Смекни!
smekni.com

Графічний редактор CorelDRAW (стр. 6 из 8)

Рис. 6.1Вихіднийпрямокутник ірезультатопераціїперекосу

Якщозастосуватиперекісдобільшскладних об'єктів, результат вийдещебільшекзотичний.Розрізняютьвертикальний (Рис.6.1, вцентрі) і горизонтальний (Рис. 6.1, праворуч)перекіс. Яквжезазначалосяраніше, клацаннямишіна виділеномуоб'єктіпризведедотого, щомаркеривиділенняпоміняютьсянастрілки(Рис. 6.2). Цістрілкиозначають, що в даному режиміможнавиконуватиперекісіповоротоб'єкта. Дляпочаткувиконаємогоризонтальнийперекісоб'єкта. Виділяємо будь-якийоб'єкт, післячогоклацнемо мишеюна йогоконтуріще, щобнавколооб'єктаз'явилисястрілки. Підводимопокажчикмишідо верхньоїстрілкою.Покажчикзмінитьсянаінший. Натискаємолівукнопкумиші, не відпускаючиїї, почнемо пересуватимишу.

У об'єктаз'явиться тонкаблакитнакопія. Встановлюємо потрібнеположенняпунктирноїрамкиівідпускаємокнопкумиші. Перекісоб'єкта завершено. Точнотак самоможнавиконативертикальнийперекіс. Прицьому слід використовуватистрілку, а покажчикмишіприймеіншийвигляд.

Рис. 6.2Стрілкинавколооб'єкта

Теперперейдемодо поворотуоб'єктанавколоцентруобертання.До речі, центробертанняпозначенийсимволом уцентрі об'єкту. Дляповоротувикористовуються стрілкиоборотусположеннихпокутахоб'єкта. Байдуже, яказних використовується, результатбудеодинітойже. Підводимо покажчикмишідо стрілки. Покажчикзмінитьсянаінший. Натискаємолівукнопкумиші, не відпускаючиїї, починаємо пересуватимишу. Блакитнийконтуроб'єктапочнеобертатися.

Встановившипотрібне положення, відпускаємокнопкумиші, іоб'єктбуде повернутий. Якщоприповоротінатиснути іутримуватиклавішуCtrl, топоворотбудевиконуватисянакут, кратнийп'ятнадцятиградусів. Длябільшскладногоповороту можназмінитирозташуванняцентруобертання.Перетягуємо здопомогою мишізначокцентру віншемісце. Повертаємо об'єкт, щобпобачити, щотеперповоротздійснюється інакше. Яків інших операціяхCorelDRAW, перекіс, обертання, змінарозміріві дзеркальневідображення можназастосуватидогрупиоб'єктів.

6.2Змінаформистандартнихоб'єктів

Дуже легко в редакторі CorelDRAW виконується заокруглення кутів прямокутника, створення дуг і секторів з еліпсів. Можна також довільно змінювати форму кривих ліній, змінювати форму багатокутників і інших фігур. Як у будь-якому редакторі векторної графіки, об'єкти CorelDRAW складаються з вузлів і сегментів, які з'єднують ці вузли. Зміна форми об'єктів, в основному, пов'язано зі зміною взаємного розташування і кількості вузлів, а також кривизни сегментів. У залежності від способу редагування, об'єкти в редакторі можна розділити на дві групи. Перша група - це всі об'єкти, які складаються з кривих ліній.

Об'єкти цієї групи можна редагувати довільно, досягаючи самих хитромудрих форм. Друга група - це стандартні об'єкти: прямокутники, еліпси і багатокутники, а також автофігури. Форму цих об'єктів можна змінювати тільки відповідно до наперед визначеним алгоритмом. Наприклад, у прямокутників можна тільки закруглити кути, а з еліпсів - створювати тільки сектору або дуги. Іншими словами, з еліпса не можна відразу створити форму груші, для цього спочатку потрібно перетворити еліпс в криві лінії. Спіралі є звичайними кривими лініями, і ніяких особливостей редагування цих об'єктів немає. Грати складаються з безлічі прямокутників, згрупованих у єдине ціле.

Поки не розгрупувати їх, нічого з ними зробити не можна, а після розгрупіровки можна округляти кути кожного прямокутника. За допомогою інструменту "Restangle Tool" панелі Toolbox (Графіка) малюємо прямокутник на вільному місці робочої області вікна програми. Підводимо покажчик миші до одного з вузлів, розташованих у вершинах прямокутника і зазначених маленькими рамками. Покажчик прийме інший вигляд (Рис. 6.3, ліворуч). Тепер можна перемістити вузол. Натискаємо ліву кнопку миші, не відпускаючи її, починаємо пересувати мишу. Разом з покажчиком миші почнуть пересуватися вузли, причому кожен з них подвоїться (Рис. 6.3 праворуч).

Рис. 6.3. Закруглення кутівпрямокутника

Перемістившивузлинапотрібну відстань, відпускаємокнопкумиші, кутипрямокутниказалишатьсязакругленими.Такимчином, легко отримуємоновусиметричнуфігуру(Рис. 6.4, ліворуч).

Рис. 6.4. Фігури, отриманіз прямокутника

Зпрямокутникаможнастворити інесиметричнуфігуру, по-різному змінюючикривизнукутів. За допомогоюінструменту"Restangle Tool" панеліToolbox(Графіка) намалюємо щеодин прямокутник. Віджимаємокнопку"Round Corners Togever"в правійчастиніпанеліPropertyВаг(Панель властивостей), щоб малюнок наній змінивсянавідкритий замок"Round Corners Togever". Вводиморізні значеннявчотириполяпанеліProperty Bar(Панель властивостей), позначенімалюнками "Left Rectangle Corner Roundness", "Right Rectangle Corner Roundness". У кожному полінастроюєтьсяодинзкутівпрямокутника. Кривизнакутівпрямокутниказмінитьсяврізного ступеня (Мал. 6.4, праворуч). Натискаємокнопку"Round Corners Togever", і поміняємозначеннякривизниодногозвузлів. Кривизнаіншихзмінитьсяавтоматично.Розглянемоприкладредагуванняеліпса. За допомогоюінструменту"Ellipse Tool"малюємо еліпс. Підводимопокажчикмишідо, розміщеного у верхнійчастиніеліпса. Покажчикприйме іншийвигляд(Рис. 6.5, ліворуч).

Рис. 6.5. Створеннясекторуеліпса

Натискаємолівукнопкумиші, не відпускаючиїї, починаємо пересуватимишу, не виводячикурсор мишізакордонеліпса. Замістьодноговузлаз'являться два, причомуодинпочнепересуватисяразомз мишею. Обидвауздабудутьсполучені з центромеліпса(Рис. 6.5, вцентрі). Відпускаємо кнопкумиші, ізеліпсавийдесектор(Рис. 6.5, праворуч). Перетягнемоновийвузолназад, щобвіноб'єднавсязверхнімвузлом. Зновуотрималиеліпс.

Рис. 6.6. Створеннядугизеліпса

Зновуперетягнемовузол, алеприцьому покажчикмишіповиненперебувати замежамиеліпса(Рис. 6.6, ліворуч). Відпускаємокнопкумишіізамістьеліпсабачимодугу(Рис. 6.6, праворуч). Слідзазначити, що описанийвищеспосібне дозволяє змінитиформуеліпсадовільнимчином, тому щодляцього спочаткуйоговарто перетворити накриві. Длястворення зеліпсасекторуможнатакожнатиснутикнопку"Pie" напанеліProperty Bar(Панель властивостей) іввестив розташованіпоручполя"Starting and Ending Angles" значення кутівнахилупочаткуікінцясектора. Натискаємокнопку"Ars" створюєтьсядуга. Щобперетворитидугуабосекторвеліпс, требанатиснутикнопку"Ellipse". Щеодинвидстандартних об'єктів, якийможезначнозмінитиформу-це багатокутники. За допомогоюінструменту"Polygon Tool" панеліToolbox(Графіка) малюємо п'ятикутник(Рис. 6.7, ліворуч).

Рис. 6.7. Вихіднийбагатокутник іваріанти, змінийогоформи

Таксамо, якприроботізпрямокутником іеліпсом, перетягуємо будь-якийзвузлів. За допомогоюцихдійможнаотриматиекзотичніфігури (Рис. 6.7, вцентрііправоруч). Можнамінятикількістьвершинбагатокутників, перетворюватиїхна зірки іназад.

Церобитьсяточнотаксамо, як іприїх створенні, про щобулорозказановище. Єщеоднаособливістьзміниформибагатокутників. Можнадодавативузливконтур, щозаразізробимо. Створюємо ще одинп'ятикутник, післячоговибираємоінструмент"Shape Tool" в панеліToolbox(Графіка).

Цейінструмент призначенийдляроботиз вузлами.Двічіклацнемомишеюнаоднійзі сторінп'ятикутника, приблизнопосерединіміжвузлами. Намісці клацання, атакожв аналогічному місціна всіхіншихсторонахп'ятикутника, з'являтьсяновівузли(Рис. 6.8, ліворуч).

Рис. 6.8. Додаваннявузлавбагатокутник ійогопереміщення

Перетягуємоближчедоцентрудоданийвузол, щоботриматищосьна зразокпропелеру (Рис. 6.8, праворуч). Хочабагатокутникисильнозмінюютьформуприпереміщеннівузлів, найбільших результатівможнадосягти призмінівузлівкривихліній.

6.3Редагуванняавтофігур

При виділенні більшості автофігур можна побачити один або кілька ромбів, розташованих у різних частинах об'єктів. Переміщуючи їх за допомогою миші, можна міняти форму автофігур. За допомогою інструменту "Basic Shapes" створюємо малюнок усміхненого обличчя. Ромбик в цьому малюнку поміщається в середині рота.