Смекни!
smekni.com

Контроль якості препаратів, що містять йод (стр. 6 из 9)

Засвоєння йоду щитовидною залозою пригноблюється перхлоратом і тіоціанатом (при концентраціях в крові, що перевищують 50 мг/л), посилюється тиреотропним гормоном.

Калія йодид попереджає накопичення радіоактивного йоду щитовидною залозою і забезпечує її захист від дії радіоактивного опромінювання.

При одночасній високодозній терапії таблетками Йодид-Фармак® і калійзберігаючими діуретиками можливий розвиток гіперкаліємії, із препаратами літію — розвиток зоба і гіпотиреозу.

З алкалоїдами і солями важких металів калія йодид утворює нерозчинні сполуки.

У поєднанні з анаприлином пігулки Йодід-фармак можна застосовувати для передопераційної підготовки хворих тиреотоксикозом.

2.5.14. Передозування

При застосуванні препарату в дозі 300-1000 мкг в добу може розвиватися гіпертиреоз (особливо у пацієнтів літнього віку і за наявності вузлового або дифузного токсичного зобу), роздратування органів шлунково-кишкового тракту (діарея, неприємні відчуття в надчеревній області) і явища йодизму (нежить, кропив'янка, набряк Квінке). При вживанні препарату в дозах понад 1000 мкг в добу може розвинутися викликаний йодом зоб і, відповідно, гіпотиреоз. В цьому випадку застосування препарату припиняють, призначають симптоматичну терапію. У разі гострого отруєння проводять заходи загальної детоксикації (промивання шлунку, прийом послаблюючих засобів і ентеросорбентів).

2.5.15. Особливості застосування

Жінкам у період вагітності і годуванні грудьми препарат призначають тільки в рекомендованих дозах, тому що йод, проникаючи через плаценту у материнське молоко, може привести до формування в дитини гіпотиреозу і зобу. У пацієнтів з нирковою недостатністю на фоні лікування таблетками Йодид-Фармак® може розвиватися гіперкаліємія. Якщо в немовляти після курсу лікування тривалістю 2-4 тижня з приводу зоба, обумовленого дефіцитом йоду, не спостерігається зменшення зобу, то можлива інша етиологія захворювання, не пов'язана з недостатністю йоду.

2.5.16. Умови і терміни зберігання

Зберігати в сухому, захищеному від світла і недоступному для дітей місці, при температурі не вище +25оС.

2.5.17. Умови відпуску: За рецептом.

2.5.18. Упаковка

По 10 пігулок в контурній упаковці.

По 5 або 10 контурних упаковок в картонну пачку.

Розділ 3. Аналіз препаратів, що містять Йод

3.1. Контроль якості препаратів йоду згідно АНД

3.1.1. Підготовка до аналізу

Екстракція у воді

5 таблеток розтирають у ступці. Змішують з 8 мл води, збовтують протягом 15 хв. (механічно) у центрифужной пробірці на 10 мл, закритою пластиковою пробкою. Потім центрифугують протягом 10 хв.

Розчин зливають, знову додають 8 мл. води та другий раз збовтують протягом 15 хв., знову центрифугують.

Потім знову зливають розчин і втретє повторюють збовтування та центрифугування.

Отриманий розчин доводять водою до 50 мл.

Екстракція у розчині HNO3

З початку готують 0,02% розчин HNO3: до 500 мл дистильованої води додають 0,1 мл HNO3 концентрованої.

5 таблеток розтирають у ступці. Змішують з 20 мл 0,02% розчину HNO3, збовтують протягом 10 хв. (механічно) у трьох центрифужних пробіркахна 10 мл, закритихпластиковою пробкою. Таблеткаповністю розчиняється.

Отриманий розчин доводять водою до 30 мл.

3.1.2. Методи аналізу зазначені у АНД

Метод потенціометрії.

Титрують розчиномнітратасрібла 0,001моль/л, індикаторнийелектрод - комбінованийсрібний електрод.

Розрахунок результатів аналізу:

VxKx 126,9 = мкг Йодида Калия


де:

V - кількість 0,001 моль/л розчину нітрата срібла, використаного для титруваннявипробуваного розчину, мл

K – виправочний коефіцієнтрозчину нітрата срібла 0,001 моль/л

126,9 - атомна маса Йоду

Метод рідинної хроматографії.

Колонка:LiChroCart патрон для ВЕРХ 250 мм х 4 мм (внутр. діаметр)

Нерухома фаза:LiChrospher 60 RPselect В, 5 мкм

Рухома фаза:15% метанолу R/85% фосфатного буферного розчину рН 7,0 (0,067 моль/л) R .

До цієї суміші додають 1,70 г тетрабутиламонію гідросульфату R (що відповідає 0.005 моль/л).

Швидкість потоку:1,1 мл/хв

Температура:20 – 25оС

Виявлення:УФ детектор - 212 нм

Випробовуваний розчин:

20 пігулок подрібнюють в порошок. В колбу Ерленмейєра на 50 мл вносять наважку субстанції пігулки, що відповіднає 0,26 мг калія йодиду, додають 10,0 мл води R і піддають обробці в ультразвуковій бані протягом 15 хвилин. Після охолоджування центрифугуют на протязі не менше ніж 20 хвилин при швидкості 5000 хв-1.Одержаний прозорий надосадочний розчин (200 мкл) хроматографують.

Еталонний розчин:

32,80 мг еталонної субстанції калія йодиду розчиняють в 50,0 мл води R. 2,00 мл отриманого розчину розбавляють водою R до 50,0 мл. 200 мкл розбавленого розчину хроматографують.

Розрахунок проводять за формулою:


EW1 * F1 * G * m

------------------------ = калія иодид в мкг/пігулку

EW2 * F2 * 12,5

де:

EW1: наважка субстанції пігулок, мг

EW2: наважка еталонної субстанції калія йодиду, мг

F1: площа піку йодиду на хроматограмівипробовуваного розчину

F2: площа піку йодиду на хроматограмі еталонного розчину

G: вміст еталонної субстанції калія йодиду, %

m: середня маса пігулок, мг

3.2. Методи аналізу, що були випробувані

3.2.1. Метод Фаянса

Калія йодид визначають за методом Фаянса з індикатором натрію еозинатом (хлорид-іони не заважають титруванню з індикатором натрію еозинатом).

До 10 мл розчину додають 10 мл розведеної кислоти оцтової, 3-5 крапель розчину натрію еозинату і титрують 0,001 Н розчином срібла нітрату до яскраво-рожевого забарвлення осаду.

1 мл 0,001 Н розчину срібла нітрату відповідає 0,1660 мг KI.

Аргентометричне титрування йодидів можна проводити із застосуванням зовнішнього індикатора - нітрозо-крахмального паперу.

3.2.2. Іодкрахмальний метод Кольтгофа

Йодкрахмальний метод Кольтгофа використовують для визначення йодидів у присутності хлоридів і бромідів. В реакційну суміш, що містить йодиди, додають 1 краплю 0,001 Н розчину калія йодата, розчин крохмалю і розчин сірчаної кислоти розведеної. В результаті реакції утворюється йод, який забарвлює крохмаль в синій колір:

5I-+ IO3- + 6Н+ = 3I2 + 3Н2O

Забарвлення йодкрахмального комплексу стійке лише у присутності йодид-йонів. Якщо їх зв'язати срібла нітратом, синє забарвлення розчину зникає. На різкість зміни забарвлення впливає кількість доданої води. У експрес-аналізі об'єм розчину повинен бути близько 15 мл. Метод дає гарні результати при титруванні йодидів у присутності хлоридів, якщо концентрація останніх не перевищує концентрацію йодидів більше ніж в 3 рази.

Метод також зручний при визначенні йодидів у присутності алкалоїдів пуринового ряду, барбітуратів та інших. Проте його не можна застосовувати для аналізу лікарських речовин, з якими може взаємодіяти йод (кислота аскорбінова, натрію саліцилат і інші).

У присутності бромідів титрування ускладнене, а перехід забарвлення від синього через сіре до жовтого наступає нерізко. Тому до додавання до розчину кислоти сірчаної, до реакційної суміші підливають 5 мл 10% розчину амонія карбонату.

До 10 мл розчину додають 1 краплю 0,001 Н розчину калія йодата, 2 мл свіжоприготованого розчину крохмалю і по краплях сірчану кислоту розведену до появи синього забарвлення рідини. Далі титрують 0,001 Н розчином срібла нітрату до переходу синього забарвлення в жовте.

1 мл 0,001 Н розчину срібла нітрату відповідає 0,166 мг KI.

3.2.3. Метод йодатометрії

Йодід-іони окислюються калія йодатом в середовищі кислоти хлороводневої спочатку до йоду:

5KI + KIO3 + 6НCL = 3I2 + 3Н2O + 6KCL

2I+5+ 10ē = I20 │ 1

2I-- 2ē = I20 │ 5

Йод, що виділився, титрують до йодмонохлорида:

2I2+ KIO3 + 6НCL = ICL + 3Н2O + KCL

I+5+ 4ē = I+ │ 1

I0- 1ē = I+ │ 4

При розрахунку z = 3.

До 10 мл розчину додають 5 мл 25% розчину кислоти хлороводневої, 1 мл розчину крохмалю розчинного і швидко титрують 0,001 Н розчином калія йодата до появи яскраво-бурого забарвлення. Потім титрування проводять поволі, по краплях, до переходу забарвлення в лимонно-жовте.

1 мл 0,001 Н розчину калія йодата відповідає 55,33 мкг KI.

3.2.4. Метод перманганатометрії

Йодид-іони окислюються калія перманганатом в середовищі кислоти хлороводневої розведеної:

2KMnO4 + 5KI + 16НCL = 5ICL+ 7КCL + 2MnCL2 + 8Н2O

Mn+7+ 5ē = Mn+2 │ 2

I-- 2ē = I+ │ 5

При розрахунку z = 2.

Визначенню йодидів не заважає присутність в лікарських сумішах інших галогенідів, сульфатів, фосфатів, рибофлавіну, тіаміну броміду, глутамінової кислоти, теофіліну, еуфиліну, кофеїн-бензоата натрію, ефедрину гідрохлорида.

Заважають титруванню сильні відновники: кислота аскорбінова, натрію тіосульфат, цистеїн, ароматичні аміни, феноли і їх похідні і інші лікарські речовини, які можуть реагувати з калія перманганатом або йодмонохлоридом, що утворюються при титруванні .

До 10 мл розчину додають 5 мл 25% розчину кислоти хлороводневої і титрують 0,001 Н розчином калія перманганату до появи яскраво-бурого забарвлення розчину. Потім додають 1 мл розчину крохмалю розчинного і знову титрують по краплях до переходу забарвлення в лимонно-жовте.

1 мл 0,001 Н розчину калія перманганату відповідає 83,005 мкг KI.

3.2.5. Метод тіосульфатометрії

Йодид-іони окислюються калію дихроматом або пергідролем в середовищі кислоти сірчаної розведеної: