Смекни!
smekni.com

Методика вивчення основних послуг Інтернет (стр. 6 из 12)

Послуга ADSL організується за допомогою модему ADSL . Частотні роздільники виділяють телефонний потік, і направляють його до звичайного телефонного апарата. Така схема дозволяє розмовляти по телефону одночасно з передачею інформації й користуватися телефонним зв'язком у випадку несправності встаткування ADSL. Конструктивно телефонний роздільник являє собою частотний фільтр, що може бути інтегрований у модем ADSL, або бути самостійним пристроєм.

Підключення по виділених лініях.

Якщо фінансові можливості дозволяють містити окрему лінію, постійно підключену до комп'ютера провайдера, безумовно, такий спосіб підключення є самим кращим. Переважна більшість серйозних установ і корпорацій, що використовують локальні мережі для внутрішніх потреб, віддає перевагу доступу до Інтернету по виділених каналах. Таким чином, Ви одержуєте можливість використати Інтернет 24 години на добу без оплати послуг телефонної компанії по тимчасовому тарифу. У цьому випадку використовуються дві телефонні пари або до приміщення користувача прокладається волоконно-оптичний кабель. Виділений цифровий канал є повністю прозорим і забезпечує можливість передачі інформації в будь-який момент часу з використанням всієї ширини його смуги пропущення. Швидкість та якість передачі по каналу в цьому випадку гарантується.

Підключення по frame relay.

При нерівномірному інформаційному завантаженні ліній найчастіше вигідніше використати підключення по мережах frame relay (дослівно - "змінна структура"). Принцип дії таких мереж досить простий: визначається мінімальна гарантована пропускна здатність каналу (CIR), а якщо буде потреба смуга пропущення розширюється до можливих меж (до 2Mbit/s). Така "форсована" передача інформації допускається тільки в тому випадку, якщо лінія не завантажена іншими користувачами. Як користувач, людина виявляєтеся підключеною до мережі 24 години на добу. Очевидна доцільність використання таких мереж у невеликому офісі, де ймовірність одночасного звертання до мережі декількох служб невелика.

Однак застосування frame relay, скажімо, для багатоквартирного будинку або житлового району недоцільно, оскільки у вечірній або святковий час лінія майже завжди буде перевантажена. З фінансової точки зору мережа frame relay досить вигідна при помірній абонентській платі телефонної компанії і провайдеру. Проте, її вартість значно вище звичайного комутируваного підключення.

Підключення по мережах кабельного телебачення.

У випадку реалізації даної технології ми одержуємо телевізор, телефон та Інтернет в одному флаконі. Теоретична межа, якого дозволяють досягти існуючі "домашні" кабельні модеми 30Mбит/с на одержання (download) і 2.5Mбит/с на передачу (upload) інформації через Мережу.

Підключення через радіомодем.

Цей спосіб рекомендується у випадку, якщо на ринку телефонних послуг працює монополіст (або домовленість декількох телефонних компаній), що завжди приводить до яскраво вираженої невідповідності цін та якості передачі даних. Використання радіомодема найчастіше обумовлене історією розвитку засобів телекомунікацій у регіоні.

Дана технологія гарна при використанні на невеликих ділянках рівнинної місцевості. Швидкість передачі даних визначається характеристиками конкретного модему, що передає пристрою, погодних умов й оперативності обслуговування. Вартість устаткування може бути досить висока.

GPRS – (General Packet Radio Service) – технологія, що дозволяє здійснювати швидкісну й економічну передачу даних за допомогою мобільного телефону, залишаючи можливість при цьому одночасно приймати і робити дзвінки, а також відправляти SMS-повідомлення. GPRS – це принципово новий спосіб передачі даних в GSM-мережах, що базується на комутації пакетів.

При використанні системи GPRS інформація збирається в пакети й передається в ефір, вони заповнюють ті «порожнечі» (не використовуваний у цей момент канал трафіку), які завжди є при передачі голосової інформації. У випадку, якщо при звичайній передачі даних спочатку встановлюється з'єднання і тільки після цього починається передача даних, то при пакетній передачі етап установлення з'єднання практично відсутній. У цьому і полягає принципова відмінність режиму пакетної передачі даних. У результаті більш ефективно використаються ресурси мережі і з'являється можливість більше вигідної для абонента тарифікації, заснованої не на тривалості з'єднання, а на обсязі прийнятої і переданої інформації. У мережах, що підтримують GPRS, передбачений поетапний шлях нарощування швидкості передачі даних; в межах GPRS може забезпечувати швидкість до 115 Кбит/с. На сьогоднішній день основні обмеження пов'язані з можливостями абонентських терміналів.

EDGE (англ. Enhanced Data rates for GSM Evolution (EGPRS)) - цифрова технологія для мобільного зв'язку, що функціонує як надбудова над 2G і 2.5G (GPRS) мережами. Забезпечує ненабагато більш швидку передачу даних.

Плюси: мобільність, незалежність від телефонної станції.

Мінуси: поки ще низька швидкість передачі даних, висока ціна.

Підключення через супутник.

Основні достоїнства супутникового Інтернету:

- доступність у будь-якому місці;

- низька вартість трафика;

- висока швидкість доступу;

- незалежність від місцевого провайдера - монополіста.

Супутниковий Інтернет буває двох видів: симетричний (його ще називають синхронним або дуплексним) і асиметричний (асинхронний або напівдуплексний).

Комплекти для симетричного супутникового Інтернету - це приймально-передавальні пристрої, здатні працювати в будь-якому місці й забезпечувати Інтернетом і ip-телефонією офіси різного масштабу. Вартість таких комплектів з підключенням - 4-5 тис. у.о.

Вартість же комплектів для асиметричного супутникового Інтернету разом з підключенням і настроюванням - 300-500 у.о. Така економія пояснюється просто: ці системи працюють тільки на прийом. Але оскільки переважна більшість користувачів тільки одержують інформацію з інтернету (переглядаючи сайти, скачуючи програми, музику і фільми), а відправляють в інтернет тільки короткі запити на одержання цієї інформації - як передавальний пристрій (або вихідного каналу) можна використати будь-який інший спосіб доступу в Інтернет. Будь він навіть дуже повільним і дорогим - користувач цього не помітить, тому що відправляючи дані (запити, листи по e-mail, спілкування у форумах і через ICQ) дуже невеликі по своєму обсязі.

Принцип роботи асиметричного супутникового Інтернету.

1. Запит клієнта йде по наземним лініями зв'язку через комутируємоє з’єднання або через виділену лінію в Інтернет.

2. По каналах Інтернет через наземне з'єднання запит приходить до ресурсу Інтернет.

3. Відповідь, яка прийшла відправляється на наземну станцію супутникового зв'язку (Uplink).
4. Станція супутникового зв'язку перетворить відповідь клієнтові у формат DVB (Digital Video Broadcast) і відправляє його на супутник.

5. Супутник транслює відповідь клієнтові в ефір. Відповідь приходить разом із загальним DVB-потоком на прийомну антену клієнта.

6. Супутниковий сигнал приймається DVB-приймачем і з потоку витягаються IP-пакети, призначені клієнтові.

7. Клієнт одержує відповідь від потрібного ресурсу.

У стандартне підключення входить спеціальне програмне забезпечення, що одночасно запускає супутникове і стільникове з'єднання.

Локальне підключення до Інтернет по бездротовому протоколі Wi-Fi.

Wi-Fi (вимовляється як [вай-фай], сокр. від англ. Wireless Fidelity) - протокол і стандарт на встаткування для широкосмугового радіозв'язку, призначеного для організації локальних бездротових мереж Wireless LAN.


Розділ 2.

2.1. Аналіз навчальних програм з інформатики.

Навчальна програма для учнів 10-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів (Рівень стандарту)

Програма розрахована на вивчення інформатики в 10–12 класах загальноосвітніх навчальних закладів усіх профілів суспільного-гуманітарного, філологічного, художньо-естетичного та спортивного напрямів, а також фізичного, біолого-хімічного, біолого-фізичного, біолого-географічного, біотехнологічного, хіміко-технологічного, фізико-хімічного та агрономічного профілів природничо-математичного напряму на рівні стандарту обсягом 1 година на тиждень. Тобто це та програма по якій вчаться переважна більшість шкіл в нашій країні і саме цю програму ми маємо враховувати в першу чергу при розгляді кількості годин, яка відводиться на вивчення тем «Електронна пошта» та «Спілкування в Інтернеті». Провівши аналіз програми треба перш за все відмітити, що тем, пов’язаних з вивченням основних послуг Інтернета у програмі не зовсім передбачено. Наприклад тут не вказано користування пошуковими системами, використання IP-телефонії, використання файлообмінних систем, а це відноситься до основних послуг Інтернет. У пояснювальній записці указуються такі завдання:

· виховання основ інформаційної культури учнів;

· формування в учнів бази знань, умінь і навичок, необхідних для кваліфікованого та ефективного використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-пізнавальній діяльності та повсякденному житті, а також для самостійного опанування новими інформаційними технологіями, що з’являтимуться у майбутньому;

У другому пункті вказується, що база знань, уміння і навички які сформовані в учнів мають відповідати рівню кваліфікованого користувача сучасного ПК. Саме в цьому і є протиріччя у цій програмі: між тими завданнями які ставить на меті дана програма і як вони виконуються.

Також по даній програмі потрібно сказати, що в 11 класі вивчають розділ «Спілкування в Інтернеті», на вивчення відводиться 4 год і цього часу дуже мало, оскільки треба малого того оглянути популярні програми, які використовуються для обміну миттєвими повідомленнями, а ще навчитись користуватись ними. Отже підводячи підсумок можна сказати, що в даній програмі розділ «Спілкування в інтернеті» а також вивчення таких послуг як IP-телефонія, файлообмінні системи, пошукові системи виносяться на факультативне вивчення, а в основній програмі його вивчення не передбачене.