Смекни!
smekni.com

Місцеві податки і збори в Україні (стр. 3 из 9)

– дитячо-юнацьких спортивних шкіл, профспілкових, соціально-культурних, фізкультурно-оздоровчих, спортивних та позашкільних навчальних закладів і організацій, комітетів профспілок, профспілкових об’єднань і органів усіх рівнів та галузей і їх структурних підрозділів, які не мають штатної чисельності працюючих;

– підприємств, організацій, чисельність яких не менш ніж на 50 відсотків складається з інвалідів 1 та 2 груп, а також дітей до 18 років;

– садових товариств та гаражних кооперативів, які розташовані на території міста і не мають штатної чисельності працюючих;

– благодійних, громадських, політичних та релігійних організацій, творчих спілок та об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, які не мають штатної чисельності працюючих.

Об’єкт оподаткування. Об’єктом оподаткування комунального податку є річний фонд оплати праці, обчислений виходячи з розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Ставка податку. Розмір ставки комунального податку становить 10 відсотків річного фонду оплати праці, обчисленого виходячи з розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, встановленого чинним законодавством.

Порядок нарахування. Комунальний податок обчислюється платниками виходячи із розміру ставки комунального податку та середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу.

Джерело сплати. Комунальний податок, внесений за рахунок коштів юридичних осіб, відноситься на валові витрати. [2]

Податок з реклами

Платники податку. Платниками податку з реклами є юридичні особи, їх філії, відділення та інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб`єктів підприємницької діяльності.

Об’єкт оподаткування. Об’єктом оподаткування є вартість послуг за встановлення та розміщення реклами.

Не сплачується податок з реклами за:

– рекламу благодійних заходів;

– інформаційні вивіски, які розміщуються в приміщеннях, що використовуються для реалізації товарів, включаючи вітрини;

– оголошення і повідомлення про зміну місця знаходження підприємств, установ, організацій, номерів телефонів, телефаксів;

– оголошення органів державної влади, які містять у собі інформацію, пов’язану з виконанням покладених на них функцій;

– попереджаючи таблиці, які містять дані про граничність виконання робіт.

Ставка податку. Ставка податку з реклами встановлюється у відсотках від вартості послуг за встановлення та розміщення реклами.

За розміщення одноразової реклами всіх видів ставка податку з реклами складає 0,1 відсотка.

За розміщення реклами на тривалий час ставка податку з реклами складає 0,5 відсотка.

Порядок нарахування і строки сплати. Податок з реклами сплачується з усіх видів оголошень і повідомлень, які передають інформацію з комерційною метою за допомогою засобів масової інформації, преси, телебачення, афіш, плакатів, рекламних щитів, інших технічних засобів, майна та одягу; на вулицях, магістралях, майданах, будинках, транспорті та в інших місцях.

Зовнішня реклама розміщується на підставі дозволу та в порядку, встановленому виконавчим комітетом міської ради відповідно до Правил розміщення зовнішньої реклами на території міста. Суб`єкти господарювання інших міст, що розміщують зовнішню рекламу на території міста, сплачують податок з реклами до міського бюджету з відповідним поданням податкових розрахунків до державної податкової інспекції в місті.

Обов`язок утримувати та перераховувати податок з реклами до бюджету покладається на особу, яка надає послугу з установлення та розміщення реклами (далі уповноважена особа). Сплата податку з реклами здійснюється одночасно з оплатою вартості послуг за встановлення та розміщення реклами. При оформленні розрахункових документів податок з реклами виділяється окремим рядком.

Джерело сплати. Податок з реклами, сплачений за рахунок коштів юридичних осіб, їх філій, відділень, інших відокремлених підрозділів, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичних осіб, які мають статус суб`єктів підприємницької діяльності, відноситься на валові витрати. [3]

Збір за припаркування автотранспорту

Збір за припаркування автотранспорту – сплачується водієм автотранспорту за припаркування (право зупинки та стоянки) автотранспортного засобу в спеціально обладнаних або відведених місцях.

Платники збору. Платниками збору за припаркування автотранспорту є: юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб’єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з чинним законодавством покладено обов`язок утримувати та/або сплачувати збір за припаркування автотранспорту, пеню та штрафні санкції.

Збір за припаркування автотранспорту стягується під час паркування автотранспорту в спеціально відведених для цього місцях та території міста.

Збір за припаркування автотранспорту не справляється з:

– спеціального автотранспорту із службовими державними номерними знаками під час виконання прямих службових обов’язків у зоні платних припаркувань (органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутатів Сумської міської ради, податкових служб, МВС, СБУ, пожежної охорони, “Швидкої допомоги”, аварійних і інших спецслужб тощо);

– інвалідів війни, учасників бойових дій у ВВВ, інвалідів з дитинства та інвалідів І групи загального захворювання у разі особистого керування автотранспортом (при наявності посвідчення).

Об’єкт оподаткування. Об’єктом оподаткування збором за припаркування автотранспорту є час, на який припарковується автотранспорт в спеціально обладнаних або відведених для паркування місцях.

Ставка збору. Збір за припаркування автотранспорту встановлюється з розрахунку за одну годину припаркування у розмірі:

– 3 відсотки від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у спеціально обладнаних місцях;

– 1 відсоток від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян у відведених місцях.

Порядок справляння і строки сплати збору. Обов`язок справляти збір за припаркування автотранспорту в спеціально обладнаних або відведених для паркування місцях, покладається на уповноважену організацію. Уповноважена організація є платником збору за припаркування автотранспорту до міського бюджету.

Справляння збору за припаркування автотранспорту здійснюється контролерами, які мають нагрудний знак із зазначенням прізвища та назви Уповноваженої організації.

Збір за припаркування автотранспорту сплачується через касовий апарат уповноваженої організації, а також шляхом придбання паркувального талону (квитанції) або абонементної картки встановленого зразка.

Касовий чек, талон (квитанція), абонементна картка дає право на паркування автотранспорту в спеціально обладнаних та відведених для паркування місцях.

Касовий чек, талон (квитанція), абонементна картка, які засвідчують сплату збору за припаркування автотранспорту прикріпляється з внутрішнього боку лобового скла автомобіля і зберігається на протязі всього часу паркування.

Джерело сплати. Збір за припаркування автотранспорту сплачується за рахунок власних коштів. [4]

Ринковий збір

Ринковий збір – це плата за право займання місця для торгівлі на ринках усіх форм власності, в тому числі у кіосках, палатках, павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках (включаючи орендовані), з автомобілів, мотоциклів, візків ( у тому числі ручних) тощо.

Платники збору. Платниками ринкового збору є: юридичні особи усіх форм власності, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб’єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з чинним законодавством покладено обов’язок утримувати та/або сплачувати ринковий збір, пеню та штрафні санкції.

Ринковий збір справляється з торгуючих, яким надаються торгові місця на впорядкованих ринках та ринкових майданчиках міста у відповідності з Указом Президента України від 28.06.99 № 761/99 “Про впорядкування механізму сплати ринкового збору” та “Правилами торгівлі на ринках міста”.

Не справляється ринковий збір із підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, які розташовані у стаціонарних приміщеннях (магазинах, кіосках, палатках) на території ринку, та з власних торговельно-закупівельних підрозділів ринку незалежно від займаного місця.

Об’єкт оподаткування. Об’єктом оподаткування ринкового збору є торгові місця на ринках усіх форм власності, в тому числі на критих та відкритих столах, з транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках, павільйонах тощо.

Ставка збору. Ставка ринкового збору встановлюється за одне торгове місце, обмежене однією палаткою, кіоском, контейнером, прилавком (столом), транспортним засобом, причепом, візком та іншими видами торгових точок.

Ставка ринкового збору диференційована в залежності від виду ринку (критий, відкритий), виду продукції та товару, що реалізується і встановлена у розмірі від 0,05 до 0,15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб і від 0,2 до 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб за кожне торгове місце.

Порядок справляння і строки сплати. Обов`язок справляти ринковий збір з торгуючих на ринку покладається на уповноважену особу адміністрації ринку. Адміністрація ринку є платником ринкового збору до міського бюджету.

Ринковий збір справляється за кожний день торгівлі.

На підставі касового чека про сплату ринкового збору особі надається місце для торгівлі. Передавати касові чеки іншим особам забороняється.