Смекни!
smekni.com

Життєвий цикл товару як універсальна матриця для прийняття своєчасних маркетингових рішень (стр. 5 из 7)

N900 - великий крок Maemo уперед, перший смартфон даної платформи. Модель являє собою самий потужний апарат Nokia з 32 Гб пам'яті й 600- мгц процесором, здатним відтворювати фільми Dvd-rip без конвертації. Справжня знахідка для тих, кому подобається Linux і утилітарний дизайн.

Ця модель являється флагманською, тобто жоден із основних конкурентів на даний момент не може запропонувати нічого з того, що мало б подібні характеристики, що, безумовно є позитивним моментом. Але при високому рівні конкуренції і стрімких темпах розвитку технологій виробництва мобільних телефонів не можна розраховувати на те, що ця лідерська позиція залишиться недоторканою надовго. Крім того ціна на даному етапі знаходиться на високому рівні, тому компанія веде активну маркетингову політику, яка включає в себе різні засоби по збільшенню об’єму продаж – проводить рекламні акції в Інтернеті, розміщує оголошення на сайтах, публікує новини в різних друкованих виданнях, присвячених мобільним телефонам, а також запускає рекламні ролики на телебаченні. Ціна поступово буде знижуватися, і до того часу, доки конкуренти випустять подібний товар, її рівень буде цілком зіставлений з ними. Компанія використовує стратегію швидкого «зняття вершків». Це можна зрозуміти, виходячи з опитування покупців в Інтернеті – більшість із низ готові заплатити високу ціну за цю модель телефону, в той же час, не всі споживачі в достатній мірі знайомі з цим товаром. І, звичайно ж, враховуючи темпи розвитку галузі, фірма рахується з можливістю конкуренції і намагається виробити у покупця краще відношення до свого товару шляхом ефективної реклами й поліпшення якості товару.

Попередні моделі телефонів з серії “N” ,такі як наприклад,NokiaN95, знаходяться на даний момент на етапі росту. На 2007 рік ця модель була флагманською моделлюNokia, одним із перших смартфонів з установленою на них операційною системою SymbianOS. Технічні характеристики також вражали, та й зараз далеко не кожний телефон може похвалитися такою технічною оснащеністю: п’ятимегапіксельною камерою, великим екраном з високим розширенням, підтримка більшості відомих форматів,а також наявність сучасної технології доступа в Інтернет Wi-Fi. Зараз об’єм продаж цієї моделі стрімкими темпами зростає: мобільні телефони відіграють в нашому житті все більшу і більшу роль, і кожен бажає мати ту модель, яка б в найбільшій мірі задовольняла всі його запити.

Ця модель телефону уже досить давно знаходиться в продажу і змогла здобути довіру і повагу у споживачів. Але конкуренти не сидять на місці, і телефони зі схожими, і навіть кращими характеристиками є вже й в Sony Erricsson, і в Samsung - головних супротивників Nokia на ринку. Тому, з метою створення стійкого положення на ринку фірма проводить наступні заходи: намагається стримати витрати на просування товару на колишньому рівні або небагато збільшує їх (необхідність витримати конкуренцію). У той же час, ціна на товар небагато знижується, щоб підвищити попит і конкурентоспроможність продукту.

Для того, щоб максимально продовжити етап росту, компанія Nokia використала декілька стратегій:

- спробувала розширити діючі маркетингові канали й приступила до пошуку нових;

- переорієнтувала рекламу від зусиль, спрямованих на збільшення ступеня поінформованості про товар, до зусиль по стимулюванню переваг.

- знизила ціни, що дозволило залучити споживачів, для яких ціна є домінуючим чинником придбання товару.

Багато моделей мобільних телефонів Nokia знаходяться зараз на стадії зрілості. Це наприклад смартфон Nokia3230, який поширений у молоді, які не можуть дозволити собі більш дорогі моделі із ряду “N” та “E”, але хочуть мати багатофункціональний смартфон з великою кількістю функцій. Темпи росту продажів цієї моделі почали уповільнюватись, але тенденції до їх падіння не спостерігаються. Цей факт може бути заслугою посиленої реклами товару, яка орієнтована на молодь. Основною рекламною акцією є фраза «Розширте свої творчі можливості з допомогою смартфона Nokia3230». Творити за допомогою цього телефону допомагає камера з розширенням 1,3 мегапікселів, вбудованим mp3 - програвачем, а також підтримкою Bluetooth, FM-радіо, HTML-браузер, можливість установки JAVA- додатків. Помірна ціна – в середньому $260 – також позитивно впливає на рівень продаж. Розширення ринку продажів хоча і повільно, але все ж іде, спостерігається абсолютне збільшення і максимізація оборотів товару. В системі виробництва і розподілу товару збільшуються запаси готової продукції. На ринку даного товару спостерігається інтенсивна конкуренція - практично всі конкуренти представляють на ринку товару з ідентичними властивостями і завдяки додатковим інвестиційним вкладенням намагаються вплинути на покупців шляхом введення нових модифікацій товарів і розширенням асортиментної групи. Із трьох фаз стадії зрілості Nokia 3230 знаходиться в фазі «старіння», оскільки абсолютний об’єм продаж починає знижуватися, так як інтереси споживачів перемикаються на нові товари. В цих умовах компанія Nokia використовує стратегію модифікації маркетингу – мікс, тобто намагається стимулювати збут з допомогою таких елементів маркетингу, як ціна, розподіл, реклама, стимулювання збуту, продажу з допомогою торгових представників, покращення якості передпродажного і післяпродажного обслуговування. В своєму ціновому сегменті NokiaN3230 являється одним з лідерів, пропонуючи за помірну ціну багато функцій повноцінного смартфона, стильний дизайн і відому якість.

Стадія насичення наступає тоді, коли, незважаючи на заходи у фазі зрілості товару, ріст обсягів продажів не наступає й навіть спостерігаються тенденції їх падіння. Попит створюється в основному за рахунок залучення ще на стадії зрілості продукту додаткових клієнтів завдяки проведенню оптимальної цінової політики. Прибутковість виробництва продовжує зберігатися через зменшення витрат на виробництво. Яскравим прикладом товару на цій стадії є модель телефону Nokia 6230і.

Невеликий, але в той же час багатофункціональний телефон являвся в свій час флагманом на ринку мобільних телефонів. Частково його успіх був викликаний тим, що модель була суттєво змінена, покращена й у плані дизайну, і в плані технічного оснащення, версією моделі Nokia 6230. Ці доробки дозволили знову підняти ціну на дану модель і суттєво збільшили попит, дозволивши їй задавати темп на ринку мобільних телефонів. Але з часом , усі конкуренти освоїли технології випуску аналогічних товарів, і ажіотажний попит спав. Споживач на даному етапі не бачить особливої різниці між даним товаром і товаром конкурента, як наслідок - збільшення боротьби за покупця, усе тяжче стає втримати обсяг продажу й прибуток на потрібному рівні з метою стабілізації положення фірми. Компанія Nokia у цьому випадку ввела додаткові витрати на розвиток реклами й почала поступово знижувати ціну. За півтора роки випуску моделі Nokia 6230і її ціна впала з $ 510 до $ 240, але це змогло забезпечити їй гідний рівень обсягу продажів і донині . Орієнтація на звичайних споживачів і консерваторів допомогла фірмі Nokia зберегти свою частку ринку в даному ціновому сегменті. Компанія перестала представляти цю модель як надсучасну новинку, а почала позиціонувати її як модель телефону бізнес - класу, доступну за ціною, досить консервативну в дизайні й зручну для спілкування. На сьогоднішній день модель Nokia 6230і займає міцне місце в середньому ціновому сегменті й приносить компанії відчутний прибуток.

Як і у всіх великих компаній с достатньо довгою історією існування, у фірми Nokia э товари, які знаходяться сьогодні в стадії спаду. Це такі моделі телефонів, як Nokia 2650, Nokia 3100, Nokia 3650 та інші. Багато з них в свій час були хітами, флагманськими моделями, але, через зміни, які відбулися в технології, старіння товару, посилення конкуренції і зміни переваг і смаків споживачів залишилися поза справами. Деякі з них такі як Nokia 2650 все ще продаються в спеціалізованих магазинах, деякі -Nokia 3650 - вважаються раритетами. Практично для всіх своїх моделей, які знаходяться в стадії спаду, Nokiaвикористовувала стратегію «збирання врожаю», що недосить складно при великому асортименті товарів, який постійно поповнюється. Її суть полягає в тому, щоб поступово зменшувати витрати виробництва й одночасно із цим якийсь час підтримувати рівень його реалізації. Першими під скорочення потрапляють бюджет досліджень і розробок, а також витрати на закупівлю й обслуговування виробничого встаткування. Компанія поступово зменшує витрати на забезпечення якості товару, скорочує, якщо це можливо, чисельність торговельного персоналу, обсяг надаваних послуг і витрати на рекламу. Керівництво фірми повинне зробити це так, щоб ні споживачі, ні конкуренти, ні навіть співробітники фірми про це не підозрювали.

РОЗДІЛ 3

ПРОЕКТ РЕКОМЕНДАЦІЙ ПО РОЗРОБЦІ МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ ДЛЯ ПРОДОВЖЕННЯ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ТОВАРУ

3.1. Основні напрями продовження життєвого циклу товару

Тривалість життєвого циклу в цілому та окремих його етапів залежить як від самого товару, так і від конкретного ринку. Вважається, що сировинні товари мають більш тривалий життєвий цикл, а готові вироби – більш короткий. До того ж, життєвий цикл товару одного і того ж товару на різних ринках може бути різним.

Існує декілька способів продовження «життя товару», ефективність кожного з яких залежить від ряду факторів, які так чи інакше впливають на товар.

По-перше, це стосується модифікації або удосконалення товару. Цей спосіб продовження життєвого циклу товару не вимагає появи нових винаходів, потрібно лише додати до існуючого нову деталь або функцію. При цьому нововведення повинне бути конкурентоспроможним, а краще унікальним на ринку аналогічних товарів. Підприємство може збільшити обсяг збуту шляхом зміни деяких властивостей товару, що залучить нових покупців або збільшить можливості використання товару постійними клієнтами. Слід поліпшити якість товару. Ця форма спрямована на поліпшення функціональних характеристик товару. Однак збільшити обсяг збуту шляхом поліпшення якості товару можна при дотриманні наступних умов: