Смекни!
smekni.com

Класний електронний журнал (стр. 3 из 7)

Програмісти можуть працювати в тому середовищі, що краще і швидше забезпечить реалізацію поставленого поточного завдання. Delphi і C++Builder скомпілюють і зберуть готовий додаток з однаковим успіхом.

Написавши деякий об'єкт для проекту Delphi, ви зможете повторно використовувати його, без змін, у проекті C++Builder.

Delphi пропонує програмістам дуже простий, легкий в освоєнні синтаксис мови. Можна не боятись, що розробки Delphi не підуть на C++Builder. При реалізації складних проектів великою командою програмістів будь-який її учасник вільний вибрати мову Object Pascal або C++ відповідно до індивідуального смаку, навичками і прихильністю. У будь-яких комбінаціях результатом спільної розробки буде єдина високоефективна програма, що виконується.

Слід обирати Delphi, коли потрібно якомога швидше створити який-небудь простий модуль або об'єкт, навіть якщо ви звикли працювати на C++.

Таким чином, C++Builder у симбіозі з Delphi утворить винятково продуктивну пару систем для швидкої колективної розробки найскладніших додатків для Windows.

Delphi використовує мову Object Pascal, що викладається в багатьох спеціалізованих школах і навчальних інститутах. Створений Н.Виртом як засіб для навчання студентів програмуванню, мова Pascal стараннями фахівців корпорації Borland видозмінився в Object Pascal для Windows і стала основою могутньої професійної системи, якій під силу будь-які задачі – від створення простих обчислювальних програм, до розробки найскладніших реляційних СУБД.

Таким чином вирішальним у виборі засобів програмування стала наявність у Delphi 4.0 компонента HTMLViewer. Який дозволив створити програмно-незалежний інтерпретатор html-сторінок, використати велику кількість методів та властивостей при роботі з ним, а відповідно і скористатися усі переваги мови HTML, яка описана в одному з наступних розділів.

3.2 Огляд середовища програмування DELPHI

Delphi - це комбінація декількох найважливіших технологій:

· Високопродуктивний компілятор у машинний код

· Об’єктно-орієнтована модель компонентів

· Візуальна (а, отже, і швидкісна) побудова додатків із програмних прототипів

· Масштабуємі засоби для побудови баз даних

Новітня система об’єктно-орієнтованого програмування Delphi виробництва корпорації Inprise (Borland) призначена для операційних систем Windows 95, 98, 2000 і NT. Інтегроване середовище Delphi забезпечує швидкість візуальної розробки, продуктивність повторно використовуваних компонентів у поєднанні з потужністю мовних засобів Objict Pascal, удосконаленими інструментами і різномасштабними засобами доступу до баз даних.

Delphi може бути використаний скрізь, де потрібно доповнити існуючі додатки розширеним стандартом мови Pascal, підвищити швидкодію і додати користувальницькому інтерфейсові якості професійного рівня.

Традиційний підхід до архітектури програмних бібліотек (у тому числі обєктно-орієнтованих) не передбачає розбіжності в поведінці на етапі розробки (design-time) і в період автономного виконання (run-time).

Нові розширення мови

У Delphi 4 у мову Object Pascal включені динамічні масиви, методи обробки переповнення, установка значення параметрів по замовчуванням, і інше.

Менеджер проекту

Новий менеджер проекту дозволяє Вам об'єднувати проекти які працюють разом в єдину проектну групу. Це дозволяє організувати як роботу взаємозалежних проектів, таких як однозадачні та багатозадачні додатки або DLL, так і спільну роботу програм, що виконуються.

Новий провідник

Новий провідник містить виконувані класи, навігацію по модулях, і браузер коду. Провідник коду робить створення класів простішим, автоматизую багато кроків Уведіть прототип методу в розділі інтерфейсу і властивість виконуваного класу сгенерує кістяковий код у розділі реалізації. Також провідник дозволяє швидко переміщатися через файли модуля, а так само між інтерфейсом і реалізацією. Використання символу Tooltip, дозволяє переглядати інформацію про оголошення будь-якого ідентифікатора, потім використовуючи браузер код, можна перейти до його оголошення.

Вікна інструментів, що закріплюються

IDE (Інтегроване Середовище Розробки) містить більш гнучку конфігурацію вікон інструментів, які можна закріплювати з редактором коду. Просто перетягніть і відпустіть вікно інструменту до того місця, до якого хочете. Провідник коду і менеджер проекту можна як закріплювати, так і не закріплювати.

Поліпшене налагодження

Інтегрований відладчик має багато нових властивостей, включаючи віддалені і багатопроцесорне налагодження, перегляд коду центрального процесора, інспекторів, удосконалені точки переривання, відладчик специфічних підміню і закріплених вікон.

Підтримка MTS

Явна підтримка для використання MTS інтегрована в підтримку багаторівневих баз даних. Крім того, новий майстер полегшить Вам створення об'єктів сервера MTS.

Удосконалення Active

Delphi4 забезпечує розширену підтримку Active.

Удосконалення VCL

Ієрархія об'єктів Delphi була розширена, щоб уключити новий компонент для NT Service додатків.

Крім того, новий компонент виконуваного списку (на Стандартній сторінці палітри), дозволяє Вам централізувати керування меню і команд від кнопок. Керування VCL розширене, щоб підтримувати drag-and-drop перетаскування, забезпечувати додатковий контроль над розміщенням вікна, і багато чого іншого.

3.3 Основні компоненти Delphi

Компонент TcomboBox


TObject—>TPersistent->TComponent—"TControl—"TWinControl—>

—>TCustomCornboBox—>TcomboBox.

Модуль STDCTRLS. Сторінка Палітри компонентів Standard.

Цей стандартний елемент керування Windows — комбінований список -— має багато загального з TListBox. Він складається з власне списку і поміщеного поруч полючи введення елемента, що редагує. Таким чином, користувач може вибрати одне з готових значень якоїсь чи величини увести своє. Стиль компонента в частині правил взаємного сполучення списку і редактора визначається властивістю:

(РЕ) property Style: TComboBoxStyle;

TComboBoxStyle = (csDropDown, csSimple, csDropDownList,

csOwnerDrawPixed, сsоvnеrDrаwVаrіаblе) ;

Його значення мають наступний сенс:

csSimple — весь список видний увесь час. Поточний вибір відображається в редакторі, його можна змінити;

csDropDown — список відкривається (випадає) і ховається при натисканні кнопки, розташованої праворуч від тексту.

csDropDownList — список випадаючий, але елемент, що редагує, замінений статичним текстом і уводити свої дані користувач не може;

csOwnerDrawFixed — визначений користувачем стиль списку з постійною висотою елемента;

csOwnerDrawVariable — визначений користувачем стиль списку з перемінною висотою елемента.

Принципи користувальницької зображення списку для csOwnerDrawFixed і csOwnerDrawVariable, а також зв'язані з цим методи і події залишилися такими ж, як у TListBox. За замовчуванням установлюється сталь csDropDown.

Організація списку також подібна з попередньої. Приведені властивості і методи мають те ж призначення:

(Pb) property Items: TStrings;

property Itemlndex: Integer;

procedure Clear;

(Pb) property Sorted: Boolean;

(Rc) property Canvas: TCanvas;

Текст, що міститься в елементі списку, що редагує, доступний через властивість:

(g5) property Text: TCaption;

Його максимальна довжина обмежена числом символів, рівним значенню властивості:

(Рb) property MaxLength: Integer;

Якщо MaxLength дорівнює 0, то обмежень на довжину рядка немає (до 255 символів).

Частина тексту може бути виділена. Три властивості містять виділений текст, його положення і довжину:

property SelText: strings-property SelStart: Integers-property SelLength: Integer;

procedure SelectAll;

Метод виділяє весь текст.

property DroppedDown: Boolean;

Значення властивості відповідає стану списку: True відповідає відкритому ("випавшому") списку. З його допомогою можна чи показувати ховати список із програми. При зміні стану списку виникає подія:

(Pb) property OnDropDown: TNotifyEvent ;

Максимальне число елементів, що показуються при випаданні списку:

(Pb) property DropDownCount: integer;

Компонент TSession

TObject—>TPersistent->TConiponent->TSession.

Здійснює загальне керування процесом зв'язування бази даних з додатком. Він відсутній у Палітрі компонентів Delphi і створюється автоматично при виконанні додатка, при цьому йому привласнюється ім'я Session. Об'єкт володіє поруч методів, що дозволяють одержувати і використовувати інформацію про зв'язки з базою даних. Усі властивості об'єкта доступні тільки при виконанні додатка й у режимі "Тільки для читання". Виключення складають властивості KeepConnections, NetFileDir і PrivateDir, значення яких можна змінювати.

Компонент TDatabase

TObject-"TPersistent->TComponent->TDatabase

Сторінка Палітри компонентів Data Access

Модуль DB не використовується при створюють звичайних додатків, що працюють з базами даних, однак незамінний у додатках клієнт/сервер. У його функції входять:

• установлення постійного зв'язку з базою даних;

• завдання параметрів сервера;

• створення локальних псевдонімів BDE;

• керування транзакціями.

Компонент TDataSource

TObject—>TPersistent—>TComponent->TDataSource

Сторінка Палітри компонентів Data Access

Модуль DB є сполучною ланкою між наборами даних, представлених компонентами TTable, TQuery і TStoredProc, і візуальними компонентами відображення і керування даними. Кожен набір даних повинний мати по меншій мері один компонентів TDataSource, тому що TTable і TQuery установлюють з'єднання з базою даних через BDE, але не уміють відображати отриману інформацію у формах додатка. Візуальні компоненти відображають дані, але не мають представлення про структуру переданих таблиць. Саме це протиріччя усуває компонент TDataSource. Крім цього, він застосовується для зв'язування чи таблиць запитів при побудові однозв'язних форм в Експерті форм баз даних.

Компонент TTable

TObject->TPersistent->TCoinponent->TDataSet->TDBDataSet—>TTable

Модуль DBTABLES. Сторінка Палітри компонентів Data Access.

Відіграє важливу роль у додатках, що працюють з базами даних. Він призначений для з'єднання таблиць баз даних через BDE з додатком (компонентом TDataSource). Через нього йде і зворотний зв'язок. З одним компонентом TTable може бути зв'язане трохи TDataSource, але зворотне невірно. TTable має могутній набір властивостей і методів для керування набором даних.