Смекни!
smekni.com

Планування та організація рекламної діяльності на підприємстві (стр. 9 из 15)

Фірма має буклет в якому розкривається місія підприємства, види послуг,які вона пропонує і основні клієнти. І кожний клієнт, який завітав до фірми, може, з ним ознайомитись.

Комунікаційна політика не здійснюється в компанії на належному рівні. Відсутні чітко розроблені плани реалізації програми Public Relations та зовсім не розроблена стратегія просування послуг компанії. Реклама здійснюється на рівні “з вуст в вуста ” тобто існує лише в формі персонального продажу.

4. Місце або політика розподілу.

Компанія “Конгрес-Інвест” у розподілі використовує канали нульового рівня, який має таку структуру:

Компанія Спожи-
“Конгрес-Інвест” вач

Рисунок 2.5

Канал розподілу нульового рівня.

Тобто такий канал зв’язує нашу фірму і споживача послуг безпосередньо. Компанія вибрала такий канал розподілу тому, що бажано контролювати всі етапи надання і розподілу послуг для реалізації цілей підприємства.

У перспективі було б на мою думку доцільно відкрити мережу представництв компанії в містах України, де знаходиться найбільша кількість потенційних клієнтів, а за мету поставити вихід на світовий ринок.

Зовнішнє маркетингове середовище компанії “Конгрес-Інвест”.

Клієнтами фірми є суб’єкти господарської діяльності. Серед них можна назвати:

1. ОАО Миколаєвський конденсаторний завод “Никонд”;

2. ОАО “ТрансАвтосервіс” (м.Николаєв);

3. ЗАО “ВОЗКО” (Ніколаєвська обл.);

4. ЗАО “Маріупольский ЛВЗ” (Донетська обл.);

5. Зовнішньоторгівельний концерн “АзовІнтекс” (Донетська обл.);

6. ОАО “Кіровоградобленерго”;

7. ОАО “Кіровоградоблгаз”;

8. Кондитерський концерн “АВК” (м. Київ);

9. Київський завод "Квант";

10. Науково-виробниче підприємство "Каскад"( м.Київ);

11.Плодоовочпром (м.Київ) ;

12.Український генеральний інститут по проектуванню підприємств штучного волокна ( м.Київ);

13.Орджонікідзевський ремонтно-механічний завод;

14. ПМК "Волинь",м.Луцьк;

15. Полтавський дослідний ливарно-механічний завод,

Український генеральний інститут по проектуванню підприємств штучного волокна, м.Київ

Як видно профіль діяльності клієнтів та географія їх місцезнаходження є дуже широкою-це свідчить про добре налагоджені зв'язки компанії з підприємствами по всій Україні.

Ринок цінних паперів і консалтинговий ринок є висококонкурентним.

Специфіка деяких послуг компанії полягає в тому , що вони не є для підприємства-замовника першочерговими та являються досить дорогими. Отже, головними вимогами клієнтів при скористанні послугами компанії є відносно невисокі ціни на кожну окрему послугу , а також гарантія повної конфіденційності при проведенні кожної операції. Для “Конгрес-Інвест” вкрай необхідно додержуватися цих вимог через високий рівень конкуренції. На практиці одним з перших моїх завдань була характеристика конкурентного середовища фірми . Основні конкуренти компанії "Конгрес-Інвест" представлені в додатку №4.

Характеристика маркетингової стратегії фірми.

Під поняттям стратегії маркетингу розуміється докладний всебічний план досягнення маркетингових цілей підприємства. Маркетингову стратегію компанії “Конгрес-Інвест ” можна охарактеризувати слідуючим чином:

1.Залежно від терміну реалізації для інвестиційної компанії доцільно використовувати середньострокову маркетингову стратегію.

2.В залежності від етапу життєвого циклу товару –стратегія росту .

3.Виходячи з загальноекономічного стану фірми та її маркетингових спрямувань компанія використовує маркетингову стратегію інтенсивного росту, яка передбачає ріст обсягів продажу послуг, ріст загального прибутку, капіталу та інших показників фірми.

4.За елементами маркетингового комплексу компанії доцільно було б використати стратегію подальшого просування послуг.

5.Залежно від конкурентного становища фірми – намагатися використовувати стратегію ринкового лідера.

Товарна політика “Конгрес-Інвест”.

Передбачає розширення портфелю послуг для своїх клієнтів- як наприклад послуги зберігача цінних паперів (для цього в найближчий час буде отримана ліцензія).Це дозволить значно розширити коло клієнтів. Нещодавно були запроваджені нові послуги в мережі Інтернет: дизайн, виготовлення робочих макетів серверів, рекламні послуги. “Конгрес-Інвест” не відстає від наукових досягнень-а це значно підіймає імідж компанії в очах потенційних клієнтів.

Комунікаційна політика компанії “Конгрес-Інвест”.

Комунікаційна політика не здійснюється в компанії на належному рівні. Відсутні чітко розроблені плани реалізації програми Public Relations та зовсім не розроблена стратегія просування послуг компанії. Реклама здійснюється на рівні “з вуст в вуста ” тобто існує лише в формі персонального продажу. Головним моїм завданням під час проходження практики стала саме організація рекламної діяльності “Конгрес-Інвест”. Але про це мова піде в останньому розділі роботи.

3.3 Перспективи та можливості подальшого поліпшення маркетингової діяльності.

В цьому розділі я розгляну питання розробки комплексу маркетингу – одного з важливих аспектів управління маркетинговою діяльністю, головною задачею , якого є необхідність на стадії планування передбачити міри по не допущенню кризових ситуацій у діяльності підприємства, а у випадках їх появи – зменшення рушійної дії і тим самим зниження ризику банкрутства.

Загальна схема руху ринку у його маркетинговій інтерпретації включає декілька рівнів розгляду :

· аналіз ринкових можливостей фірми ;

· оцінку її маркетингових можливостей ;

· розробку та реалізацію комплексу маркетингу.

Аналіз ринкових можливостей повинен проводитися в компанії у ході комплексного вивчення та прогнозування ринку (тобто попиту, пропозицій, цін, кон'юнктурних змін, рівня конкуренції) для виявлення нових ринків та допоміжних можливостей освоєння, поглиблення в існуючі дійсні ринки. В результаті цієї роботи "Конгрес-Інвест" отриматиме інформацію, необхідну для реального здійснення своїх маркетингових можливостей та їх кількісної оцінки.

Оцінка маркетингових можливостей дозволить відповісти на два головних питання : як випередити конкурентів компанії та як з'єднати цілі та ресурси фірми. В маркетингових програмах, що я пропоную розробляти в компанії повинні враховуватися обидві форми проявлення конкуренції : як цінова так і нецінова. Повинна ретельно вивчатися статистика індексів цін на аналогічні послуги конкурентів, що допоможе компанії вести контроль за цінами. Нецінова конкуренція спиратиметься на такі інструменти маркетингу, як просування товарів та послуг, сервіс, рекламу , надання додаткових послуг та інше, що дозволить збільшити збут при стабільній ціні.

На основі оцінок умов конкуренції компанії проводять прогноз ступеню небезпеки зі сторони своїх конкурентів. У відношенні чого може складатися небезпека ?

Треба нагадати, що кожна фірма намагається заповнити свою ринкову нішу за рахунок монопольних переваг у області технологій, цін, сервісу, торгової марки та іншого. За рахунок того, що не можуть забезпечити інші компанії і на чому будуються освоєння того чи іншого сегменту ринку. Необхідно проаналізувати також конкурентоспроможність технологій, загальний економічний потенціал, можливість подальших комерційних ризиків.

Розробка комплексу маркетингу передбачає відбір контролюючих перемінних, за допомогою яких компанія забезпечує потрібну реакцію ринку (досягнення очікуваного прибутку та споживацького ефекта). Комплекс таких змінних включає : товар (послугу), ціну, методи продажу та методи стимулювання попиту та збуту та інше.

Практична реалізація комплекса маркетинга охоплює в один ланцюг всі комерційні , а в необхідних випадках також виробничі, фінансові, організаційно – управлінські та інші служби компанії за допомогою стратегічного планування, та планування комплексу маркетингу, а також організаційно – фінансового контролю за виконанням планів.

Важливу роль в ефективності управлінням маркетинговою діяльністю на підприємстві є організація управлінням підприємством.

У 80-ті роки в діловому світі відбулося руйнування стереотипів управлінського керування, старіння концептуальних підходів до управління. Філософія та концепція управління в традиційних та нових організаціях складаються з аспектів, що відрізняються один від одного ( таб. 2.1. ).

Виходячи з того, що в ЗАТ інвестиційній компанії “Конгрес-Інвест”, немає відділу маркетингу, я пропоную створити організаційну структуру маркетингу, згідно з тими функціями, що потрібні компанії, для того, щоб більш доцільно використовувати матеріальні та трудові ресурси. Раціонально координувати напрямки діяльності компанії. Досягти найбільш ефективного використання, розподілення коштів, з прибутку.

Таб 2.1 Концепція традиційної та нової запропонованої організації управління компанією "Конгрес-Інвест".

Концепція нової організації1. Орієнтація на стратегію.2. Орієнтація на своєчасну адаптацію до змін у зовнішньому середовищі та впливу на неї.3. Найважливіший ресурс – люди.4. Оптимальне групування робіт, широкі багатоаспектні спеціальності.5. Самоконтроль (саморегулююча система), самодисципліна.6. Горизонтальна та гнучка організаційна структура, розвиток горизонтальних зв”язків, які забезпечують ефективну взаємодію пвдрозділів та співробітників.7. демократичний стиль, оснований на зацікавленності всіх робітників у загальному успіху організації.8. Співробітництво, колегіальность.9. Висока зацікавленність низових робітників у загальному успіху.10.Дія не тільки в інтересах організації, але й в інтересах суспільства.11.Орієнтація на іновацію та зв”язану з цим схильність до ризику.12. Зв”зок із суспільством.


Але бюджет компанії не дозволяє створити цілком новий підрозділ і структуру маркетингу. Тому , щоб заощадити фінансові кошти, я пропоную створити паралельний відділ маркетингу із наданням додаткових функцій з маркетингу вже існуючим працівникам. Працівники компанії зайняті роботою майже на сто відсотків, і тому постійну додаткову роботу виконувати паралельно із своєю основною вони не взмозі. Тому, пропоную вже існуючим підрозділам компанії надати функції з маркетингу. Але щоб вони виконували її не постійно, а системно і періодично, ( наприклад, вкінці кожного місяця, квартала, неділі ).