Смекни!
smekni.com

Графічний редактор CorelDRAW (стр. 4 из 8)

Рис. 3.10 Крива через три точки на панелі інструментів

Длямалюванняцимінструментомтакожв одномумісцінатискаємолівуклавішумишіі невідпускаючипереміщаємокурсорна потрібнемісце(при цьомубудерозтягуватисяпрямалінія). Відпускаємокнопкумишііклацнемо утомумісці, демає бути центркривої.

Рис. 3.11 Крива через три точки

Інструмент Інтелектуальне малювання дозволяє використовувати функцію розпізнавання фігур для побудови прямих і кривих ліній.


Рис. 3.12 Інструмент Інтелектуальне малювання на панелі інструментів

Рис. 3.13 Інтелектуальне малювання

4. Основи роботи з текстом

4.1 Види тексту у CorelDRAW

Длястворення текступризначений спеціальнийінструментText(Текст), якийможевикористовуватися вдвохрежимах: рядковийтекстіабзацнийтекст. Упершомувипадкутекстявляєсобоюоднуабо декількарядків, дляяких можливостіформатуванняобмежені.При виділеннірядковийтекст виглядаєякзвичайнийвекторнийоб'єкт(рис. 4.1).

Рис. 4.1 Виділенийрядковийтекст

Команда головногоменюText ► Convert(Текст ►Перетворити)конвертуєрядковийтекст уабзацнийінавпаки.

4.2 Редагування тексту

Редагування якзамінасимволіворганізованов програмі дужепросто: навітьякщоактивний неінструментText(Текст), а інструментвиділення, подвійне клацаннянатекстовомуоб'єктіпереводитьйоговрежимредагування.Можна додавати івидалятисимволи, розбиватирядкиіт.д.Удеякихвипадках (наприклад, якщо текстовийоб'єктнаекраніповернутипідкутом) зручніше користуватисяспеціальнимвікномEdit Text(Редагування тексту), що викликаєтьсяоднойменною командоюзменюText(Текст).Крім введенняівидаленнясимволів, програмаCorelDRAWпропонуєширокіможливостіформатуваннятексту, тобтозмінизовнішньоговиду шрифту івзаємногорозташування буквірядків. Дляцьогокращевсього використовуватипанельвластивостейабо спеціальніпритискуватівікнаCharacter Formatting(Форматуваннясимволів) (рис. 4.2)іParagraph Formatting(Форматуванняабзацу) (рис. 4.3), що викликаютьсявибором відповіднихпунктіввменюText(Текст).

Рис. 4.2 вікноCharacter Formatting(Форматуваннясимволів)

У вікні Character Formatting (Форматування символів) знаходяться основні параметри тексту: Font (Гарнітура), Style (Нарис), Size (Кегль), Alignment (Вирівнювання). Тут можна задати додаткове оформлення шрифта:

· Underline (Підкреслення);

· Strikethru (Закреслення);

· Overline (Лінія зверху);

· Uppercase (Верхній регістр) - дозволяє зробити всі букви великими або написати текст капітеллю (малі літери виглядають як зменшені прописні);

· Position (Індекс) - верхній або нижній індекс.

Пристиковується вікно Paragraph Formatting (Форматування абзацу) (див. рис. 4.3) застосовується для настройки параметрів абзацу. Тут можна задати всілякі відступи: між символами, словами, рядками, абзацами і т. д. Для рядкового тексту доступні далеко не всі параметри цього пристиковується вікна. У вікні Tab Settings (Настройки табуляції), що відкривається командою Text ► Tabs (Текст ► Табуляція) визначаються позиції і типи табуляцій. Командою Text ► Columns (Текст ► Колонки) викликається вікно Column Settings (Настройки колонок), що використовується для розбиття тексту на кілька колонок. Цікаві команди Text ► Bullets (Текст ► Списки) і Text ► Drop Cap (Текст ► Буквиця), що викликають діалогові вікна для створення маркованих списків і буквиці (великої літери на початку абзацу, що займає по висоті кілька рядків) відповідно. Останні чотири діалогових вікна актуальні тільки для абзацного тексту. Деякі функції форматування можна виконати вручну, використовуючи інструмент Shape (Форма). При виділенні їм текстового об'єкту біля кожної літери з'являється маленький білий квадратик, а під текстом - два спеціальних маркера (рис. 4.4)

Рис. 4.3 вікноParagraph Formatting(Форматуванняабзацу)


Рис. 4.4 Вигляд текступривиділенні йогоінструментомShape(Форма)

Виділяючибіліквадратикибілясимволів, можназміщуватиабо повертатиокремілітери. Повернути цібуквивпочатковий стан можназа допомогоюкомандименюText ► Straighten Text(Текст ►Випрямититекст).Потягнувшизамаркер, розташованийуправомунижньомукутіабзацу, змінитьсявідстаньміжсимволамиі словами.Якщоприцьому утримуватиклавішуShift, змінитьсятільки відстаньміжсловами, принатиснутій клавіші Ctrl-тількиміжсимволами.Маркер, що знаходиться влівомунижньомукуткуабзацу(див. рис. 4.4), служитьдлязміниінтерліньяжу(відстаніміжрядками) та інтервалуміжабзацами. При натиснутійклавішіShiftзмінюється тількиінтерліньяж, утримуючи Ctrl-тількимежабзацнийвідступ.

4.3 Спеціальнітекстовіоб'єктиірежими

ТекствCorelDRAWможе розташовуватися нетількипорядках, алеівздовждовільнихкривих, атакож всерединізамкнутихфігур.

Текстнакривій

Створититекст, збудованийуздовж довільноїлінії, можнадвомаспособами.По-перше, можнаспочаткунаписатирядковийабоабзацнийтекст, потімнамалюватилініюівиконатикомандуText ► Fit Text To Path(Текст ►Розмістититекствздовжкривої).По-друге, можнастворитилінію, активізуватиінструментText(Текст) іпідвестийого долінії. Яктільки покажчикмишіприймевигляда,, клацайтелівоюкнопкоюіпочинайтенабиратитекст -вінбудевибудовуватисяуздовжданоїкривої.Якщорядковийтекстможнарозташувати уздовжзамкнутогоконтуру(наприклад, еліпса), тозабзацнимтекстомцьогозробитине можна.Набраний текстможнаредагувати (вводити та видалятисимволи). Можнатакожзрушуватийоговздовжнаправляючоїлінії, переміщаючикольоровиймаркерна початкурядка. Більшскладнемодифікуваннятекстунакривійможливо за допомогоюпанелівластивостей (рис. 4.5).

Рис. 4.5 Панельвластивостей приредагуваннітекстунакривій

Тексту фреймі.

Текстможезаповнювати собоюфігурудоситьскладної форми. Для розміщеннятекстувсерединівекторногооб'єкта(фрейму) достатньо приактивномуінструментіText(Текст) підвести покажчикмишідо замкнутоїфігуриі, яктількивіннабуде вигляду , клацнути лівоюкнопкою. Післяцьоготекст, що набираєбудезаповнюватиоб'єктзурахуваннямкривизнийогомеж(рис. 4.6).Редагуєтьсятакийтексттаксамо, якзвичайнийабзацнийтекст.Одназцікавихособливостейтекстовихфреймівполягає в тому, щоїхможназв'язувати міжсобою, врезультатічоготекст«перетікає» з одногоблоку вінший. Для зв'язуванняфреймівпотрібновиділитиїхівиконатикомандуText ► Paragraph Text Frame ► Link(Текст ►Абзацнийтексту фреймі►Зв'язати).


Рис. 4.6 Тексту фреймі

5. Редагування зображень

5.1. Виділення об'єктів

Основними структурними одиницями зображень в CorelDRAW є об'єкти. У процесі роботи над зображенням користувач аналізує свій творчий задум, подумки розбиває майбутнє зображення на окремі об'єкти, а потім працює з ними, розташовуючи їх у відповідності з композицією і домагаючись бажаного зорового ефекту настроюванням їх атрибутів.

В CorelDRAW зображення складається з окремих об'єктів, що належать до різних класів. Зовнішній вигляд об'єкта визначається його класом і значеннями атрибутів, набір яких також визначається класом об'єкта. Відомо також, що для роботи з об'єктами різних класів CorelDRAW надає в розпорядження користувача різні групи інструментів, наприклад панель атрибутів для блоку простого тексту і для багатокутника виглядає по-різному. Тому перед тим, як виконувати будь-які дії з допомогою інструментарію CorelDRAW, треба чітко вказати, над якими об'єктами ці дії слід виконати. Така вказівка в CorelDRAW здійснюється шляхом виділення об'єктів.

Як і більшість операцій у CorelDRAW, виділення об'єктів можна виконати кількома способами: за допомогою покажчика інструмента, за допомогою клавіатури, за допомогою меню, за допомогою пристисковуного вікна Object Manager (Диспетчер об'єктів).

Рис. 5.1 Виділеннягрупиоб'єктів

Рис. 5.2 Виділеннядочірньогооб'єкта

Якщовиділенийдочірнійоб'єкт, у своючергу, виявляєтьсягрупою, топрийом виділеннявнійокремогооб'єктаклацаннямпринатиснутій клавішіCtrlможнаповторитище раз.

Передвиконанням багатьохоперацій потрібноодночасновиділитидекілька об'єктів.Щобдодатидовжевиділеного об'єкту(або об'єктам) новий, досить клацнути наньомупокажчикомінструментуPick(Вибір), утримуючи прицьому натиснутоюклавішуShift. Урядкустану вцьомувипадку відображаєтьсякількістьвиділенихоб'єктів(рис. 5.3).

Рис. 5.3 Три об'єктивиділеніспільно