Смекни!
smekni.com

Формування і стимулювання попиту покупців "Велика кишеня" (стр. 10 из 12)

Потрібно вдосконалити систему проведення маркетингового дослідження з урахуванням специфіки вітчизняного оточуючого середовища, яке базується на узагальненні світових методичних підходів до визначення та групування етапів його проведення. Удосконалення системи пропонується шляхом розроблення вимог до визначення, групування, підготовки та реалізації кожного елементу дослідницького алгоритму, які полягають у специфічному поєднанні окремих кроків у такі групи: визначення потреби/проблеми, постановка мети та завдань, розробка методики, плану, анкети дослідження, виконання розробленого плану, обробка та аналіз отриманої інформації, підготовка та представлення результатів. До складових маркетингу потрібно включати: потреби, нестатки, запити, товар, обмін, угоди, ринок.

Підводячи підсумок вивченню документації відділу маркетингу і менеджменту ТМ "Велика кишеня", відмітимо, що магазинові варто активізувати маркетингові дослідження в напрямку більш точної оцінки позиції конкурентів в особі торгової мережі магазинів "Сільпо", "Фуршет", більш точного складання портрета Покупця, формулювання і неухильної реалізації вирішень по маркетингових комунікаціях і своєчасному моніторингу результатів діяльності відділу маркетингу і менеджменту магазина.

Пропонується для впровадження наступна асортиментна політика:

а) аналіз "відходу" продукції:

- виділення укрупнених асортиментних груп;

- відстеження продажів по кожнім виду продукції і по групах;

- виділення груп, що дають найбільший, прийнятний і найнижчий обіг;

- виділення усередині груп продукції, що має найбільший, прийнятний, найнижчий обіг;

- виділення груп, що дають найбільший або прийнятний прибуток, збиткових груп;

б) визначення "страхових" запасів для кожної групи з обліком "відходу" продукції і термінів виконання контрактів;

в) побудова прогнозів:

- можливого обсягу продажів для кожної групи продукції;

- прогнозування змін споживчих переваг усередині кожної асортиментної групи;

г) прийняття управлінських рішень:

- закупівельна політика і рекомендації з видів і обсягів закупівель сировини і матеріалів (на основі моделювання наслідків різних варіантів рішень з погляду кінцевих результатів);

- перерозподіл між обсягами продукції, що випускається;

- заходи щодо просування продукції, що користується низьким попитом;

- заходи щодо "неліквідного" видам продукції.

У ТМ “Велика кишеня” не практикуються замовлення аналітичних оглядів по стану ринку в спеціалізованих фірмах. Про них, як правило, довідаються з журнальних і газетних публікацій, тобто трохи пізніше, ніж можна було б і найчастіше в явно скороченому виді. Крім того, відсутня практика постійного підвищення кваліфікації співробітників на різних курсах і семінарах, де вони вільно можуть одержати інформацію про новий досвід, очікуваних проблемах і ін.

Необхідно ввести практику порівняння своїх результатів роботи з результатами колег і конкурентів, що також приводить до можливість прийняття співробітниками нововведень. Таким чином, подамо загальна концепція розробленого програмного забезпечення, інформаційне та методичне забезпечення, вимоги щодо користування програмним забезпеченням, аналітичний опис результату. Найменш розробленою частиною на сьогоднішній день можна вважати моделі обробки інформації в ТМ "Велика кишеня" про процеси.

Пропозицiї до ТМ "Велика кишеня":

- для вдосконалення торгiвлi та забезпеченостi ТМ "Велика кишеня" необхiдне технiчне переозброєння магазину, яке передбачає впровадження прогресивних технологiчних процесiв i обладнання, пiдвищення рiвня механiзацiї працi, полiпшення торговельного обслуговування;

- розширити асортимент напiвкопчених ковбасних виробiв;

- перглянути вiдносини з постачальниками i перейти вiд децентралiзованого методу товаропостачання до централiзованого;

- прийняти рiшення про потенцiйний рiвень сервiсу, встановити внутрiшнiй стандарт обслуговування.

- проводити цілеспрямовану товарну політику, яка допоможе підприємству визначити конкурентоздатність його товарів на даному цільовому ринку, дозволить значних фінансових, підприємницьких та організаційних ризиків;

- підтримувати постійний контакт з споживачами, які дають підприємству виключно важливу інформацію про зміни в товарній, збутовій політиці та в комерційній діяльності підприємства відносно попередніх змін;

- керівництву підприємства уважно стежити за змінами в розвитку науки і техніки, які можуть призвести до зменшення попиту на його товари. Своєчасне встановлення господарських відносин з новими виробниками, врахування нових тенденцій і напрямків, що забезпечить підприємству нові можливості розширення його діяльності;

- розробити і використовувати систему постійного спостереження за навколишнім середовищем і збереженням даних. Вдосконалений аналіз маркетингової інформації дозволить управлінському персоналу підприємства значно підвищити ефективність маркетингових досліджень на ринку, аналізувати власні можливості, мати повну картину торговельно-технологічних процесів що відбуваються в реальний час та можливість ефективно розвиватися в даних умовах і надалі.

Список використаної літератури

1. Андрушенко О.В., Близнюк С.В. Особливості розвитку маркетингового середовища торговельних підприємств України. - К.: КДТЕУ, 2004.

2. Апопій В.С., Мельник І.М. Комерційна діяльність: сучасний зміст і форми. - К.: Лібра, 2004.

3. Баркан Д.М. Управление фирмой в условиях рынка. - Л.: Аквинон, 2001.

4. Бадзел Р.Д., Кока Д.Ф., Браун Р.В. Информация и риск в маркетинге. - М.: Финстатинформ, 2003.

5. Башина О.Э., Белявский И.К. Статистика коммерческой деятельности. - М.: Финстатинформ, 2006.

6. Васильев Ю.Т., Синельчик Л.В. Вибір торговельним підприємством засобів стимулюючого впливу на покупців. Маркетинг. Торгівля та практика. - К.: КДТЕУ, 2006.

7. Виноградська А.М., Жидков А.М. Маркетинг - знаряддя керівництва підприємства у конкурентній боротьбі на товарному ринку. Маркетинг: стан і основні напрямки розвитку. - К.: КДТЕУ, 2007.

8. Виноградський М.Д. Роль і місце маркетингу у стратегічному управлінні підприємством. Маркетинг: стан і основні напрямки розвитку. - К.: КДТЕУ, 2007.

9. Власова В.М. Основы предпринимательской деятельности. - М.: Финансы и статистика, 2004.

10. Герасимчук В.Г. Маркетинг - К.: Вища школа, 2004.

11. Голошубова Н.О., Фесюк В.А. Організація роздрібного продажу товарів. - К.: КДТЕУ, 2004.

12. Дашков Л.П., Памбухчияну В.В. Организация, технология и проектирование торговых предприятий. - М.: НВУ "Маркетинг", 2005.

13. Ильенкова Н.Д. Спрос: анализ и управление. Учебное пособие / Под ред. И.К. Белявского. - М.: Финансы и статистика, 2007.

14. Котлер Ф. Основы маркетинга. - М.: Прогресс, 2000.

15. Кретов И.И. Маркетинг на предприятии: Практическое пособие. - М.: АО "Финстатинформ", 2001.

16. Корольков І.І. Роль і місце торгівлі у структурі маркетингу. Економічні проблеми невиробничої сфери. - К.: КДТЕУ, 2008.

17. Канарчук О.І. Особливості маркетингової діяльності підприємств торгівлі за сучасної економіки. Економічні проблеми невиробничої сфери. - К.: КДТЕУ, 2008.

18. Корольчук О.П., Канарчук О.І. Деякі аспекти розробки стратегії маркетингу в умовах економічної нестабільності. Економічні проблеми невиробничої сфери. - К.: КДТЕУ, 2008.

19. Ковалев А.И., Войтенко В.В. Маркетинговый анализ. - М.: Центр экономики и маркетинга, 2006.

20. Маня И.Б. Система маркетинговых коммуникаций: Формирование спроса и стимулирования сбыта и продажи. - М.: ВАВТ МВСС РФ, 2002.

21. Осипова Л.В., Синяева И.М. Основы коммерческой деятельности: Учебник для вузов. - М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 2007.

22. Панкратов Ф.Г. Коммерческая деятельность. - М.: Информационно-внедренческий центр "Маркетинг", 2006.

23. Пешкова Е.П. Маркетинговый анализ в деятельности фирмы. - М.: Ось-89, 2007.

24. Ушакова Н.М., Кукурудза Л.А., Головачук Т.И., Олейник С.И. Экономическая стратегия деятельности торгового предприятия в условиях рыночной экономики. - К.: КТЭИ, 2003.

Додатки

Додаток 1

Таблиця 1.1 Матриця джерел інформації для кабінетних досліджень маркетингових заходів

Інформація про \ Джерела інформації Канали збута Форми збута Формування продукту Формування ціни Поставках та умовах оплати Рекламі, паблік-рилейшнз Службі клиєнтів
ВНУТРІШНІ Х Х Х Х Х Х Х
1. Статистика товарообороту
2. Статистика заказів Х Х Х Х Х Х
3. Калькуляція затрат Х Х Х Х
4. Карти клієнтів Х Х Х Х Х
5. Кореспонденція клієнтів Х Х Х Х Х Х Х
6. Карти посередників по збуту Х Х Х Х Х
7. Повідомлення представників фірми Х/Х*) Х/Х Х/Х Х/Х Х/Х Х/Х Х/Х
8. Звіти служби клієнтів Х/Х Х Х
9. Інформація про покупки Х/Х -/Х Х/Х -/Х -/Х
ЗОВНІШНІ Дані Госкомстату, оборот -/Х
11. Дані Госкомстату, ціна -/Х
12. Проспекти, -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х
каталоги
13. Звіти фірм -/Х -/Х -/Х -/Х
14. Економічні газети -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х
15.Профессіональні журнали Х/Х -/Х -/Х -/Х
16. Довідники Х Х Х/Х
17. Довідкові бюро Х Х Х
18. Каталоги виставок и ярмарок -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х -/Х

*) - У чисельнику - для власної фірми; у знаменнику - для фірми-конкурента