Смекни!
smekni.com

Проблеми бухгалтерського обліку податкових розрахунків з ПДВ (стр. 9 из 9)

43. Враховуючи, що введений окремий податковий облік ПДВ ведеться не системно, за окремими податковими накладними з врахуванням моменту сплати ПДВ, що цей облік не враховує й практично не може врахувати всі операції, пов’язані з відображенням в обліку ПДВ (нестачі, надлишки цінностей, тощо); що не розроблені і практично не можуть бути розроблені способи системної перевірки правильності ведення податкового обліку і даних декларації про податок на додану вартість, можна з впевненістю стверджувати, що окремий податковий облік не слід було вводити. В принципі це надумана затія,яка жодної кориті не дала і дати не може. Раніше чи пізніше, але ми зрозуміємо, що не додатковий облік нам потрібний в теперішніх умовах господарювання, а необхідна більш детальна, краща розробка Інструкції з раціональноі організації і правильного ведення бухгалтерського обліку податку на додану вартість.

Чи не краще було ввести експериментально податковий облік ПДВ в 2-З районах м. Києва під керівницт- вом і контролем Державної податкової адміністрації України, в 2-3 інших районах під контролем обласних ДПА, подивитись, що з того вийшло, який економічний ефект, і тоді вже вводити податковий облік ПДВ для всіх підпримсив України.

Вважаємо, що тільки бухгалтерський облік може забезпечити належний і всесторонній контроль за виникненням податкових зобов’язань і податкового кредиту, за своєчасністю і повнотою сплати податку на додану вартість до бюджету. Додатковий податковий облік додаткових надходжень до бюджету ПДВ не дав, не дасть і дати не може. Слід було б творцям нормативних документів пам’ятати, що чим простіше, зрозуміліше вони написані, тим ефективніше їх застосування. І це для всіх сторін, що використовують такі документи в практичній роботі.

За майже півстоліття, що автор "живе на бухгалтерських хлібах", такої плутанини в бухгалтерському обліку як тепер ще не було. Сталось не спрощення обліку, яке бухгалтерам так обітцяли, а значне ускладнення системи бухгалтерського обліку.

44. Є ще достатньо часу та реальна можливість вивчити та проаналізувати практичний досвід ведення бухгалтерського обліку податкових розрахунків і до 1.01. 1999 р. уточнити Інструкцію з бухгалтерського обліку ПДВ з таким розрахунком, щоб починаючи з 1999 р. можна було нормально, однозначно і ефективно користуватись нею. Доцільно також дати в цій Інструкції характеристику рахунків і субрахунків, що використовуются для обліку податку на додану вартість, з викладом всієї можливої кореспонденції цих рахунків і порядку визначення сум ПДВ до окремих бухгалтерських записів; визначити принципи раціональної організації та ведення аналітичного обліку податку на додану вартість на окремих субрахунках.

45. Лише системний бухгалтерський облік може врахувати всі нюанси розрахунків з бюджетом з ПДВ і дати точні, об’єктивні дані про зобов’язання підприємства з ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету, і суми податкового кредиту. І як би не хотілось спроститит процес перевірки податкових розрахунків з ПДВ, уникнути необхідності перевірки правильності бухгалтерських записів з цих розрахунків не вдасться, бо вказівки з податкового обліку ПДВ обмежені тільки основними операціями з виникнення зобов’язань і надання податкового кредиту.

Начебто навмисно створено такі умови, щоб бухгалтери побільше допускали помилок в обліку податкових розрахунків з ПДВ, сплачували відповідні санкції за помилки і не могли доказати свою правоту. Все менше стає бухгалтерів, що погоджуються працювати в таких умовах на відповідальній посаді головного бухгалтера підприємиства.

Правильне і раціональне відображення в бухгалтерському обліку розрахунків з бюджетом з податку на додану вартість має важливе значення для контролю за своєчасністю та повнотою сплати до бюджету ПДВ, для уникнення штрафних санкцій, пов’язаних з помилками в бухгалтерському обліку.

Проф. І. Павлюк

12 квітня 1998 р.