Смекни!
smekni.com

Комп’ютерна графіка (стр. 1 из 4)

Комп'ютерна графіка


Вступ

Комп’ютерна графіка з’явилася досить давно – вже у 60‑ті роки минулого століття існували повноцінні програми роботи з графікою.

У наш час завдяки грандіозному розвитку комп’ютерної техніки деякі сторони нашого життя неможливо уявити без застосування комп’ютерних технологій, у тому числі без комп’ютерної графіки. Це насамперед:

- усі види поліграфських процесів;

- майже вся рекламна індустрія;

- телебачення;

- моделювання нових видів одягу;

- проектно-конструкторські розробки тощо.

Майбутнього інженера, як відомо, цікавитиме комп’ютерна графіка для інженерних розробок.

Знання з інженерної графіки необхідні тому, що вся технічна документація виконується відповідно до вимог, діючих у нашій країні стандартів (формати, масштаби, лінії креслення, шрифти, зображення, нанесення розмірів та шорсткості поверхонь).

Знання можливостей графічного редактора щодо виконання креслень полегшують роботу конструктора, роблять її творчим процесом, звільняють інженера від рутинної роботи.

При автоматизованому виконанні креслення комп’ютер необхідно сприймати лише як засіб, більш досконалий, ніж олівець, циркуль, лінійка тощо.

Нині користувач має у розпорядженні велике різноманіття програмних засобів для створення комп’ютерної графіки.

Серед програм, що працюють на платформі PC, легко виявити лідера – це графічний пакет AutoCAD.

AutoCAD – універсальна система автоматизованого проектування (САПР) фірми AutoDesk (США), що завоювала популярність у всьому світі – 75% користувачів виконують технічну документацію в середовищі AutoCAD. Навички роботи з AutoCAD необхідні для кожного інженера, оскільки саме ця система використовується на більшості підприємств.

Розроблення та випуск продукції в машинобудуванні базуються на проектуванні конкретного виробу. Проектування пов’язане з моделюванням та розробленням технічної документації. Цей процес є доволі трудомістким та вимагає великих затрат часу на розрахунки та розроблення ескізів та креслень. Використання графічного пакета AutoCAD у проектуванні значно скорочує час на виготовлення технічної документації.

1. Можливості графічного пакета AutoCAD 2006

1.1 Завантаження AutoCAD

AutoCAD2006 працює під керуванням операційної системи Windows, яка автоматично завантажується після включення комп’ютера. На екрані з’являється робочий стіл Windows. Подвійне клацання лівою клавішею миші на ярлику AutoCAD 2006 завантажує графічний редактор. Після цього з’являється діалогове вікно, в якому користувач має можливість вибрати необхідний режим завантаження програми. Якщо на робочому столі ярлик відсутній, то завантаження графічного редактора виконується у такій послідовності:

1 Клацнути на кнопці «Пуск».

2 У меню, яке відкриється, вибрати пункт «Програми».

3 У списку, який відкривається, вибрати AutoCAD 2006.

4 Відкривається підменю, в якому знову необхідно вибрати AutoCAD 2006.

5 AutoCAD 2006 завантажиться та виведе на екран діалогове вікно, в якому користувач має можливість вибрати необхідний режим запуску програми.

AutoCAD 2006 пропонує користувачеві кілька варіантів режиму запуску програми.

¨Open a Drawing(Відкрити креслення) – дає можливість працювати з уже існуючим кресленням (рис. 1.1).

Рисунок 1.1 – Активізація режиму OpenaDrawing


¨StartfromScratch(Без шаблона) – дозволяє почати нове креслення з параметрами, які AutoCAD 2006 пропонує за замовчуванням (рис. 1.2).

Рисунок 1.2 – Активізація режиму StartfromScratch

¨Use a Template(Використовувати шаблон) – дає можливість використовувати заздалегідь створений шаблон (рис. 1.1).

Рисунок 1.1 – Активізація режиму UseaTemplate

¨Use a Wizard(Використання Майстра) – AutoCAD 2006 запускає процес встановлення параметрів креслення під керівництвом спеціального майстра (рис. 1.4).

Рисунок 1.4 – Активізація режиму Use a Wizard


Інтерфейс AutoCAD 2006 створений з урахуванням найсучасніших технологій та засобів спілкування користувача з персональним комп’ютером, що спрощує роботу в середовищі AutoCAD 2006 та гарантує високоякісне розв’язання задач проектування, конструювання та побудови креслень.

Після завантаження програми на екрані можна виділити чотири функціональні зони (рис. 1.5).

Рисунок 1.5 – Робочий екран AutoCAD

Графічна зона – займає найбільшу частину екрана. Саме в ній буде виконуватися креслення. Графічна зона оформлена піктограмою системи координат (напрямок стрілок піктограми збігається з позитивним напрямком осей) та прицілом з перехрестям, які змінюють своє положення при переміщенні пристрою введення. У самому низу графічна зона оформлена написом Model, яка дозволяє створювати інші її вкладки при виведенні креслення на принтер.

Меню та панелі інструментів Системне меню AutoCAD 2006 розміщене у горизонтальному рядку і знаходиться на самому верху екрана під рядком заголовка. Нижче меню знаходяться два рядки, які займають панелі інструментів «Standard» (Стандартна) та «Selectobject» (Властивості об’єктів). Ще дві панелі інструментів – «Draw» (Малювання) та «Modify» (Редагування), – традиційно розміщуються зліва від графічної зони екрана у два вертикальних рядки. Ці панелі мають назву «плаваючі» і за необхідності користувач має можливість перенести їх та розмістити у будь – якому іншому місці екрана.

Взагалі AutoCAD має 24 панелі інструментів, які за необхідності можна вивести та встановити у будь – якому місці екрана. Для виведення на екран необхідної панелі інструментів досить клацнути правою клавішею миші на будь-якій піктограмі та у списку, який з’являється, вибрати назву панелі.

Командний рядок розміщений безпосередньо під графічною зоною. При стандартному компонуванні графічного інтерфейсу у командному рядку користувач, як правило, бачить три рядки. За необхідності командний рядок може бути відкритим на весь екран. Це можливо при натисканні клавіші F2. Повторне натискання цієї клавіші повертає командний рядок у нормальний стан.

Рядок стану розміщений під командним рядком та містить стан введення координат, де виводяться поточні координати X та Y перехрестя. Далі у цьому рядку послідовно розміщені кнопки режимів малювання: OSNAP (Крокова прив’язка), GRID (Сітка), ORTHO, (Режим Орто), POLAR (Полярне відстеження), OSNAP (Об’єктна прив’язка), OTRACK (Відстеження при об’єктній прив’язці), DYN (Динамічне відображення). Крім цього, рядок стану містить кнопки (МОДЕЛЬ/АРКУШ) для переключення із простору моделі в простір аркуша та LWT (ВАГА), яка дає можливість відображення ліній із вагами.

У верхньому рядку клавіатури розміщені функціональні клавіші F1 – F12, які для кожної програми мають певні значення. У графічному пакеті AutoCAD ці клавіші мають таке призначення:

F1 – оперативна довідка про команду;

F2 – – вкл./ викл. текстового вікна командного рядка;

F1 – вкл./ викл. режимів об’єктної прив’язки;

F4 – відкриває планшет;

F5 – перехід до ізометричного режиму;

F6 – вкл./ викл. координат;

F7 – вкл./ викл. сітки;

F8 – вкл./ викл. режиму ORTHO;

F9 – вкл./ викл. режиму крокової прив’язки;

Esc – відміна дії команди.

Для переходу на іншу мову розкладки клавіатури необхідно натиснути комбінацію клавіш Alt + Shift або Ctrl + Shift.

Зберігання файлу креслення AutoCAD 2006 таке саме, як і зберігання будь – якого файлу у Windows. Необхідно взяти за правило зберігати поточне креслення кожні 10–15 хвилин. Це позбавить користувача від втрати інформації при можливих технічних збоях у роботі комп’ютера. Для збереження поточного креслення необхідно клацнути на піктограмі Save (Збережи) стандартної панелі інструментів або вибрати у меню FileÞSave (Файл Þ Збережи).

Для збереження створеного креслення необхідно послідовно виконати такі дії:

1 У системному меню File (Файли) вибрати SaveAs (Зберегти як) (рис. 1.6). На екрані з’явиться діалогове вікно SaveDrawingAs (рис. 1.9).

Рисунок 1.6 – Запуск команди SaveAs

2 Знайти та відкрити необхідну папку (для відкриття папки необхідно двічі клацнути лівою кнопкою миші на назві папки).

3 Активізувати полеFilename (Ім’я файлу), ввести ім’я файлу (рис. 1.7).

4 Натиснути<Enter>або клацнути на кнопціSave (Сохранить).

Рисунок 1.7 – Введення ім’я файлу

Для зберігання виконаних креслень користувач повинен створити свою власну папку, яка може бути підкаталогом у іншій папці. Назва папки повинна мати ім’я, яке легко запам’ятовується.

Для створення нової папки рекомендовано додержуватися такої послідовності:

1 Клацнути на кнопці «Пуск».

2 У відкритому меню вибрати пункт «Программы».

3 У списку, який відкриється, вибрати «Проводник» (Explorer). На екрані з’явиться вікно.

4 У лівій частині вікна необхідно вибрати диск, на якому буде створена папка або відкрити ту папку, де буде зберігатися ваша власна папка.

5 З меню програми Explorer вибрати FileÞNewÞFolder (Файл Þ Створити Þ Папка).

6 У правій частині вікна з’явиться нова папка, зображення якої буде активізоване, а на місці назви буде напис NewFolder (Нова папка).

7 У полі назви ввести з клавіатури ім’я своєї власної папки та натиснути <Enter>.

Нову папку також можна створити, якщо клацнути на кнопці CreateNewFolder (Створення нової папки) (рис. 1.8) вікна SaveDrawingAs (рис. 1.9) або натиснути комбінацію клавішів Alt та 5.


Рисунок 1.8 – Створення нової папки