Смекни!
smekni.com

Контрольно-ревізійні функції Національного банку України (стр. 8 из 8)

· Питання 9 - Банківські приміщення

У деяких країнах існують обмеження на інвестиції у банківські приміщення; крім того, вважається, власність банку повинна обмежуватись тими приміщеннями, де проходить його основна діяльність; у разі, якщо банку належить більше приміщень (що вважається невиправданим), слід дати коментарі, особливо, якщо інвестиції банку в приміщення негативно впливають на його надходження.

· Питання 10 - Інші витрати

Значна частина інших (непроцентних) витрат дуже часто буває однією з основних причин проблем з надходженнями; крім того, інспектору слід звернути увагу на потенційну можливість зловживань, наприклад, у вигляді виплат невиправдано великих заробітних плат керівництву, комісійних директорам; інших витрат на користь інсайдерів; якщо такі витрати невиправдано великі, слід дати критичні зауваження.

· Питання 11 - Політика відносно шахрайства та порушення карного законодавства

Банки повинні бути готові оперативно реагувати на випадки шахрайства як з боку клієнтів, так і з боку персоналу; по-перше, необхідно мати чіткі інструкції для співробітників відносно виявлення випадків шахрайства; як правило, перевірка інспектором цього напрямку діяльності банку пов'язана із з'ясуванням питання захисту банку від шахрайств; при виявленні негативних рис треба дати коментарі.

· Питання 12 - Звітність про випадки шахрайств та крадіжок

Банки зобов'язані повідомлювати про всі випадки шахрайств та крадіжок центральному банку, органам нагляду та правоохоронним органам; в ході інспектування необхідно перевірити звітність про всі випадки шахрайств та крадіжок та вказати на недоліки.

· Питання 13 - Стосунки з афілійованими компаніями

Звичайно у банків існують стосунки власності з іншими компаніями у фінансовому та комерційному секторах економіки; ці стосунки повинні буди ретельно вивчені з точки зору: 1) пільгового кредитування таких компаній; або 2) вилучення коштів на користь таких компаній або будь-яких угод з афілійованими компаніями, котрі послабляють фінансовий стан банку. Усі випадки стосунків з такими компаніями, що призвели до укладення угод з інсайдерами або до негативного впливу на надійність банку, повинні повністю відображатись у звіті.

ЦІ 13 ПИТАНЬ СЛІД РОЗГЛЯДАТИ ЛИШЕ ЯК ТИПОВІ ПИТАННЯ ПОВИННІ УВАЖНО РОЗГЛЯДАТИСЬ СПІВРОБІТНИКАМИ БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ, З ТИМ, ЩОБ У ХОДІ ІНСПЕКТУВАННЯ В ПОВНІЙ МІРІ ТА РЕАЛЬНО ВІДОБРАЗИТИ ДІЯЛЬНІСТЬ БАНКУ.

17 жовтня 1998 року

Павленко Р.В._____________

Для рецензій