Смекни!
smekni.com

Шпаргалка по экономике укр (стр. 16 из 27)

Для нарах. ЗП за час відпустки на підст. даних аналіт. рах-ків з оплати праці визнач.:

1. заг. сума ЗП за попер. календ. рік

2. ЗП за 1 календ. день шляхом ділення ЗП за попер. рік на к-ть календ. днів за винятком офіц. встан. державою святкових днів, х/(365-11)

3. ЗП збільш. на к-ть днів відпустки

П-ва для випл. ЗП за час відп. можуть ств. спец. фонд забезп. майб. витрат і платежів. Для цього планом рах. передбач. рах. 47 (пас. розрах. осн.) “Забезп. майб. витрат і платежів”, 471 “Забезп. виплат відпусток”.

Сума забезп. визнач. щомісячно як добуток факт. нарах. ЗП і %, обчисл. як співвіднош. річної планової суми на ЗП на річну планову суму відпусток, і здійсн. записом:

Дт 20-94 Кт 471

Ств. фонду забезп. відпусток збільш. також і на забезп. соц. захисту працюючих (на суму 32%, 4%, 1,5%)

При нарах. ЗП за час відпусток:

Дт 471 Кт 661

Кт 651

Кт 652

Кт 653

На п-вах, на яких застос. рівний вихід у відпустку прац., рахунок забезп. витрат відпусток можна не створ., а нарах. ЗП за час відпусток здійсн. проводками, аналог. нарах. осн. ЗП.

64. Витрати діяльності підприємства, критерії їх визначення та класифікація.

Особл. обліку доходів і витрат д-ті п-ва та визнач фін. рез-ту здійсн. в розрізі окремих видів д-ті п-ва. БО цього питання безпосередньо (тісно) пов”яз із “Звітом про фін. рез-ти”. Метою БО доходів і витрат є:

1. правильне визнання доходів, що віднос. до звіт. періоду

2. визнання витрат, що пов”яз. з отрим. визнанних доходів

* Для визнання доходу в БО викор. принцип нарахування, який означає, що дох. відобр. в БО в момент їх виникн. (відвантаж. прод. покупцеві) незал. від дати надх. або плати грош. коштів від покупця (дебітора)

* Для визнання витрат викор. принцип відповідності витрат по віднош. до визн. доходів. Якщо ж певні витрати були понесені, але їх неможл. пов”язати з дох. певного періоду, то такі витрати визн. витратами того звіт. періоду, коли вони виникли.

Для обліку дох. і витрат Мінфіном затверджені такі П(с)БО:

- для доходу П(с)БО №15 “Дохід”

- для витрат П(с)БО №16 “Витрати”

Планом рах. для цих же цілей признач. 7-9 класи рах.

7-й клас – “Доходи і рез-ти діяльності” (цей клас рах. обов”язковий для викор. всіма п-вами)

8-й клас – “Витрати за ел-тами” (п-вами викор. за баж., а обов”язк. є для малих і неприб. п-в)

9-й клас – “Витрати д-ті” (викор. суб”єктами п-цької д-ті, крім малого бізнесу)

Рах-ки класів доходів і витрат вваж. тимчасовими, тобто такими, що відображ. стан доходів і витрат лише за певний звіт. період, по закінч. якого вони закр. шляхом перенес. інф. з цих рах. на рах. 79 “Фін. рез-ти”.

Новий звіт. період на таких рах. поч. з нульового сальдо. Інстр. до викор. плану рах-ків передбач. дозволяти п-вам закривати рах. доходів і витрат щомісячно або по закінч. звіт. року. Схематично порядок віднес. інф. на рах. 7-9 класів можна відобр. так:

Баланс (приб., збиток) - “Фін. рез-ти” (79) -(Доходи, витрати (кл. 8,9)) - Звіт про фін. рез-ти.

Рах. 7-го класу (доходи і рез-ти д-ті) застос. для обліку доходу в такому порядку:

- споч. валовий дохід (виручка) відобр. за Кт рах. 7 класу

- відображ. за Дт рах. 7 класу тих непрямих податків, які включ. у ціну продажу, але підляг. відшкод. державі (ПДВ, акцизний збір, інші непрямі податки)

- на рах. 7 класу залиш. чистий дохід п-ва

Для цілей БО і склад. фін. звітності (“Звіт про фін. рез-ти”) доходи і витрати п-ва поділ. за видами:

Види д-ті п-ва:

1. Звичайна, яка визнач. в статуті п-ва

- операційна д-ть

- основна д-ть

- інша операційна д-ть

- інша д-ть

- фінансова д-ть

- інвестиційна д-ть

2. Надзвичайна

Надзвич. д-ть – така операція або подія, яка відрізн. від звичайної та не відбув. часто або регулярно (стих. лиха, пожежі, техноген. аварії)

Основна д-ть – д-ть, пов”яз з вир-вом та реаліз. прод., яка була метою створ. цього п-ва і яка принос. осн. частку доходу п-ва.

До інш. опер. д-ті п-ва віднос.:

- реаліз. оборотних активів

- опер. з курс. різницями

- створ. резерву сумнівних боргів

- сплата фін. санкцій за госп. договорами

Інвест. д-ть – д-ть, пов”яз. з придб. і реаліз. необ. активів.

Фін. д-ть – д-ть, яка виклик. зміни у розмірі та складі власн. та позикового кап. п-ва. Ця д-ть пов”яз з залуч. коштів шляхом випуску акцій, обліг.

66. Класифікація операційних витрат.

Операц. витрати включ. витрати (крім собів. гот. прод.), які виникають в процесі операц. д-ті п-ва.

До операц. витрат належать:

1. Адмін. витрати

2. Витарти на збут

3. Інші операц. витрати

Для обліку адмін. витрат викор. рах. 92 “Адмін. витрати”, для обліку витрат на збут – 93, а для обліку інших опер. витрат – рах. 94.

Перелік адмін. витрат і витрат на збут подано в П(с)БО №16 (самост.) Особливостями рах. 92 і 93 є те, що вони щомісячно в повній сумі відразу спис. в Дт 791.

Для обліку інших опер. витрат планом рах. передб. рах. 94 “Інші витрати операц. д-ті”. У складі інших опер. витрат відображ.:

1. витрати на дослідж. і розробку

2. собів. реаліз. об. активів

3. створ. резерву сумнівних боргів

4. втрати від знецін. запасів

5. втрати від псування цінностей

Для цілей БО необх. визнач. резерву сумнівних боргів для поточн. дебіт. заборгованості передбач. П(с)БО №10 “Дебіт. заборгованість”. Ств. резерву сумнівних боргів з огляду на принцип обачності у балансі п-ва дебіт. заборг-ть пов. відобр. дебіт. заборг. за чистою реаліз. вартістю, тобто це сума пот. дебіт. заборг. за товари, роботи і послуги за вирах. резерву сумнівних боргів. Величину резерву п-во визначає виходячи з платоспром. окремих дебіторів. Створ. резерву сімн. боргів відображ. записом:

Витрати на створ. рез. суми боргів -Дт 944 “Резерв суми боргів” - Кт 38, пас., контр., регул.

Ств. резерву сум. боргів здійсн. щомісячно (кожний звіт. період)

На суму несплач. деб. заборг. за рах. резерву сум. боргів відображ.:

Дт 38 Кт 361

При надходж. деб. заборг. щодо якої існувала невпевненість її погашення, а вона надійшла, то на суму отриманих коштів збільш. дохід від іншої опер. д-ті зменш. резерв с.б. Це відображ. записом:

Дт 38 Кт 716 Відшкод. раніше спис. автивів

Для обліку інших доходів від осн. д-ті (крім реаліз. прод-ції) передбач. рах. 71 “Інший опер. дохід”, до складу якого включають:

1. дохід від реалізації об. активів

2. дохід від опер. оренди

3. відшкод. раніше спис. автивів

В кінці звіт. періоду сальдо рах. 94 і 71 спис. на рах. 79 за першим субрах. “Рез-т осн. д-ті п-ва

71. Інші витрати операційної діяльності їх склад та облік.

Для обліку інших доходів і витрат від звич. д-ті викор. рах-ки витрат 97 “Інші витрати” (акт., тимчас.) і доходів 74 “Інші доходи”. Сальдо цих рах. в кінці кожного звіт. періоду опис. на 793 “Результат іншої звич. д-ті”. До складу інших доходів і витрат віднос.:

1. доходи і витрати від реаліз. необ. активів (0З, НМТ)

2. доходи від безопл. отрим. об. активів

3. доходи і витрати при ліквідації необ. активів та витрати, пов”яз. з їх уцінкою (див. “облік ОЗ”)

73. Надзвичайні витрати, їх склад та облік.

Для обліку доходів і витрат, які виникають внасл. надзвич. подій, планом рах. передбачено рах. 99 “надзвич. витрати” і рах. доходу 75 “надзв. доходи”. Як і всі рах-ки 7 і 9 класів в кінці звіт. періоду сальдо цих рах. спис. на 794 “Результат надзв. подій”. БО операцій по надзвич. подіям має вигляд:

1. відображ. в обліку баланс вартості майна:

Дт 99 Кт 10,11,20,22,26,28,30 (рах-ки майна)

2. відображ. доходу у разі, коли майно було застрах., відображ. у сумі страх. відшкодування:

Дт 654 Кт 75

655(страх. майна)

3. списання надзвич. доходів і витрат на рез-ти д-ті:

- витрат Дт 794 Кт 99

- доходу Дт 75 Кт 794

40. Учет амортизации основных средств

В процессе эксплуатации основные средства, сохраняя свою первоначальную физическую форму, постепенно изнашивают­ся (физически, морально), передавая частями свою стоимость на себестоимость вновь созданного продукта. С целью накоп­ления средств для полного восстановления изношенных объек­тов стоимость снашиваемой части основных средств, в виде амортизационных отчислений, включают в затраты производ­ства или обращения.

Положением (стандартом) бухгалтерского учета 7 "Основ­ные средства" амортизация определена как систематическое рас­пределение стоимости объекта основных средств, подлежащей амортизации, в течение срока его полезного использования.

Стоимость основных средств, подлежащая амортизации, оп­ределяется как разница между себестоимостью объекта и его ликвидационной стоимостью. Под ликвидационной стоимостью понимают сумму, которую предприятие ожидает получить от реализации (ликвидации) объекта после окончания срока его полезного использования (эксплуатации) за вычетом ожидаемых расходов, связанных с реализацией (ликвидацией) объекта.