Смекни!
smekni.com

Організація промислового виробництва яєць на птахофабриці (стр. 6 из 14)

Крім вищезазначених газів у повітрі пташників виявляються ацетон, сульфіди, індол, бутірова кислота, які у сукупності створюють неприємні запахи.

Висока концентрація поголів'я підвищує бактеріальну забрудненістьповітряного середовища пташників. Доведено прямий зв'язок між станом здоров'я птиці і рівнем мікроорганізмів в оточуючому середовищі.

Постійне надходження нових партій птиці підвищує патогенність збудників, і господарство стає стаціонарно неблагополучним з ряду захворювань. До цього призводить також порушення вимог комплектування пташників одновіковою птицею. Поряд із нагромадженням мікрофлори у пташниках порушується рівновага у системі мікроорганізм-макроорганізм. Як наслідок цього умовно патогенна і навіть банальна мікрофлора набувають патогенності й викликають атипові форми хвороб.

При високій концентрації поголів'я птиці і конвеєрності виробництва порушується принцип «все зайнято — все пусто», що зумовлює постійну передачу інфекції від однієї партії до іншої, від стійкішого старшого поголів'я до менш стійкого, молодшого. Це явище мас назву мікробіозу.

Мікрофлора, що оточує птицю і нагромаджується у приміщеннях, має велику мінливість залежно від стійкості. Зміна видового складу мікрофлори зумовлюється також постійним надходженням нових партій птиці. Мікробіоз не обмежується тільки простором пташника, а поширюється у навколишнє середовище. Так, до 1,5 % повітря, що викидається з одного приміщення, може надходити у друге, яке знаходиться на відстані 20 м, а 0,012 % цього повітря потрапляє у дихальні шляхи птиці, й мікрофлора передається аерогенно. Забруднене мікроорганізмами повітря пташників при середній швидкості руху вітру може переноситись на відстань більше 300 м, що створює загрозу бактеріального забруднення для обслуговуючого персоналу і тварин сусідніх ферм. Допускається вміст мікроорганізмів в 1 м3 повітря, тис. мікробних клітин: для дорослої птиці — 250; молодняку у віці 1-4 тижнів – З0; 5-9 - 50; 10-14 - 100; 15-22 тижні - 150.

Кількість мікроорганізмів у повітрі пташників має прямий кореляційний зв'язок з утриманням у ньому пилу.Разом з пилом в організм птиці можуть проникати і шкідливі мікроби (туберкульоз, стафілококи, стрептококи, кишкова паличка та ін.). Повітряний пил — основне джерело розповсюдження мікрофлори. До того ж сам пил механічно подразнює верхні дихальні шляхи, викликаючи пильові катари і хронічні кон'юнктивіти у птиць. Проникаючи у легені, він порушує їх функцію, а осідаючи на шкіряні покриви, викликає подразнення і розкльови.

Пилу у пташниках нагромаджується більше, ніж у приміщеннях для інших видів тварин. На утворення пилу впливає система утримання птиці, тип годівлі, вид підстилки, температура, вологість і швидкість руху повітря, система вентиляції.

Допускається граничний рівень утримання пилу в повітрі, мг/м3: інкубаційні зали, інкубаторії — 0,5—1,0; приміщення для курчат віком 1—60 днів — 2,0—5,0; приміщення для молодняку віком 61 — 150 днів і дорослого стада — 3,0—5,0.

Виняткове значення має видиме світлона ріст і розвиток молодняку і на продуктивність дорослого стада. Світлова енергія. яка сприймається сітчаткою ока, трансформується у нервові імпульси, котрі підвищують тонус організму, обмін речовин, стимулюючи цим загальнофізіологічну і репродуктивну функції організму. На птиць впливає тривалість світлового дня інтенсивність освітлення та його спектр. У дорослої птиці зростаючий або довготривалий стабільний світловий день стимулює яйцекладку. Отже, виходячи з цих положень, у птахівництві розроблені рекомендації щодо застосування певних світлових режимів, диференційованих залежно від віку птиці.

Курчат починають вирощувати з 17-годинного світлового дня, а потім на 4-й день його скорочують до 14 годин і з б 1-го до 14-го дня життя — до 9 годин. Є і інші модифікації щодо режиму світлового дня, але вищезазначений принцип його організації залишається таким же.

Стосовно впливу інтенсивності освітлення на продуктивність і життєздатність птиці, то думки неоднозначні. Якщо нижня границя освітленості більш-менш установлена, то її верхня межа до цього часу ще точно не визначена. Можна вважати, що для дорослих курей на рівні годівниць і напувалок інтенсивність освітлення повинна досягати 25—30 лк. Якщо вона нижча, то знижується продуктивність птиці. При надмірній освітленості (понад 100 лк) й швидкому її зростанні з'являються яйця без шкаралупи — «виливки» й уражуються органи яйцеутворення. Надмірна освітленість є однією з причин канібалізму курей.

Для курчат протягом перших днів освітленість повинна бути у межах 20—30 лк, а потім вона поступово знижується до 5— 8 лк. При утриманні курей-несучок в кліткових багатоярусних батареях оптимальна освітленість на рівні 2-го яруса повинна становити 5 лк.

Доведено вплив також і спектра освітлення на ріст і розвиток курчат та продуктивність курей-несучок (А. Ф. Кузнецов, 1974). Кращі результати були отримані при вирощуванні курчат і утриманні курей-несучок з використанням зеленого і синього світла. Яйценоскість курей, які були впрошені і утримувалися при синьому світлі, була на 9 %, при зеленому на 7.8 %, жовтому на 5,2 % і при червоному на 2.2 % вищою, чим у контрольних групах з білим освітленням. Більш ефективним слід вважати світло довжиною хвилі 400—600 нм.[7]

Таблиця 2

Мінімальна кількість свіжого повітря, яку необхідно подати у пташник, м3/год, на 1 кг живої маси птиці

Вид і вікова група птиці К-сть свіжового повітря, що надходить у пташник, м3/год
у холодну пору року у теплу пору року
Кури яєчних порід (у клітках) 0,7 4
Кури м`ясних порід (на підлозі) 0,75 5
Молодняк яєчних курей у віці, тиж.
1 – 9 0,8 - 1,0 5
10 – 22 0,75 5
Молодняк м`ясних курей у віці,тиж
1 – 9 0,75 - 1,0 5,5
10 - 26 0,7 5,5

2.3 Основне обладнання пташників для курей та молодняку - ОКН 6 ярусів

Серійне виробництво даного обладнання розпочав «Завод «Нежинсельмарш» з 2002 року. Обладнання ОКН суттєво відрізняється від обладнання, яке випускалося раніше і відповідає основним європейським стандартам. До складу цього обладнання входять:

- Зовнішній бункер для зберігання сухих кормів круглого типу діаметром 1,5 – 2,2 м и об`ємом від 8 до 20 м3;

- Лінія транспортування кормів до кормороздавачів кліткових батарей спеціального типу з діаметром кормо проводу 95 – 152 мм;

- 3 – 6 ярусні батареї вертикального типу двоярусні кліткові батареї ОКН;

- Поперечний лінійній транспортер для видалення посліду із пташника і подача його в транспортні засоби;

- Поперечний транспортер для збирання яєць типу «анаконда»;

- Драбинний механізм для обслуговування 4-го та 5-го ярусів;

- Автоматизований комплекс для управління технологічними процесами СУЯО-2.

Кліткові батареї ОКН обладнанні мобільними бункерами роздавачами кормів з дозаторами, ніпельними напувалками, які розміщенні в зоні поперекових перегородок з капле вловлювачами, лінійною системою для видалення посліду, яка дозволяє прибирати послід 1 раз в 5 – 7 днів, ліфтова система для збирання яєць.

Перегородки комбіновані: нижня частина виготовлена із оцинкованої сталі, верхні – з сітки. Полик виготовлений із сітки з розмірами комірок 25*50 мм і товщиною дріт 2,8 мм, під поликом проведені прутики з оцинкованої дріт діаметром 5 мм, в полику зроблений жолоб для яйце збору, суміжні полики з`єднані спеціальним з`єднувачем, який закріплений на жорсткому кронштейні. Двері мають горизонтально розміщені дроти, що забезпечують птиці доступ до корму.[8]

Таблиця 3

Технологічна характеристика кліткової батареї ОКН

Показники ОКН – 6
Кількість батарей в птаннику 6 чи 7
Розміри батареї, мм:ДовжинаШиринаВисота 8800013203985
Розміри клітки, мм:ДовжинаГлибинаВисота 600500450
Розміри комірки полика, мм 25 * 50
Діаметр дроту полика, мм 2,8
Кут нахиду полика, град 8
Кількість птиці, голів:В клітціВ батареї 711760
Фронт годівлі, см/гол 8,6
Площа полу клітки в розрахунку на 1 гол., см2 428
Кількість птиці в пташнику, голів 82320
Щільність посадки птиці в пташнику, гол/ см2 51,5

2.4 Особливості вирощування ремонтного молодняка для формування промислового стада

Вирощування ремонтного молодняку - це технологічний процес їм отримання курочок для промислового стада або курочок і півників для батьківського стада, який у визначній мірі обумовлює наступні продуктивні якості промислового стада.

Дня регулярного поповнення батьківського і промислового стада ремонтним молодняком на вирощування приймають курчат у строки, передбачені технологічним графіком. Обсяги вирощування ремонтного молодняку залежить від якості добових курчат, проведення попереднього сортування (на вирощування поступають лише курочки), умов вирощування, які визначають якість ремонтних курочок та їх збереженість. На 1 дорослу птицю батьківського стада, яка підлягає заміні, на вирощування ставлять 1,4 курочок та 3,0 півників, а промислового стада - 1,3 курочки. Фірми-постачальники сучасних кросів рекомендують знижувати ці показники.