Смекни!
smekni.com

Розробка програмного забезпечення для Інтернет-підтримки діяльності громадських організацій (стр. 2 из 6)

Закон України «Про інформацію», закріпив право громадян України на інформацію, заклав правові основи інформаційної діяльності, визначив систему та джерела Інформації, доступ до неї і статус учасників інформаційних відносин. Основними принципами інформаційних відносин (ст. 5) (2) визнано наступні:

- гарантованість права на інформацію;

- відкритість та доступність інформації та свобода її обміну;

- об'єктивність інформації;

- повнота і точність інформації;

- законність та етичність одержання, використання інформації.

Основними галузями інформації (ст. 17) є:

- політична, економічна, духовна інформація;

- науково-технічна, соціальна, екологічна інформація;

- міжнародна інформація.

До основних видів інформації закон відносить:

- статистичну інформацію,

- інформацію про діяльність державних органів,

- правову інформацію,

- інформацію про особу,

- інформацію довідково-енциклопедичного характеру.

На сучасному рівні розвитку суспільства інформування громадськості не могло обійтись без Інтернет-ресурсів. З метою поширення інформації відкриваються веб-портали державних органів, де розміщується інформація у сфері їх компетенції; існують електронні форуми, що дозволяє досліджувати думку громадськості з тих або інших актуальних питань.

В Запоріжі проблема закритості таких сайтів для наповнення зворотньою інформацією, окрім форумів та простих відповідей на поставлене запитання, на сьогодні ще треба вирішувати.

Актуальність, своєчасність, новизна

Основна цінність інформації полягає в її новизні і своєчасності. Повідомлення, що вже відоме не приносить користі. Навряд, один і той самий матеріал читач почне вивчати по різних газетах чи журналах. Тому створення громадського сайту, який порушить соціальні проблеми, повинен намагатися при написанні своїх статей добирати, якомога свіжішу інформацію, і використовувати яскраві стилістичні засоби. Все це сприятиме неповторності текстів, якщо, навіть, вони порушують одну тематику.

Об’єктивність і доступність

Преса повинна відбивати життя таким, яким воно бачиться журналістам. Звичайно ж, що кожна людина, а особливо творча, – це яскрава індивідуальність, і побачене вона пропускає через свій розум і через своє серце. Такий собі суб’єктивізм можливий. Правдивість, об’єктивність засобі масової інформації великою мірою залежить від правильності використання методу збирання інформації, знання специфіки кожного з методів і конкретними журналістськими завданнями, від позиції, кваліфікації, особистих якостей журналіста.

Метою громадського сайту стане об’єктивно інформувати про суть найважливіших соціальних і політичних проблем органів місцевого самоврядування та області.

Жанрова різноманітність

Реалізація громадського сайту свого інформаційного призначення не можливе без розширення і підвищення рівня жанрового потенціалу. Висвітлюючи соціальну тематику поряд з інформаційними матеріалами (заммітка, звіт, репортаж) повинні передавати публікації аналітичних жанрів – стаття, кореспонденція тощо. Слід наголосити, що публікації аналітичних жанрів, розкривають проблему у всій її повноті. Допомагають читачам, застосовувати цифрові данні, розкрити причини і недоліків сьогодення більш глибоко, детально. Отже, жанрова різноманітність та використання новітніх цифрових технологій при розробці сайту соціальної проблематики – важлива умова підвищення його ролі у справі забезпечення відкритості та зняття цензуру.

1.2Аналіз інформаційного забезпечення предметної області

Для органiзацiї iнформацiйної взаємодiї рiзноманiтних iнформацiйних систем мiж собою, а також з рiзними групами користувачiв данi потрiбно вiдповiдним чином однотипово описати в усiх системах на рiзних рiвнях, тобто вирiшити проблему їх iнформацiйної сумiсностi в найширшому розумiннi. Цього досягають створенням iнформацiйного забезпечення, пiд яким розумiють сукупнiсть форм документiв, нормативної бази та реалiзованих рiшень щодо обсягiв, розмiщення i форм iснування iнформацiї, яка використовується в iнформацiйнiй системi при її функцiонуваннi

Аналіз предметної області, дозволяє виділити її сутності, визначити початкові вимоги до функціональності і визначити межі проекту. Модель предметної області повинна бути документована, зберігатися і підтримуватися в актуальному стані до етапу реалізації. Для документування можуть бути використані різні засоби.

Вся інформація про систему, зібрана на етапі визначення стратегії, формалізується і уточнюється на етапі аналізу. Особлива увага приділяється повноті переданої інформації, аналізу інформації на предмет відсутності протиріч, а також пошуку невикористовуваної взагалі або дублюючої інформації.

Аналіз сайтів проводиться за чотирма основними критеріями:

Аналіз зовнішнього вигляду сайту.

Дизайн сайту, навіть виконаний професійним художником, ні в якому разі не повинен перешкоджати сприйняттю інформації. Відвідувачі сайту повинні легко отримувати потрібні їм матеріали, інформацію про товари і послуги, контактну інформацію.

Аналіз юзабіліті сайту

Аналіз сайту з точки зору зручності користування. Фахівці нашої компанії досліджують сайт і підбирають найбільш ефективні способи збільшення віддачі вашого проекту, підвищення коефіцієнта успішності рекламних кампаній. Досягається це шляхом перевірки доступності інформації на сайті, правильності роботи всіх сервісів сайту, наприклад, форми зворотного зв'язку, форумів, сервісів онлайн-торгівлі. Досліджується співвідношення корисного вмісту сайту та рекламних блоків.

Аналіз технічних особливостей сайту.

Технічні параметри сайту бувають як внутрішні, так і зовнішні.

Деякі з перевірених зовнішніх параметрів:

* Присутність сайту в найбільш популярних каталогах (Яндекс. Каталог, Google. Каталог, DMOZ.org, Rambler. Top100, Каталог Розділи).

* Кількість зовнішніх посилань на Ваш сайт.

* Значення тІЦ, PR.

* Проіндексовані сторінки Вашого сайту найбільш відомими пошуковими системами.

* Позиції Вашого сайту в пошукових системах, іншими словами – видимість сайту в пошукових системах.

* Пошук плагіату – скопійованого контенту зі сторінок Вашого сайту.

До внутрішніх параметрів належать:

* Технічні особливості хостингу.

* Вік домену.

* Розмір сторінок і швидкість їх завантаження.

* Аналіз коду сайту. За допомогою валідатора перевіряється код сайту. Аналізується кросбраузерність верстки проекту.

* Аналіз вмісту, що включає в себе аналіз тексту, заголовків (Title, H1-H6), тексту всередині посилань, перевірку довжини тексту, перевірку кодування сайту і т.д.

* Перевірка частоти оновлення сайту та його окремих розділів.

gromrada.com.ua

не зручний сайт що публікує новини Донецька і Донбасу для жителів регіону. Корисні консультації, комунальні служби, права споживачів.з погано продуманим дизайном та структурою (розташування новинних і рекламних блоків). Розташування своїх новин неможливо. Частина матеріалу є плагіатом.

Форум «Українське життя»

Обговорення усіх сторін українського буття. Світ очима українців.

central.in.ua

є професійно реалізованим громадським сайтом що веде дискусії про Україну. Сайт є досить інформативним і містить багато тематичного матеріалу. Відсутність розділа на форумі що унеможливлює внесення пропозиції і зауваження щодо сайту

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в Україні

На сайті Міжнародної організації з міграції – інформація про надання допомоги мігрантам, заходи боротьби з торгівлею людьми. Програми та проекти МОМ, новини, календар подій, публікації, фотогалерея

www.iom.org.ua

Перевагами цього порталу є те, що реалізована проце-дура навігації та систематизації інформаційних блоків та присутність карти сайту. Головним недоліком є відсутність форуму

Офіційний сайт Всеукраїнського товариства «Просвіта»
Основна мета діяльності «Просвіти» – утвердження української національної ідеї, утвердження державної української мови, розвиток національної культури, відродження історичної пам’яті, формування національної свідомості та піднесення духовності і добробуту

prosvitjanyn.org.ua

Перевагою єОригінальність стилю дизайну в жанрі української культури. Головні недоліки полягають у складній процедурі реєстрації та збій при авторизації.Відсутність форума, що унеможливлює таку функцію сайту як інтерактивність.

Національний Альянс

Сайт Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Національний Альянс» створений для того, щоб інформувати суспільство про правий рух в Україні і за її межами. Отут Ви знайдете цікаві статті, інтерв’ю, фото-, відеоматеріали і багато іншого.

www.nation.org.ua

Перевагою є систематизована інформація та її інформативність. Головних недоліків відноситься присутній непрацюючий форум з поганим дизайном та досить довго завантажуютьсяархівні матеріали.

При створені сайту потрібно систематизувати інформацію має нагадувати структуру книги. Зміст повинен відповідати короткому опису. Глибина перегляду має складати 2–3 рівня вкладеності що має забезпечити швидкий перехід на потрібну сторінку. При створені дизайну приділити увагу щоб при перегляді у відвідувача складалося враженя відповідності до стилю подання матеріалу, викликати гармонію та нерізати око. Сайт має швидко завантажуватися із усіма працюючими елементами. Бути проіндексованих на 100% без помилок HTML і CSS, та частіше оновлюйте конвент. Сайт має бути інтерактивним.