Смекни!
smekni.com

Розробка програмного забезпечення для Інтернет-підтримки діяльності громадських організацій (стр. 4 из 6)

- Реєстрація й авторизація на сайті

- Хто зараз Online

Правий блок:

- » Поиск» по сайту

- голосування

дивлчись Опитування.

- найпопулярніші матеріали (Latest News)

Центральний Блок:

Відповідає за відображення контенту та можливістю залишати під ними коментарі

Верхне Меню За допомогою даного меню є можливість створити меню, яке буде відображатися на всіх сторінках сайту, а також створення підрозділів і посилань на будь-який ресурс, що знаходиться як на даному сайті, так і на будь-якому іншому. Є мозливість змінювати порядок розділів і посилань.

Меню SOMP: в даному меню буде відображатися інформація, щодо діяльності Запорізької Обласної Молодіжної Ради. Запорізька обласна молодіжна рада при Запорізькій обласній раді (далі – Молодіжна рада) є консультативно-дорадчим органом з питань молодіжної політики, діяльність якого направлена на налагодження взаємодії між органами державної влади та місцевого самоврядування і молоддю області, задля забезпечення узгодженості дій у вирішенні питань, пов’язаних із життям молодих громадян та їх участі в усіх сферах життя суспільства

Форум є головною площадкою де кожен не байдужий громадянин може заявити про свою позицію до державної та місцевої влади в будь-який зручний для нього час, знайти своїх однодумців по духу, обговорювати наболілі міські проблеми без цензури і самореалізуватися, як лідер громадської думки.

Розділи та Категорії: Це статичниі елементи сайт, які призначені для зручності роботи, і складається із суміжних блоків. Зміст цих блоків потребує уточнення. Структурною одиницею розділу є категорія.

Графічна оболонка внутрішніх сторінок (загальна для всіх підрозділів):

Графічна шапка з горизонтальною навігацією не винна відволікати від інформаційного наповнення сторінки.

Унизу сторінки відображається дублююча текстова навігація, Copyright, контактний e-mail, посилання на «Основну сторінку» сайту.

Структурна схема взаємодії блоків між собою

2.3.Вибір засобів розробки

Кожна створювана програма покликана спростити роботу звичайної людини, знайомої з комп'ютерними системами на рівні користувача. Інтернет-технології в цьому плані не виключення. З моменту появи в мережі Інтернет перших сайтів, «зверстаних» у Блокноті за допомогою мови програмування HTML, минуло багато років. Зараз прийшла ера розумних і навчених програм, які здатні запропонувати людям зовсім інші способи створення інтернет-проектів на рівні звичайного користувача комп'ютерної системи.

Це стало можливим завдяки спеціалізованим програмам, або так званим Content System Management (CMS). У дослівному перекладі ця назва позначає Система керування контентом, або вмістом, оскільки система дійсно управляє вмістом сайту, або, як прийнято говорити в англомовному середовищі, контентом. У російському перекладі «прижилася» назва система керування сайтом. Система керування сайтом – це комплексна програма, що дозволяє простій людині, не знайомій з програмуванням, створювати й підтримувати інтернет-проекти будь-якої складності. Система керування сайтом забезпечує користувача необхідними візуальними засобами для створення інтерактивних сторінок сайту, уміст яких можна змінювати в лічені секунди, використовуючи убудований у систему текстовий редактор. Крім цього, CMS надають користувачеві величезний спектр додаткових послуг, таких як менеджмент користувачів сайту, публікація новин або статей, форуми, блоги, інтернет-магазини, галереї, дошки оголошень і багато чого іншого.

Якщо необхідно реалізувати свій інтернет-проект, то без системи керування сайтом просто не обійтися. Важливо тільки підібрати систему під проект. У цілому всі системи представляють якийсь базис для роботи з користувачами сайту, новинами, фотографіями, особистими повідомленнями й т.д., тому вибір тієї або іншої системи буде залежати від спрямованості й складності проекту. На ринку зараз є велике, якщо не сказати величезна кількість різних систем керування сайтом, і випробувати або вивчити всі CMS, звичайно, дуже складно.

Безліч Web-студій займаються розробкою сайтів і застосовують для цих цілей свої системи керування сайтом, які використаються тільки наполовину. По різних причинах ці CMS не попадають на масовий ринок, але в більшості випадків це або зовсім «сирі» системи, або розроблювачі просто забезпечують собі можливе безхмарне майбутнє. Не секрет, що, «підсадивши» замовника на свою CMS, надалі розроблювачі розраховують на прибутки від допомоги у редагувані сайту, тому що замовник цілком і повністю залежить від цієї CMS і розроблювачів.

До слова, можливо й написання CMS під певний проект, і бувають випадки, коли це дійсно необхідно, алі останнім часом всі CMS стали настільки розумними, що всі частіше й частіше така необхідність відпадає сама собою. До речі, кілька разів доводилося чути від одинаків або невеликих Web-студій сумныви про те, що наша система керування сайтом настільки геніальна й гарна, що ми просто не хочемо випускати її на ринок. Здається, що в це потрібно вірити в останню чергу, і якщо продукт настільки гарний, то його місце саме на ринку.

Система дійсно може бути геніальна, алt її «прив'язка» до Web-студії або окремо взятої людини гублять всю її геніальність. Що стосується вибору між платною системою або безкоштовною, то це питання рано або пізно виникає в користувачів, що бажають реалізувати свій інтернет-проект. Всі ми замислюємося й зупиняємося перед вибором у використанні безкоштовної або комерційної системи. Більшою мірою отут багато чого залежить від технічних завдань, які будуть вирішуватися в тому або іншому проекті. Якщо потрібно зробити просту домашню інтернет-сторінку, то можна обійтися й безкоштовною системою керування сайтом. Якщо потрібно організувати свій бізнес в Інтернеті, тоді, швидше за все, знадобиться надійний комерційний продукт.

Купуючи будь яку платну програму, людина прагне одержати насамперед стабільно працюючий додаток, якісний продукт, своєчасну технічну підтримку, регулярні відновлення програми, набір усілякої документації й інші приємні бонуси, характерні для будь-якого комерційного продукту. Купуючи комерційну систему, ви можете бути впевнені, що вчасно одержите технічну

підтримку й відновлення програми, що дозволяє оперативніше обновляти наявні компоненти системи і на сто відсотків захистити проекти від можливого злому й інших неприємностей.

Специфіка CMS

Система керування сайтом – це звичайна програма, призначена для роботи в Інтернеті. Під фразою «робота в Інтернеті» маємо на увазі роботу CMS на хостингу, надаваному провайдером послуг. Сам хостинг – це якийсь вилучений Web-сервер, де встановлен спеціальна версія операційної системи й інше супутнє програмне забезпечення. Всі програмне забезпечення сервера покликане допомогти як адміністраторові сервера, так і простому користувачеві при організації в першому випадку клієнтських площадок, а в іншому – візуальних засобів для роботи з сайтом.

Список операційних систем, що може використатися провайдером послуг, великий, але в основному задіються наступні системи: FreeBSD, De-bian, Fedora, CentOs, Windows Server, Red Hat, SuSE і т.д. У більшості випадків це сімейство UNIX/Linux-систем. Сервер найчастіше використовують популярний Apache і необхідні для роботи розширення PHP, бази даних MySQL, модулі PERL, CGI, компілятори З/З++ і т.д. Поверх усього перерахованого програмного забезпечення встановлюється панель керування хостингом, що дозволяє працювати з Web-сервером на базі зручного графічного візуального середовища. Саме так виглядає підготовлений до роботи сервер провайдера послуг.

Установлюючи систему керування сайтом на хостинг, фактично встановлюємо окремо взяту програму на абстрактний комп'ютер. По ідеї, цей самий абстрактний комп'ютер повинний обов'язково задовольняти системним вимогам установлюваної програми. Аналогічні вимоги є й до Web-сервера, на якому планується використати CMS. У більшості випадків на серверах уже встановлена «свіжа» версія необхідного програмного забезпечення, і питання в невідповідності технічних вимог виникають рідко.

Сучасні системи керування сайтом реалізовані мовою PHP, що на сьогоднішній день є безумовним лідером серед мов програмування, орієнтованих для роботи в Інтернеті. Іноді зустрічаються системи, написані цілком і повністю мовою програмування PERL, алі це вже деякий пережиток часу тобото голос із минулого. Як бази даних, які є невід'ємною частиною Web-сервера, використається безкоштовна база, що добре зарекомендувала себе, база даних MySQL. Крім MySQL, існують ще й комерційні версії баз даних, але використаня їх обмежено.

База даних дозволяє зберігати величезні масиви різних даних, якими наповнюють сайт, а також дані самої CMS. Доступ до певної таблиці в базі даних відбувається на величезній швидкості, що й дозволяє з мінімальними витратами за часом знайти необхідну на даний момент інформацію. У загальному виді взаємодія CMS з базою даних (або PHP і MySQL) виглядає в такий спосіб. Коли користувач запитує в інтернет-браузері одну зі сторінок вашого сайту, система керування сайтом митево звертається до бази даних, знаходячи інформацію в таблицях, а її послідовність дій, і представляє вміст сторінки в браузері користувача.

Основи роботи з CMS

У файлах CMS завжди перебуває опис того, що ви скачали із сайту розроблювача. А при купівлі системи, у вас буде маса різної додаткової документації по системі.

Сам дистрибутив CMS буде містити в собі цілий ряд файлів і папок, які необхідно передати на хостинг у робочу директорію вашої площадки або в кореневу папку вашого домена. Передати файли на хостинг можна по FTP або за допомогою файлового менеджера, убудованого в панель керування хостингом. Більшість поважаючих себе провайдерів забезпечують користувачів файловим менеджером, оскільки, на відміну від FTP, завантаження файлів на хостинг за допомогою файлового менеджера проходять трохи швидше.