Смекни!
smekni.com

Життєвий цикл товару як універсальна матриця для прийняття своєчасних маркетингових рішень (стр. 6 из 7)

- властивості товару можуть бути поліпшені;

- покупець вірить у можливість поліпшення якості товару;

- значне число покупців відчує поліпшення якості товару.

По-друге, це модернізація товару. Ця форма повторного впровадження товару припускає додання йому таких властивостей, які розширюють сферу його застосування. Модернізація товару дає, принаймні , чотири переваги перед конкурентами. А саме:

- дозволяє підприємству стати ведучим у своїй галузі;

- є надзвичайно ефективним засобом у конкурентній боротьбі;

- дозволяє підвищити довіру постійних покупців до товару;

- підвищує інтерес кожного до своєї роботи.

Однак модернізація товару може бути зроблена й конкурентами. Якщо підприємство не впевнене, що воно буде першим, модернізація може не принести додаткового прибутку.

По-третє, це новий дизайн. Зміна дизайну - це не просто поверхнева зміна товару, як може здатися на перший погляд. Коли споживач перенасичений високими показниками (а в більшості випадків провідні компанії не уступають один одному у швидкості введення нових технологій), перед тим як зробити свій вибір, він починає приділяти більше уваги на зовнішній вигляд товару. Розробивши певний стиль оформлення товару, кожне підприємство може добитися того, щоб його товар покупці відразу відрізняли від інших.

Крім вище названих форм продовження життєвого циклу товару, можна визначити наступні:

- нове впакування. Нове впакування з колишнім змістом - гарний привід згадати якість, і паралельно, іти в ногу із прогресом.

- підтримка широкомасштабної акції. Цілком може повернути втрачений інтерес до марки й спонсорська підтримка будь-якої цікавої масової акції.

- організація власного заходу. Цей захід - спосіб нагадати про себе й свої можливості, ще один шлях для залучення уваги нових покупців - активне стимулювання продажів: матеріальне стимулювання торговельних агентів, надання торговельних знижок, подарунки покупцям, призові конкурси серед покупців. Так само підприємство може збільшити обсяг збуту, наприклад використання магазинів, що продають товари зі знижкою, або надаючи покупцям різноманітні додаткові послуги.

- нова послуга. Нова послуга може виявитися вагомим супроводом уже наявного комплексу обслуговування.

- новий рекламний ролик. Це теж варіант нагадування про себе. Будь-які, навіть самі вдалі рекламні ролики згодом "приїдаються" і починають викликати роздратування, тому їх необхідно міняти навіть тим компаніям, товари яких ще не вступили на етап спаду.

- запуск нової рекламної компанії. Це розширений варіант попереднього пункту, коли змінюється не просто ролик, а вся рекламна кампанія в цілому передається іншому рекламному агентству або запускається заново.

- запуск нового продукту під тієї ж маркою. Це дійсно гарний спосіб більш ретельно підійти до питання про смаки споживачів і розширити асортименти своїх товарів.

- регуляція цінової політики. Вона може здійснюватися як убік зниження ціни, так і в бік підвищення. Відповідно, установлюючи ті або інші ціни, компанія "освоює нові рубежі", розширюючи свою цільову аудиторію.

Як правило кожне підприємство прагне зайняти чільне положення у своїй галузі, у якій воно буде мати особливі переваги перед своїми конкурентами.

Основною сферою діяльності підприємства є робота з товаром. Насамперед необхідно з'ясувати, чи є можливості поліпшити його в порівнянні з товаром конкурента. Підприємство повинне спробувати знайти такий сегмент ринку, який виявився б поза полем діяльності основного конкурента.

Нажаль, більшість підприємств не розробляє діючої політики відносно застарілих товарів. Підприємству, якому необхідно ухвалити рішення, спрямовані на створення умов для ефективної реалізації застарілих товарів, можна запропонувати наступну схему дій:

1. Створюється контрольна комісія, відповідальна за проведення періодичних перевірок стану збуту старіючих товарів, що полягає із представників маркетингової, виробничої й бухгалтерської служб.

2. Комісія по розробленій нею методиці проводить аналіз стану збуту старіючих товарів.

3. Бухгалтерія представляє дані про обсяг продажів кожного товару, усіх товарів підприємства й у цілому по галузі, а також про витрати на одиницю товару, ціни і іншу інформацію за кілька років. Ця інформація дозволяє виявити товари, по яких можна чекати спаду обсягу продажів.

4. Перелік певних у такий спосіб товарів доводить до відомості керуючих по маркетингу, які заповнюють спеціальну картку, де по бальній системі оцінюють нинішній стан збуту, дають прогноз обсягу продажів і прибутки від реалізації товару при незмінній маркетинговій програмі, а також рекомендації із внесення змін у програму маркетингу підприємства.

5. Контрольна комісія вивчає одержання від керуючих оцінки по кожному із старіючих товарів і вирішує:

a) залишити виробництво цього товару без зміни;

b) змінити маркетингову стратегію;

c) зняти товар з виробництва.

Після того як стало зрозуміло, що товар є безперспективним, підприємство повинне прийняти ряд рішень. У нього є можливість продати або передати право виробництва цього товару іншому підприємству або взагалі відмовитися від його виробництва. Перший шлях переважає, тому що дає можливість дістати додаткові кошти й не зменшує довіри до підприємства з боку покупців і співробітників.

Таким чином, проаналізувавши життєвий цикл товару, підприємство вживає заходів по зміні обсягів виробництва й збуту, рівня цін, методів просування товарів, які дають можливість мінімізувати витрати, добитися максимального прибутку, і в остаточному підсумку - продовжити найбільш прибуткові етапи життєвого циклу товару.

3.2.Пропозиції для оптимізації маркетингової діяльності компанії Nokia

На основі проведеного аналізу діяльності компанії Nokia можна зробити наступні пропозиції по оптимізації маркетингової діяльності підприємства.

Основною ціллю компанії являється отримання максимального прибутку шляхом задоволення потреб споживачів у високоякісних мобільних телефонах. У зв'язку із цим для стійкого розвитку торгівлі необхідно велику увагу приділяти проблемі розширення та стимулювання попиту.

Телефони фірми Nokiaкористуються надзвичайним попитом. Вона поставляє свою продукцію як на внутрішній ринок, так і на зовнішній. Однак, компанія не позбавлена конкурентів. І основними конкурентами фірми Nokia являються компанії SonyEricsson та Samsung, які є одними з лідерів на ринку мобільних телефонів і користуються не меншим попитом у споживачів, ніж Nokia. Тому компанії Nokia необхідно знаходити шляхи покращення своєї маркетингової діяльності, щоб постійно бути на крок попереду від інших компаній-виробників мобільних телефонів і таким чином, вона змогла б зайняти панівне місце притаманному їй ринку.

Спираючись на основні виробничі орієнтири компанії, а саме досягнення прибутку, ліквідності й надійності для стабілізації і стійкого розвитку підприємства шляхом покращення якості продукції, розширення асортименту і зниження витрат на виробництво продукції, необхідно визначити змішану маркетингову програму, в межах якої можна провести наступні заходи:

- розширення асортименту продукції за рахунок випуску інноваційних товарів, які б мали попит серед людей-новаторів, тобто людей, які за будь-яку ціну хотіли б і могли б придбати цей товар, виходячи лише із своїх переконань і бажань;

- модифікація товару. Це означає не зміну товару, а присвоєння йому деяких нових властивостей і якостей, які б могла привернути увагу споживача і переконати його зробити купівлю;

- оновлення дизайну продукту, відповідно до визначеної категорії споживачів: якщо це людина зайняти в сфері бізнесу, то доцільно буде зробити зовнішній вигляд телефону консервативним і строгим, якщо ж цей телефон призначений для підліткової категорії, то зробити його яскравим і багатофункціональним;

- оновлення вже існуючої рекламної компанії, а саме зробити її цікавою, яка б не залишила без увагу навіть пересічного споживача;

- надання нових послуг покупцям, що дозволить отримати їхню прихильність до компанії;

- здійснення активного стимулювання продажів за рахунок надання знижок, подарунків покупцям, проведення акцій тощо.

Крім вище названих пропозицій, можна також здійснити пошук нових каналів збуту, покращити аналіз продукції конкурентів, переглянути цінову політику компанії тощо.

Реалізація даних напрямків істотно покращить положення компанії: укріпить позиції на ринку мобільних телефонів, зміцнить прихильність постійних покупців та залучить нових, а також підвищить прибутковість компанії.

ВИСНОВОК

При аналізі концепції маркетингу значна роль належить такому поняттю, як товар. Головними його складовими виступають: споживча цінність (здатність зробленої продукції задовольняти конкретні запити споживача), представлення продукції на ринок для продажу (за певною ціною) і наявність попиту на продукцію на ринку. Товар повинен бути орієнтований по всіх цих складових на конкретну цільову групу, сегмент ринку, на вирішення проблем і задоволення потреб клієнтів.

З повсякденної практики відомо, що кожний товар має свій життєвий цикл. Кожний конкретний зразок товару з'являється, існує, задовольняючи які-небудь потреби. Вичерпавши свої можливості, він зникає, припиняє своє існування. Період існування певного виду товару від його появи на ринку до зникнення й називається життєвим циклом товару.