Смекни!
smekni.com

Психологічні аспекти реклами як інструменту міжнародного маркетингу в умовах глобалізації (стр. 18 из 18)

46. Ценев Вит. Психология рекламы (реклама, НЛП и 25-й кадр) — М.: Бератор, 2003. — 195 с.

47. Шарков, Феликс Изосимович Рекламный рынок: методика изучения.: Курс лекций: Учеб. пособие для студентов вузов, обучающихся по спец. «Связи с общественностью». — М.: Экзамен, 2005. — 253 с.

48. Шметткамп, Михаэль Искусство презентации: Ускоренный курс. — М.: Дело и Сервис, 2005. — 159 с.

49. Шуванов В.И. Психология рекламы: Учеб. пособие для студентов вузов. — М.: Рос. гос. торгов.-экон. ун-т; Ростов н / Д: Феникс, 2003. — 314 с.

50. Эрик дю Плесси Психология рекламного влияния: как эффективно воздействовать на потребителей. — СПб: Питер, 2007. — 271 с.

51. Журнал Cosmopolitan / № 6, 2008г.


ДОДАТКИ

Додаток А

Таблиця 1

Порівняння німецького та американського підходів у рекламі

Німецький (сугестивний) підхід Американський (маркетинговий) підхід
Історичні умови виникнення
Історичними умовами виникнення даного підходу були слаборозвинутий (у порівнянні із сучасними) ринок, відносно слабка конкуренція ,орієнтація психологічних наук на вплив, відсутність законів, що забороняли маніпулювання споживачем через рекламу. Історичними умовами виникнення даного підходу були перенасичений ринок, який породжував сильну конкуренцію; перехід від «ринку продавця» до «ринку покупця»; боротьба споживачів за власні права і поява відповідних правових норм; розвиток теорії маркетингу і нові відкриття в науках про людину; невдачі у використані методів масового психологічного впливу на підсвідомість в економіці, які стали відомі громадськості.
Основа теоретична концепція
В якості основної теоретичної ідеї, що визначає вибір дослідницьких і практичних методів, приймається ідея сугестивного впливу на волю споживача з метою «створення» потреби у товарі, який рекламується. В якості основної теоретичної ідеї, що визначає вибір дослідницьких і практичних методів, приймається ідея людини як споживача, який володіє багаточисельними потребами та здатністю до вибору.
Основна методологічна концепція
Методологічну основу підходу складає загальна та соціальна психологія, а також психологія впливу Методологічну основу підходу складає концепція маркетингу.
Основна психологічна концепція, відношення до споживача
Споживач розглядається як пластичний матеріал, на який легко впливати за допомогою психологічних технологій, наприклад, за допомогою навіювання. Вважається, що потреба може виникнути в результаті дій на волю споживача. Споживач розглядається як суб’єкт, кий самостійно приймає рішення і здійснює свідомий вибір.
Прикладна спрямованість
Практикуючий психолог розробляє перш за все методи сугестивного впливу на волю споживача Практикуючий психолог розробляє методи впливу на процес прийняття рішення, на вибір товару, що рекламується, з числа аналогічних товарів, що є в наявності на ринку. При цьому необхідним вважається наявність об’єктивної ( актуальної чи потенціальної) потреби. Голова практична задача - задовольнити потреби за допомогою матеріальних речей, їх актуалізації .Посилити ефект за допомогою психологічних методів, які використовуються в рекламі.
Основні задачі дослідження
Дослідження проводиться з метою отримання інформації для розробки методів впливу на клієнта. Дослідження проводиться з метою отримання інформації о способах найкращого задоволення потреб клієнта.

Додаток Б

Таблиця 2

Системи сприйняття реальності людиною

Реклама товарів Слоган
“Слуховики”
Реклама мобільного телефону Почуємо один одного
“Візуалісти”
Реклама прального порошка “Тайд” Реклама жіночих колготок Реклама засобу від комарів Чистота - чисто “Тайд” Колготки "Elle Due " - надягаю і йду! Комар носа не підточить
“Емоційні особи”
Реклама шампуню “Wash & Go” Реклама напою “Фанта” Реклама комп'ютерів фірми “Макінтош” Реклама апаратури “SONY” Реклама приправи до їжі “KNORR” Vidal Sasson. Wash & Go Нова ФАНТАстична пляшка Думай інакше! Це не сон. Це - SONY. KNORR - смачний і швидкий. Свіжого дня ковток

· Поняття «Едипів комплекс» було запроваджено в психоаналіз Зиґмундом Фрейдом, щоб пояснити причини деяких неврозів. Воно означає несвідомий потяг дитини до батька протилежної статті. Цей потяг супроводжується ревнощами до батька тієї ж статті, що й дитина, а також несвідомим бажанням смерті цього батька.

·Галисиан Л., Дж.Тёрнер, К. Бурдо П.Г. Product placement в средствах массовой информации: Новые направления в теории и практике маркетинга, тенденци развития и эволюция этики — М.: An Fmedia Book: Et Cetera Production, 2008. — 335 с.

· Галисиан Л., Дж.Тёрнер, К. Бурдо П.Г. Product placement в средствах массовой информации: Новые направления в теории и практике маркетинга, тенденци развития и эволюция этики — М.: An Fmedia Book: Et Cetera Production, 2008. — 335 с.