Смекни!
smekni.com

Фрезерні машини котки і важкі дискові борони (стр. 1 из 4)

Центр ПТО м. Житомира

ДИПЛОМНА РОБОТА

Тема:Фрезерні машини, фрези, котки, дискові важкі борони

Професія: Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва категорій A, B, F. Водій автотранспортних засобів категорії С

Виконав:

Учень групи № 33

Мельниченко В.

Перевірив:

Редько П.М.

2010

План

ВСТУП

1. ФРЕЗЕРНІ МАШИНИ

1.1 Призначення і класифікація фрезерних машин

1.2 Загальний пристрій і принцип роботи фрези

1.3 Конструкції фрезерних машин

2. КОТКИ

2.1 Типи котків

2.2 Особливості конструкції котків

3. ВАЖКІ ДИСКОВІ БОРОНИ

4. ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ МАШИН

5 ПРАВИЛА ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ

ВИСНОВОК

ЛІТЕРАТУРА

Вступ

Освоювані землі бувають покриті чагарником і дрібноліссям. На мінеральних ґрунтах суцільним заростях чагарнику супроводжують купини. В орному горизонті, крім коренів чагарників і дерев, часто перебуває велика похована деревина. На поверхні можуть бути окремі дерева з діаметром стовбурів більше 15 - 20 см і великі пні. У ґрунті і на поверхні трапляються великі валунні камені.

Фрезерування. Цей прийом обробки грунту забезпечує посилене кришіння і перемішування оброблюваного шару. Фреза також добре вирівнює грунт. Фрезерування виробляють тракторними фрезами (ФБН-2). Воно сприяє сильній провокації бур'янів. Останнє викликається тим, що фреза своїми робочими органами дряпає оболонки насіння, сприяючи цим самим їх швидкому і повному проростанню. При обробці ріллі вона дає повний агротехнічний ефект лише в тих випадках, коли обробляється стиглий грунт, очищений в своєму верхньому шарі від насіння бур'янів. Фрезу слід застосовувати в районах достатнього зволоження в комплексі з хімічною прополкою.

Фреза — незамінна машина при обробці цілинних болотних, особливо закочкаренных грунтів, не покритих деревною або чагарниковою рослинністю. У цих умовах вона є кращою грунтообробною машиною, оскільки створює в грунті хороші умови для діяльності корисних мікроорганізмів.

Польові, або сільськогосподарські катки використовуються для проведення дуже великого розмаїття польових робіт. Тому, в залежності від призначення, різні моделі цих машин відрізняються конструкцією своїх робочих частин.

Борони дискові важкі призначені для розпушення необроблених ущільнених ґрунтів різного механічного складу по стерні після збирання різних сільськогосподарських культур, а також використовуються на брилястій оранці після плугів та глибокорозпушувачів.

Борони виконують однаковий технологічний процес і створені на одній базі з використанням однотипних робочих органів і відрізняються одна від одної шириною захвату та відповідними з цим конструкційними параметрами.

1. ФРЕЗЕРНІ МАШИНИ

1.1 Призначення і класифікація фрезерних машин

Фрези належать до машин активної дії з ротаційними робочими органами. Вони мають привід від вала відбору потужності трактора. Ґрунтові фрези призначені для основної або додаткової обробки ґрунту.

До ґрунтообробних фрез пред'являються наступні вимоги:

• можливість змінювати режим роботи робочого органу (варіюванням співвідношення поступальної і кутової зі швидкостей), а отже товщину стружки (ступінь подрібнення ґрунту);

• відсутність на робочому органі рослинних залишків та ґрунту;

• забезпечення рівної (без борозен і валиків) поверхні ґрунту після проходу фрези;

• забезпечення мінімальної (допустима не більше 2 см) висоти гребенів дна борозни;

• наявність пристрою, що оберігає робочий орган від поломок при зустрічі з перешкодами.

За призначенням фрези поділяються на садові, лісові, болотні, польові, просапні:

садові фрези - застосовують для обробки ґрунту під кронами Дерев, в пристовбурних смугах та колах, а також у міжряддях;

лісові фрези - для смугової обробки ґрунту на вирубках при лісовідновленні, створення протипожежних мінералізованих смуг та догляду за ними;

болотні фрези - для освоєння пусток і заболочених земель, подрібнення великих осокових купин;

польові фрези - для оброблення пластів після оранки лемішними плугами, глибокої передпосівної обробки ґрунту, знищення бур'янів, обробки пересушених і перезволожених ґрунтів;

просапні фрези- для крошения ґрунту і знищення бур'янів у міжряддях технічних культур, а також у лісових і декоративних розсадниках.

За принципом дії фрези бувають поздовжнього, поперечного і вертикального фрезерування.

Фрези поздовжнього фрезерування - це фрези, у яких площина обертання робочого органу збігається з напрямком руху агрегату або паралельна йому. У цих фрез робочий орган може обертатися по ходу руху агрегату або в зворотному напрямку. При обертанні по ходу руху робочий орган працює як рушій, що штовхає агрегат вперед, тому він витрачає менше енергії в порівнянні з робочим органом, що обертається в зворотному напрямку. Найбільшого поширення набули фрези з обертанням робочого органу по ходу руху агрегату.

Фрези поперечного фрезерування - це фрези, у яких площина обертання робочого органу перпендикулярна напрямку руху агрегату.

Фрези вертикального фрезерування - це фрези, які мають вісь обертання робочого органу вертикальна або розташована під невеликим кутом до вертикалі.

За типом робочих органів фрези поділяються на ножові і шнекові.

Ножові фрези мають робочий орган - барабан з встановленими на ньому ножами. Ріжучі ножі застосовуються для обробки ґрунту з рослинними залишками (включеннями). До них належать прямі, сколювальні, вигнуті (Г-подібні) тарілчасті.

Рихлячі ножі застосовуються для оброблення мінеральних ґрунтів. До них відносяться рихлячі долота, зуби, лапи, гачки і кирки.

Шнекові ножі мають робочий орган у вигляді шнека. За формою шнеки можуть бути циліндричними і конічними - для утворення мікропідвищень. По конструкції шнеки (гвинти) можуть бути однозаходними і багатозаходними (частіше двох -, трьохзаходними); за напрямом гвинтової лінії шнека - лівими і правими.

За способом з'єднання з тяговим засобом фрези можуть бути навісними, причіпними, напівпричіпні і самохідними. Останні застосовуються для обробки ґрунту при догляді за насадженнями.

1.2 Загальний пристрій і принцип роботи фрези

У залежності від призначення машини робочими органами фрез можуть служити ножі різної форми, зуби, гаки, шнеки. Вони кріпляться на вал, який примусово обертається від валу відбору потужності трактора через карданну передачу і редуктори. Вал разом з робочими органами називають фрезерним барабаном. При поступальному русі фрези обертовий барабан (200-300 об / хв.) своїми ножами послідовно відокремлює частки ґрунту (стружку) і відкидає їх назад (рис.1). При цьому відбувається інтенсивне рихлення і перемішування ґрунту на всю глибину ходу робочих органів (10-25 см). Ззаду за фрезерним барабаном встановлені граблі, які затримують великі шматки дернини і вони укладаються на оброблену смугу. Дрібні ж фракції ґрунту проходять крізь пальці граблів і присипають дернину зверху, частково вирівнюючи поверхню оброблюваної смуги. У роботі фреза спирається на два полоза, які кріпляться по краях рами. Перестановкою полозів по висоті регулюють глибину ходу фрезерного барабана.

Загальне пристрій і робота фрези полягають в наступному: при русі агрегату робочий орган (фрезерний барабан) (рис. 2), який одержує обертання від ВВП трактора через карданну передачу і конічної-циліндричний редуктор, ножами 1, встановленими на вільно сидить на валу відомому диску 2, відділяє від масиву ґрунту стружку, інтенсивно кришить і перемішує її і відкидає за барабан.

Ґрунт, вдаряючись об грати (гребінку) 5, додатково пухка і укладається ззаду фрези. Для запобігання перекидання ґрунту через барабан зверху нього встановлений кожух 4. Обертання на ведений диск 2 передається через провідний диск 3 з фрикційними накладками, жорстко посадженим на валу і притискуються до веденого диску 2 за допомогою пружин. Сила притиснення дисків регулюється зусиллям пружин.

Рис.1. Технологічна схема роботи фрези: 1 - опорні полози; 2 - карданна передача, 3 - редуктори, 4 - граблі, 5 - робочі органи фрезерного барабана

Рис.2. Схема пристрою і роботи фрезерного робочого органу: 1 - ножі; 2 - ведений диск, 3 - провідний диск; 4 - кожух; 5 - решітка (гребінка)

1.3 Конструкції фрезерних машин

Фреза лісова уніфікована ФЛУ-0, 8 (рис.3)призначена для основного обробітку ґрунту смугами на вирубках під посадку або посів лісових культур з метою сприяння природному поновленню лісу, а також відновлювати протипожежних мінералізованих смуг і оброблення пластів після первинної оранки плугами.

Вона складається з рами 1, карданної передачі 2, навісного пристрою 3, захисного кожуха 4, конічного редуктора 5, циліндричного редуктора 6, кронштейна 7, з отворами для регулювання глибини обробки, граблів 8, фрезерного барабана 9, полоза 10, обмежує глибину обробки.

Під час роботи агрегату фрезерний барабан отримує обертання від ВВП трактора через конічний і циліндричний редуктори. Г-подібні ножі барабана послідовно відокремлюють стружку ґрунту на встановленій глибині і відкидають її назад. При цьому відбувається інтенсивне рихлення і перемішування ґрунту, в результаті чого не потрібно додаткової обробки ґрунту. Граблі додатково рихлять відкидані частки ґрунту і розрівнюють її.

Рис.3. Фреза лісова уніфікована ФЛУ-0, 8: 1 - рама; 2 - карданна передача, 3 - навісний пристрій, 4 - захисний кожух; 5 - конічний редуктор, 6 - циліндричний редуктор, 7 - кронштейн; 8 - граблі, 9 - фрезерний барабан ; 10 – полоз.