Смекни!
smekni.com

Маркетингове дослідження (стр. 1 из 4)

ЗМІСТ

Вступ

1. Добровільно обрати товар або послугу та підприємство або фірму, що виробляє цей товар або послугу (реально існуючі обов’язково на ринку транспортних послуг)

2. Провести аналіз факторів мікро маркетингового середовища функціонування обраного об’єкту на українському ринку

3. Провести аналіз факторів макро маркетингового середовища функціонування обраного об’єкту на українському ринку

4. Провести SWOT – аналізу діяльності обраного об’єкту підприємства "БІ ТРАНС"

5. Визначити цілі маркетингового дослідження

6. Розробити пошукові питання та визначити обсяг необхідної інформації

7. Скласти опис методології первинної інформації та визначити границі дослідження

8. Розробити анкету для проведення опитування

9. Провести опитування респондентів

10. Обробити результати первинної інформації

11. Розробити політику комунікацій

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Маркетинговий аналіз припускає визначення і оцінку ринків підприємства і зовнішнього середовища маркетингу з метою виявлення привабливих можливостей, виявлення труднощів і слабких місць в роботі підприємства. Ефективний маркетинговий аналіз є необхідною умовою розробки планів маркетингу, але він також виконується в процесі їх реалізації і контролю. Інформація, необхідна для маркетингового аналізу, збирається в результаті проведення маркетингових досліджень які проводяться в різних варіантах: опитування, спостереження, експерименти, а також - ряд якісних методів досліджень.

З точки зору Ф. Котлера, "маркетингові дослідження - систематичне визначення круга даних, необхідних у зв'язку з маркетинговою ситуацією, що стоїть перед фірмою, їх збір, аналіз і звіт про результати".

Дослідження ринку припускає з'ясування його стану і тенденцій розвитку, що може допомогти виявити недоліки сьогоднішнього положення на ринку і підказати можливості і шляхи його поліпшення, але це, проте, тільки частина проблем, що визначають зміст маркетингових досліджень в цілому.

Усі маркетингові дослідження здійснюються в двох розрізах: оцінка тих або інших маркетингових параметрів для цього моменту часу і набуття їх прогнозних значень. Як правило, прогнозні оцінки використовуються при розробці як цілей і стратегія розвитку організацій в цілому, так і її маркетингової діяльності.


1. Добровільно обрати товар або послугу та підприємство або фірму, що виробляє цей товар або послугу (реально існуючі обов’язково на ринку транспортних послуг)

Підприємство "БІ ТРАНС" є юридичною особою, має самостійний баланс, відособлене майно, несе самостійну відповідальність по своїх зобов'язаннях, може від свого імені придбавати і здійснювати майнові і інші немайнові права, виконувати обов'язки, бути позивачем і відповідачем в суді. Підприємство має рахунки в банках, має право на простий круглий друк, штамп, символіку, товарний знак. Правоздатність підприємства виникає з моменту його створення і припиняється у момент завершення його ліквідації. Підприємство вважається створеним з моменту його державної реєстрації. Підприємство не має відособлених підрозділів, у своїй діяльності керується законодавством України і Статутом підприємства.

Метою створення і діяльності підприємства є господарська діяльність, спрямована на витягання прибутку і задоволення громадських потреб в його продукції, роботах, послугах. Також підприємство здійснює зовнішньоекономічну діяльність відповідно до чинного законодавства України.Основною метою діяльності підприємства є отримання прибутку. Основним завданням підприємства є насичення ринку України товарами, продуктами, послугами.

Основні напрями діяльності підприємства :

· надання внутрішньо міських вантажоперевезень;

· надання міжнародних вантажоперевезень;

· ремонт вантажних автомобілів;

· торговельно-закупівельна діяльність.

Основна діяльність ТОВ "БІ ТРАНС" - міжнародні автомобільні перевезення. Міжнародним перевезенням вважається таке перевезення, коли переміщення товару, що становить предмет зобов'язання перевізника, виробляється через державний кордон і виконується на умовах, які встановлені ув'язненими цими державами міжнародними угодами. Підприємство ТОВ "БІ ТРАНС" здійснює наступні види міжнародних перевезень. Управління підприємством здійснюється власником відповідно до законодавства України. До виняткової компетенції власника відносяться наступні питання:

· твердження, зміна і доповнення статуту підприємства;

· встановлення розміру, форми і порядку внесення додаткових вкладів до статутного фонду;

· ухвалення рішення про ліквідацію підприємства, його реорганізацію або продаж;

· визначення предмета і цілей діяльності підприємства;

· призначення і звільнення з посади директора підприємства;

· визначення порядку розподілу чистого прибутку;

1. по кількості використовуваних транспортних засобів :

· перевезення змішаного повідомлення;

2. залежно від предмета транспортної операції :

· перевезення вантажів;

3. залежно від періодичності транспортних операцій :

· перевезення регулярні;

· перевезення чартерні (нерегулярні);

4. з урахуванням порядку проходження пограничних пунктів :

· без перевантажувальні;

· перевантажувальні.

Вибір транспорту визначається наступними показниками: швидкість, вартість, надійність, якість перевезення. Кожен вид транспорту відрізняється своєю специфікою. На підприємстві товаросупровідна документація залежно від виду транспорту розрізняється. При змішаних перевезеннях(у 2009 році підприємство здійснювало автомобільно-залізничні перевезення, тепер цей вид діяльності не застосовується) використовується документ змішаного перевезення, він оформлений відповідно до уніфікованих правил міжнародних змішаних перевезень. При міжнародних автомобільних перевезеннях використовується документ - товарно-транспортна накладна автомобільного транспорту - CMR, в ній вказуються дані про вантаж, місце і дату її складання, найменування і адресу відправника, перевізника, одержувача та ін. У теж час CMR є страхуванням вантажу. При міжнародних автомобільних перевезеннях використовується документ - книжка МДП (корнет TIR).Цей документ призначений для спрощення перетину митних меж, оскільки відповідно до міжнародної конвенції вантаж, що перевозиться автомобільним транспортом з корнетом, зазвичай звільняється від митного огляду в проміжних митних постах і є страхуванням перед митними органами.

Транспортно-експедиційне обслуговування здійснюється в наступній послідовності:

1 етап (до укладення контракту): аналіз кон'юнктури ринків транспортних послуг (тарифні ставки, фрахт тобто вартість доставки одиниці вантажу різними засобами транспорту); розрахунок транспортних витрат з урахуванням базисних умов - кошторис транспортних витрат.

2 етап (в процесі реалізації угоди полягає договір з транспортно-експедиційною фірмою) : готуються усі необхідні документи; готується товар; оформляється страхування вантажу; виконуються митні, санітарні, ветеринарні формальності; оформляється ГТД (вантажна митна декларація), паспорт угоди; оплачуються податки, мита, збори; організовується стеження за просуванням транспорту (від вантажовідправника до вантажоодержувача).

3 етап (після завершення угоди): виробляються додаткові взаєморозрахунки, якщо вони з'явилися; при необхідності пред'являється позов, претензії до транспортно-експедиційних служб, якщо вони з'явилися. Оформляється необхідна документація з урахуванням позовної давності. До транспортно-експедиційних операцій відносяться:

· вибір раціонального виду транспорту з урахуванням вартості доставки і термінів переміщення;

· організація накопичення вантажу, зберігання на складах;

· упаковка та комплектація;

· забезпечення контейнерних перевезень в оптимальному режимі;

· підготовка необхідних транспортних і грузосопроводительных документів; здійснення розрахунків з перевізником;

· оформлення комерційних актів (псування, недостачі, ушкоджень і т. д.); підготовка транспорту до перевезення режимних вантажів (вогненебезпечних, вибухонебезпечних).

Будь-які рішення, що приймаються підприємцем в процесі своєї господарської діяльності, несуть в собі можливості невдачі, втрати, тобто є ризиковими. Ризик можна визначити як небезпека потенційно можливої, вірогідної втрати ресурсів, або втрати прибутків в порівнянні з можливим, розрахованим на раціональне використання ресурсів в цьому виді підприємницької діяльності. Інакше кажучи, ризик є загроза того, що підприємець може зазнати втрат у вигляді додаткових витрат понад передбачених прогнозом, проектом, програмою його дій, або отримати дохід нижче за той, на який він розраховував. З ризиком підприємство "БІ ТРАНС" стикається завжди при рішенні як поточних, так і довгострокових завдань. Видова різноманітність ризиків дуже велика - від пожеж і стихійних лих до міжнаціональних конфліктів, змін в законодавстві, регулюючому підприємницьку діяльність, і інфляційних коливань.

Окрім цього, економічний і політичний розвиток сучасного світу породжує нові види ризику, які досить важко визначити, оцінити кількісно. Транснаціоналізація бізнесу супроводжується створенням складних фінансових і виробничих взаємозв'язків. Виникає "ефект доміно", який у разі краху однієї компанії спричиняє за собою ряд банкрутств компаній, пов'язаних з компанією-банкротом. Посилення комп'ютеризації і автоматизації виробничо-господарської діяльності підприємницьких організацій призводить до можливості втрат в результаті збою комп'ютерної системи, збою обчислювальної техніки. Особливого значення останніми роками набули риски, пов'язані з політичними чинниками, оскільки вони несуть з собою великі втрати для підприємництва.