Смекни!
smekni.com

Повышение эффективности управления потоковыми процессами (стр. 4 из 9)

Логістичний підхід дозволяє підвищити організаційно-економічну стійкість суб'єктів підприємництва на ринку товарів і послуг, мінімізувати сукупні витрати і підвищити рентабельність підприємств.

Сучасна організація і оперативне управління виробництвом (матеріальними потоками) повинні відповідати ряду вимог.

1. Забезпечення ритмічної, погодженої роботи всіх ланок виробництва за єдиним графіком і рівномірному випуску продукції.

2. Забезпечення максимальної безперервності процесів виробництва.

3. Забезпечення максимальної надійності планових розрахунків і міні-мальній трудомісткості планових робіт.

4. Забезпечення достатньої гнучкості і маневреності в реалізації мети при виникненні різних відхилень від плану.

5. Забезпечення безперервності планового керівництва.

6. Забезпечення відповідності системи оперативного управління вироб-нитством типову і характеру конкретного виробництва [21, c. 49].

Особливості логістичного підходу до координації матеріального потоку, і на цій основі побудови господарської діяльності підприємства, полягає в наступному:

управління процесом руху товару стає найбільш пріоритетним і займає провідне місце в діяльності підприємства;

логістика передбачає комплексний (наскрізний) підхід до управління матеріальним потоком, його оптимізації, що обумовлює узгодження процесів постачання, виробництва, збуту в єдиний процес;

використання теорії компромісів, що відображають функціональні інтереси підрозділів підприємства та всіх структур — учасників руху матеріальних цінностей.


2. РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПОТОКОВИМИ ПРОЦЕСАМИ НА ТОВ «ХЛІБОКОМБІНАТ БУРОЗЬСЬКИЙ»

2.1 Характеристика організаційної структури підприємства ТОВ «Хлібокомбінат Бурозьський»

ТОВ «Хлібокомбінат Бурозський» був побудований і введений в експлуатацію в 1980 році. Підприємство є юридичною особою з моменту його державної реєстрації. Дане підприємство по своїй організаційно-правовій формі є товариством з обмеженою відпо-відальністю. Також підприємство є комерційною організацією, основною метою діяльності якої є отримання прибутку. Як юридична особа, підприємство самостійно здійснює оперативний, бухгалтерський і статистичний облік і звітність у встановленому чинним законодавством України порядку. Виробнича діяльність ТОВ «Хлібокомбінат Бурозьський» ґрунтується на випуску хліба, хлібобулочних і кондитерських виробів.Виробнича потужність підприємства складає 12 тонн продукції на добу. На підприємстві є кондитерський цех, який виробляє більше 40 найменувань кондитерських виробів, а також є цех «Соломка», який виробляє солодку і солону соломку. В даний час підприємство виробляє хліб з житньої і з суміші житньої і пшеничної муки, пшеничної муки всіх сортів, булочні і бубличні вироби. Освоєні і мають попит такі види продукції, як: хліб «Сергієвський», «Мармуровий», хліб «Йодований», житній хліб «Бурозьський». Основними цілями діяльності підприємства є: виробництво і реалізація хлібобулочних виробів через торгуючі організації сіл і міста; забезпечення і підвищення соціальних гарантій членів трудового колективу; здобуття прибутку і зростання доходів.В даний час на підприємстві освоюється випуск нового асортименту, зокрема: печива калорійного, тортів вафельних під назвою «Сюрприз» і «Полярний», соломки солоної і киселю сухого. Вся продукція, що випускається, має великий попит у покупців. Великі труднощі Хлібокомбінат зазнає через невчасну оплату за продукцію. Внаслідок чого немає можливості купити сировину та нове устаткування. ТОВ «Хлібокомбінат Бурозський» відпускає свою продукцію під реалізацію і за договором міни. Управління справами на підприємстві розподілені між директором та головним інженером. Перед кожним працівником ставляться конкретні завдання, за виконання яких вони несуть відповідальність. Політика оплати праці працівників будується на залежності розміру заробітку від обсягів виробництва. Організація має структуру управління, яка представлена на рис. 2.1.


Рис. 2.1. Організаційна структура управління підприємства

На підприємстві здійснюються наступні логістичні функції:

- планування потреби в матеріальних (товарних) ресурсах, людських ресурсах (персонал), сировинних ресурсах (тепло, електроенергія, пакувальні матеріали, канцтовари, нематеріальні активи і так далі);

- визначення раціональних термінів і об'ємів постачань;

- вибір типу транспорту і визначення раціонального маршруту, підбір транспорту під певний вигляд товарів;

- регулювання і контроль рівня запасів в збутовій системі;

- управління процедурою замовлень;

- складування, визначення оптимального рівня запасів по товарних групах та їх асортименті;

- проектування зон складування, торгівельної площі, зон навантаження-розвантаження;

- вибір навантажувально-розвантажувального і іншого складського устаткування;

- переміщення товарів на складі;

- робота з упаковкою;

- інформаційна підтримка (визначення рекламної лінії позиціювання товарів, сповіщення про товарні акції і тощо).

Таким чином, на даному торгівельному підприємстві має місце цілий комплекс логістичних операцій, які взаємозв'язані і підпорядковані єдиній меті – управлінню товарно-матеріальними потоками.

Матеріальні потоки ТОВ «Хлібокомбінат Бурозьський» пов'язані з прийомом сировини від постачальника для виробництва і реалізації споживачеві і безпосередньо відвантаження (відправлення своїми транспортними засобами) товарів покупцеві.

При цьому матеріальні потоки даного підприємства можна класифікувати таким чином: вхідний (розвантаження автомобільного транспорту); вихідний (навантаження); внутрішній (операції усередині комбінату) ; зовнішній (рух вантажів, до яких підприємство має відношення).

По натурально-сировинному складу - одноасортиментний і багатоасортиментний.

За кількісною ознакою - середній (автомобільний транспорт).

По вазі вантажів – важкі і легковагові.

По консистенції вантажів – товарно-штучні, такі, що перевозяться в контейнерах, ящиках і так далі, спеціально упаковані.

Товари, що реалізуються на комбінаті, служать основою для організації інформаційного потоку.

Інформаційний потік, таким чином, обслуговує матеріальні потоки на підприємстві.

Інформаційний потік відповідає матеріальному і реалізується в паперовій і електронній формі.

Для нашого об'єкту основними носіями інформаційного потоку виступають рахунки-фактури, податкові накладні, товарно-траспортні накладні, договори-зобов'язання та ін.

Також велике значення надається інформаційному потоку, пов'язаному з сповіщенням покупців, – для цієї мети використовується реклама у вигляді паперових носіїв в періодичному друці.

На підприємстві мають місце наступні потоки інформаційного характеру:

внутрішній і зовнішній;

єднальний (вхідний, вихідний) оперативний (зв'язок з постачальником шляхом телефонних і телефаксних повідомлень);

стаціонарний (кредитні каси) директивні, довідкові, звітні і допоміжні інформаційні потоки.

Схему матеріального, інформаційного і фінансового потоків на хлібозаводі представимо на рис. 2.2.


Ні Так Ні Так


Рис.2.2. Схема матеріального потоку на хлібозаводі. ( - мате-ріальний потік, - інформаційний потік, - фінансовий потік)

2.2 Оптимізація матеріальних потоків на підприємстві ТОВ «Хлібокомбінат Бурозський» шляхом АВС - і XYZ - аналізу

АВС-аналіз. АВС-аналіз є одним з методів раціоналізації, який може використовуватися у всіх функціональних сферах діяльності підприємства. АВС-аналіз дозволяє: