Смекни!
smekni.com

Місцеві податки і збори в Україні (стр. 9 из 9)

Під податком і збором (обов'язковим платежем) до бюджетів та до державних цільових фондів слід розуміти обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування. Сукупність податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, що справляються у встановленому законами України порядку, становить систему оподаткування. Відсутність податків паралізує фінансову систему цілому, робить її недієздатною і в кінцевому підсумку – позбавленою будь-якого сенсу. Сучасна система оподаткування місцевими податками і зборами в Україні не відповідає загальновизнаним світовою практикою критеріям самодостатності й економічної доцільності. Тому одним із напрямів податкової політики має бути розвиток системи оподаткування місцевими податками і зборами. При удосконаленні системи місцевих податків і зборів необхідно закріплювати за регіоном лише ті податки і збори, на формування податкової бази яких можуть впливати органи місцевого самоврядування і які фактично забезпечують стійкі, стабільні джерела доходів місцевих бюджетів. Наявність суттєвих розбіжностей між бухгалтерським і податковим обліком призводить до різного трактування положень щодо порядку та методології їх ведення.

Вирішення проблем наповненості місцевих бюджетів, надання місцевим податкам та зборам пріоритетності в формуванні власних доходів, розширення самостійності органів місцевої влади зможуть відіграти важливу роль у вдосконаленні бюджетно-фінансової політики. Оскільки місцеві податки повинні складати основу доходів необхідно розширити їх кількість, доцільно віднести до їх складу окремі види майнових податків, розширити права місцевих органів влади щодо їх встановлення, затвердження ставок та надання пільг.

Підвищення ролі місцевих податків і збільшення частини доходу за їх рахунок є головним напрямком зміцнення місцевих бюджетів, розширення їх фінансової автономії. Ефективне використання інституту місцевих податків і зборів є важливим інструментом зміцнення всієї фінансової системи України.

Для покращення надходжень за рахунок місцевих податків і зборів потрібно здійснити ряд заходів. Насамперед, доцільно значно розширити перелік місцевих податків та повноваження органів місцевого самоврядування щодо їх запровадження.

Аналізуючи викладене, можна зробити висновок, що саме вдосконалення чинного законодавства істотно сприятиме поліпшенню організації, впровадженню та справлянню місцевих податків та зборів.

Список використаної літератури:

1. Декрет Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори" від 20.05.1993 р.

2. "Положення про комунальний податок"

3. "Положення про податок з реклами"

4. "Положення про збір за припаркування автотранспорту"

5. "Положення про ринковий збір"

6. "Положення про збір за видачу ордера на квартиру"

7. "Положення про збір з власників собак"

8. " Положення про збір за право використання місцевої символіки"

9. "Положення про збір за право проведення кіно- і телезйомок"

10. "Положення про збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей"

11. "Положення про збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі"

12. Проект програми економічного і соціального розвитку міста Суми на 2011 рік.

13. Рішення Сумської міської ради "Про звіт про виконання міського бюджету за 9 місяців 2010 року"

14. Кравченко В.І. Місцеві фінанси України: Навчальний посібник. – К., 2002.

15. Поддерьогін А.М. Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. 3-тє вид., перероб. та доп. - К.: КНЕУ, 2000.

16. http://www.newsru.ua/finance/25jun2010/nalog.html

17. http://www.sta.gov.ua/control/uk/publish/article;jsessionid=081D4B34A31A0BDF975F38CCD67426D2?art_id=245946&cat_id=90616

18. http://www.vl-sta.gov.ua/article/102.html