Смекни!
smekni.com

Повышение эффективности управления потоковыми процессами (стр. 3 из 9)

Оптимізацію матеріального потоку необхідно здійснювати не лише через параметри самого матеріального потоку (це приводить до використання дуже обмеженого інструментарію і досягнення одного з локальних екстремумів), але і з використанням параметрів всіх потоків і потокових процесів, функціонально пов'язаних з матеріальним потоком.

Те ж саме відноситься до оптимізації фінансового і інформаційного потоків і до оптимізації потоку оборотного капіталу в цілому. Таким чином, виявлення суті взаємодії (функціональної залежності) різних потоків і потокових процесів дає можливість знайти при оптимізації глобальний екстремум.

Будь-який потоковий процес, що підлягає оптимізації (наприклад, матеріальний) може бути представлено не лише як сукупність відповідних субстанцій в русі (наприклад, матеріальних об'єктів), але і як рухома сукупність функціональних зв'язків між потоками і потоковими процесами (наприклад, між матеріальним і фінансовим потоковими процесами), причому, як усередині системи так і поза нею [10, c. 25].

Таким чином, як управління окремими потоковими процесами і їх сукупністю - потоковим процесом оборотного капіталу, так і їх оптимізація повинні здійснюватися:

по-перше, за рахунок параметрів окремо взятих потоків і потокових процесів;

по-друге, за рахунок параметрів інтегрального потоку і потокового процесу - потоку і потокового процесу оборотного капіталу при обліку обмежень на параметри потоків процесів і функціональних залежностей між ними [11, c. 53].

Цільовою функцією оптимізації в теорії потокових процесів має бути мінімізація витрат на організацію відповідності матеріальних і фінансових потоків, під якою слід розуміти оптимальне запізнювання потоків в системі «промислове підприємство - середовище». [12, c. 35].

1.4. Організвція та управління матеріальними потоками

Суть організації матеріальних потоків полягає в об'єднанні окремих ланок і стадій руху товару, встановлення необхідних зв'язків між ними і забезпеченні взаємодії з метою мінімізації витрат по виконанню замовлень за умови їх своєчасного і якісного виконання.

Організація матеріальних потоків в просторі пов'язана з формуванням і розвитком на підприємстві відповідних структурних підрозділів.

Організація матеріальних потоків в часі пов'язана з проведенням робіт по організації контролю за просуванням матеріальних потоків і створенням умов для виконання виробничих замовлень (умов контрактів) у встановлені терміни.

На рис.1.1. зображена схема руху матеріальних потоків [13, c. 85].


Матеріали, Готова

сировина продукція


Рис. 1.1. Схема руху матеріальних потоків

Необхідність управління матеріальними потоками на підприємствах викликана тим, що формування матеріальних потоків невіддільно від господарської діяльності підприємств.

Метою управління потоком є досягнення ним кінцевої крапки за заданих умов [14, c. 84].

Ухвалення управлінських рішень здійснюється на основі наступних данних (рис. 1.2.): про хід виконання виробничих замовлень (тривалість виробничого циклу, тривалість виконання замовлення, терміни доставки); інформація про ресурси (можливості кооперованих постачань, ціна, постачальники); інформація про споживчий попит (асортимент і номенклатура замовлень, нові замовлення, потреба в продукції, що випускається) [15, c. 2].

Для вирішення завдання раціонального, ефективного управління матеріальними потоками необхідне виконання ряду управлінських функцій:

1. Залежно від вмісту процесу управління: координація; планування; контроль; регулювання; мотивація; облік.

2. Залежно від мети, що реалізується: управління термінами і ходом виконання виробничих замовлень; управління матеріально-технічним забезпеченням виробництва; управління запасами; управління розподілом продукції [16, c. 73].

Тривалість циклу виконання замовлення

Тривалість Термін

виробничого доставки

циклу


Можливості Асортимент

кооперованих поставок номенклатура замовлень

Ціна Нові замовлення

Інформація про спо-

Постачальники живчий попит

Рис. 1.2. Основні дані, які використовуються в процесі управління матеріальними потоками

Процес управління матеріальними потоками (рис. 1.3) доцільно розділити на дві сфери: матеріальне управління (планування, організація і управління переміщенням матеріальних ресурсів і напівфабрикатів на шляху до підприємства і в його кордонах); матеріальний розподіл (розподіл готової продукції серед її споживачів та організація доставки до місця призначення).

Інформація про ресурси Інформація про
споживчий попит

Інформація про виконання замовлень


Готова

Сировина продукція


Рис. 1.3. Система управління матеріальними потоками

В сучасних умовах можна виділити три напрями вдосконалення системи управління матеріальними потоками, що діє.

Перше – посилення взаємодії різних функціональних ланок за рахунок поліпшення використання економічних механізмів.

Друге – досягнення необхідного рівня координації через організаційні перетворення в структурі управління підприємством.

Третє – вдосконалення управління матеріальними потоками на основі використання ЕОМ і спеціалізованих інформаційних систем, таких, як система планування потреби в матеріалах або система планування і управління матеріалами [17, c. 78].

1.5. Особливості логістичного підходу до формування потокових процесів

Відмова від застарілої індустріальної структури економіки і перехід до постіндустріального типу економічного розвитку вимагає нових підходів до управління економічними системами. Одним з таких підходів є логістичний.

Новизна логістичного підходу до управління потоковими процесами полягає в зміні пріоритетів господарської діяльності. Головну роль грає не продукт, а процес у формі потоку (матеріального, інформаційного, фінансового тощо) [18, c. 67].

Головна ідея логістики - організація в рамках єдиного потокового процесу переміщення матеріалів і інформації уздовж всього ланцюга від постачальника до споживача. Принципи логістичного підходу вимагають інтеграції матеріально-технічного забезпечення, виробництва, транспорту, збуту і передачі інформації про пересування товарно-матеріальних цінностей в єдину систему, яка повинна підвищити ефективність роботи в кожній з цих сфер і міжгалузеву ефективність.

Таким чином, мета логістики – це оптимізація циклу відтворення шляхом комплексного, орієнтованого на потребу, формування потоку матеріалів і інформації як у виробництві, так і розподілі продукції [19, c. 37].

Найчастіше мету логістичної діяльності пов'язують з виконанням так званих правил логістики. Найбільш поширеним підходом є виділення “шести правил логістики”, так званого «логістичного міксу» або «комплексу логістики»:

- «продукт» - потрібний продукт;

- «кількість»- у необхідній кількості;

- «якість» - необхідної якості;

- «час» - необхідно доставити в потрібний час;

- в потрібне «місце»;

- «витрати» - з мінімальними витратами.

Мета логістичної діяльності буде реалізована, якщо забезпечена найкраща і швидша відповідь на ринковий попит при найменших витратах [20, c. 84].