Смекни!
smekni.com

Методика вивчення основних послуг Інтернет (стр. 10 из 12)

- у випадку появи різі в очах, різкому погіршенні видимості -неможливості сфокусувати погляд або навести його на різкість, появі болю в пальцях і кистях рук, посиленні серцебиття негайно покинути робоче місце, повідомити про це керівника робіт і звернутися до лікаря;

- при загорянні устаткування відключити живлення й вжити заходів до гасіння вогнища пожежі за допомогою вуглекислотного або порошкового вогнегасника, викликати пожежну частину по телефону 01 і повідомити про подію керівникові робіт.

Вимоги безпеки по закінченні роботи

По закінченні роботи користувачі ПЕОМ і ВДТ зобов'язані:

1. дотримувати наступної послідовності вимикання обчислювальної техніки:

- зробити закриття всіх активних завдань;

- виконати паркування головки, що зчитує з жорсткого диска, якщо не передбачена автоматичне паркування головки;

- переконатися, що в дисководах немає дискет;

- вимкнути живлення системного блоку (процесора);

- вимкнути живлення всіх периферійних пристроїв;

- відключити блок живлення.

2. оглянути й упорядкувати робоче місце.

3. забрати сторонні предмети.

4. виконати вимоги особистої гігієни

5. про всі порушення, виявлених при експлуатації ВДТ і ПЕОМ повідомити керівника.

Додаток Б

Практичні роботи

Практична робота №1.

Тема: Створення власної електронної поштової скриньки.

Мета: навчити створювати власну поштову скриньку та надсилати повідомлення.

Насамперед нагадаємо, що для створення власної електронної поштової скриньки можна скористатися послугами однієї із багатьох безплатних поштових служб, наприклад, таких як www.mail.yahoo.com, www.ukraine.com, www.pisem.net, www.yandex.ru.

Розглянемо алгоритм створення власної електронної поштової скриньки за допомогою організації Yahoo, вказуючи одночасно на особливості, з якими можна зустрітися, користуючись поштовими послугами інших організацій.

· У вікно броузера (це може бути, наприклад, Internet Explorer або Netscape Navigator) вводимо адресу www.mail.yahoo.com або ж адресу деякої іншої організації, в якій ви б хотіли розмістити поштову скриньку. Це може бути, наприклад, www.email.lviv.ua, www.mail.ru.

· На сторінці, що загрузилася, шукаємо лінк new user і клацаємо на ньому. На сайтах інших організацій можуть бути інші лінки, наприклад, створити скриньку, new e-mail і т.п.

· Заповнюємо форму, в якій обов'язково вказується ім'я користувача скриньки - це ваш ID, деколи його називають login. Зауважимо, що ID повинен бути оригінальним, бо серед мільйона користувачів напевно вже є natalya, natalja, natalochka. Можемо порекомендувати уводити прізвище і частину імені, наприклад, ivanivmar. Крім того, обов'язковими полями форми є Password - пароль доступу до вашої скриньки, який повинні знати лишень ви, і Re-Password - повторний увід пароля. Така повторна операція (Re-Password) забезпечує порівняння змісту уведеного пароля (Password) із змістом повторно уведеного (Re-Password). У випадку, якщо вони не співпадають, доведеться повторити ці два вводи. Перелічені елементи форми є обов'язковими для створення більшості електронних поштових скриньок.

· Заповнюємо поля форми: Firstname, Lastname (ім'я і прізвище), Country (країна), Phone (телефонний номер), Zip code (поштовий індекс), Interests (інтереси), Alternate E-mail (альтернативні електронні адреси). Служба Yahoo фіксує цю інформацію. Зауважимо, що заповнення цих полів може бути і необов'язковим, - все залежить від вимог поштових організацій.

· Натиснувши кнопку Sumbit Form (переслати форму) (для інших організацій можливі такі варіанти: Sumbit, Прийняти і т.п.), ви відправили інформацію про себе для перевірки. У випадку, якщо вже існує вказаний вами ID або не заповнене одне з обов'язкових полів, появиться повідомлення про помилку. Якщо ж реєстрація відбулася, то ви стали щасливим користувачем електронної скриньки з адресою: <ваш ID>@yahoo.com. Тепер можете розіслати знайомим листи з інформацією про свою електронну адресу.

Вкажемо на ще одну послугу - переадресацію електронного повідомлення, яку надають деякі поштові організації, зокрема і Yahoo. Нею варто скористатися, якщо ви маєте і використовуєте декілька електронних адрес. Всі листи, що приходять на ці адреси, можна автоматично надсилати на вашу основну електронну адресу. Така ситуація може мати місце, наприклад, якщо ви з певної причини змінили свою електронну скриньку. Тоді листи, адресовані вашими респондентами на стару адресу, будуть автоматично переадресовуватися на нову. Автоматичне надсилання та багато інших можливостей настроювання поштової служби доступні в розділі Options.


Практична робота №2.

Тема: Листування з товаришем.

Мета: навчити користуватись електронною поштою та працювати у

OutLookExpress.

Теоретичні відомості.

Електронна пошта (e-mail) - це спосіб відправлення повідомлень в електронному вигляді з одного комп'ютера на інший. При відправлянні листа по e-mail повідомлення відсилається від комп'ютера відправника на комп'ютер його провайдера, потім через різні комп'ютери Iнтернета на комп'ютер провайдера адресата, а потім - на ком'ютер одержувача цього повідомлення. Нагадаємо, що адреса електронної пошти складається з трьох частин: імені користувача (login name), символу @ та імені домена користувача (як правило, це ім'я комп'ютера провайдера). Зауважимо, що ім'я користувача не обов'язково має співпадати із власним іменем користувача. Надалі в лабораторних роботах будем використовувати адреси: studenti@mail.com

Завдання 1. Створіть та відішліть листа на адресу studenti@mail.com, а його копію - на власну адресу studentj@mail.com. Тема повідомлення - цікавий випадок з вашого життя.

· Запустіть програму Outlook Express для створення поштового повідомлення.

· Клацніть на кнопці Создать сообщение (Сompose message) на панелі інструментів. З'явиться вікно Создать сообщение (New e-mail message).

· Уведіть в полі Кому (To) електронну адресу адресата studenti@mail.com.

· Клацніть в полі Копія (СС), наберіть, для прикладу, свою адресу та адресу ще одного товариша, розділяючи електронні адреси символом ";": studentj@mail.com; studenti@mail.com.

· Уведіть тему листа. Виберіть за допомогою миші поле Тема сообщений(Subject) і уведіть текст "Цікавий випадок з мого життя".

· Уведіть текст листа. Для уводу тексту листа призначене поле під конвертом. Клацніть мишею на цьому полі і наберіть текст з чотирьох- п'яти речень. Для редагування тексту використайте відповідні піктограми на панелі інструментів форматування.

· Відправте листа, клацнувши на кнопці Отправить (Send) або виберіть команду головного меню Файл ->Отправить.

Увага! Повідомлення не буде відправлене адресату, а тільки вставлене в папку Исходящие, якщо комп'ютер на даний час не під'єднаний до мережі. Після під'єднання для відправлення листа клацніть на кнопці Доставить(Send and Receive) на панелі інструментів. Outlook Express автоматично встановить з'єднання з провайдером, помістить всі нові одержані повідомлення в папку Входящие(Inbox) і відправить всі листи, які знаходилися в папці Исходящие (Outbox).

Якщо при передачі повідомлень виникла проблема відображення кириличних літер, то виконайти команди головного меню Формат -> Язык-> Кирилица Windows.

Завдання 2. Прочитайте одержану вами пошту. Створіть відповідь, використовуючи цитати з листа відправника, а потім знищіть відповідь.

· Клацніть на кнопці Доставить(Send and Receive) на панелі інструментів. Outlook Express помістить всі нові одержані повідомлення в папку Входящие(Inbox). Біля папки Входящие появиться число, яке вказує на кількість одержаних повідомлень.

· Клацніть на одному із заголовків повідомлення, його зміст відобразиться у другій частині вікна.

· Двічі клацніть на заголовку іншого повідомлення - його зміст відобразиться в окремому вікні. Закрийте це вікно.

· Для створення відповіді з використанням цитат із отриманого листа клацніть на кнопці Ответить автору(Reply to Author) на панелі інструментів. Появиться вікно Ответ(Re); зверніть увагу, що адреса відправника вихідного повідомлення автоматично заноситься в поле Кому(To), а тема - в поле Тема(Subject). Зміст повідомлення процитовано у вікні, причому перед рядками вихідного тексту знаходяться символи "<" , ">".

· Відредагуйте відповідь, використовуючи цитати цього листа.

· Клацніть на кнопці Отправить (Send).

Відкрийте папку Отправленные (Sent) і знайдіть там щойно відісланий лист, прочитайте і знищіть його. Для цього, виділивши заголовок листа, натисніть на кнопці Удалить(Delete) на панелі інструметнів Outlook Express. Лист буде поміщено в папку Удаленные.

Завдання 3. Створіть адресну книгу з інформацією про трьох адресатів. Відсортуйте записи в адресній книзі за прізвищами.

· Клацніть на кнопці Адресная Книга (AddressBook) або виберіть команду меню Сервис->Адресная Книга (Tools-> AddressBook), появиться діалогове вікно Адресная Книга.

· Клацніть на кнопці Создать адрес (New Contact) на панелі іинструментів. Появиться діалогове вікно Свойства (Properties).

· Виберіть закладку Личные (Personal) і введіть у поле вводу ім'я, прізвище, по батькові адресата, його електронну адресу. Клацніть на кнопці Добавить (Add).

· Уведіть додаткову інформацію про даного респондента, використовуючи вкладки Домашние (Home), Служебные (Business), Другие(Other).

· Клацніть на кнопці Оk, щоб всі занесені дані збереглися в адресній книзі. Таким чином зробіть записи про трьох респондентів.

· Використовуючи команду меню Вид -> Сортировать по -> Фамилии(View-> Sortby-> LastName) вікна Адресная книга та вибравши параметр По возрастанию (Increase), одержите відсортовані записи в адресній книзі за прізвищами, розміщеними за алфавітом в порядку зростання.

Завдання 4. На адресу вчителя uchitel@mail.com напишіть листа, в якому б висловлювалися побажання щодо наступних тем практичних занять і відішліть його. В кінці листа вставте свій підпис.