Смекни!
smekni.com

Розробка програмного забезпечення для Інтернет-підтримки діяльності громадських організацій (стр. 5 из 6)

Після передачі або до передачі файлів системи на хостинг варто подбати про створення на хостинге бази даних. Рівень взаємодії з базами даних багато в чому залежить від провайдера послуг і вашого тарифного плану. Одні провайдери створюють першу базу даних самі за вас, інші цього не роблять, але в цілому це не так важливо. Створити базу даних можна в панелі керування вашим хостингом. При створені бази даних необхідно вказати ім'я користувача бази даних, пароль і назву бази. Надалі ці три параметри будуть використатися в момент установки CMS на хостинг.

Придумуючи паролі, використовуйте для цього цифри із чергуванням заголовних і прописних букв, а також інші доступні знаки. Всі це дозволяє уникнути злому площадки, сайту, бази даних, FTP і т.д. Ці запобіжні заходи особливо ставляться до пароля адміністратора системи, під яким ви будете заходити на сайт. Пароль адміністратора – більше важлива ланка, чим пароль навіть для бази даних. Безліч зломів системи зв'язано саме з паролями адміністратора. Ніколи не використайте свої імена, імена дружин, дівчин, дітей або дні народження. Всі це ламається на раз-два-три протягом декількох хвилин!

Коли всі файли передані на хостинг і створена база даних, можна приступати до установки системи. Для цього потрібно підключитися до Інтернету й набрати в адресному рядку браузера ваше доменне ім'я. Наприклад, може мати місце такий шлях: http://www.ім'я_сайту.ru/install/install.php. У документації по CMS ця інформація завжди присутня. Після набору необхідної адреси система запустити механізм установки, і ви в покроковому режимі пройдете всі етапи інсталяції CMS на хостинг. На етапі установки CMS ви створите адміністратора системи, що буде першим і головним користувачем вашого сайту. Ім'я й пароль задаються саме на стадії інсталяції CMS на хостинг. Установивши систему на хостинг, ви одержите готовий і робочий сайт, але без чіткої структури й змісту.

Всі системи керування сайтом, наявні на ринку, мають так звань публічний розділ і адміністративний розділ системи або сайту. Публічна частина сайту – це частина сайту, що доступна всім користувачем ресурсу. Інакше кажучи, це

сам сайт у тому виді, у якому його бачать всі відвідувачі сайту. Адміністративна частина сайту доступна тільки адміністраторові й певним групам користувачів, яких адміністратор наділяє таким доступом. Це можуть бути редактори сайту, розроблювачі, рекламодавець, продавець магазина й т.д. У цьому випадку кожній групі користувачів будуть доступні тільки ті функції CMS, до яких повинні мати доступ, і в наявності видно чітке розмежування прав доступу до системи.

Вхід в адміністративний розділ сайту може здійснюватися прямо з публічної частини системи або зі спеціально призначеної для цієї дії сторінки. Отут всі залежить від конкретно взятої системи керування сайтом. Увійшовши в систему, вам необхідно першою справою настроїти деякі опції CMS, а потім приступати до наповнення сайту вмістом. Зробити це можна прямо в адміністративному розділі за допомогою наявних у системі інструментів. Крім цього, «просунуті» CMS надають адміністраторові деякі візуальні засоби для редакції вмістів сайту прямо з публічної частини. У цьому випадку редакція або додавання вмісту сайту проходити, якщо так можна виразитися, у більше наочному виді.

Останнє, про що варто згадати, – це про відновлення CMS. У комерційних системах відновлення системи відбувається прямо з адміністративної частини по натисканні однієї кнопки. Звичайно термін безкоштовної ліцензії на відновлення системи діє протягом одному року. Згодом ви можете продовжити цей термін ще на рік, але заплативши деякі кошти. У безкоштовних CMS відновлення відбувається трохи за іншою схемою. Отут доводиться самому стежити за сайтом розроблювачів системи й після виходу чергового сервіс-паку обновляти систему в ручному режимі. Це досить просто й, як правило, зводиться до відновлення на хостингу через FTP або файловий менеджер деяких системних файлів, у яких були виявлені різні помилки або слабкі місця.

Короткий огляд ринку CMS

Звернувшись до інтернет-ресурсів CMSMagazine.ru і CMSList.ru, можна побачити, як величезний сьогодні ринок систем керування сайтом.

Безкоштовні системи керування сайтом

Drupal – динозавр ринку CMS, складний в освоєнні для простого користувача, хоча й має великий набір модулів у стандартній поставці. Додатково система може бути розширена за рахунок сторонніх модулів, яких за роки існування системи було створене безліч. На жаль, немає звичайного механізму русифікації системи, і все приходиться робити самому. Якщо вам подобається копатися у вихідних кодах, то ця система для вас. Адреси в Інтернеті: http://www.drupal.ru.

Joomla! – це одна з найбільш потужних і розповсюджених систем керування сайтом. Повсюдне поширення системи забезпечили простота використання, надійність і легкість установки в сполученні з унікальною настроюваністю та функціональністю. Адреси в Інтернеті: http://www.joom.ru, http://www.joomlaportal.ru.

PHP-Nuke – одна з найстарших систем керування. Її основна перевага – модульна структура, що розширює її за рахунок дійсно великої кількості створених сторонніми розроблювачами за роки існування модулів. Адреси в Інтернеті: http://www.phpnuke.ru.

WordPress – система, орієнтована на створення блогов. Відрізняється простотою установки, настроювання, є додаткові модулі й великий вибір тем оформлення. Адреси в Інтернеті: http://www.mywordpress.ru.

Комерційні системи керування сайтом

1C-Битрикс – мабуть, сама потужна й популярна модульна система керування сайтом. У її склад входять 23 модуля, які дозволяють реалізувати будь-який проект, у тому числі й бізнеси-проекти. Підтримка багатьох сайтів, безпеку, стабільність, робота з дизайном і шаблонами, відновлення, чудова документація, постачена відеороликами, і багато чого, багато чого іншого. Адреси в Інтернеті: http://www.1c-bitrix.ru.

DataLife Engine – основний напрямок системи полягає в організації новостных порталів. Мінімальні вимоги, висока швидкість роботи, потужна система роботи з публікаціями, настроювання дизайну вигідно виділяють цю систему на ринку аналогічних CMS. Адреси в Інтернеті: http://dle-news.ru.

Melbis Shop – система призначен для організації інтернет-магазинів. Повний спектр роботи з товарами, у тому числі й аналіз, збут і інша статистика. Адреси в Інтернеті: http://www.melbis.com.

Optimizer.NET – сполучить у собі простоту в освоєнні й безпеку. Сайт будь-якого напрямку легко створити й згодом так саме легко їм управляти. Адреси в Інтернеті: http://www.optimizer.ru.

PG Dating Pro – система, орієнтована на створення сайту знайомств або сайту соціальної мережі, оптимизирована на зручну роботові із профайлами користувачів. Адреси в Інтернеті: http://ru.datingpro.com.

PHPShop – спеціалізована система для створення й керування інтернет-магазином. Має безліч корисних функцій для товарообігу й підтримки бази покупців. Адреси в Інтернеті: http://www. phpshop.ru.

Site Sapiens – професійна система керування для інформаційних мереж, що має сервис-ориентированную архітектуру. Інтерфейс, що набудовує, можлива робота йз шаблонами. Адреси в Інтернеті: http:// sitesapiens.ru.

SiteEdit – має наочний інтерфейс, непоганий графічний редактор, систему просування сайту в пошукових механізмах і великий набір модулів. Адреси в Інтернеті: http://www.siteedit.ru.

З вище перерахованих було обрано

Joomla – безкоштовна система керування сайтом з відкритим кодом. Джумла відносно молода CMS, була вона побудована на движку Mambo 4.5. 2.3.

В 2005 році кілька незалежних розроблювачів CMS Mambo вирішили вийти зі складу загальної групи розроблювачів і створити на базі Mambo свою власну CMS. Так у вересні 2005 року на світло з'явилася перша версія системи керування сайтом Joomla! (Джумла). Своєю назвою Joomla! зобов'язана мові суахілі, на якій слово Jumla позначає: ми всі разом, усім миром або єдине ціле. Сама ж назва пройшла безліч відборів і конкурсів, і тільки після того, як ряд професійних фірм в області брендинга й маркетингу дали йому гарну оцінку, ця система керування сайтом одержала настільки вишукане найменування.

Зараз Joomla! є однієї з найпоширеніших і популярних безкоштовних систем в Інтернеті. Десятки тисяч сайтів реалізовані саме на Joomla!. На цій системі можна побудувати проект будь-якої складності, і головне, що для роботи з CMS людині не потрібно вивчати програмування, досить простого користувальницького рівня комп'ютерної системи. Звичайно, більше серйозний підхід у реалізації інтернет-проекту має на увазі створення унікального шаблона для сайту, можливо, навіть своїх власних розширень, але цю разову роботу можна замовити на стороні, а все інше ви вправі зробити самі.

Як і більшість інших безкоштовних продуктів з відкритим вихідним кодом, система керування сайтом Joomla! поширюється під егідою ліцензії GNU/GPL. У загальному вигляді зміст цієї ліцензії стосовно до Joomla, а точніше деякі її моменти зводяться до того, що ви можете абсолютно безкоштовно використати Joomla! у комерційній і приватній цілях і при цьому вам не треба платити за це ні копійки. Крім цього, можна робити будь-які модифікації вихідного коду, писати свої додаткові розширення (модулі, компоненти або плагины), але не можна привласнювати або порушувати авторське право розроблювачів CMS. Сам підпис у копирайтах сайту про розроблювачів CMS, відповідно до ліцензії GNU GPL, можна видалити – це не карається законом.

На сьогоднішній день постійною розробкою Joomla! займаються більше двадцяти чоловік з різних куточків земної кулі, але за час існування Joomla! сформувалося величезне співтовариство користувачів системи, які беруть активну участь у тестуванні й розробці CMS. Сторонні розроблювачі створили колосальну кількість додаткових розширень для Joomla!. Досить зайти на офіційний сайт CMS і підібрати для свого проекту необхідні компоненти й модулі, більша частина з яких поширюється абсолютно безкоштовно. Joomla! не настільки вибаглива у своїх технічних ресурсах і на більшості
платних і безкоштовних хостинг-площадок CMS буде працювати без проблем і без спеціальных настроювань. Мінімальні вимоги , необхідні для роботи з Joomla! перераховані в наступному списку: