Смекни!
smekni.com

Проблеми бухгалтерського обліку податкових розрахунків з ПДВ (стр. 5 из 9)

1.3. Дт 68 , субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав"

Кт 68, субрахунок " З податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав" - на суму ПДВ від суми обороту з реалізації, оплаченого в звітному місяці.

2. Віднесення ПДВ на відповідні субрахунки рахунку 68 безпосередньо з рахунку 46 "Реалізація":

2.1. Дт 46 - Кт 67-1 "З податкових зобов’язань" - на суму ПДВ від суми обороту з реалізації цінностей, оплачених покупцями (замовниками) в попередні звітні періоди авансовими платежами.

2.2. Дт 46 - Кт 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав" - на суму ПДВ від суми обороту з реалізації, оплаченого покупцями в звітному місяці.

2.3. Дт 46 - Кт 68 , субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав" - на суму ПДВ від суми обороту з реалізації, не оплаченого покупцями в звітному місяці.

На наш погляд, перший варіант відображення в обліку податкових зобов’язань з ПДВ є простішим і раціональнішим з точки зору трудомісткості обліку реалізації цінностей і податку на додану вартість.

Якщо раніше хоч поверхові вказівки з обліку ПДВ, розрахунковий період якого настав і не настав, можна було знайти в Інструкції про порядок заповнення форм річного бухгалтерського звіту, то після внесення до цієї Інструкціі змін від 17 листопада 1997 р. № 247 (п. 2.23) цих вказівок не стало, а посилання на Інструкцію з бухгалтерського обліку ПДВ ясності в цьому питанні не додає.

26. Виходячи із логіки положень Інструкції, рахунок 67 "Податкові розрахунки" повинен застосовуватись тільки у випадках, коли в зв’язку з врахуванням події, що відбулася раніше ( п. 1.3 ), нема законних підстав відобразити в обліку податкове зобов’язання з ПДВ або податковий кредит безпосередньо на рахунку 68, субрахунок "З податку на додану вартість" (пункти 2 і З Інструкції), тобто в разі сплати і надходження авансів (передоплат) або при надходженні цінностей від постачальників без попоредньої оплати їх вартості.

Слід відмітити, що в бухгалтерському обліку ПДВ, включаючи податкові розрахунки на рахунку 67, стільки нераціонального та незрозумілого, що це питання вимагає окремого дослідження з метою пошуку раціональних шляхів його вирішення. Достатньо лише сказати, що в даний час для бухгалтерського обліку

ПДВ застосовується 6 субрахунків, кореспонденція яких в принципі не визначена.

Напрошується висновок, що до того часу, поки не буде чітко розмежовано бухгалтерський і податковий облік ПДВ, не буде характеристики рахунків 68 , субрахунок "З податку на додану вартість" і 67 "Податкові розрахунки" плутанини в бухгалтерському обліку податку на додану вартість та негативних її наслідків не уникнути.

Згідно зі зміненим Порядком складання декларації про прибуток, затвердженим наказом ДПАУ від 21.01.98 р. № 37 відповідно до пункту 22.14 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" датою збільшення валових доходів платника податку для товарів (робіт, послуг), відвантажених (виконаних, наданих) до набрання чинності цим Законом (з 1.07.97 р.), по яких не проведена оплата їх вартості покупцями, є дата зарахування коштів на розрахунковий рахунок платника податку в оплату таких товарів (робіт, послуг), крім платників податку, які застосовують порядок, за яким виручка від реалізації продукції (робіт, послуг) визначається за вартістю відвантаженої продукції (виконаних робіт, наданих послуг).

Очевидно, що необхідно враховувати вказані положення Закону в податковому обліку валових доходів . Що стосується бухгалтерського обліку реалізації і визначення суми реалізації цінностей на кредиті рахунку 46 "Реалізація", то повинен застосовуватись один порядок згідно з Положенням про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні - за відвантаженням цінностей (п.п. 17, 18). Але підприємства, які не змінили порядок обліку реалізації цінностей, відвантажених і не оплачених покупцями до 1.07.97 р. відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.08.97 р. (п. 17) , надходження виручки за такі цінності повинні відображати в обліку як реалізацію цінностей за касовим способом:

Дт 51 і ін. - К т 46 "Реалізація"

Таким чином, в цьому разі реалізація цінностей буде відображатись в обліку двома способами - способом нарахування і касовим, чого в принципі не повинно бути.

ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ РЕАЛІЗАЦІЇ ТОВАРІВ, ЩО ОПРИБУТКОВУЮТЬСЯ ЗА ПРОДАЖНИМИ ЦІНАМИ

27. Якщо товари обліковуються на складі підприємства за продажними цінами, то при відвантаженні їх покупцю товарний документ необхідно виписати за відпускними договірними цінами, а списати товари зі складу за обліковими продажними цінами (п.п. 11, 12, 19).

Приклад 4. На відображення в обліку відвантаження зі складу товарів, що обліковуються за продажними цінами, після передоплати їх покупцем.

1. Підприємство отримало передоплату за товари, що за угодою повинні бути відвантажені (відпущені) покупцю, в сумі 1008 грн.

2. Відвантажено товари покупцю. За товарним документом значить­ся:

Товари за договірними відпускними цінами 840 грн.
Відпускна вартість за угодою 840 грн.
Податок на додану вартість, 20% від 840 168 грн.
До оплати покупцем 1008 грн.

3. Облікова продажна вартість товарів, що списується із підзвіту матеріально відповідальної особи, - 1208 грн.

4. Товарні надбавки підприємства, що відносяться до відвантажених товарів, - 368 грн. (1208 - 840), в т.ч. ПДВ 168 грн.

За даними прикладу 4 необхідно зробити записи на бухгалтерських рахунках (п.21) :

1. На суму передоплати товарів покупцем - 1008 :

1.1. Дт 51 - Кт 62 - 1008

1.2. Одночасно відображається в обліку виникнення зобов’язання з ПДВ - 168 грн.:

Дт 67-1 "3 податкових зобов’язань"

Кт 68, субрахунок "З податку на додану вартість" - 168 (п.п. 18, 19)

2. Списання відвантажених товарів із підзвіту матеріально відповідальної особи за обліковими продажними цінами - 1208 :

2.1. Списується відпускна вартість товарів, відвантажених покупцю - 840 :

Дт 46 - Кт 41 - 840

2.2. Списуються товарні надбавки,нараховані підприємством на товари при їх надходженні - 368 :

Дт 42-1 - Кт 41 - 368

Частина торговельної націнки ( різниця між відпускною і купівельною вартістю товарів), що входить до облікових продажних цін, з відвантаженням (відпуском) товарів на сторону залишається на рахунку 42-1 "Товарні надбавки" і буде списана на дохід торгівлі за розрахунком як реалізована торговельна націнка разом з доходом від операцій з відпуску товарів власній роздрібній торгівлі (п.п. 29 - 31).

2.3. Відображається в обліку реалізація відвантажених товарів - 1008 :

Дт 62 - Кт 46 - 1008

3. Списується податкове зобов’язання з ПДВ - 168 :

Дт 46 - Кт 67-1 "3 податкових зобов’язань" - 168 (оп. 1.2)

Дохід оптових торговельних підприємств, що обліковують товари на складах за продажними цінами, складається із двох частин:

1. Різниці між відпускними і купівельними цінами відвантажених покупцям (реалізованих) товарів.

2. Торговельної націнки на користь оптової торгівлі, відрахованої за відпуск товарів у роздрібну торгівлю,на покриття витрат і створення доходу від оптових операцій.

Порядок визначення і вівдображення в обліку ПДВ і доходу оптових торговельних підприємств, що обліковують товари на складах за продажними цінами, нормативними документами не встановлений. На наш погляд, фінансовий результат від реалізації товарів (реалізована торговельна націнка) повинен визаначатись за розрахунком товарних надбавок, що відносяться до товарів, реалізованих за звітний місяць, і відображатись в обліку аналогічно як на підприємствах роздрібної торгівлі (п. 30 ) за вирахуванням ПДВ, що визначається за даними податкових накладних на відвантажені цінності,який уже списано з рахунка 46 "Реалізація" ( Дт 46 - Кт 67-1, п. 27, оп. 3 або Дт 46 - Кт 68, п.28. оп. 4).

28. У тому разі, коли оплата товарів здійснена покупцем піс­ля їх відвантаження зі складу, за даними прикладу 4 записи на бухгалтерських рахунках будуть наступні ( п. 27):

1. Дт 46 - Кт 41 - 840

2. Дт 42-1 - Кт 41 - 368

3. Дт 62 - Кт 46 - 1008

4. Дт 46 - Кт 68 - 168

5. Дт 51 - Кт 62 - 1008

До надходження платежу за товари на розрахунковий рахунок в банку сума податку на додану вартість повинна бути віднесена на кре­дит рахунка 68, субрахунок "3 податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав"

Аналогічно, як показано в прикдладі 4 відображається в обліку про­даж товарів покупцям - платникам ПДВ дрібним оптом із підприємств роздрібної торгівлі за безготівковим розрахунком, але на окремому аналітичному рахунку до субрахунку 46-2 "Реалізація товарів у роздріб (п. 29).).

29. Торговельні підприємства, що обліковують товари на складах за продажними цінами, і здійснюють оптову і дрібнооптову торгівлю зі складів, а також роздрібну торгівлю повинні вести облік реалізації товарів на двох субрахунках :

46-1 "Реалізація товарів оптом".

46-2 "Реалізація товарів у роздріб".

В цьому разі реалізація товарів оптом і відображення в обліку фінансових результатів від неї мають здійснюватись в такому ж порядку, як показано в пунктах 27 і 28.

На рахунку 46-1 "Реалізація товарів оптом" реалізація товарів по кредиту рахунку відображається за договірними відпускними цінами. На рахунку 46-2 "Реалізація товарів у роздріб" реалізація товарів відображається за продажними (роздрібними ) цінами, а на окремому аналітичному рахунку до цього субрахунку "Реалізація товарів дрібним оптом" - за договірними відпускними цінами (п.п. 27, 28, 30)).

Облік реалізації товарів у роздрібній торгівлі, визначення і відображення в обліку податку на додану вартість та валового доходу торгівлі мають дві особливості: