Смекни!
smekni.com

Класний електронний журнал (стр. 7 из 7)

· рентгенівське випромінювання;

· оптично випромінювання;

· високочастотні електромагнітні поля;

· низькочастотні електромагнітні поля;

· електростатичні поля (ГОСТ 12.1045-84);

· іонізуюче випромінювання;

· випромінювання та поля радіочастотного діапазону (регламентуються ГОСТ 12.1.006.-84).

Шум, пов’язаний з ВДТ

ЕОМ є потенційним джерелом цілого ряду звуків, що містять як коливання, які можна почути, так і коливання ультразвукового діапазону. Цей шум справляє негативний вплив на функціональний стан користувача.

Відомо, що шум несприятливо діє на людину, особливо, при довготривалому впливі. У користувача, діяльність якого пов’язана з переробкою інформації, що часто супроводжується елементами творчості, це виражається у зниженні розумової працездатності (наприклад, швидкість обробки тексту зменшується на 10-15%, зростає кількість помилок), у прискореному розвитку зорового стомлення, підвищенні витрати енергії (на 17%), появі головного болю, розвитку безсоння, послаблення уваги та ін.

Вимірювання шуму на робочих місцях здійснюється згідно ГОСТ 12.1.050-86 та ГОСТ 23941-79.

Згідно ГОСТ 12.1.003-83 шум у приміщенні, де виконують роботу, пов’язану з виробленням концепцій, створення нових програм, творчістю, не повинен перевищувати 40 дБА. Під час виконання операторської та близької до неї діяльності рівень шуму не повинен перевищувати 65 дБА.

Параметри освітлення робочого місця та робочого приміщення

Невикористовуване рентгенівське випромінювання, а також випромінювання в ультрафіолетовому, інфрачервоному та радіочастотному діапазонах повинні відповідати гігієнічним нормам згідно з ГОСТ 12.2.003-74, ГОСТ 12.3.002-75, ГОСТ 12.1.006-84.

Згідно з тимчасовими санітарними нормами і правилами для працівників обчислювальних центрів № 4559-88 освітлення в приміщення з ЕОМ має бути змішаним (природним і штучним). Доцільно, щоб орієнтація світлових отворів для приміщень з ЕОМ була на північ. Природне освітлення повинно здійснюватись у вигляді бічного освітлення і відповідати нормальним рівням за санітарними нормами і правилами 11-4-79 "Природне і штучне освітлення. Норми проектування".

Температура і вологість у приміщенні

Як оптимальні мікрокліматичні параметри прийнято вважати такі , що при тривалому та систематичному впливі на людину забезпечують збереження нормального функціонального та теплового стану організму без напруження реакцій терморегуляції, створюють відчуття теплового комфорту та є передумовою збереження високого рівня працездатності.

За даними ВООЗ, оптимальні значення температури повітря у приміщенні становлять 19-23 ˚С. Рекомендується відносна вологість повітря 55%. Швидкість руху повітря не повинна перевищувати на рівні обличчя 0.1 м/с.

7.3 Експлуатація пристроїв друку

Актуальною стає проблема впливу роботи принтерів на навколишнє середовище та користувачів ПЕОМ. Тепер широко застосовуються лазерні світлодіодні , голчасті, шрифтові, струменеві та інші принтери.

Вміст шкідливих речовин, зокрема озону, не повинен перевищувати концентрацій, вказаних у переліку "Предельно допустимых концентраций загрязняющих веществ в атмосферном воздухе населенных мест" №3086-84 від 27.08.84р. Для озону концентрація не повинна перевищувати 0.03 мг/м3.

Основним фактором для ударних принтерів, який негативно впливає на робоче середовище користувача, є шум і запиленість.


ВИСНОВОК

Програма "Класний електронний журнал" призначена для ведення обліку відвідування, атестації учнів Хотинської гімназії, а також для виведення рейтингових оцінок по різних предметах, який використовується в якості заміни стандартних журналів у школах та гімназіях із своїм інтерфейсом.

Класний електронний журнал генерує потрібні звіти, надає швидкий доступ до потрібної інформації. Розробляється програмна документація даної системи та документація щодо апаратно-програмного забезпечення, необхідного для функціонування системи.

Програмний продукт розрахований на учителів, у яких малий досвід роботи з комп’ютером та подібним програмним забезпеченням і реалізований за допомогою інструментальних засобів візуальної об’єктно-орієнтованої мови програмування високого рівня Delphi 6.0.

Класний електронний журнал задовільняє всі пункти передбачені в технічному завданні.

Програма офіційно впроваджена у Хотинській гімназії з 12.06.2002 року в якості електронного журналу Хотинської гімназії. Паралельно з електронним журналом передбачається ще 1 семестр вести стандартні журнали, для того щоб упевнитися в надійності розробленого програмного продукту.


ЛІТЕРАТУРА

1. Алексєєнко Т.А., Колесніков М.М., Федоров Р.В. Особливості впровадження Інтернет-орієнтованої системи дистанційного навчання у закладах освіти //Науковий вісник ЧНУ. Вип.112: Фізика.Електроніка. – Чернівці: Рута, 2001. – С.94-99.

2. Воробьева Н.И., Корнейчук В.И., Савчук Е.В. Надежность компьютерных систем.-К.: "Корнійчук", 2000.-144 с., ил.

3. Как программировать на Delphi 4.0: Пер. с англ./ Франк Энго. – К.: Издательство "ДиалСофт", 1999. – 430с.

4. Надежность и эффективность в технике: Справочник: в 10 т.-М.:Машиностроение: Том 5. Проетный анализ надежности. – 1988 г., 316 с.

5. Основы эксплуатации ЭВМ: Учеб. Пособие для вузов/Под ред. Б.М. Кагана. – 2-е изд., перераб и доп.-М.: Эенергоатомиздат, 1988. –432 с.: ил.

6. Секреты 32-разрядного программирования в Delphi: Пер. с англ./ Сван Том. – К.: Диалектика, 1997. – 480с., ил.