Смекни!
smekni.com

Особливості фізичної реабілітації в період вагітності, пологовий та післяпологовий періоди (стр. 5 из 8)

1. «Ходьба» сидячи.

2. Почергове згинання і розгинання ніг у колінних суглобах.

3. Згинання рук у ліктьових суглобах з одночасним стисканням пальців рук у кулак.

4. Ротація прямих ніг назовні й усередину.

5. Повороти корпуса вправо і вліво з відведенням відповідної руки убік повороту.

6. Нахили корпуса вперед з наступним деяким прогинанням назад.

7. Динамічні дихальні вправи з підйомом рук вгору, розведенням у сторони.

8. Вправи з розслабленням м'язів спини, плечового пояса.

Вправи в положенні лежачи (на спині, на боці):

1. Почергове згинання ніг у колінних і кульшових суглобах.

2. Одночасне згинання ніг у колінних і тазостегнових суглобах не відриваючи ступні від поверхні ліжка.

3. Ротація прямих ніг назовні й усередину.

4. Розведення і зведення ніг, зігнутих у колінному і кульшовому суглобах.

5. Почергове підтягування зігнутої ноги до живота.

6. Поворот на бік.

7. Дихальні вправи з розведенням рук у сторони (лежачи на спині), з відведенням однієї руки вгору й убік (лежачи на боці).

8. Діафрагмальне дихання.

9. Статичне дихання з поступовим подовженням видиху.

10. Вправи з розслабленням м'язів рук, живота, ніг (лежачи на спині).

У періоді потугів породілля виконує саме велике навантаження, що супроводжується затримкою дихання (під час потугів). Для створення умов активного відпочинку в інтервалі між потугами використовують фізичні вправи, що збільшують газообмін, що усувають застій крові в кінцівках, що поліпшують кровообіг м'язів черевної стінки. Вправи виконують у положенні лежачи.

Вправи в періоді між потугами в положенні лежачи:

1. Глибоке дихання з розведенням рук в сторони чи з підйомом їх вгору (цю вправу рекомендується періодично поєднувати з вдиханням кисню).

2. Згинання і розгинання пальців кисті.

3. Згинання і розгинання гомілковостопних суглобів.

4. Почергове випрямлення ніг з наступним їх згинанням.

5. Розслаблення м'язів черевної стінки, плечового пояса, ніг (загальне розслаблення). Цю вправу бажано поєднувати з глибоким статичним диханням.

Дихальні вправи повторюють 2—4 рази, інші — 2 -3 рази.

Орієнтовний комплекс фізичних вправ на початку першого періоду пологів:

1. В.п. — стоячи. Розвести руки в сторони і догори-вдих, повернутися у В.п. — видих (2—3 рази).

2. В.п. — стоячи, руки вздовж тулуба, ноги на ширині плечей. Відвести праву руку вбік, повернути корпус вправо —вдих, вернутися в В.п. — видох. Те ж саме в іншу сторону (2—3 рази в кожну сторону).

3. В.п. — стоячи боком до ліжка, рукою триматися за спинку ліжка. Зігнути ногу, розігнути, відвести назад, вернутися в В.п. (3—4 рази). Повторити вправу, стоячи до ліжка іншим боком.

4. Ходьба в повільному темпі з поступовим поглибленням дихання (30 с).

5. В.п. — сидячи, руками спертися на сидіння стільця. Ротація прямих ніг назовні й усередину (4—6 разів).

6. В.п. — сидячи на стільці, спина прогнута. Розвести руки в сторони — вдих, руки звести вперед, звести плечі, трохи нахилити корпус вперед — видих (2—4 рази).

7. В.п.—сидячи на стільці. Підняти передпліччя, опустити розслаблено, дихання не затримувати (3—4 рази).

8. В.п. — сидячи на стільці, спиною спертися об спинку стільця, розслабити усі м'язи, глибоке діафрагмальне дихання (3—4 рази).

9. В.п. — лежачи на спині. Підняти таз, упираючись зігнутими ногами в ліжко — вдих, вернутися в В.п. — видих (4—5 разів).

10. В.п. — те ж саме. Максимально розслабити всі м'язи, глибоке спокійне дихання (4—5 разів)

Орієнтовний комплекс фізичних вправ наприкінці першого періоду пологів:

1. В.п. — лежачи на спині. Розвести руки вбік-вдих, вернутися в В.п. — видих (2-3 рази).

2. В.п. — те ж саме. Зігнути праву ногу в колінному і кульшовому суглобах, підтягнути стопу до тазу, не відриваючи її від поверхні ліжка. Повернутися в В.п. (3—4 рази кожною ногою). Дихання не затримувати.

3. В.п. — те ж саме. Спираючись на лікті, злегка прогнути спину в грудному відділі хребта, вернутися в В.п., розслабивши всі м'язи (3—4 рази).

4. В.п. — лежачи на боці. Протилежну руку відвести вбік і вгору — вдих, повернутися у вихідне положення — видих (2—3 рази).

5. В.п. — лежачи на спині. Розслабити м'яза живота. Глибоке дихання з поступовим подовженням видиху (2—4 рази).

6. Повторити вправу № 4, лежачи на іншому боці.

7. В.п. - те ж саме. Почергово зігнути ноги в колінних і кульшових суглобах.

8. Упираючись стопами в ліжко, на видиху підняти таз, на вдиху повернутися в В.п., ноги почергово розігнути (2—4 рази).

2.3. Гімнастика в післяпологовий період

Післяпологовий період починається з моменту народження і закінчується через 6—8 тижнів. Фізичні вправи в цей час сприяють зворотному скороченню матки і перерозтягнутих м'язів живота, відновленню правильного анатомічного положення органів черевної порожнини і малого таза. Під дією фізичних вправ поліпшується діяльність кишечника і сечового міхура, попереджуються ускладнення, зв'язані з затримкою виділень з матки, збільшується лактаційна здатність. Протипоказаннями до занять служать: температура вище 37,5 °С, кровотеча під час і після пологів, загострення супутніх хвороб, розриви промежини 3-го ступеня.

Перша доба після пологів приділяється жінці для відпочинку, заняття починаються з 2-го дня, поступово збільшуючись з 15 до 35 хв. Проводяться заняття груповим методом, основна їх ціль —допомогти організму повернутися у вихідний стан. Після пологів значно слабшають м'язи черевної стінки, знижується внутрішньочеревний тиск, що може призвести до атонічних запорів.

Кожному дню перебування в стаціонарі відповідає свій комплекс вправ.

На 2—3-й день після пологів у комплекс ЛФК включають вправи, що підсилюють периферичний кровообіг, діафрагмальне дихання, що зменшують застійні явища в черевній порожнині й у порожнині таза, вправи з розслабленням м'язів, вправи для м'язів черевного преса (в основному для косих м'язів). Дихальні вправи повторюють 3—4 рази, загальнозміцнюючі — 3—5 разів. Перші 2—3 дні вправи виконуються лежачи на спині, животі, боці. Використовуються вправи для рук, діафрагмальне дихання. При виконанні вправ для ніг п'яти сковзають по постелі [15;18].

На 4—5-й день після пологів при доброму перенесенні попередніх занять навантаження поступово зростає в основному за рахунок введення нових вправ для м'язів черевного преса, тазового дна і збільшення числа повторень попередніх вправ. Додаються вихідні положення лежачи на животі, колінно-кистьове положення. З 4-го дня (при відсутності швів) включаються вправи сидячи, поступово збільшується навантаження. Виконуються вправи з одночасним рухом нижніх кінцівок, п'яти відриваються від постелі.

На 6—7-й день вводяться вправи в положенні стоячи, основна мета яких — вироблення гарної постави, тренування рівноваги. На всіх заняттях звертають увагу на ритмічне дихання під час виконання фізичних вправ.

Курс ЛФК складає 2—3 місяці і після стаціонару проводиться самостійно. При розривах м'яких тканин протипоказані вправи з розведенням ніг і присідання, ранній перехід до вправ сидячи.

Спортсменки, починаючи з 4-го місяця після пологів, можуть поступово відновляти тренування. Однак до 7-го місяця рекомендується утримуватися від інтенсивних тренувань, тому що це може призвести до зниження лактації.

Після виписки з пологового будинку жінка повинна продовжувати заняття гімнастикою, виконуючи цей же комплекс у домашніх умовах під спостереженням лікаря жіночої консультації протягом 6—8 тиж.

Орієнтовний комплекс фізичних вправ у післяпологовому періоді

1. В.п.—лежачи на спині, права рука на животі, ліва – на груді. Спокійний вдих носом, видих ротом через зближені губи; видих поступово подовжується (3—4 рази).

2. В.п. - те ж саме. Зігнути руки в ліктьовому суглобі, упертися в ліжко Підняти грудну клітку-вдих, вернутися в В.п., розслабити всі м'язи - видих (3—4 рази).

3. В.п. — лежачи на спині, руки вздовж тулуба. Підняти голову, підборіддям торкнутися грудей, стопи розігнути (потягнути на себе), правою рукою потягнутися до лівої стопи. Вернутися у В.п. Повторити вправу, лівою рукою потягнутися до правої стопи. Вертаючись у В.п., розслабити всі м'язи, дихання не затримувати (2—3 рази кожною рукою).

4. В.п. —лежачи на правому (лівому) боці. Зігнути ногу ліву (праву) в колінному і кульшовому суглобах і притулити до живота за допомогою руки відповідної сторони-видих. Вернутися у В.п. — вдих (2—4 рази кожною ногою).

5. В.п. — на спині, руки вздовж тулуба. По черзі зігнути праву, потім ліву ногу в колінному і кульшовому суглобах, ковзаючи стопами по ліжку. Спираючись стопами в ліжко, підняти таз, втягнути тазове дно і передню стінку живота, опустити таз, по черзі розігнути ноги і розслабити усі м'язи (4—5 разів).

6. В.п. — лежачи на спині, розвести руки в сторони і вгору — вдих, опустити вниз — видих (3—4 рази).

7. В.п. — те ж саме. Руками триматися за узголів'я ліжка, ноги приведені і притиснуті одна до одної. Повернутися на правий бік, вернутися у В.п. Повторити вправу в ліву сторону (3—4 рази в кожну сторону). Дихання не затримувати.

8. В.п. – те ж саме, усі м'язи максимально розслаблені. Глибоке спокійне дихання протягом 30 сек.

Породіллі 2-го і 3-го дня після пологів на цій вправі завершують заняття. Інші продовжують виконання комплексу.

9. В.п. - лежачи на спині, руки вздовж тулуба. Спираючись на п'яти, потилицю і плечовий пояс, підняти таз і прогнути спину, ноги не згинати в колінних суглобах, сильно втягнути тазове дно, повернутися у вихідне положення, розслабити м'язи (4—5 разів).

10. В.п. — те ж саме. Після глибокого вдиху на видиху підняти праву пряму ногу до вертикального положення, опустити — видих (5—6 разів кожною ногою).

11. Розслабити всі м'язи, спокійне глибоке дихання (30 с).

12. В.п. - лежачи на спині, руки вздовж тулуба, стопами обпертися в спинку ліжка. Підняти таз, прогнути спину, не згинаючи колінних суглобів, втягнути промежину, зажати сідниці. Вернутися у В.п., розслабити всі м’язи(4—5 разів).