Смекни!
smekni.com

Рекламна кампанія підприємства ЗАТ "Пирятинський сирзавод" (стр. 8 из 17)

Таблиця 2.3 – Розрахунок коефіцієнтів капіталізації

Показники 2006 2007 2008
Коефіцієнт фінансової автономії 0,57 0,59 0,78
Коефіцієнт фінансової залежності 1,75 1,69 1,28
Коефіцієнт фінансового ризику 0,75 0,69 0,28

Рисунок 2.4 – Значення коефіцієнтів капіталізації

Іншою групою показників, які показують можливість підприємства виконати короткострокові зобов’язання та характеризують діяльність будь-якого підприємства є показники ліквідності.

Зробимо оцінку ліквідності підприємства. Ліквідність означає здатність перетворити актив у гроші швидко й без втрат його ринкової вартості [4].

Залежно від ступеня ліквідності, тобто швидкості перетворення в кошти, активи підприємства розділяються на наступні групи:

А-1. Найбільш ліквідні активи – до них відносяться всі статті грошових коштів підприємства та поточні фінансові інвестиції.

А-2. Швидко реалізовані активи – до цієї групи активів відносяться активи, для обігу яких в грошовій формі потрібно більш тривалий проміжок часу: готова продукція, товари, дебіторська заборгованість, векселя отримані. Ліквідність цих активів залежить від суб’єктивних та об’єктивних факторів: своєчасна відгрузка продукції, оформлення банківських документів, від попиту на продукцію та її конкурентоспроможності, платоспроможності покупців, видів розрахунку.

А-3. Повільно реалізовані активи – Витрати майбутніх періодів, оборотні активи, які не ввійшли в попередні дві групи.

А-4. Важко реалізовані активи – до цієї групи відносяться активи підприємства, вартість яких відображена в першому розділі активу балансу.

Пасиви балансу групуються по ступеню терміновості їхньої оплати:

П-1. Найбільш термінові зобов'язання – до них відноситься кредиторська заборгованість по придбаним товарам, роботам, послугам.

П-2. Короткострокові пасиви – до цієї групи відносяться короткострокові позикові кошти, поточні зобов’язання, статті четвертого розділу пасиву балансу без кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги та статті другого і п’ятого розділів пасиву балансу, з урахуванням сум, які планують виплатити протягом 12 місяців, починаючи з дати складання балансу або протягом одного операційного циклу, якщо він не перевищує 12 місяців.

П-3. Довгострокові пасиви – Ця група пасивів представлена довгостроковими зобов’язаннями підприємства, відображеними в третьому розділі пасиву балансу, а також статтями другого і п’ятого розділів пасиву балансу, не віднесеними до другої групи.

П-4. Постійні пасиви – це статті першого розділу пасиву балансу.

Для визначення ліквідності балансу варто зіставити підсумки наведених груп по активу й пасиву. Баланс вважається абсолютно ліквідним, якщо мають місце наступні співвідношення:

А-1 > П-1

А-2 > П-2

А-3 > П-3

А-4 < П-4

Якщо виконуються перші три нерівності в даній системі, то, як наслідок, справджується і четверта нерівність. Тому важливо порівняти підсумки перших трьох груп по активу й пасиву. Інакше кажучи, при проведені оцінки ліквідності балансу враховуються оборотні активи підприємства та залучені джерела фінансування.

Якщо одне або декілька нерівностей системи мають протилежний знак від зафіксованого в оптимальному варіанті, то ліквідність балансу в більшій або меншій мірі відрізняється від абсолютної. При цьому теоретично недолік коштів по одній групі активів компенсується їх надлишком по другій групі в вартісній оцінці, але в реальній ситуації менш ліквідні активи не можуть замінити в повному обсязі більш ліквідні.

Порівняння підсумків першої групи по активу та пасиву відображає співвідношення поточних платежів та надходжень. Порівняння другої групи по активу та пасиву показує тенденцію збільшення чи зменшення поточної ліквідності в недалекому майбутньому. Порівняння підсумків по активу та пасиву для третьої та четвертої груп відображає співвідношення платежів та надходжень у відносно віддаленому майбутньому.

Всі показники ліквідності представимо у вигляді таблиць 2.4 та 2.5.

Таблиця 2.4 – Значення груп ліквідності на підприємстві (всі показники в тис. грн.)

Показники 2006 2007 2008
Найбільш ліквідні активи (А-1) 700,82 2393,44 1714,45
Швидко реалізовані активи (А-2) 18541,7 26142,6 37040,7
Повільно реалізовані активи (А-3) 10018,1 14216,3 13243,9
Важко реалізовані активи (А-4) 105599,5 100679,9 95196,3

Таблиця 2.5 – Зобов’язання ЗАТ «Пирятинський сир завод» (всі показники в тис. грн.)

Показники 2006 2006 2008
Найбільш термінові зобов'язання (П-1) 10600,4 13158,3 16556,5
Короткострокові пасиви (П-2)
Довгострокові пасиви (П-3) 46644,8 43918,3 12400,1
Постійні пасиви (П-4) 76914,1 83962,2 106524,3

При оцінці ліквідності розраховують:

1) коефіцієнт поточної ліквідності;

2) коефіцієнт швидкої ліквідності;

3) коефіцієнт абсолютної ліквідності;

Коефіцієнт поточної ліквідності. Логіка розрахунку даного показника полягає в тім, що підприємство погашає поточні (короткострокові) зобов'язання за рахунок поточних активів. Цей коефіцієнт дає загальну оцінку ліквідності активів, показуючи, скільки гривень поточних активів підприємства доводиться на одну гривню поточних зобов'язань. Якщо поточні активи перевищують по величині поточні зобов'язання, підприємство може розглядатися як успішно функціонуюче. Коефіцієнт розраховується по формулі:

; (2.4)

Визначимо коефіцієнт поточної ліквідності:

.

Розрахунки цього показника зведемо в таблицю 2.6.

Запишемо цей коефіцієнт як співвідношення 2,69:1. Це означає, що на кожну 1 гривню поточних зобов'язань (боргів) підприємство має 2,69 грн. поточних активів.

При нормальних обставинах підприємство ніколи не ліквідує свої оборотні активи. Тому коефіцієнт поточної ліквідності не є абсолютним показником здатності повернути борги, тому що він характеризує лише наявність оборотних активів, а не їхню якість.

Коефіцієнт швидкої ліквідності на відміну від попереднього коефіцієнта враховує якість оборотних активів і є більш строгим показником ліквідності, тому що при його розрахунку враховуються найбільш ліквідні поточні активи, (запаси не враховуються). Коефіцієнт швидкої ліквідності розраховується по наступній формулі:

, (2.5)

Коефіцієнт швидкої ліквідності дорівнює:

.

Розрахунки цього показника зведемо в таблицю 2.4.

Це означає, що на кожну гривню поточної заборгованості підприємство має 1,75 грн. ліквідних активів.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яка частина поточних (короткострокових) зобов'язань може бути погашена негайно. Коефіцієнт розраховується по формулі:

; (2.6)

Коефіцієнт абсолютної ліквідності дорівнює:

.

Розрахунки цього показника зведемо в таблицю 2.4.

Ми розглянули три коефіцієнти: коефіцієнт поточної ліквідності, коефіцієнт швидкої ліквідності, коефіцієнт абсолютної ліквідності, які характеризують достатність поточних активів для погашення поточних зобов'язань підприємства [1].

Таблиця 2.4 – Розрахунок коефіцієнтів ліквідності

Показники 2006 2007 2008
Коефіцієнт поточної ліквідності 2,69 3,07 2,43
Коефіцієнт швидкої ліквідності 1,75 1,99 1,63
Коефіцієнт абсолютної ліквідності 0,07 0,18 0,1

Рисунок 2.5 – Динаміка коефіцієнтів ліквідності

А тепер перейдемо до розгляду коефіцієнтів покриття, які, як і коефіцієнти фінансової стійкості підприємства, відіграють важливу роль при оцінці фінансової стійкості підприємства. Найбільш значимими коефіцієнтами в цій групі, на мій погляд, є наступні: коефіцієнт структури покриття довгострокових вкладень, коефіцієнт структури довгострокових джерел фінансування.

Коефіцієнт структури покриття довгострокових вкладень. Логіка розрахунку цього показника полягає в припущенні, що довгострокові позики й кредити використаються для фінансування придбання основних засобів й інших капітальних вкладень:

; (2.7)

Розрахунки цього показника зведемо в таблицю 2.5.

Коефіцієнт показує, яка частина основних засобів й інших необоротних активів профінансована зовнішніми інвесторами. Збільшення коефіцієнта в динаміці говорить, про посилення залежності підприємства від зовнішніх інвесторів. У той же час фінансування капітальних вкладень за рахунок довгострокових джерел фінансування є ознакою добре розробленої стратегії підприємства.

Коефіцієнти структури довгострокових джерел фінансування. Визначаючи значення даних показників у розрахунок приймаються тільки довгострокові джерела засобів. У цю підгрупу входять два взаємодоповнюючих показники коефіцієнт довгострокового залучення позикових засобів і коефіцієнт фінансової незалежності капіталізованих джерел, які розраховують по формулах: