Смекни!
smekni.com

Формування іміджу вищого навчального закладу (стр. 1 из 7)

План

Вступ

Розділ 1. Загальна характеристика поняття «імідж»

1.1.Тлумачення іміджу в сучасній культурологічній науці

1.2 Основні властивості іміджу ВНЗ

1.3 Функції іміджу та його основні риси

Розділ 2. Імідж гуманітарного університету: формування та перспективи

2.1 Соціальні та «особистісні» характеристики гуманітарного університету

2.2 Механізм формування ВНЗ. Основні етапи

2.3 «Робота» з іміджем – як базове завдання в системі ПР

2.4 Результати соціологічного дослідження по темі «Імідж гуманітарного ВНЗ»

Заключна частина

Список використаної літератури

Додатки


Вступ

Кінець XX ст. в Україні позначений вагомими політичними, економічними та соціальними змінами. Ринкова система стосунків істотно змінила психологію суспільства, його пріоритети і систему вартостей, вплинула на всі сфери життя й, зокрема, на освіту. В сьогоденні це характеризується модернізацією її змісту, форм і методів, розробкою та апробацією новітніх освітньо-психологічних технологій, появою нових типів навчальних закладів, зокрема вищих. Зазначені зміни, в свою чергу, вимагають постійної праці керівника над власним іміджем як віддзеркаленням іміджу самого закладу освіти, а також вражень, думок і суджень усіх учасників педагогічного процесу, здійснюваного в ньому.

Діяльність вищого навчального закладу (ВНЗ) повинна сприяти підвищенню рівня освіти, поліпшенню матеріальної бази закладу, розширенню його інфраструктури.

Національні інтереси України потребують її інтеграції в Європейське співтовариство, розв'язання проблем розвитку демократичної держави. В цьому процесі беруть активну участь ВНЗ України. Державна політика в сфері міжнародного співробітництва в галузі вищої освіти сприяє розвитку взаємовигідних міжнародних відносин у межах міжнародних відносин, проектів, угод, здійсненню зовнішньоекономічної діяльності ВНЗ відповідно до чинного законодавства України.

Перехід України до ринкових умов господарювання зумовило різкий підйом зацікавленості населення в отриманні вищої освіти, що викликало бурхливий розвиток ВНЗ. Тільки у місті Рівне сьогодні вже працює більше десяти ВНЗ, до яких відноситься і Рівненський державний гуманітарний університет (РДГУ). Все це викликало різку конкуренцію між ВНЗ у боротьбі за кількість студентів, тому що саме цей показник є вирішальним фактором благополуччя в сучасних умовах. Суттєве збільшення кількості студентів, організація навчання за новими спеціальностями та інші фактори обумовили виникнення дефіциту викладацьких кадрів в усіх містах України, що вимагає від власників та керівництва ВНЗ особливої уваги до підбору викладачів високої кваліфікації та створення сприятливих умов викладання навчання. У ВНЗ ліцензовано близько сотні спеціальностей. РДГУ є великим та складним в управлінні ВНЗ. В нашому університеті здійснюється підготовка фахівців за 24 спеціальностями на 10 факультетах, на яких навчається більше 10 тис. студентів і в тому числі біля 5,5 тис. на стаціонарі. Університет має величезну матеріально-технічну базу, основу якої складають чотири блоки навчальних корпусів розкиданих по всьому місту. Навчання проводиться в сотнях лабораторій, оснащених сучасною комп'ютерною технікою. Сьогодні в університеті працює біля 400 сучасних ПК. Разом із тим університетська база відкриває додаткові можливості для поглиблення, удосконалення процесу навчання, підготовки фахівців з різних спеціальностей, а саме на сучасній комп'ютерній, інформативній основі з урахуванням глибокого знання мов, потреб ринкової економіки.

Крім того, слід відмітити активізацію відповідних державних органів в плані суттєвої активізації їхньої роботи по здійсненню контролю якості надання освітянських послуг.

В той же час не обхідно відмітити вкрай низьку ефективність використання комп'ютерної техніки в управлінській діяльності університету. Вершиною використання ПК в управлінні РДГУ є отриманні примітивних довідок з документів, копії яких зберігаються в пам'яті комп'ютерів.

Все це робить надзвичайно актуальною задачу підняття на сучасний рівень стану автоматизації обробки інформації в нашому університеті, щоб забезпечити підвищення економічної ефективності управлінської роботи та підняття якості організації навчального процесу по підготовці фахівців вищої кваліфікації, і в результаті впливає на формування іміджу ВНЗ.

На даний час перед РДГУ постає завдання реформування спеціальної освіти, підготовки фахівців нового типу, які поєднують у собі глибокі знання і здібності, високу духовність і загальнолюдські цінності, здатні на професійному рівні вирішувати питання відродження і розвитку національної культури, інформатизації суспільства, підвищення духовності народу.

Така діяльність піднімає престиж ВНЗ у молодіжному середовищі, викликає підвищений інтерес юнаків та дівчат до навчання у ньому. Фактично в РДГУ формування іміджу залежить від взаємовідносин в колективі, професійної підготовки викладачів, їхнього педагогічного досвіду і методичної обізнаності, а також від характеру студентів та їх здібностей.

Таким чином формування іміджу гуманітарного ВНЗ є досить нелегким процесом діяльності. Це явище складе і багато в чому суперечливе, яке водночас являє собою надзвичайно цікавий матеріал для наукового дослідження. Інтерес до даної теми осилюється в зв'язку з тим, що даний феномен освіти трактується суперечливо, доволі таки часто з протилежних позицій, що обумовлено недостатнім вивченням, мало чисельністю ґрунтових праць.

Отже, тема дипломної роботи є актуальною, оскільки розкриває причини формування позитивного іміджу гуманітарного університету, допомагає скласти більш цілісну картину розвитку і поширення, поглиблює знання про тенденції подальшого побутування у зв'язку з потребам суспільства.

Під час роботи над даним дослідженням мною була опрацьована значна джерельна база, що дала змогу дослідити не лише питання, пов'язані із формуванням іміджу ВНЗ, його структурою, функціями, але й детально розглянути дану проблему та її подальший розвиток в умовах становлення української держави.

У цьому випадку досить цікавими є статті вчених і дослідників, присвячені загально-методичним проблемам створення і розвитку ВНЗ, адже в цих статтях зосереджені сталі точки зору на проблеми ВНЗ, його роль у суспільстві, яке пов'язане з ним саме через імідж. Ці статті являють інтерес ще й тому, що дають можливість порівняти погляди, а зазначену вище проблематику на прикладі одного із молодих ВНЗ України, а саме РДГУ.

Незаперечне значення для дослідження мала комплексна праця київських дослідників. Хоча написана і дещо пізніше, але з широким використанням методик російських колег. Для кращого розгляду питання іміджу, в даній дипломній роботі мною використано ряд періодичних видань. Саме вони (п. в.) надали можливість зрозуміти суть позитивного іміджу закладу, його функції, особистісні характеристики та риси, а головне важливість його (іміджу), як корисної інформації для суспільства.

Предметом особливої уваги стосовно формування іміджу ВНЗ є й видання викладачів РДГУ, а також НУ «Острозької академії».

Доречним, на нашу думку, було залучення до роботи дослідницького матеріалу, а саме проведення анкетування серед факультетів нашого ВНЗ на тему даної дипломної роботи.

Матеріали значної кількості джерел, не розглянуті у вступній частині, відображені в основному тексті роботи.

Таким чином, аналіз джерельної бази свідчить, що зазначена проблематика є вкрай актуальною і інтерес до неї не спадає, а навпаки, загострюється у міру визрівання стійких економічних та суспільно-політичних орієнтирів.

Виходячи з цього, об'єктом нашого дослідження є ВНЗ, а саме РДГУ - як один із молодих ВНЗ України.

Предмет дослідження: процес формування позитивного іміджу ВНЗ.

Мета дослідження полягає у вивченні іміджу ВНЗ, його ролі та впливу на суспільство.

Для досягнення поставленої мети в дипломній роботі вирішуються наступні завдання:

1) Дослідити роль і місце іміджу ВНЗ у сучасному соціокультурному просторі.

2) З'ясувати основні властивості іміджу ВНЗ, його суть, структуру, функції та механізм формування.

3) Вивчити проблеми формування іміджу ВНЗ, і на цій підставі провести соціологічне опитування серед факультетів на тему „Імідж гуманітарного ВНЗ. Проблеми формування".

Робота над дослідженням сформувала відповідну його структуру, яка складається із вступу, основної частини (два розділи), заключної частини, списку використаної літератури та додатків.

У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначено мету та завдання роботи, предмет та об'єкт дослідження, здійснено аналіз джерельної бази, а також розкрито основний категоріальний апарат.

В основній частині, що складається з двох розділів, розкрито основний зміст роботи.

Так, у першому розділі «Загальна характеристика поняття «імідж» розкрито суть поняття «імідж», проаналізовано основні властивості, функції та риси іміджу ВНЗ. У другому розділі «Імідж гуманітарного університету: формування та перспективи" розкрито механізм формування іміджу ВНЗ, його основні етапи, описано роботу з іміджем як базове завдання в системі ПР, а також описано результати проведеного соціологічного дослідження.

У заключній частині підводяться підсумки дослідження, даються практичні рекомендації щодо подальшого вивчення даної теми.

Завершують дипломну роботу додатки і вигляді таблиць, діаграм, що містять результати опитувань, які використовувались мною у процесі дослідження даної теми.

Загальний обсяг основного тексту - сторінки, список використаної літератури становить 52 джерела.


Розділ 1. Загальна характеристика поняття «імідж»

1.1 Тлумачення іміджу в сучасній культурологічній науці

Досить вагомим явищем, поєднаним з ПР, що порівняно недавно з’явилося в нашому житті, є імідж. Дане явище було, але не в нашому активному лексиконі. Ми користувалися термінами "репутація", "престиж", "авторитет". Проте на думку сучасних науковців «імідж» лежить в основі багатьох явищ не тільки сучасної цивілізації, але й цивілізації минулого. Імідж як інформаційне явище природно підвищує свій статус при переміщенні до майбутньої інформаційної цивілізації, де інформація є такою ж дійовою силою, як і матеріальні предмети.