Смекни!
smekni.com

Фінансове забезпечення соціальних виплат в Україні (стр. 7 из 15)

- абонентна плата за користування телефонів встановлюється в розмірі 50% від затверджених нормативів тощо;

- учасникам війни пенсії підвищуються на 50% мінімальної пенсії за віком.

Фінансування витрат, пов’язаних з введенням в дію Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22 жовтня 1993 року здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, з 1 січня 2002 року з державного бюджету до місцевих бюджетів поступають спеціальні субвенції

Пунктом 24 статті 13 Закону України “Про внесення змін та доповнень до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” передбачено звільнення від орендної плати за нежилі приміщення, що орендуються інвалідами війни під гаражі для спеціальних засобів пересування та безплатне надання для цих засобів гаражів, стоянок незалежно від їх форм власності”.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.1994 року №94 “Про порядок надання пільг, передбачених Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” встановлено відшкодування витрат державних органів, органів місцевого і регіонального самоврядування, підприємств, установ, організацій, пов’язаних із наданням пільг, покривати за рахунок бюджетних коштів, місцевими фінансовими органами на підставі розрахунків, поданих організаціями, шляхом перерахування коштів на їх рахунки” [41, С.112].

Ще один напрям соціального захисту ветеранів війни передбачений Законом України “Про внесення змін до закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” №367-XIV від 25 грудня 1998 року, з 1 січня 1999року щорічно до 5 травня учасникам бойових дій повинна виплачуватись разова грошова допомога в розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком. Інвалідам війни допомога виплачується у таких розмірах: інвалідам І групи – десять мінімальних пенсій за віком; ІІ групи – вісім мінімальних пенсій за віком; ІІІ групи – сім мінімальних пенсій за віком. Учасникам війни, нагородженим орденами і медалями колишнього СРСР за самовіддану працю та бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, виплачується у розмірі чотирьох мінімальних пенсій за віком, іншим учасникам війни – у розмірі трьох мінімальних пенсій за віком. Кабінет Міністрів України зобов’язаний щорічно у проекти Державного бюджету України передбачати цільові кошти, необхідні для виплати разової грошової допомоги ветеранам війни.

В окремі роки проводились особливі заходи по соціальному захисту ветеранів війни. Так, з метою виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 23.10.1999 року №1971 “Про деякі питання соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни” Міністерство фінансів розробило порядок заборгованості ветеранів Великої Вітчизняної війни за житлово-комунальні послуги, що утворились станом на 1 жовтня 1999 року, за рахунок недоїмки з платежів до бюджетів усіх рівнів. Підставою для списання заборгованості ветеранів Великої Вітчизняної війни перед підприємствами за спожиті житлово-комунальні послуги та списанні недоїмки підприємств служив протокол, який складався між підприємством (або вищестоящою організацією, якщо підприємство не є платником податку) і органом державної податкової служби за місцем реєстрації підприємства за участю органу Державного казначейства та місцевого фінансового органу. Такий дохід не є достатньо ефективним і носив тимчасовий характер, бо не міг вирішити проблеми соціального захисту ветеранів війни.

Цьогоріч виплата щорічної разової допомоги відповідно до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” здійснюватиметься у таких розмірах [31, С.111]:

- Інвалідам війни І групи – 400 грн.,

- Інвалідам війни ІІ групи – 330грн.,

- Інвалідам війни ІІІ групи – 270 грн.,

- Учасникам бойових дій – 250 грн.,

- Особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 400 грн.,

- Членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих учасників війни і учасників бойових дій, визнаних за життя інвалідами, - 130 грн.,

- Учасникам війни – 50 грн.

З 2003 року у Борщівському управлінні праці та соціального захисту населення створено відділ персоніфікованого обліку населення, з метою створення Єдиного держаного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги – автоматизований банк даних, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які мають право на пільги згідно із законом України.


Таблиця 2.1.

Стан виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації 2004 рік № 504

№ пункту докуме-нта Зміст завдання, який необхідно здійснити

Відповідальні

за виконання

Терміни

виконання

Стан виконання, проблемні питання

Пропозиції
1 2 3 4 5

П.1

П.2.1

П.2.2

П.2.3

Профінансувати в обсягах передбачених у відповідних бюджетах, видати на забезпечення пільгових категорій громадян зубними та зубощелепними протезами. Організувати роботу зі створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до інфраструктури населених пунктів, відповідного пристосування будинків у яких мешкають інваліди та облаштування зупинок громадського транспорту, розміщення спеціальних автостоянок. Забезпечити здійснення підприємствами, об’єднаннями, установами та організаціями працевлаштуваннями інвалідів. Надавати при закупівлі продукції для закладів освіти, охорони здоров’я, установ соціального обслуговування, перевагу виробам підприємств Українського товариства сліпих, Українського товариства глухих, Спілки організацій інвалідів України. постійно В цьому році 62 інваліди війни одержали коипенсацію на бензин та транспортне обслуговування на суму 3205 грн. 36 чоловікам – жертвам голодомору виплачено одноразова допомога на суму 900 грн. Путівки на санаторно-курортне лікування одержали 7 інвалідів, з них 3 – інваліди війни. Інвалідів забезпечено 10 інвалідськими візками, 5 стоїками, та манежем. Одному інваліду війни встановлено квартирний телефон на пільгових умовах. 114 інвалідів війни користуються телефонними послугами на пільгових умовах. 70 інвалідів одержали одноразову грошову допомогу на суму 3436 грн.

Таблиця 2.1 показує фінансування в обсягах передбачених у відповідних бюджетах і забезпечення пільгових категорій громадян різними допомогами по Тернопільській області.

А також окремо можна розглянути показники виконання проекту «Ветеран» Борщівського району (табл. 2.2), де показано в яких розмірах виділялась допомога всім пільговим категоріям району до Дня Перемоги в 2004 році [29, С.111].

Таблиця 2.2

Показники виконання проекту «Ветеран» Борщівського району за 2004 рік

Зміст заходу

Пільгові категорії

Виплачено

Зміст заходу

Надавати малозабезпеченим ветеранам війни і праці, реабілітованим, політв’язням та репресованим, учасникам визвольної боротьби грошову та натуральну допомогу (гаряче харчування-обіди, продуктові набори, речі з гуманітарної допомоги) в межах бюджетних асигнувань чи за рахунок благодійних надходжень

Ветерани війни, інваліди війни, учасники бойових дій, вдови

140,4 тис. грн.

Одноразова грошова допомога до визначення 59 річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні

73 воїни ОУН-УПА

934,4 тис. грн.

Одноразова грошова допомога взамін пільг, допомога коштів районного бюджету

Ветеранам війни

На відзначення Дня Перемоги було організовано святкові обіди


До автоматизованого реєстру включається така інформація: загальні відомості пільговика (прізвище, ім’я по-батькові, число, місяць, рік народження, адреса, склад сім’ї), реквізити паспорта та документа, що підтверджує право на пільги, а також категорія пільговика, перелік пільг, на які він має право, інформація про те, якими пільгами він користується.

- Управління праці та соціального захисту населення організовує збирання інформації і зберігання її для контролю за розрахунками, які подаються підприємствами та організаціями, що надають послуги, для розрахунків за надання їм послуги;

- Ведеться облік пільговиків шляхом формування на кожного пільговика персональної облікової картки згідно з формою „1-пільга”, в якій вказуються всі дані пільговика;

- Вносяться до реєстру відповідні уточнення у разі визнання такими, що втратили чинність, чи зупинення дії законодавчих актів, на підставі яких пільговики отримують пільги;

- Надаються консультації пільговикам, підприємствам та організаціям, що надають послуги.

Управління праці та соціального захисту населення щомісяця звіряє інформацію, що міститься в реєстрі, з інформацією, яка надходить від підприємств та організацій, що надають послуги, і у разі виявлення розбіжностей щодо загальної кількості пільговиків або розміру пільг, що надаються конкретному пільговику, не провадить розрахунків, що стосується виявлення розбіжностей, до уточнення інформації.

Після проведення розрахунків з підприємствами та організаціями, що надають послуги УПСЗН складає:

- Реєстр погашення заборгованості перед підприємствами та організаціями, що надають послуги, згідно з формою „5-пільга” та реєстр розрахунків згідно з формою „7-пільга”;

- Акти звіряння розрахунків за надані послуги пільговикам згідно з формою „3-пільга”;

- До 15 числа щомісяця УПСЗН подає