Смекни!
smekni.com

Характеристика кабана (стр. 3 из 7)

При великій кількості жолудів спостерігається підвищення плодючості тварин, прискорюється ріст та розвиток поросят, зменшується смертність в популяції на протязі снігового покриву.

До важливих весняних та літніх кормів кабанів належить посіви трав’янистих рослин, які можна віднести до третьої групи основних кормів, вживаних в період вегетації.

До четвертої групи кормів, які мають суттєве значення в раціоні кабанів, ми відносимо їжу тваринного походження. Різнобіччя цієї групи кормів коливається дуже широко.

Добова потреба кабана в їжі значно коливається в залежності від пори року та енергетичних затрат організму.

2.4 Гон

Дикі кабани, являються стадними звірами, збиваються інколи в значні групи. Старі самці частіше за все тримаються окремо і приєднуються до стада тільки в період гону. З листопада і до початку року самці приєднуються до груп самок із молодняками, і саме в цей час проходять жорстокі бійки між ними.

Гон у кабанів проходить з початку листопада до кінця грудня, інколи закінчується у першій – другій декаді січня. Терміни початку і закінчення гону часто можуть значно змінюватися, залежно від кліматичних умов року. Масовий опорос самок випадає на кінець березня – початок квітня.

Молоді тварини досягають статевої зрілості вже в перший рік життя. При сприятливих умовах самки в цьому віці вперше приймають участь в гоні. Молоді самці майже до трьохрічного віку не допускаються до гону дорослими самцями, й можуть бути вигнаними із стада на період гону.

У різних частинах ареалу встановлено, що терміни гону кабана характеризуються різними періодами як в різних географічних зонах так і в одній і тій же місцевості. Багато в чому залежать від стану кормової бази, метеорологічних умов року, в тім числі від термінів залягання і сходу снігового покриву.

Одною із вагомих ознак гону є поява в місцях скупчення кабанів, стійкого неприємного запаху, який довго тримається в повітрі. При наявності снігового покриву на відбитках великих самців помітні жовті плями, як наслідок роботи статевих залоз.

М’ясо вбитих в сезон гону самців має також неприємний та стійкий запах, через що вважається непридатним до вживання.

В деяких випадках поведінка звірів кардинально змінються, часті прояви агресії один до одного між дорослими самцями стада за право на самку, переростають в бійку, так званий “турнір”, внаслідок чого від чисельних отриманих поранень в деяких випадках тварини навіть гинуть. Кабани, які збираються прийняти участь “турнірі”, постійно труться об стовбури хвойних дерев, посилюючи таким чином свій захист, змащуючи смолою своє тіло. У деяких випадках пошкодження на стовбурах ялин та сосен від дій кабанів можуть розташовуватися навіть на висоті 1,5 м, що свідчить про розміри та емоціональний стан звіра.

Більшість дорослих самок приходить в охоту до кінця листопада, грудня. В цей період і проходить масове та масштабне спаровування кабанів, однак вперше прийнявши участь в гоні, свині запліднюються пізніше цих строків. Вагітність протікає чотири з половиною місяці.

2.5 Родильні гнізда, терміни народження поросят

Свиня пороситься здебільшого у квітні і приводить від 4 до 12 поросят, новонароджені поросята мають добре розвинене ембріональне шерстяне покриття. На боках у них чітко виділяються коричневі смуги, які зникають у 3-місячному віці.

Перед народженням поросят вона створює родильне гніздо в добре укритому місці. Утеплює шаром підстилки, нерідко гнізда мають дах, побудовані тваринами з верхівок молодих дерев та гілля ялини, хворосту тощо.

При поганому гнізді ранні виводки часто вимерзають. Тому для побудови домівки можуть бути використані великі мурашники, розташовані під захистом великих дерев. В більш теплих зонах проживання кабанів нерідко народжуються поросята без побудови родильного гнізда.

Перед родами свиня відганяє на деякий час від себе минулорічних поросят, але вони потім приєднуються до неї. При пізніх виводках, гніздо може представляти собою просте заглиблення в землі, без підстилки. Частіше всього даний вид гнізда зустрічається у південних районах нашої країни.

Більшість гнізд частіше за все вистилається сухою травою, рідше протрухлою деревиною або будівельним матеріалом мурашників. Довжина становить 80 – 130 см, ширина 55 – 65 см, глибина 20 – 30 см. Дах, якщо він є, вкриває гніздо повністю або частково. Гніздо даного типу займає площу від 2 до 5 м, досягаючи у висоту 1,3 м.

Перед входом в гніздо самка робить невелику площадку обкладаючи та вигризаючи весь підріст та трав’янисті рослини в той час з тилу та з боків рослинність залишається недоторканою.

Народження поросят спостерігається масово в квітні, рідше в травні та червні і тільки інколи в березні. Більше 50% всіх поросят являється на світ в самі оптимальні строки в кінці квітня – на початку травня. Згодом саме ця частина молодих тварин забезпечує річний приріст популяції.

Поросята з пізніх виводків, яких привели молоді самки, котрі саме через це пізно взяли участь в гоні, мають мало шансів пережити сувору зиму.

Час опоросу накладає глибокий відбиток на післяембріональному розвитку організму, оскільки найбільший ефект росту спостерігається в перші 7–8 місяців життя кабана. Порівнявши новонароджених, вага тіла поросят з пізніх виводків менша у 3 – 4 рази.

Порівняно аналіз морфологічних особливостей ранніх і пізніх поросят в перший рік життя при кормових базах, що різко відрізняються, показали що чим раніше тварина народилася, тим довшим буде його період інтенсивного росту. І їм більше ваги та розмірів тіла вона досягне за, перши рік життя. Поросята пізніх виводків мають укорочений період "ростової активності".

Але слід зазначити, дуже ранні виводки які з’явилися в березні часто ще при сніговому покриві, нерідко при сильних морозах теж майже приречені.

2.6 Ріст та розвиток кабана

З'явившись на світ перший тиждень поросята зазвичай не відходять від родильних гнізд, де під чутливим наглядом свині проводять декілька тижнів. На 14 – 15 день поросята вже досить непогано бігають та харчуються, але переважно перший місяць в раціон поросят входить лише майже одне молоко матері.

У віці двох місяців вони вже досить активно добувають коренеплоди, дощових червів та інших безхребетних, разом з тим харчування поросят молоком матері продовжується до 5 місяців. На протязі одного року існування поросята тримаються однією добре організованою сім’єю, слідуючи за свинкою та набираючись від неї всіх необхідних навичок, керуючись природними інстинкт-тами.

Загальний розвиток у кабанів проходить досить повільно до повного фізіологічного розвитку, можна виділить сім вікових груп:

1 група – поросята віком до одного року, при народженні мають тільки молочний різець, в 3,5 місяця має вже всі молочні зуби;

2 група – підсвинки віком 2 років, до цього віку зазвичай закінчується зміна молочних зубів;

3 група – напівдорослі в цей час різці помітно стерті;

4 група – дорослі тварини, всі зуби мають сліди стертості;

5 група – тварини що досягли фізіологічної зрілості, різці сильно сточені і укорочені.

6 група – старіючі тварини, передкорінні зуби зношені достатньо сильно;

7 група – старі тварини, зуби з помітними ознаками руйнування.

Самці відрізняються від одновікових самок більшими розмірами та расовістю передньої частини тулуба, більшою головою. Найбільша інтенсивність росту спостерігається протягом першого року життя, що обумовлено харчуванням молоком матері. На другий рік життя жива вага кабана складає від 50 до 100 кг, загальна довжина тіла у самців складає 150 – 170 см. Самки в той же час вже помітно відстають в рості їх довжина тіла коливається від 130 до 150 см.

Найоптимальніші розміри тварини здобувають в перші два роки свого життя, незважаючи на те що ріст продовжується 5–6 років.

2.7 Причини загибелі, вороги, хвороби

На першому плані загибелі кабана особливо в зимовий період року, серед факторів що сприяють загибелі тварин стоять причина різкої недостачі кормів. Значний сніговий покрив, або глибоке промерзання ґрунту що сковує всю поверхню сильно ускладнює здобуття їжі тваринами. Загибель кабанів від хижаків і перед усім від вовків відмічається рідко, але разом з тим відомо, що в межах свого обширного ареалу кабани сильно страждають від вовків.

Потрібно відзначити, що шкода яка завдається поголів’ю вовками порівняно незначна, проте кількість випадків нападу на поросят здичавілими собаками досить велика.

Роль деяких інфекцій в динаміці чисельності кабана до цього часу невідома, але відомо, що багато з них є причиною загибелі тварин в багатьох районах континенту. Особливо помітно впливає на склад популяції кабана в різних частинах його ареалу "чума" – група інфекційних захворювань, гостра заразна хвороба характеризується коротким інкубаційним періодом, високою контагіозністю (заразністю) і смертністю (70–100%), що вражає тварину будь-якого віку та в будь-яку пору року. Збудник специфічні та різновиді.

Найчастіше причиною виникнення чуми серед кабанів є хворі домашні свині, а в подальшому розвитку інфекції значну роль відіграють дикі тварини мігруючи на великі віддалі.

Відчутну небезпеку для звірів представляють трихінельоз, ехіпіоз, аскаридоз, бруцельоз, дерматіокоз, макроканторінхоз, пастеріоз, ценуроз – хвороби, які сильно вражають частину популяції кабана.

Шкіряні захворювання на кабанах зустрічаються у великій кількості, пошкоджені остеодистрофією тварини відстають в рості темпи їх розвитку знижуються. Переглянувши хронологію загибелі тварин зареєстрованими випадками можна зазначити, що більша частина кабанів гине в зимовий період часу. Але в результаті складних економічних умов одним із найстрашніших хижаків для кабанів є браконьєри, тому що м’ясо диких свиней являє собою цінний харчовий продукт.