Смекни!
smekni.com

Контроль якості препаратів, що містять йод (стр. 4 из 9)

5. Встановлено також, що йод впливає на обмін жирів і білків. При застосуванні йодних препаратів спостерігається зниження рівня холестерину в крові і зменшення її згортаємості.

В таких випадках застосовують Мікройод. Це комбінований препарат, який впливає на обмін речовин, підсилює процеси дисиміляції, бере участь у синтезі Т4. Рекомендован при тиреотоксикозах, та при профілактиці зобогенної дії тиреостатичних ліків.

6. Для діагностичних цілей використовують рентгенконтрастні речовини, що містять Йод.

Тут можна назвати такі препарати: Уровіст (діюча речовина Натрію амидотризоат), поставляється у розчині для ін'єкцій. Йод, що входить до складу препарату, за рахунок поглинання рентгенівських променів підвищує контрастність зображення при ангіографії, комп'ютерній томографії, ангіокардіографії, дослідженнї органів ШКТ. А також Тразограф, що має діючу речовину меглумінову сіль, та діє аналогічно Уровісту.

7. Штучно отримані радіоактивні ізотопи Йоду I123, I125, I131 використовуються для визначення функціонального стану щитовидної залози і лікування ряду її захворювань. Застосування радіоактивного Йоду в діагностиці зв'язано зі здатністю Йоду виборчо накопичуватися в щитовидній залозі; використання в лікувальних цілях засновано на здатності випромінювання радіоізотопів Йоду руйнувати клітки залози, що виробляють гормони.

8. Також можлива нестача йоду, пов’язана з кліматом або іншими факторами.

В такому разі рекомендовано Леовіт Вітайод. Цей препарат використовують для поступового ефективного введення йоду. Він ефективний при інтенсивній інтелектуальній діяльності. Рекомендовано у якості БАД до їжі загальзміцнювальної дії при інтенсивній інтелектуальній діяльності, як додаткове джерело йоду. Він сприяє компенсації йодного дефіциту, зменшує стомлюваність, дратівливість, не змінює нормальний гематологічний і ендокринний статус.

Препарати Йоду, відносно дешеві і доступні, застосовувані з давніх часів у якості високоефективних лікувально-профілактичних засобів із самими різними показаннями, не утратили своєї актуальності і сьогодні.

Для аналізу в даній роботі були обрані три препарати, які представлені на Українському фармацевтичному ринку: 1. Йодомарин – виробник “Берлін-Хемі”, Німеччина2. Йодбаланс – виробник “Нікомед”, Норвегія3. Йодид – виробник “Фармак”, Україна

2.3. Йодомарин

2.3.1. Назва:ЙОДОМАРИН (Iodomarin) (рис. 8)

2.3.2. Виробник: BERLIN-CHEMIE AG/MENARINI GROUP

2.3.3. Склад і форма випуску:

Йодомарін® 100

Пігулки

в 1 табл: калія йодид – 131 мкг, в т.ч. йод – 100 мкг.

Інші інгредієнти: лактози моногідрат, магнію карбонат основний легкий, желатин, карбоксиметилкрахмала натрієва сіль, кремнію діоксид високодисперсний, магнію стеарат.

Упаковка: 50 шт., 100 шт.

Йодомарін® 200

Пігулки

в 1 табл: калія йодид – 262 мкг, в т.ч. йод – 200 мкг.

Інші інгредієнти: лактози моногідрат, магнію карбонат основний легкий, желатин, натрію карбоксиметилкрахмал, кремнію діоксид високодисперсний, магнію стеарат.

Упаковка: 25 шт.

2.3.4. Опис лікарської форми: Плоскі по обидва боки таблетки білого чи майже білого кольори, з однобічною насічкою для розподілу.

2.3.5. Фармакологічна дія

Йодвмісний препарат, компенсує дефіцит йоду, стимулює синтез і вивільнення ТТГ. Попереджає накопичення радіоактивного йоду в щитовидній залозі і забезпечує її захист від дії радіації, перешкоджає розвитку гіперплазії щитовидної залози. Йод, виділяючись слизистою оболонкою бронхів, викликає її реактивну гіперемію, підвищення секреції рідкого компоненту мокроти і покращує її відкашлювання. Володіє протимікробною дією. Зменшує відкладення ліпідів в артеріях.

2.3.6. Фармакокінетика

Абсорбція - швидка і повна. Концентрація в плазмі - 0.1-0.5 мкг/дл. В основному, поглинається щитовидною залозою, де окислюється до йоду. Субстратно забезпечує йодування Тирозину в щитовидній залозі з утворенням моно- і дийодтирозину. Накопичується також в слинних і лактирующих молочних залозах, тканині шлунку (вміст в слині, молоці і шлунковому соку перевищує плазмовий рівень в 30 разів). Виводиться нирками, частково - бронхіальними, слинними і слизистими залозами.

2.3.7. Показання

Ендемічний зоб. Профілактика розвитку захворювань, що викликаються дефіцитом йоду (ендемічний зоб, при вагітності, після резекції зобу, викликаного дефіцитом йоду). Профілактика ураженя щитовидної залози під впливом опромінювання.

2.3.8. Протипоказання

Гіперчутливість, гіперкаліємія, гіперфункція щитовидної залози виражена або прихована (в т.ч. дифузний і вузловий токсичний зоб), токсична аденома і ін. доброякісні пухлини щитовидної залози, герпетиформний дерматит Дюрінга, туберкульоз легенів, нефрит, нефроз, вагітність (за винятком загрози надходження радіоактивного йоду, призначають спільно з калія перхлоратом), період лактації (при дозах понад 300 мкг/сут).

2.3.9. Режим дозування

Для профілактики виникнення зобу дітям (в т.ч. новонародженим) Йодомарін призначають в дозі 50-100 мкг/сут;

підліткам і дорослим - 100-200 мкг/сут;

при вагітності і в період грудного вигодовування - 200 мкг/сут.

Для профілактики рецидиву зобу після проведення оперативного втручання на щитовидній залозі або після закінчення медикаментозного лікування зобу препаратами гормонів щитовидної залози добова доза Йодомаріна складає 100-200 мкг.

Профілактичний прийом Йодомаріна, як правило, проводять протягом декількох років, нерідко - протягом всього життя.

Для лікування зобу дітям (в т.ч. новонародженим) і підліткам

2.3.10. Застосування при вагітності і годівлі грудьми: При вагітності і грудному вигодовуванні рекомендується застосування в дозах 200 мкг/сут.

2.3.11. Побічні дії: При профілактичному застосуванні в будь-якому віці, а також при терапевтичному застосуванні в немовл, дітей і підлітків побічних дій, як правило, не спостерігається. У рідких випадках постійний прийом препарату може привести до розвитку «йодизма», що може виявлятися присмаком металу в роті, набряклістю і запаленням слизуватих оболонок (нежить, конъюнктивит, бронхіт), «йодною лихоманкою», «йодними вуграми». Украй рідко - набряк Квинке, ексфоліативний дерматит. При застосуванні препарату в дозі більш 150 мкг/сут, схований гіпертиреоз може перейти в манифестную форму. При застосуванні доз від 300 до 1000 мкг/сут можливий розвиток гіпертиреозу (особливо в літніх пацієнтів, що страждають зобом протягом тривалого періоду, при наявності вузлового чи дифузійного токсического зоба).

2.3.12. Взаємодія: Можливе посилення чи ослаблення дії і розвиток побічних ефектів при спільному застосуванні із солями літію, калійзберігаючими діуретиками і речовинами, що гальмують утворення гормонів щитовидної залози.

2.3.13. Особливі вказівки

Пігулки приймають після їжі, запиваючи достатньою кількістю рідини.

2.3.14. Лікарська взаємодія

При одночасному застосуванні Йодомаріна з калійзберігаючими діуретиками можливий розвиток гіперкаліємії. Одночасне застосування Йодомаріна і препаратів літію сприяє розвитку зобу і гіпотиреозу.

2.3.15. Умови і терміни зберігання

Препарат слід зберігати в недоступному для дітей місці при температурі від 15° до 25°C. Термін придатності - 3 року.

2.3.16. Умови відпуску з аптек

Препарат дозволений до застосування як засіб безрецептуного відпуску.

2.4. Йодбаланс

2.4.1. Назва: ЙОДБАЛАНС (JODBALANCE) (potassium iodide) (рис. 9)

2.4.2. Представництво: НИКОМЕД

2.4.3. Власник реєстраційного посвідчення: MERCK

2.4.4. Форма випуску, склад і упаковка

Йодбаланс® 100

Пігулки

в 1 табл: калія йодид – 130.8 мкг, в т.ч. йод – 100 мкг.

Інші інгредієнти: лактози моногідрат, целюлоза, крохмаль кукурузний, кремнію диоксид колоїдний, магнію стеарат, МКЦ.

Упаковка: 25 шт.

Йодбаланс® 200

Пігулки

в 1 табл: калія йодид – 261.6 мкг, в т.ч. йод – 200 мкг.

Інші інгредієнти: лактози моногідрат, целюлоза, крохмаль кукурузний, кремнію диоксид колоїдний, магнію стеарат, МКЦ.

Упаковка: 25 шт.

2.4.5. Фармакологічна дія

Препарат йоду. Йод відноситься до життєво важливих мікроелементів, є складовою частиною гормонів щитовидної залози. Тиреоїдні гормони беруть участь в регуляції обмінних процесів в організмі: білковому, жировому, вуглеводному і енергетичному; необхідні для розвитку всіх органів і систем, регулюють діяльність головного мозку, нервової і серцево-судинної систем, статевих і молочних залоз, грають важливу роль в зростанні і розвитку дитини, формуванні його інтелектуальних здібностей. Особливо необхідний для дітей, підлітків, жінкам при вагітності і в період лактації (грудного вигодовування).

Йодбаланс, будучи джерелом йоду, заповнює його дефіцит в організмі, перешкоджає розвитку йододефицитных захворювань, запобігає розвитку зобу, пов'язаного з недоліком йоду в їжі. Нормалізує розмір щитовидної залози у новонароджених, дітей, підлітків і дорослих.

2.4.6. Показання

профілактика ендемічного зобу;

профілактика рецидиву зобу після його хірургічного видалення, а також після закінчення лікування зобу препаратами гормонів щитовидної залози;

лікування дифузного еутиреоидного зобу у новонароджених, дітей, підлітків і дорослих пацієнтів молодого віку.