Смекни!
smekni.com

Контрольно-ревізійні функції Національного банку України (стр. 2 из 8)

- Дистанційний нагляд потребує значно меншої чисельності персоналу і, таким чином, менш трудомісткий, ніж проведення перевірок на місцях.

· Важливо також розуміти недоліки, які зустрічаються в системі банківського нагляду.

- Дані часто не відповідають цілям пруденційного нагляду, особливо, у випадку, коли звітні дані, в першу чергу, призначені для розробки грошово-кредитної політики.

- Іноді дані вводять в оману, а іноді просто є фіктивними.

- Дані часто бувають неточними або неповними, особливо це стосується банків з широкою мережею філіалів.

- Дані не завжди містять проблемні аспекти, а також не завжди дають пояснення існуючих проблем.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ДИСТАНЦІЙНОГО НАГЛЯДУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД НАДАНИХ ЗВІТНИХ ДАНИХ, ЯКІ, В СВОЮ ЧЕРГУ, ПОВИННІ БУТИ СКЛАДЕНІ ВІДПОВІДНИМ ЧИНОМ, З УРАХУВАННЯМ НЕОБХІДНОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ПРУДЕНЦІЙНОГО НАГЛЯДУ ЗА БАНКІВСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ.

· Головною проблемою для багатьох країн, що розвиваються, при використанні системи дистанційного нагляду є порядок складання звітів, що надаються банками.

- Традиційно, у більшості випадків, порядок складання звітів початково був призначний для використання їх при розробці кредитно-грошової політики, і вони надходили в руки економістів Дослідницьких відділів, і таким чином, не були використані в пруденційному банківському регулюванні.

- В результаті, в таких звітах є дані про спрямування кредитів, але не про кредитоспроможність позичальників.

· Щоб упевнитись в достатності представлених даних для проведення дистанційного нагляду, банківським інспекторам звичайно слід приймати безпосередню участь у складанні форм звітності, а також їм, можливо, буде потрібно розробити власні додаткові звітні форми.

· Додатково до розробки форм звітності, банківські інспектори повинні надати чіткі вказівки та інструкції з їх підготовки, включаючи строки, форму та зміст звітів.

- Як правило, банку дається максимум 30 днів після вказаного строку для надсилання звітних данних органам нагляду.

- Після отримання звітів перевіряється їх повнота та правильність числових розрахунків.

ВАЖЛИВО, ЩОБ НАДАНІ ЗВІТНІ ДАНІ, ПРИЗНАЧЕНІ ДЛЯ ДИСТАНЦІЙНОГО НАГЛЯДУ, ПРОЙШЛИ ПЕРЕВІРКУ НА МІСЦІ, В БАНКУ, АБО КВАЛІФІКОВАНИМ ІНСПЕКТОРОМ, АБО КОМПЕТЕНТНИМИ ЗОВНІШНІМИ АУДИТОРСЬКИМИ ОРГАНАМИ.

БІЛЬША ЧАСТИНА ІНФОРМАЦІЇ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ В ДИСТАНЦІЙНОМУ НАГЛЯДІ І ПОТРЕБУЄ РЕТЕЛЬНОГО РОЗГЛЯДУ, СТОСУЄТЬСЯ ТАКИХ КОМПОНЕНТІВ СИСТЕМИ CAMEL ЯК ЯКІСТЬ АКТИВІВ, НАДХОДЖЕННЯ, ЛІКВІДНІСТЬ ТА КАПІТАЛ.

· Основні коефіцієнти адекватності капіталу, наприклад, відношення сукупного капіталу до сукупних активів, можуть бути підраховані по результатам щомісячних та щоквартальних звітів.

- Для ретельного аналізу капіталу вимагається, щоб звітні дані представлялись після виведення залишків по рахункам прибутків та збитків, а також повинні містити статті по фактичним та оціночним даним по податкам за звітний період та статті по амортизації, резервам і дивідендам, так як без них коефіцієнти не будуть правильними і не матимуть змісту.

· Іноді вимагається декілька звітів по якості активів, більшість з них представляються щоквартально; вони включають такі компоненти:

- Інформацію про кредити, що не діють, відповідно формулювання цього поняття, даного органами нагляду;

- Класифікацію, по наданому формулюванню, проблемних кредитів по категоріям: субстандартні, сумнівні та збитки з використанням кількісних критеріїв.

- Аналіз резервних відрахувань на покриття безнадійних боргів, як спеціальних, так і загальних, включаючи трансферти, списані барги та повернення боргів.

- Інформація відносно концентрації кредитів, включаючи залишки непогашеної заборгованості по типам наданих позик, що перевищують 10% банківського капіталу.

· Дані по прибуткам та збиткам мають надаватися щоквартально і включати розбивку у вигляді чистих процентних доходів, інших доходів, а також інших збитків.

· Ліквідність, як правило, аналізується за допомогою звітності по нормативам резервних вимог у формі грошової готівки, а також по нормативам ліквідних активів і по коефіцієнтам ліквідності, підрахованим на основі балансового звіту.

Дані по забалансовим рахункам необхідні для оцінки ступеню ризику, включаючи:

- Відкриті нетто-позиції по кожній валюті для валютних операцій.

- Розбивка забалансових зобов'язань, включаючи гарантії, акредитиви та зобов'язання по наданню кредитів.

ПІСЛЯ РОЗРОБКИ ФОРМ ЗВІТНОСТІ ТА ЧІТКИХ ІНСТРУКЦІЙ ДО НИХ, А ТАКОЖ ПРИ НАЯВНОСТІ СИСТЕМИ ПЕРЕВІРКИ ДАНИХ, ІНФОРМАЦІЯ, ПРЕДСТАВЛЕНА БАНКАМИ, ПІДДАЄТЬСЯ ЕЛЕКТРОННІЙ ОБРОБЦІ ДЛЯ АНАЛІЗУ БАНКІВСЬКИМИ ІНСПЕКТОРАМИ.

· Електронна обробка дає можливість наглядовим органам розрахувати коефіцієнти пруденційного регулювання по різним видам звітів, про які говорилось вище, і ці коефіцієнти служать показниками стану капіталу, якості активів, надходжень та ліквідності.

· Коли дані пройшли обробку та після розрахунку коефіцієнтів, використовуються два основних метода аналізу.

· Першим є АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ, який дозволяє визначити динаміку змін різних коефіцієнтів, тенденції покращення чи погіршення цих коефіцієнтів за вказаний період.

- Прикладом може бути відношення прострочених кредитів або кредитів, що не діють, до загальної кількості кредитів; якщо цей коефіцієнт збільшується

· Другим методом є ГРУПОВИЙ АНАЛІЗ, по якому банк, що піддається, це служить чітким сигналом погіршення якості активів.

- Груповий аналіз, наприклад, показує, що коефіцієнт капіталу даного банку вищий (і це має позитивне значення) порівняно з іншими банками.

- Банки з порівняно поганими коефіцієнтами вимагають посиленої уваги.

· Використовуючи аналіз тенденцій та груповий аналіз автоматизованих даних, кваліфікований алалітик в області дистанційного нагляду знаходить недоліки діяльності або проблеми в банках, і в результаті за цим , як правило, слідує більш предметна перевірка, звичайно проведення інспекції на місці, в банку.

УЗАГАЛЬНЮЮЧИ СКАЗАНЕ, МОЖНА ВІДМІТИТИ, ЩО СИСТЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО НАГЛЯДУ ВІДІГРАЄ ДУЖЕ ВАЖЛИВУ РОЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ, ЗА УМОВИ, ЩО БУЛИ ПЕРЕДБАЧЕНІ ВСІ НЕОБХІДНІ КОМПОНЕНТИ І БУЛИ ВРАХОВАНІ ВСІ НЕДОЛІКИ ЦЬОГО МЕТОДУ.

· Звіти повинні бути розроблені таким чином, щоб забезпечувати надання відповідної інформації, необхідної для здійснення пруденційного нагляду; як правило, для цього вимагається розробка додаткових звітів, особливо по чкості активів .

· Форма звіту повинна бути ясною, а також повинні даватись інструкції по його підготовці; але, що більш важливо, повинна бути розроблена система перевірки повноти і точності представлених даних.

· Якщо належних стандартів бухгалтерського обліку не розроблено, а звіти представлені з незакритими рахунками і не включають необхідні резерви, балансові звіти і звіти про прибутки і збитки будуть неточними, що потім приводить до неправильних висновків.

· Дані, представлені у звітах, повинні повністю піддаватись електронній обробці, що дозволяє провести розрахунок різних економічних показників, необхідних для їх аналізу.

· Після цього кваліфікований фінансовий аналітик проводить аналіз коефіцієнтів та інших представлених даних, використовуючи метод тенденцій та груповий метод аналізу для виявлення аспектів, що вимагають більш ретельного контролю.

ДУЖЕ ВАЖЛИВИМ Є РОЗУМІННЯ ТОГО, ЩО СИСТЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО НАГЛЯДУ Є ЛИШЕ ОДНОЮ ІЗ СКЛАДОВИХ ЧАСТИН БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ І ПОВИННА БУТИ ПОВНІСТЮ ІНТЕГРОВАНА У ЗАГАЛЬНИЙ ПРОЦЕС, ОСОБЛИВО ЧЕРЕЗ ПРОВЕДЕННЯ ІНСПЕКТОРСЬКИХ ПЕРЕВІРОК НА МІСЦЯХ. ПЕРЕВІРКА БАНКІВСЬКОЇ ЗВІТНОСТІ ДОПОМАГАЄ ЗАПОБІГАННЮ ПРОБЛЕМ НА РАННІЙ СТАДІЇ, АЛЕ ПРОТЕ САМА ПО СОБІ НЕ МОЖЕ СЛУЖИТИ ЗАВЕРШЕНОЮ СИСТЕМОЮ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОГО БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ.

2.Методологія перевірки ( ревізії ) :

ПРИСУТНІСТЬ ІНСПЕКТОРА В БАНКУ НЕ ЗАМІНИТЬ НІЩО В ПРОЦЕСІ ВИЗНАЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ТА ІНШИХ АСПЕКТІВ БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ. ТОМУ СИСТЕМИ БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ В БІЛЬШОСТІ КРАЇН ЗАСТОСОВУЮТЬ РІЗНОМАНІТНІ МЕТОДИ ІНСПЕКТУВАННЯ НА МІСЦЯХ.

· Американська система банківського нагляду завжди покладалась на всебічне вивчення кожного банку завдяки інспектуванню на місцях, як правило, щорічно.

· Британська модель банківського нагляду не передбачає залучення своїх спеціалістів до проведення инспекції на місцях; натомість існує добре опрацьована практика зовнішнього аудиту в Великобританії.

- Зовнішній аудит перевіряє достовірність поданих до Банку Англії даних.

- Передбачається, що такі аудиторські перевірки дають змогу виявити якість активів і достатність резервів.

- До того ж, Англія може залучити зовнішніх аудиторів для вивчення окремих аспектів або проблем, що викликають занепокоєння.

----------------------------------------------------------------------------------------

· Інші країни застосовують комбінацію вищевказаних методів, застосовуючи в деякій мірі як інспектування на місцях, так і зовнішній аудит.

· Для більшості країн з перехідною економікою доцільно було б введення системи повного інспектування на місцях, яка здійснюється органами банківського нагляду.

- Банки в цих країнах часто не мають ефективної системи менеджменту, звітності та внутрішнього контролю.

- В багатьох країнах зовнішній аудит не існує або не відповідає загальноприйнятим стандартам.

- Більшість банків в цих країнах не продемонстрували стабільних задовільних результатів діяльності.

ЯКЩО ОРГАНИ НАГЛЯДУ ПРИЙНЯЛИ РІШЕННЯ ПРО СТВОРЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ ІНСПЕКТУВАННЯ НА МІСЦЯХ, ВОНИ ПОВИННІ ПОЧАТИ З ЧІТКОГО ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ТАКИХ ПЕРЕВІРОК. НИЖЧЕ НАВЕДЕНІ 4 ГОЛОВНІ ЗАВДАННЯ, ЯКІ Є НАЙБІЛЬШ ЗАГАЛЬНИМИ ДЛЯ ВСИХ ІНСПЕКТОРСЬКИХ ПЕРЕВІРОК НА МІСЦЯХ.