Смекни!
smekni.com

Класний електронний журнал (стр. 5 из 7)

v_predmet1.dcu

v_predmet1 – вибір потрібного предмету

v_predmet1

atest.dcu

atest.dfm – програмна реалізація атестації

atest.pas

info.dcu

info.dfm – програмна реалізація атестації

info.pas

Загальний розмір папки з проектом і базою даних становить 3082 Kb. Запускний файл school.exe має розмір 1270Кb та отриманий за допомогою порядкового компілятора Inprise DELPHI 6.0.

4.5 Виклик та завантаження

Трансляція, редагування, завантаження та виконання програми відбувається за допомогою стандартних засобів операційної системи та інтегрованого середовища Delphi 6. Для завантаження програми необхідно завантажити файл School.exe.


5. ОПИС РОБОТИ З КЛАСНИМ ЕЛЕКТРОННИМ ЖУРНАЛОМ

5.1 Головна форма електронного журналу

Рис. 3.

На рис.3. зображений ініціалізований модуль аутентифікації. Закриття цього вікна приведе до завершення роботи програми. Наступна робота програми, а саме ініціалізація головної форми програми можлива тільки при правильному введенні полів "Вчитель" і "Пароль" та натисненні на кнопку "вхід в програму".

Головна форма електронного журналу Хотинської гімназії зображена на рис. 4. Як видно з рисунка на ньому зображене фото гімназії, під яким написана її адреса та телефони. Праворуч фото, зверху і донизу розташовані кнопки управління, а саме:

• "Журнал успішності";

• "Інформація про виклачадів";

• "Табелі";

• "Атестації";

• "Архів";

• "Розклад проведення занять";

• "Про програму";

• "Вихід";


Рис. 4.

Головна форма виконує функцію меню, що дозволяє виконати потрібні дії.

Кнопка "Журнал успішності" викликає модальну форму, яка дозволяє реєструвати поточні оцінки та проводити облік відвідування.

Кнопка "Інформація про викладачіві" викликає модальну форму, яка надає інформацію про вчителів Хотинської гімназії. Ця форма має дві кнопки: "Вихід" та "Звіт", а також передбачені кнопки редагування бази даних. Кнопка "Звіт" генерує звіт про вчителів, тобто формує на аркуші А4 інформацію про кожного вчителя гімназії.

Кнопка "Табелі" викликає модальну форму, що надає поточний та річний контроль рейтингових оцінок.

Кнопка "Атестації" викликає модальну форму, яка забезпечує редагування та перегляд тем атестацій з різних предметів.

Кнопка "Архів" викликає модальну форму, яка дозволяє працювати з резервними копіями баз даних, а також самому проводити резервування баз даних.

Редагувати та переглядати розклад проведення занять дозволяє модальна форма, яку викликає кнопка "Розклад проведення занять".

Інформацію про програму ми можемо отримати при натисненні кнопки "Про програму".

Далі розглянемо більш детально кожну модальну форму програми, виклик яких отримаємо з головної форми.

5.2 Журнал успішності

Рис. 5.

На рис.5 зображений журнал відвідування та успішності учнів Хотинської гімназії. Кнопка "Вибрати клас" викликає модальну форму, на якій знаходиться список класів гімназії. Після вибору потрібного класу та підтвердження вибору з’являється ще одна форма, яка при ініціалізації генерує список із предметів, які викладаються у вибраному класі. Підтвердження вибору предмета приводить форму до вигляду зображеного на рис.5. Для редагування бази даних присутні кнопки управління базою даних. На базі занесених даних можна згенерувати два звіти: звіт по успішності та звіт по рейтингу. Звіт по успішності генерується при натисненні кнопки "Звіт по успішності" і відповідно звіт по рейтингу при натисненні кнопки "Звіт по рейтингу". Звіт по успішності формує дані про відвідування занять учнями, про поточні оцінки отримані під час проведення занять. Звіт по рейтингу формує дані про рейтингові оцінки отримані студентом по вище згаданій шкалі. Кожна рейтингова оцінка відповідає одній атестаційній темі предмету.

Дати проведення занять позначені полями "D1" – "D40". Конкретні дати виставляються в розкладі проведення занять. При формуванні звітів поля "D1" – "D40" замінюються відповідними датами.

В базах даних по предметах передбачені поля: REYT1, REYT2, REYT3, REYT4, REYT5, REYT6, REYT7, де зберігаються рейтингові оцінки відповідно з кожної атестаційної теми. Максимальна кількість атестаційних тем у різних предметах різна. Наприклад, у 7-му класі по фізиці 7 атестаційних тем, а у 2-му класі по музиці тільки 4. Тому поля REYT5, REYT6, REYT7 у базі даних по музиці будуть вільними, а їхня присутність набагато спрощує динамічну обробку даних. Кількість атестацій з вибраного предмету вказується в полі атестації. Таким чином поля REYT5, REYT6, REYT7 в таких предметах не задіюються. Вивід середньої рейтингової оцінки за рік здійснюється шляхом сумування всіх атестаційних рейтингових оцінок поділених на їх кількість. Переглянути їх можна натиснувши на кнопку "Табелі" на головній формі. Вигляд форми успішності учнів Хотинської гімназії зображено на рис. 6.


Рис. 6.

Як видно з рис. 6 перед нами зображений список учнів 3-А класу з їхніми річними рейтинговими оцінками. Відсутність оцінок у відповідних полях пояснюється тим, що бази даних відвідування по різних предметах ще не заповнені, тому вивести річну оцінку не можливо. Спочатку потрібно провести атестації і т.д.

Кнопка "Друк" генерує звіт по успішності учнів вибраного класу Хотинської гімназії. Вона з’являється на формі після натиснення кнопки "Показати базу", після натиснення якої фільтрується вся база даних та вибираються учні потрібного класу.

Кнопки розташовані під вікном зображеної бази даних надають можливість вносити необхідні поправки в базі.

Кнопка "Вихід" забезпечує закриття всіх відкритих баз даних та повернення керування головній формі програми.


5.3 Атестації

Рис. 7.

Занесення інформації про атестації Хотинської гімназії зображено на рис. 7. Як видно з рис. 7 в 3-іх класах (3-А, 3-Б, 3-В) з фізики є шість атестацій, три в першому семестрі та три у другому. Також вказані атестаційні теми з предмету, дати проведення атестацій, форма проведення атестацій та максимальний бал, який можна отримати за атестацію.

Як і на рис. 6 поле "Рік" так і на рис. 7 поле "Клас" використовуються в якості ознак. Наприклад, атестація по фізиці в третьому класі відноситься до 3-А, 3-Б та 3-В класів.

В полі "Дата" відображаються дати проведення атестацій, але для зручності їх позначається словами. Кожне слово має своє відображення у вигляді дати, яку можна побачити натиснувши на кнопку "Розклад проведення занять" на головній формі програми. Вигляд розкладу проведення занять можна побачити на рис.8.


Рис. 8.

"Заняття1" – "Заняття40" – це відповідно "D1" – "D40" в полях бази даних успішності.

Класним електронним журналом передбачені тільки дати проведення занять. Розклад не враховує розподіл класів по уроках та аудиторіях, коли повинна проходити атестація, визначена тільки дата її проведення.


6. ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗРАХУНОК

Основним завданням техніко-економічного обґрунтування дипломного проектування є визначення величини економічного ефекту від використання основних та другорядних результатів, які одержані в даній дипломній роботі.

Оцінка ефективності прийнятого рішення повинна бути комплексною і враховувати всі його аспекти. Отже проведемо оцінку витрат праці на розробку "Підсистеми контролю рівня знань" виходячи з того, що розмір вихідного тексту запису алгоритму і даних в основному визначає затрати праці

та час розробки
програмної частини:

де

— кількість вихідних команд в тисячах.

В якості вихідної команди приймаємо рядок програми. Загальний об'єм вихідного тексту основного модуля програми складає приблизно 2000 рядків. Тоді:

Продуктивність праці розробників програмного забезпечення визначається наступним чином:

Звідси продуктивність праці розробників:



Час необхідний для розробки програмного продукту, можна визначити за формулою:

де

— термін розробки програмного продукту;

— коефіцієнт вірності постановки завдання;

— час розробки алгоритму;

— час настройки та тестування;