятия (международные подходы)

27. Мних Є.В. Аналіз фінансового стану і фінансових результатів діяльності підприємств: Навч. посібник. – К.: НМК ВО, 1993;

28. Рекомендації з бухгалтерського обліку валових витрат та валових доходів: Затверджено наказом Міністерства Фінансів України від 04 серпня 1997 р. №168 // Бухгалтерський облік і аудит. – 1997. – №15.

29. Білуха М.Т. Курс аудиту. – К.: Вища шк., 1998.

30. Грабова Н.Н. Основные бухгалтерские проводки по учету хозяйственных операций на предприятиях с разными формами собственности. – К.: Учетинформ, 1997.

31. Єрьоміна Н.В. Банківські інформаційні системи: Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 2004. -230 с.

32. Іванюта, П.В. Управлінські інформаційні системи в аналізі та аудиті [Текст]: навчальний посібник / П.В. Іванюта; Мін-во освіти і науки України, Держ. комітет статистики України, Держ. академія статистики, обліку та аудиту, Полтавська філія. – К.: ЦУЛ, 2007. – 180 с.

33. Основи інформаційних систем: Навчальний посібник / За ред. проф. В.Ф. Ситника. – К.: КНЕУ, 2007. -252 с.

34. Черняк, О.І. Системи обробки економічної інформації [Текст]: підручник / О.І. Черняк, А.В. Ставицький, Г.О. Чорноус. – К.: Знання, 2006. – 447 с.

35. Шквір, В.Д. Інформаційні системи і технології в обліку [Текст]: практикум / В.Д. Шквір, А.Г. Загородній, О.С. Височай. – К.: Знання, 2006. – 429 с.