Смекни!
smekni.com

Загальне дослідження ринку дитячого харчування та конкретно дитячих соків (стр. 3 из 5)

Сегмент дитячих соків обрано в якості цільового.

2.3 Дослідження Конкурентів

Вітчизняними виробниками соків є:

- ТОВ "Сандора" (Миколаївська область), ("Сандорик");

- ТОВ "Південний консервний завод дитячого харчування"(м. Херсон, група "Генсерія"), ("Карапуз");

- ВАТ "Сімферопольський консервний завод ім. 1 Травня" (АР Крим), ("Малюк");

- ВАТ "Володимир-Волинський консервний завод" (Волинська область);

- ТМ Вітмарк ВАТ "Одеський консервний завод дитячого харчування" ("Чудо-Чадо", деякі дослідники включають і соки ОКЗДХ);

- ВАТ "Завод дитячого харчування" САЛЮС ", Київ, ("Вітамінна абетка").

Крім того, на ринку діють такі імпортні виробники, як:

- "НіРР", Австрія

- „Вінні" – ЗАО „Московский завод детского питания", Россия, г. Москва.

- „Frutec" – АО „Фруктал", Словенія, м. Айдовщина

- "Веbivita", Британія

- "Агуша", Ліанозовский завод, Росія

Тут ми розглянемо таких конкурентів, як Сандорик, Чудо-Чадо, Карапуз, Вінні, НіРР.

1) "Сандорик"

Коротка інформація:

Компанія "Сандора" створена у 1995 році і вже протягом 14 років залишається лідером вітчизняного сокового ринку. За даними незалежних досліджень на долю продаж компанії "Сандора" припадає більше 47% всіх обсягів роздрібних продаж соків, нектарів та напоїв в Україні (про долю ринку саме марки "Сандорик" даних нема).

ТМ "Сандорик" - це соки і нектари в порційній упаковці Tetra Slim Aseptic 0,2 л. з трубочкою, створені спеціально для дітей.

Продукція:

Бананово-яблучно-полуничний нектар

Мультифруктовий нектар

Апельсиновий нектар

Виноградно-яблучний нектар

Яблучний сік

Мультивитамінний сік з м'якоттю

Яблучно-моркв'яно-малиновий сік з м'якоттю

Персиковий сік з м'якоттю

При цьому як власне продукти дитячого харчування нами можуть розглядатися тільки останні чотири позиції, оскільки нектари не підходять для дітей дошкільного віку. (надалі ми не будемо враховувати нектари)

Всі ці соки – на яблучній основі, і всі – відновлені з концентратів. Соки освітлені, вітамінізовані для дитячого харчування. Рекомендуються для вживання з 1-го року.

Ціна:0,2л/ 2,4грн // 100г/2.2грн

Просування:

"Сандорик" позиціонує себе, як соки для дітей – як малят, так і шкільного віку.

Головні посили: "дитячі смаки, в яких використовуються найулюбленіші дітьми фрукти і ягоди... натуральні соки і нектари, які легко засвоюються, з м'яким і збалансованим смаком." Також наголошується на присутньому в кожному напої збалансованого комплексу з 5-ти вітамінів і кальцію з урахуванням потреб дитячого зростаючого організму.

Дитяча упаковка "Сандорика" має яскравий дизайн,, об’єм у 0.2л є зручним для дитини На упаковці фігурує "веселий і життєрадісний герой Сандорик – справжній друг дітей!".

У 2009 році соки Сандорик перейшли від оригінальної трапецієвидної упаковки Tetra Wedge Aseptic, з якою вони вийшли на ринок, до більш зручної та сучасної Tetra Slim Aseptic.

2) "Чудо-чадо"

Коротка інформація:

СП "Вітмарк – Україна" ТОВ— найбільший український виробник соків, нектарів, сокомістких напоїв, дитячого харчування, пюреобразних і концентрованих напівфабрикатів. Рік заснування – 1994. Частка компанії на ринку складає 25% - дана частка забезпечує 2 місце компанії на ринку СНН (соки, нектари, напої) в Україні. Основною виробничою базою компанії "Вітмарк-Україна" є Одеський консервний завод дитячого харчування. Вибір саме цього заводу був обумовлений його унікальними виробничими можливостями, а висока репутація заводу - лідера ринку колишнього Радянського Союзу в області виробництва дитячого харчування - підтвердили правильність вибору. Завод має в своєму розпорядженні власну сировинну базу, що знаходиться в екологічно чистій зоні Одеської області в районі річки Кучурган. Для того, щоб сировина задовольняла всім стандартам, що застосовуються до дитячого харчування, вже багато років, згідно спеціального рішення Ради Міністрів України, угіддя в цьому районі заборонено удобрювати будь-якими штучними добривами.

У 2007 році на ринок вийшов новий продукт компанії – соки для дитячого харчування в картонному пакуванні під торговельною маркою "Чудо-Чадо". Ця продукція почала виготовлятися із урахуванням підвищених вимог до якості сировини і технології виробництва. Він був рекомендований Мінохорони здоров'я України і НДІ Харчування для вживання дітьми від 5 місяців, тобто з моменту введення прикорму. За неповних два роки соки ТМ "Чудо-Чадо" зайняли лідерські позиції в сегменті соків для дитячого харчування, та склали серйозну конкуренцію відомим торговельним маркам, представленим в Україні, в тому числі міжнародним. На сьогоднішній день "Чудо-Чадо" у числі лідерів у сегменті дитячих соків з часткою 33% ринку. Про популярність продукції цієї торгівельної марки говорить динамічний зріст продажу на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Продукція:

У скляних банках твіст-офф 0,165 л.:

Сік морквяний

Сік персиковий з м`якоттю

Сік яблучний з м`якоттю

Сік яблучно-абрикосовий з м`якоттю "Дюймовочка"

Сік яблучно-персиковий з м`якоттю "Чарівник"

В упаковці Tetra Pak 0,2 л.:

Сік абрикосовий з м`якоттю

Сік банановий з м`якоттю

Сік виноградно-яблучний*

Сік персиковий з м`якоттю*

Сік яблучно-абрикосовий з м`якоттю*

Сік морквяно-яблучний з м`якоттю

Сік яблучно-персиковий з м`якоттю

Сік яблучно-сливовий з м`якоттю

Сік яблучний з м`якоттю*

Крім того, відмічені зірочкою соки також випускаються в упаковці тетра-пак об’ємом 125мл.

Це натуральний продукт, склад якого спеціально розроблений виходячи з потреб організму дитини на різних етапах її розвитку. Соки містять лише натуральні компоненти - від сировини до готового продукту, - тому рекомендовані до вживання з 4–5 місяців. Вони виготовляються з натуральних продуктів без консервантів, ароматизаторів, фарбників, без крохмалю.

Соки з м’якіттю – відновлені.

Ціна:~3,5 грн/100г

Просування:

Чудо-Чадо позиціонує свою продукцію як натуральні дитячі соки і пюре високої якості, розроблені фахівцями та кращими професіоналами зі здорового дитячого харчування. Головний посил: "Чудо-Чадо – це прості рішення зі здорового харчування, які дозволять малюкові розвиватися швидше і щодня здійснювати маленькі чудеса. Хай Ваш малюк росте здоровим з соками Чудо-Чадо!"

Особливий упор робиться на те, що соки Чудо-Чадо рекомендовані Міністерством охорони здоров'я і НДI харчування для дітей.

Продукція випускається в зручній упаковці Tetra Pak. Разом з тим фірма лишається вірною традиціям і випускає дитяче харчування також і в звичних для мам скляних банках.

3) "Вінні"

Коротка інформація:

Компанія "ВИННИФРУТ" працює по принципу замкнутого циклу: від заготовки сировини до продажу готового продукту.

Виробнича база ОАО ВИННИФРУТ сегодня – це 3 сучаснихх завода, на 2х із них виробляються соки та безалкогольні напої.

Продукция под торговыми марками "Винни", "Соки Украины", "ЭКО" и др. экспортируется в более чем 25 стран ближнего и дальнего зарубежья, для чего осуществляются необходимые мероприятия по сертификации, в том числе и сертификация кошерности. На предприятии разработана и внедрена система мероприятий по защите окружающей среды. Эти мероприятия были высоко оценены международными институтами, о чем говорит наличие сертификата системы качества "ISO 14001", который свидетельствует об экологической безопасности производства компании "Виннифрут".

Продукція:

ТМ "Винни":

Сік яблучний, тетра-пак 02л

Банка скляна, 3л:

Cік яблучно-виноградний

Cок яблочно-апельсиновый

Cок яблочный

Cок яблочно-черничный

Cок яблочно-черносмородиновый

Cок яблочно-вишневый

Cок яблочно-ананасовый

Cок морковно-апельсиновый

ТМ "Вінніфрут":

Тетра-пак 0.2л:

Сок яблочно-морковный

Сок мультивитамин

Сок виноградно-яблочный

Сок персиковый

Сок яблочный Осветленный

Тетра-пак 1л.

Сок яблочно-морковный

ТМ "Вінні" має статус продукції для дитячого харчування, ТМ "Вінніфрут" не має, але все ще позиціонує себе, як продукт "для дітей". Сік яблучний з м’якіттю визнано придатним для споживання с 4-х місяців.

Соки – відновлені з концентратів.

Ціна:~3,3 грн/100 гр

Розміщення:

Реалізація готової продукції здійснюється через мережу власних філіалів у великих містах України.

Просування:

Соки Вінні позиціонуються як продукт для дітей, що відразу зрозуміло при погляді на різнокольорову пачку с елементами дитячих малюнків та улюбленим героєм – Вінні-Пухом. Соки позиціонуються як натуральні. При цьому, зазначається, що "Часть сахара в нектарах заменена натуральным медом, что делает их более полезными особенно для детей. Систематическое употребление соков с медом укрепляет иммунную систему, усиливает сопротивляемость организма различным заболеваниям." Компанія підкреслює свій авторитет, адже соки "Винни" на рынку вже більше 10 років. Соки "Вінні" випускаються не лише для дітей в порціонній упаковці 0,2 л, а ще й у 3-х літрових банках для всієї сім’ї. З’явився і сік у пластиковій пляшці ПЕТ 0,38л.

4) "Карапуз"

Коротка інформація:

Асоціація дитячого харчування "Генсерія" протягом 10 років з дня її заснування займалася виробництвом і реалізацією дитячого харчування в Україні. Вона є основним партнером ВАТ "Сімферопольський консервний завод дитячого харчування їм. 1 травня". Пюре і соки "Gessa", "Малюк", "Карапуз" - продукція групи "Геснерія" випускаються на ООО "Південний консервний завод дитячого харчування" в м. Херсоні. Заводи - одні із найстаріших сільхозпереробних підприємств з більш ніж 100-річною історією. Більше сорока років заводи радують мам і дітей своєю високоякісною продукцією. З 1991 року заводи повністю переобладнані сучасними лініями виробництва, які були додатково модернізовані в 1998,2000 і 2001 роках. Завдяки наявності сировинної бази на півдні України, заводи мають можливість використовувати при виготовленні дитячого харчування натуральні, свіжі, екологічно чисті продукти.