Смекни!
smekni.com

Загальне дослідження ринку дитячого харчування та конкретно дитячих соків (стр. 5 из 5)

• визначення "проблемних" зон продукту, послуги або бренду та формулювання пропозицій щодо поліпшення окремих характеристик товару/послуги.

У відповідності до цілей дослідження та концепції товару, у нас сформувався певний ряд гіпотез, що мають бути перевірені у дослідженні:

- Не всі батьки знають про корисність фрешів, а деякі взагалі вважають їх шкідливими для дитини.

Це означає, що:

- Потрібно інформувати батьків про корисність продукту, користуючись висновками авторитетних лікарів та іншим фактологічним матеріалом.

- Батьки хотіли б точно знати, що п’є їх дитина.

- Наявність відповідних сертифікатів може переконати батьків, що сировина та сама продукція – безпечна та корисна для їх дітей.

- Діти можуть різко захотіти випити улюблений сік в будь-якому місці.

- Батьки будуть раді можливості швидко і негайно задовольнити цю дитячу потребу.

- Батьки готові платити додаткові гроші за вищенаведені переваги.

Цільова аудиторія опитування:Батьки, що мають дітей віком до 8-9 років, що споживають дитячі соки.

Кількість учасників фокус групи:8-12 учасників.

Кількість фокус-груп:5-6, для максимальної ефективності та виявлення різних поглядів.

Гайд на фокус-групу (питання дискусії):Див. Додаток 1


4. Висновок

Нами було проведено попереднє дослідження ринку та виявлено на ньому певні закономірності, відображені в проміжних висновках. На основі цього дослідження було обрано ринок дитячих соків. Було проведено дослідження конкурентів, для виявлення їх сильних та слабких місць за знаходження ще незайнятої ніші. Внаслідок цього ми вирішили, що найдоцільнішим буде виведення новаторського продукту. Була розроблена відповідна концепція, та список гіпотез щодо неї, що потребують дослідження. Згідно з цілями другого дослідження було обрано метод фокус-груп, та складено гайд у відповідності до гіпотез.

Рекомендується продовжити дослідження за методом фокус-груп та проаналізувати отримані результати. Прийняти до уваги споживчі побажання щодо змін у концепції. У разі позитивних відгуків – перевірити продукт експериментально. При виведенні продукту на ринок зробити аналітичний висновок з результатів перевірки першої гіпотези, і вирішити, наскільки потужною має бути кампанія з просування.

Також рекомендується зібрати кількісну інформацію по таким питанням: Де найдоцільніше розміщувати точки? Яка ціна буде прийнята споживачем?


Додаток

Гайд на фокус-групу (питання дискусії):

1.1. Вступний блок – знайомство учасників один з одним та з модератором, коротка розповідь про себе(вік, професія, хобі, сім’я).

10-15 хв.

1.2. Перевід дискусії на дітей. Коротка розповідь про них. Деякі випадки з власного досвіду.

15-20 хв.

1.3. А тепер давайте поговоримо про харчування ваших дітей. Як? Чому? Що потрібно вашим дітям? З ким консультувалися? В яких продуктах містяться необхідні вітаміни? Які у зв’язку з цим виникають проблеми?

15-20 хв.

2.1. Ви згадали про соки. Давайте поговоримо про них конкретніше. Чому споживаєте? Які? Вони більше подобаються дитині, чи для вас головнішу роль грають рекомендації лікаря/родичів/...? Що ще впливає на ваш вибір соку? Чому вибираєте саме таких виробників?

Чи задоволені ви якістю соків? Чи робите ви домашні соки?

5-10 хв.

2.2. Наскільки важливий для вас склад дитячого соку? Ви довіряєте виробникам у тому, що вони пишуть на продукті? Чи хотіли б ви на власні очі пересвідчитись у тому, що сік дійсно виробляється із сировини високої якості с дотриманням всіх вимог?

5-10 хв

2.3. Як ви можете відрізнити різну за якістю сировину(овочі, фрукти)? Що могло б примусити вас порірити, що сировина є доброю? Якісь сертифікати? Рекомендації лікаря? Знайомих? І.т.д.

5 хв

3.1.Чи даєте ви своїй дитині соки-фреш? Чому? Це корисно? Чи знаєте ви, як вірно давати грудній дитині сік? Звідки ви про це дізнались? Яким джерелам ви при цьому довіряєте найбільше?Що може примусити вас змінити негативне ставлення до фрешу? (в разі виявлення такого ставлення).

5-10 хв.

4.1. Чи ваша дитина відчуває потребу в соку? Часто? Де? Коли? Чи буває так, що дитина захотіла попити соку на прогулянці або в іншому місці? Хотіли б ви мати можливість негайно купити їй необхідний сок? Чому? Чи готові ви заплатити дещо більше за таку можливість? На скільки?

15-20 хв.

5.1. Послухайте опис концепції нового продукту. (зачитати)

Що вам у ньому подобається? А не подобається? Чи буде такий продукт зручним для вас? Що саме буде найзручнішим? А що стане слабким місцем?

20 хв.

5.2. Уявіть ситуацію: ви хочете розхвалити цей продукт своєму знайомому, так, щоб йому захотілося користуватись їм разом із вами? Що ви йому скажете?Тепер інша ситуація – ви знаєте, що із цього продукту нічого доброго не вийде. Відмовте вашого знайомого користуватись ним.

20 хв.

5.3. Подумайте, що було б ідеальним продуктом такого плану для вас, як для батьків? Тепер знову погляньте на концепцію нового продукту. Що є зайвим? Що необхідно додати?

10-15 хв.

6.1. Завершення дискусії, підбиття підсумків.

10 хв.

Загальний приблизний час фокус-групи – 2.5 – 3 години.