Смекни!
smekni.com

Проблеми бухгалтерського обліку податкових розрахунків з ПДВ (стр. 6 из 9)

1. По дебету і кредиту рахунку 46-2 "Реалізація товарів у роздріб" відображається тільки продажна вартість товарів (Дт 50 - Кт 46 і Дт 46 - Кт 41).

2. Податок на додану вартість і фінансовий результат (реалізована торговельна націнка) як валовий дохід торгівлі визначається за спеціальним розрахунком на основі середнього відсотка товарних надбавок і відображається в обліку відповідно до п. 5 Інструкції.

30. При визначенні ПДВ і валового доходу роздрібної торгівлі треба врахувати, що змінено також порядок відображення в обліку товарних надбавок, які відносяться до реалізованих товарів. По-новому від’ємний запис способом сторно на визначену за розрахунком суму товарних надбавок, включаючи ПДВ, має бути наступний:

Дт 80 "Прибутки і збитки"

Кт 42-1, субрахунок 1 "Товарні надбавки "

Обчислена за розрахунком сума реалізованих товарних надбавок розподіляється у порядку, що діяв раніше, тобто двома позитивними записами:

Дт 80 - Кт 68, субрахунок "3 податку на додану вартість"

Дт 80 - Кт 80, ст. "Реалізована торговельна націнка"

У роздрібній торгівлі, що здійснює також дрібнооптовий відпуск товарів покупцям - платникам ПДВ, товарні надбавки, що відносяться до реалізованих за місяць товарів, в тому числі ПДВ, визначаються за одним розрахунком.Але ПДВ в цьому разі складається із двох частин:

1. ПДВ від обороту з дрібнооптового відпуску товарів покупцям - платникам ПДВ за даними податкових накладних.

2. ПДВ від обороту з роздрібного продажу товарів за даними касових апаратів.

Тому при визначенні і відображенні в обліку в цьому разі податку на додану вартість за розрахунком товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів, із суми ПДВ за розрахунком необхідно вирахувати суму ПДВ, що уже відображена на аналітичному рахунку "Реалізація товарів дрібним оптом " до субрахунку 46-2 ( Дт46 - Кт 68 )

В даному випадку можливий і інший варіант обліку: реалізація товарів у роздріб і дрібним оптом відображається на одному субрахунку 46-2 "Реалізація товарів у роздріб" з відображенням суми обороту з реалізаціі за роздрібними цінами та відпуску їх дрібним оптом за договірними відпускними цінами. А сума ПДВ за розрахунком товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів, складатиметья іх сум ПДВ згідно з даними касових апаратів і ПДВ від обороту з дрібнооптового відпуску товарів за даними відповідних податкових накладних. При цьому дрібнооптові операції мають відображатись в обліку як показано в пунктах 27 і 28.

31. За теорією бухгалтерського обліку від’ємний (сторнувальний) запис у цьому разі (п. 30) застосовуватись не може. Крім того, розробники Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість не врахували, що й аналітичний облік повинен вестись правильно і раціонально. Інструкцією також не встановлено, як повинна обчислюватись сума ПДВ, що входить до реалізованих товарних надбавок за розрахун­ком їх на реалізовані товари. Очевидно, що вона має визначатись за даними податкових накладних та підсумків касових апаратів.

На наш погляд, новий запис на списання реалізованих товарних надбавок повинен бути зроблений на бухгалтерських рахунках позитивними числами в наступному порядку:

Дт 42-1 "Товарні надбавки"

Кт 68, субрахунок "3 податку на додану вартість" - на суму ПДВ;

Дт 42-1 "Товарні надбавки"

Кт 80 "Прибутки і збитки", ст. "Реалізована торговельна націнка" (валовий дохід) або одною складною бухгалтерською проводкою:

Дт 42-1 - Кт 68 і Кт 80.

В цьому разі рівнозначні записи на бухгалтерських рахунках економічно обгрунтовані і зрозуміліші. Збільшення валового доходу не прийдеться записувати по дебету рахунка 80 "Прибутки і збитки". Такий підхід має також важливе значення для правильної організації аналітичного обліку.

32. При розрахунку реалізованих товарних надбавок треба врахувати товарні надбавки, що нараховані на суму ПДВ на товари, за які здійснена передоплата постачальникам, але на торговельне підприємство ці товари в звітному місяці не надійшли, п.п.14.1, 15. Це можна зробити по-різному, але, на наш погляд, найбільш доцільно і економічно обгрунтовано треба здійснити коригування в наступному порядку:

1. В розрахунку товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів, виключити суму ПДВ на товари, що передоплачені в звітному місяці, але ще не надійшли (Дт 41 - Кт 42-2 або 42-3), зменшивши суму товарних надбавок по підсумку за місяць.

2. На суму початкового сальдо на рахунку 41, субрахунок "ПДВ на товари, що не надійшли" необхідно зменшити суму товарних надбавок на початок місяця..

3.Зменшити суму залишку товарів на кінець звітного місяця на суму кінцевого сальдо на субрахунку "ПДВ на това­ри,що не надійшли".

33. Аналогічно визначаються і відображаються в обліку ПДВ і валовий дохід оптової торгівлі від операцій з внутрішнього відпуску товарів у власну роздрібну торгівлю, якщо товари на складах обліковуються за продажними цінами (п.27).

Вище були викладені в розумінні автора проблеми бухгалтерського обліку податкових розрахунків з ПДВ. Доречно поставити запитання: як розібратись в цих проблемах рядовому головному бухгалтеру чи бухгалтеру до рівня правильного практичного їх вирішення ? Безперечно, що для цього бухгалтерський облік податкових розрахунків з ПДВ необхідно суттєво спростити.

ШЛЯХИ СПРОЩЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ПОДАТКОВИХ РОЗРАХУНКІВ З ПДВ

34. Як видно із викладеного вище, рахунок 67 "Податкові розрахунки" введено до плану бухгалтерських рахунків виключно для обліку розрахунків з ПДВ, пов’язаних із застосуванням відповідно до Закону принципу події, що відбулася раніше, тобто для податковтого обліку податкових зобов’язань і податкового кредиту з ПДВ. І це при тому, що поєднання системного бухгалтерського обліку з несистемним податковим обліком недопустиме, про що вже говорилось.

Застосування в бухгалтерському обліку рахунку 67 "Податкові розрахунки" вимагає, щоб за кожним первинним документом, пов’язаним з оплатою, надходженням чи відвантаженням цінностей, бухгалтер встановив, яка з цих подій відбулася раніше, оплачені цінності чи ні. Це надто складні і вельми трудомісткі облікові функції при незначній кількості господарських операцій на підприємстві. На підприємствах, де таких операцій протягом місяця здійснюються сотні і тисячі затрати часу на виявлення події, що відбулася

раніше ,та на їх облік непомірні.

Який вихід із становища, що склалося в обліку з відображенням податкових розрахунків з ПДВ? Чи можливий він взагалі? Вважаємо, що такий вихід є, і він можливий, якщо подумати і хотіти його знайти в найбільш доцільному варіанті. Раз уже рахунок 67 "Податкові розрахунки" до плану бухгалтерських рахунків введено і Інструкцією встановлений порядок його застосування, то в першу чергу необхідно спростити облік розрахунків з ПДВ із застосуванням цього рахунку.:

1. Списання відвантажених (відпущених) цінностей із підзвіту матеріально відповідальної особи за фактичною собівартістю, обліковими (купівельними або продажними) цінами.

ідно спростити облік розрахунків з ПДВ із застоуванням цього рахунку.

35. Суть спрощення бухгалтерського обліку, пов’язаного із застосуванням рахунку 67 "Податкові розрахунки" має бути в тому, щоб обмежити записи на цьому рахунку лише податком на додану вартість від сум передоплат цінностей, які за станом на кінець місяця не були отримані чи відвантажені, і цінностей, що надійшли від постачальників без передоплат. Виключити при цьому з обліку на рахунку 67 найбільш масові записи, що пов’язяні з оплатою в звітному місяці цінностей, які протягом цього місяця були отримані від постачальників або відвантажені покупцям і замовникам.

В цьому разі відпаде сама собою необхідність за кожною із операцій з оплати і надходження чи відвантаження цінностей в кожному окремому випаду виясняти, яка із операцій відбулася раніше, не кажучи вже про значне скорочення кількості записів в ситнтетичному обліку на рахунку 67, а, головне, в аналітичному обліку до нього. Зрозуміло, наскільки це важливо.

Отже, питання бухгалтерського обліку податкових розрахунків з ПДВ можна вирішити досить просто. А чим рішення простіше, тим воно раціональніше і ефективніше. Для цього бухгалтер протягом звітного місяця відслідковує тільки операції, пов’язані з передоплатами цінностей постачальникам і отриманими від покупців (замовників) в минулі звітні періоди, а також операції, з оплати цінностей, що надійшли у минулі звітні періоди та в звітному місяці без передоплати; вказує на первинних платіжних і товарних документах кореспонденцію рахунків на вказані операції з використанням рахунку 67 "Податкові розрахунки", враховуючи особливості запису платіжних документів в облікових регістрах по дебету і кредиту рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" та інших банківських рахунків (п. 39). І тільки за цими операціями, пов’язаними з податковими розрахунками з ПДВ за станом на кінець місяця, треба зробити відповідні записи на відображення в обліку податкового кредиту та податкових зобов’язань на рахунку 67 згідно з Інструкцією до наступного їх збалансування ( відповідно надходження, відвантаження, оплати та отримання цінностей без передоплати).

Записи за всіми іншими операціями здійснюються без використання рахунку 67 (на надходження: Дт 05, 41 і інших - Кт 60 та на оплату: Дт 60 - Кт 51 і Дт 68 - Кт 51; на відвантаження: Дт 46 - Кт 40, 41 і інших та Дт 62 - Кт 46 і на оплату: Дт 51 - Кт 62 і Дт 46 - Кт 68 ).

Податок на додану вартість від сум авансових платежів (передоплат), сплачених постачальникам і одержаних від покупців (замовників) у звітному місяці, в рахунок яких цінності не отримані чи не відвантажені відображається в обліку за даними спеціальних сальдових відомостей, складених за перевіреними даними аналітичного обліку розрахунків з постачальниками та покупцями і замовниками (табл. 1).