Смекни!
smekni.com

Графічний редактор CorelDRAW (стр. 5 из 8)

Принеобхідностівивестизі складуспільновиділенихоб'єктівтойчиіншийоб'єкт(наприклад, помилкововключенийу виділення) досить ще разклацнути наньому, утримуючи клавішу Shift.

Удеякихвипадкахвиділити потрібнийоб'єктвиявляється нетак-то просто. Вінможебутизахованийпідіншимиоб'єктамиабопозбавлений нетількизаливки, а йобведенняконтуру(і, отже, невидимий!).

5.2Накладенняоб'єктіводин наодного

Порядок накладення об'єктів визначається порядком їх створення: у самому низу завжди знаходиться об'єкт, який створювався першим. Але послідовність розташування об'єктів один над одним можна змінювати. Створюємо три простих об'єкта. Створюємо квадрат, прямокутник, і еліпс, зафарбовуємо їх різними кольорами і розташовуємо приблизно так, як на Рис. 5.4. Якщо створити об'єкти в заданій послідовності, то внизу буде розташований квадрат, над ним прямокутник, а вгорі - еліпс.


Рис. 5.4Взаємне розташування об'єктів

Виділяємо квадрат, який є самим нижнім об'єктом, і натискаємо комбінацію клавіш Shift + Page Up. Квадрат буде розташований поверх всіх інших об'єктів. Натискаємо комбінацію клавіш Shift + Page Down. Квадрат знову опиниться позаду інших об'єктів. Натискаємо комбінацію клавіш Ctrl + Page Up. Квадрат буде розташований поверх прямокутника, але під еліпсом. Таким чином, комбінація клавіш Ctrl + Page Up переміщує виділений об'єкт нагору на один об'єкт. Відповідно комбінація клавіш Ctrl + Page Down - на один об'єкт униз. Всі дії щодо зміни порядку накладення об'єктів можна виконати за допомогою команд меню Arrange Order (Монтаж Порядок) або за допомогою команди Order (Порядок) у допоміжному меню, що викликається клацанням правої кнопки миші на об'єкті. Виділяємо прямокутник, який зараз знаходиться в самому низу. Вибираємо Arrange Order In Front of (Монтаж Порядок Встановити перед) або клацаємо правою кнопкою миші на прямокутнику і вибираємо у допоміжному меню команду Order In Front of (Порядок встановити перед).

Покажчик миші зміниться . Клацнемо мишею на еліпсі. Прямокутник буде розміщений над еліпсом. Вибираємо Arrange Order Behind (Монтаж Порядок Встановити за). Покажчик миші зміниться на. Клацнемо мишею на еліпсі. Прямокутник буде розміщений під еліпсом. Клацнемо правою кнопкою миші на прямокутнику і вибираємо у допоміжному меню команду Order To Front (Порядок Поверх всіх). Прямокутник розташується поверх всіх інших об'єктів. Для розташування об'єкта над усіма іншими можна натиснути кнопку "To Front" на панелі Property Bar (Панель властивостей). Кнопка "To Back" розташує виділений об'єкт нижче всіх інших об'єктів документа. Перед вибором команд зміни порядку накладення можна виділяти декілька об'єктів, наприклад, для розміщення всіх виділених об'єктів над яким-небудь іншим об'єктом.

5.3З'єднанняоб'єктів

Найзручнішимспособомстворенняскладнихгеометричнихоб'єктівєїхскладанняз простих.На відмінувід об'єднанняоб'єктів в групи, при з'єднаннівиходитьодинновийоб'єкт. Прицьому з'являєтьсяможливістьстворювати об'єкти зотворамивсередині (Рис. 5.5).

Рис. 5.5Об'єктз отвором

Намалюємо коло на вільному полі документа, після чого намалюємо прямокутник, розташувавши його в колі. Виділяємо окружність і прямокутник. Про виділення двох об'єктів буде говорити відповідний напис у рядку стану. Можна вирівняти по центру об'єкти, щоб вийшов більш акуратний малюнок. Натискаємо кнопку "Quik Intersect" панелі Property Bar (Панель властивостей). Буде створений новий об'єкт: коло з отвором у вигляді прямокутника. Клацнемо мишею на червоному кольорі на панелі, щоб зафарбувати об'єкт. Переміщаємо об'єкт, щоб в отворі було видно раніше створені об'єкти. Отримуємо складний об'єкт за допомогою операції з'єднання. Звичайно, можна було б помістити прямокутник поверх кола і залити його білим кольором, але тоді не було б прозорого отвору як в результаті з'єднання. Сполучені об'єкти можна роз'єднати. Натискаємо кнопку "Quik Trim" панелі Property Ваг (Панель властивостей) для роз'єднання об'єктів. На екрані залишиться тільки червоне коло, так як прямокутник залишився під ним. Клацнемо на вільному місці мишею, а потім клацнемо на колі, щоб виділити його. Натискаємо комбінацію клавіш Ctrl Page Up. Прямокутник тепер розташований над колом, але його погано видно, тому що обидва об'єкти мають однаковий червоний колір. Створювати нові об'єкти на основі інших можна також за допомогою операцій формування об'єктів.

5.4Формуванняоб'єктівз декількох інших

У графічному редакторі CorelDRAW є три команди формування об'єктів: об'єднання (Weld), сключеніе (Trim) і перетин (Intersect) - Bcі три операції виконуються з допомогою кнопок "Quik Intersect", "Quik Trim" та "Quik Weld" , розташованих в панелі Property Bar (Панель властивостей). Необхідно виділити об'єкти, над якими буде виконана операція формування, після чого натиснути відповідну кнопку. Малюємо прямокутник, еліпс і п'ятикутник, розташувавши їх так, щоб всі об'єкти частково перекривали один одного. Заливаємо різними кольорами всі об'єкти. Виділяємо всі три об'єкти, після чого натискаємо кнопку "Quik Trim" панелі property Ваг (Панель властивостей).

У результаті об'єднання маємо один об'єкт, який об'єднує всі три об'єкти. При цьому на відміну від операції сполуки всі внутрішні елементи видаляються, і новий об'єкт повторює тільки зовнішні контури об'єднаних об'єктів. Заливка нового об'єкта залежить від способу виділення, який було використано. Якщо було виділено об'єкти, намалювавши за допомогою миші навколо них пунктирний прямокутник виділення, то заливка буде взята з нижнього об'єкта. Якщо ж було виділено останній об'єкт, клацнувши на ньому мишею, утримуючи клавішу Shift, то заливка буде взята з останнього виділеного об'єкта. Натискаємо кнопку "Undo" в панелі Standard (Основна), щоб скасувати об'єднання і виконати з об'єктами іншу операцію. Знову виділяємо три об'єкта. Натискаємо кнопку "Quik Trim" панелі Property Bar (Панель властивостей). У результаті операції виключення з вихідних об'єктів вирізаються. Начебто б нічого на екрані не змінилося, але тепер всі невидимі частини одного з об'єктів видалені.

Якщо при виділенні була використана пунктирна рамка, то обрізаний буде нижній об'єкт. Якщо ж послідовно виділялись об'єкти, то обрізаний буде Останній виділений об'єкт. Натискаємо кнопку "Undo" в панелі Standard (Основна), щоб скасувати переміщення об'єктів і операцію винятку. Виділяємо всі три об'єкти, після чого натискаємо кнопку "Quik Intersect" панелі Property Bar (Панель властивостей). У результаті операції перетину буде створено новий об'єкт, що включає в себе область, загальну для всіх виділених об'єктів. Якщо при виділенні була використана пунктирна рамка, то заливка нового об'єкта буде аналогічна заливанні нижнього об'єкта. Якщо ж послідовно виділялись об'єкти, то буде взята заливка останнього виділеного об'єкта.

6. Змінаформиоб'єктів.

6.1.Трансформаціяоб'єктів

Дужечастовиникаєпотребау змініформистворенихранішеоб'єктів. Можназмінити нетількирозміриіпропорції об'єктів, алеі контуроб'єкта, відредагувавшивузлиі сегменти, йогоскладові.

Виділяємо один з об'єктів, створених раніше. Виділений об'єкт обрамляється чорними прямокутниками, званими маркерами виділення. Підведемо покажчик миші до нижнього правого маркеру виділення. Зовнішній вигляд покажчика миші при цьому зміниться зі звичайного на двосторонню стрілку. Натискаємо ліву кнопку миші, не відпускаючи її, починаємо пересувати мишу. При цьому у об'єкта з'явиться тонка блакитна контурна копія. Пересуваємо мишу правіше і нижче, після чого відпускаємо кнопку миші. Об'єкт буде збільшений, при цьому будуть збережені його пропорції, тобто співвідношення його ширини і висоти. Для зміни розміру зі збереженням пропорцій можна скористатися не тільки правим нижнім маркером виділення, але і будь-яким іншим, розташованим в одному з кутів рамки обрамлення. Слід зазначити, що якщо в процесі зміни розміру об'єкта натиснути і утримувати клавішу Shift, то зміна розміру буде відбуватися щодо центру об'єкта. Натискаємо і утримуємо клавішу Shift. Один з об'єктів вже виділено. Підведемо покажчик миші до нижнього правого маркеру. Зовнішній вигляд покажчика миші при цьому зміниться на "двосторонню стрілку". Натискаємо ліву кнопку миші, не відпускаючи її, починаємо пересувати мишу. В об'єкта з'явиться контурна копія, яка буде зменшуватися або збільшуватися в усі сторони від об'єкта, а не тільки у бік нижнього правого кута як у попередньому експерименті. Відпускаємо ліву кнопку миші і потім клавішу Shift. Змінений об'єкт залишиться в документі. Для зміни розміру об'єкта тільки по горизонталі або тільки по вертикалі слід виконати аналогічні дії з маркерами виділення, розташованими посередині сторін обрамляющої рамки. Схематично відповідність різних прямокутників обрамлення різних дій. При цьому стрілки показують напрямок, в якому можна міняти розмір за допомогою відповідного маркера виділення. Можна змінити ширину об'єкту, не змінюючи його висоти. Підводимо покажчик миші до середнього маркеру виділення на правій стороні. Зовнішній вигляд покажчика миші при цьому зміниться на "двосторонню стрілку". Натискаємо ліву кнопку миші, не відпускаючи її, починаємо пересувати мишу. Підводимо мишу к середньому маркеру виділення на правій стороні. Ширина об'єкта буде зменшена, при цьому висота залишиться без змін. Точно так само можна змінити і висоту, використовуючи середній маркер виділення в нижній або верхній частині обрамлення. Якщо зменшувати розмір об'єкта до нуля, не зупиняючись, пересувати мишу далі, через кордон об'єкта, як би вивертаючи його, то можна отримати дзеркальне відображення об'єкта. Щоб при дзеркальному відображенні зберегти розміри вихідного об'єкта, натискаємо і не відпускаємо клавішу Ctrl під час операції. При натиснутій клавіші Ctrl масштабування відбувається з дискретним кроком в 100%. За допомогою копіювання об'єктів і дзеркального відображення легко створювати такі візерунки. Можна самостійно отримати дзеркальне відображення будь-якого об'єкта. Тепер можна розглянути перекіс об'єктів. Що таке перекос, показано на Рис. 7.1 Одна зі сторін об'єкта залишається на місці, а протилежна сторона переміщається. Можливий перекіс як в горизонтальному, так і у вертикальному напрямку. Послідовне виконання декількох перекосів може сильно спотворити будь-який об'єкт. Перекіс часто використовується у створенні ілюстрацій. Наприклад, перекіс прямокутників може бути використаний для малювання відкритих папок та книжок. До речі, фігурний текст на обкладинці книги був теж перекошений і повернутий.