Смекни!
smekni.com

Контроль якості препаратів, що містять йод (стр. 3 из 9)

У різних біогеохімічних провінціях вміст Йоду в добовому раціоні коливається (для людини від 20 до 240 мкг). Потреба в Йоді залежить від фізіологічного стану організму, пори року, температури, адаптації організму до вмісту Йоду в середовищі. Добова потреба в Йоді зростає при вагітності, посиленому росту, охолодженні. Введення в організм Йоду підвищує основний обмін, підсилює окисні процеси, тонізує м'яза.

Організм людини не тільки не має потребу у великих кількостях Йоду, але і з дивною сталістю зберігає в крові постійну концентрацію (10-5 – 10-6 %) Йоду, так називане Йодне дзеркало крові. З загальної кількості Йоду в організмі (близько 25 мг), більше половини знаходиться в щитовидній залозі. Майже весь Йод, що міститься в цій залозі, входить до складу різних похідних тирозину – гормону щитовидної залози, і тільки незначна частина його близько 1%, знаходиться у формі неорганічного Йоду I-.

Великі дози елементного Йоду небезпечні: доза 2–3 г смертельна. У той же час у формі Йодиду допускається прийом всередину у великих дозах.

Якщо ввести в організм із їжею значну кількість неорганічних солей Йоду, концентрація його в крові підвищиться в 1000 разів, але вже спустя 24 години Йодне дзеркало крові прийде в норму внутрішнього обміну і практично не залежить від умов експерименту.

У досвідах з радіоактивним йодом (I131)установлено, що вже через 2 години після введення, його основна маса виявляється в щитовидній залозі. З усієї кількості йоду в організмі (50мг) 10-15 мг знаходяться в залозі, що дає підставу вважати щитовидну залозу депо йоду. Причому виявлена залежність між поглинанням йоду залозою і ступенем її активності. Якщо нагромадження йоду в залозі йде повільно, це свідчить про її знижену діяльність, а високий ступінь поглинання - про гіперфункцію залози. Проведення такого дослідження використовується в діагностику захворювань щитовидної залози.

Рис. 7

Синтез гормонів відбувається шляхом йодувания тирозину і наступної конденсації (з'єднання) таких двох молекул з утворенням три- і тетрайодтироніна (тироксин), які і є власне гормонами (рис. 7).

Однак у клітках щитовидної залози вони зв'язані з білком глобуліном (йодтиреоглобуліном) і неактивні. В міру необхідності цей комплекс розпадається, гормони що звільнилися (вже активні), надходять у ток крові, розносяться до органів і тканин, де і виявляють свою дію. Вона в основному спрямована на посилення процесів біологічного окислювання, збільшення споживання кисню, регуляцію обміну жиру і води, диференціювання розвитку тканин.

З організму йод виводиться нирками і слинними залозами.

Гіпофункція щитовидної залози (гипотиреоз) чи її атрофія в молодому віці приводить до розвитку кретинізму, що виявляється затримкою росту, а потім і його зупинкою (карликовий ріст), порушенням пропорційного розвитку частин тіла, розумовою відсталістю. Аналогічний стан залози в дорослих виявляється набряком слизуватих оболонок – мікседемою. Для цього захворювання характерні набряклість, зв'язана з затримкою води в тканинах, зниження обміну речовин, ожиріння, загальна слабість, старечий вид навіть у молодих. При цьому захворюванні розміри щитовидної залози значно збільшені, вона виступає в області шиї у виді зоба. Для лікування застосовуються препарати йоду.

Гіперфункція щитовидної залози (гіпертиреоз) виявляється розвитком базедової хвороби. Її основні клінічні симптоми - загальне схуднення, тремтіння кінцівок, екзофтальм (витрішкуватість), порушення серцевої і психічної діяльності. У хворих різко підвищений основний обмін, із сечею виводиться багато азоту і креатину. Лікування базедової хвороби повинне бути спрямоване на зниження вироблення гормонів шляхом блокування надходження йоду в залозу, наприклад, застосовуючи похідні сечовини. В даний час широке використовують введення в організм у невеликих дозах радіоактивного ізотопу йоду I131, що накопичується в клітках залози і, виділяючи Y-промені, викликає локальне (обмежене) опромінення залозистої тканини. У деяких випадках показане хірургічне видалення частини залози.

Розділ 2. Препарати, що містять Йод

2.1. Застосування Йоду в медицині

Антисептичні властивості Йоду в хірургії першим використовував лікар Буане. Як не дивно, найпростіші лікарські форми Йоду – водяні і спиртові розчини – дуже довго не знаходили застосування в хірургії, хоча ще в 1865 – 1866 р. великий російський хірург Н.И.Пирогов застосовував Йодну настойку при лікуванні раней.

Препарати, що містять Йод, мають антибактеріальні і протигрибкові властивості, вони мають також протизапальну і відволікаючу дію; їх застосовують зовнішньо для знезаражування ран, підготовки операційного поля. При прийомі всередину препарати Йоду впливають на обмін речовин, підсилюють функцію щитовидної залози. Малі дози Йоду (мікройод) гальмують функцію щитовидної залози, діючи на вироблення тиреотропного гормону передніх часток гіпофіза. Оскільки Йод впливає на білковий і жировий (ліпідний) обмін, він знайшов застосування при лікуванні атеросклерозу, тому що знижує вміст холестерину в крові; підвищує також фібринолітичну активність крові.

Для діагностичних цілей використовують рентгеноконтрастні речовини, що містять Йод. При тривалому застосуванні препаратів Йоду і при підвищеній чутливості до них можлива поява Йодизму – нежить, кропивниця, набряк Квінке, сльозотеча, вугревидний сип (Йододерма). Препарати Йоду не можна приймати при туберкульозі легень, вагітності, при захворюваннях нирок, хронічній йоддермії, геморрагічних діатезах, кропивниці.

2.2. Класифікація препаратів, що містять Йод

Йод - унікальна лікарська речовина. Він визначає високу біологічну активність і різнобічну дію лікарських препаратів, і використовують його в основному для виготовлення різних лікарських форм.

Препарати, що містять Йод, мають різні властивості:

1. Елементарний Йод робить протимікробну і протигрибкову дію, його розчини широко застосовують для обробки ран, підготовки операційного поля і т. п. Вони мають протизапальні і відволікаючі властивості, при нанесенні на шкіру і слизуваті оболонки роблять дратівну дію і можуть викликати рефлекторні зміни в діяльності організму.

Прикладом цієї групи препаратів може бути звичайний спиртовий розчин 5%, що має склад: 5 г йоду, 2 г калію йодиду, рівні кількості води і спирту етилового 95 % до 100 мл, та використовується у якості антисептичного, відволікаючого засобу при запальних і інших захворюваннях шкіри і слизуватих оболонок. А також розчин Люголя, що має склад: йоду 1 частина, калію йодиду 2 частини, води 17 частин. Застосовують розчин Люголя зовнішньо, головним чином для змазування слизуватої оболонки глотки, гортані. Усередину призначають по 5 - 10 капель 2 рази в день.

Також можна згадати таблетки Йодантипіріна, які мають противірусну, протизапальну, іммуномодулюючу дію. Стабілізують біологічні мембрани і затримують проникнення вірусів в клітину. Цими таблетками лікують Кліщовий енцефаліт,грип, віруси везикулярного стоматиту.

2. Препарати Йоду блокують нагромадження радіоактивного Йоду в щитовидній залозі і сприяють його виведенню з організму, тим самим знижують променеву дозу і послабляють радіаційний вплив.

Для цього використовують калію йодид. Його важливою властивістю є здатність попереджати нагромадження радіоактивного йоду в щитовидній залозі і забезпечувати її захист від дії радіації. Приймають калію йодид усередину у виді таблеток, розчинів і мікстур. Щоб уникнути роздратування шлунково-кишкового тракту запивають молоком, киселем чи солодким чаєм. Калію йодид добре всмоктується в травному тракті, виділяється переважно нирками.

Застосовують як препарат йоду при гіпертиреозі, ендемічному зобі, для підготовки до операцій при виражених формах тиреотоксикозу; при запальних захворюваннях дихальних шляхів, бронхіальній астмі; при очних захворюваннях (катаракта, помутніння роговиці і склоподібного тіла, крововиливу в оболонки ока); а також при грибкових поразках коньюнктиви і роговиці.

3. При прийомі усередину препарати Йоду впливають на обмін речовин, підсилюють функцію щитовидної залози. Малі дози Йоду гальмують функцію щитовидної залози, гнітячи утворення тиреотропного гормону передньої частки гіпофіза. Дану властивість використовують при лікуванні хворих із захворюваннями щитовидної залози.

До цієї групи належать препарати Йодид 200, Йодинол, Йодомарин 200, Йодбаланс 200. Показаннями до застосування цих препаратів є еутиреоідний зоб, пов’язаний з нестачею йода в організмі у дітей, підлітків та дорослих; додаткова терапія при гипотіреозі; профілактика рецидива зобу після його хірургічного видалення.

4. Рефлекторним підвищенням виділення слизу залозами дихальних шляхів і протеолітичною дією (розщепленням білків) пояснюється застосування препаратів Йоду в якості відхаркувальних і муколитичних (розжижуючих мокротиння) засобів.

Таким препаратом є Мікстура Траскова). В ній міститься в 1 л натрію йодиду і калію йодиду по 100 г, настій з набору лікарських рослин (листів кропиви, трави хвоща польового, листів м'яти перцевої, трави горицвіту, плодів анісу, плодів фенхеля, плодів шипшини, соснових голок). Ця мікстура запропонована для лікування бронхіальної астми.