Смекни!
smekni.com

Розробка і стандартизація складу та промислової технології одержання очних крапель антиалергічної дії (стр. 4 из 6)

Вибір необхідної кількості компонентів фосфатного буфера і изотонічного компоненту проведений з урахуванням їх впливу як на розчинність кромоглікату натрію, так і на осмолярність препарату.

Враховуючи, що до складу препарату входять ДР, здатні збільшити іонну силу розчину і, таким чином, вплинути на розчинність кромоглікату натрію, на прикладі натрію хлориду в різних концентраціях нами вивчений вплив іонної сили розчину на розчинність ЛР. Оцінку впливу проводили за показником прозорість. Результати дослідження показали, що при концентрації натрію хлориду більш 41,4 г/л (іонна сила 0,71) отримані розчини кромоглікату натрію не відповідають вимозі за даним показником. Розрахована іонна сила розчину (0,11), створювана обраними концентраціями компонентів очних крапель, значно менша за значення іонної сили розчину хлориду натрію, який викликає випадання осаду ЛР. Отже, ДР в обраних концентраціях не можуть вплинути на якість очних крапель.

На підставі проведених досліджень обрані концентрації натрію хлориду і буферних компонентів, що створюють разом із кромоглікатом натрію теоретичну осмолярність препарату 386,03 мосмоль/л. Експериментально визначене за зниженням температури замерзання розчину значення осмоляльности склало 364 ± 4,2 мосмоль/кг.

Результати проведених досліджень дозволили запропонувати склад ЛЗ, показники якості якого стандартизовані в АНД і відповідають сучасним вимогам до препаратів у формі очних крапель:

“Кромоглікат натрію, очні краплі 2 %”:

Речовина г/л
Кромоглікат натрію 20,00
Бензалконію хлорид 0,10
Трилон Б 0,50
Твін 80 0,20
Натрію хлорид 4,00
Натрію дигідрофосфат дигідрат 3,90
Динатрію фосфат додекагідрат 9,10

Фізико-хімічні показники очних крапель кромоглікату натрію, представлені в табл.10, відповідають показникам слізної рідини.

Таблиця 10

Фізико-хімічні показники очних крапель кромоглікату натрію
Показник

Значення показника

очних крапель кромоглікату натрію
Значення показника слізної рідини
Відносна густина, г/мл 1,022 1,004 – 1,005
рН 6,6 -7,0 7,3 – 7,7
В'язкість динамічна, мПа·с 1,326 1,02 – 1,93 (32 оС)
В'язкість кінетична, сТ 1,353 -
Осмоляльность, мОсм/кг 364 310 – 350
Показник заломлення 1,340 1,336 – 1,337
Поверхневий натяг, мН·м-1 47,98 46,2 (32 оС)

Невід'ємною складовою в забезпеченні якості очних крапель є пакування. Нами проведені дослідження з вивчення стабільності очних крапель кромоглікату натрію у флаконах з поліетилену низької щільності марки Lupolen 3020 D (ф. “BASF”, Німеччина) і флаконах зі скла медичного марки УСП-1, укупорених пробками гумовими. Оскільки препарати кромоглікату натрію також випускаються у формі назальних спреїв, нами вивчена можливість використання флаконів зі світлозахисного скла (ф. “Thunnger pharmaglas Gmb”, Німеччина). Результати досліджень представлені в табл. 11.

Таблиця 11

Залежність показників якості очних крапель кромоглікату натрію від матеріалу пакування

Показник Вихід-ний Час зберігання
3 міс 9 міс 15 міс
Вид пакування 1 2 3 1 2 3 1 2 3
Прозорість + + + + + + завись + + -
Кольоровість + + + + + + + + + -
рН 6,70 6,69 6,67 6,70 6,70 6,69 6,67 6,71 6,69 -
Супровідні домішки + + + + + + + + + -
Об’єм вмісту пакування + + + + + + + + + -
Кількісний вміст кромоглікату натрію, мг/мл 20,5 21,0 20,7 20,0 21,4 21,0 7,30 21,6 20,9 -
Кількісний вміст бензалконію хлориду, мг/мл 0,105 0,101 0,103 0,101 0,103 0,104 0,105 0,104 0,104 -
Кількісний вміст трилону Б, мг/мл 0,48 0,49 0,48 0,46 0,47 0,47 0,40 0,48 0,46 -

Примітка. 1 – поліетилен, 2 – скло марки УСП-1, 3 – світлозахисне скло; “+“ відповідає АНД, “-“ не досліджували.

Як показали дослідження, при використанні флаконів зі світлозахисного скла через 9 місяців зберігання спостерігається утворення осаду і зниження концентрації кромоглікату натрію. Флакони з поліетилену і скла марки УСП-1 не викликають змін показників якості препарату і можуть бути використані як первинне пакування для очних крапель кромоглікату натрію.

У четвертому розділі “Наукове та експериментальне обґрунтування технології одержання очних крапель кромоглікату натрію” описані результати технологічних досліджень, на основі яких обрані оптимальні параметри технологічного процесу і встановлені їх критичні характеристики, що забезпечують одержання якісного продукту.

Враховуючи, що очні краплі кромоглікату натрію є багатокомпонентною системою, для розробки раціональної технології нами були вивчені й обрані порядок введення компонентів у розчин, а також температурний і часовий режими приготування. На підставі проведених досліджень і фізико-хімічних властивостей компонентів очних крапель запропонована наступна технологія приготування очних крапель кромоглікату натрію: у воді для ін'єкцій при температурі 20 – 25 оС послідовно розчиняють трилон Б, кромоглікат натрію, твін-80, бензалконію хлорид, натрію хлорид, натрію дигідрофосфат дигідрат, динатрію фосфат додекагідрат.

Одним з етапів фармацевтичної розробки очних крапель є вивчення впливу фільтруючих матеріалів на якість препарату. Особливо це важливо для препаратів з низьким вмістом діючих речовин і антимікробних консервантів, що мають тенденцію до зв'язування з матеріалами фільтрів. Нами досліджені фільтруючі мембрани з ацетату целюлози (“Владипор”), суміші ацетату і нітрату целюлози (“MF-Millipore”), полівінілідендифториду (“Durapore”), поліефірсульфону (“PROPOR PES”). Вивчення сумісності розчину препарату і фільтруючих матеріалів у статичних умовах (методом експозиції мембран у розчин препарату) показало, що досліджувані фільтруючі матеріали не впливають на контрольовані показники якості препарату.

Ступінь сорбції бензалконію хлориду різними фільтруючими матеріалами з розчину препарату і вплив ДР на цей процес вивчали в динамічних умовах методом фільтрації очних крапель через обрані фільтруючі мембрани з розміром пор 0,2 мкм. Як розчини порівняння обрані 0,01 % розчин бензалконію хлориду і модельна суміш ДР очних крапель кромоглікату натрію.

Проведені дослідження показали, що сорбція бензалконію хлориду залежить як від фільтруючого матеріалу, так і від хімічного складу розчину, що фільтрується. Так, зменшення концентрації бензалконію хлориду при фільтрації через мембрани з ацетату целюлози і суміші ацетату і нітрату целюлози у модельній суміші ДР і препараті складає від 17 до 27 %. Вміст бензалконію хлориду та інші показники якості в усіх досліджуваних розчинах після фільтрації через мембрани з полівінілідендифториду і поліефірсульфону не змінюються.

Як відомо, на процес сорбції впливає відношення площі фільтрації до об’єму профільтрованого розчину (S/V): чим більше ця величина, тим сильнішою виявляється адсорбція. З огляду на специфіку техпроцесу одержання очних крапель на лінії “Bottle-pack”, нами вивчена залежність сорбції бензалконію хлориду від об’єму профільтрованого розчину (рис. 3). Як фільтруючий матеріал обрані мембрани з полівінілідендифториду (площа фільтрації 13,8 см2).

З рис. 3 видно, що об’єм фільтрату, при якому спостерігається найбільша сорбція бензалконію хлориду, складає близько 25 мл (S/V дорівнює 0,55), а для досягнення мінімальної концентрації бензалконію хлориду, що відповідає вимогам АНД на препарат, необхідно профільтрувати не менше 50 мл розчину (S/V дорівнює 0,27). Кількість адсорбованого бензалконію хлориду склала 1,15 × 10-3 г, що відповідає 11 % від концентрації бензалконію хлориду в цьому об’ємі.

Дослідження, проведені на стадії фармацевтичної розробки, дозволили рекомендувати підприємству фільтруючі матеріали на основі полівінілідендифториду і поліефірсульфону для процесу фільтрації очних крапель кромоглікату натрію і показати необхідність вивчення впливу відношення площі фільтрації до об’єму профільтрованого розчину при масштабуванні технології в умовах виробництва.

Результати промислових досліджень в умовах лінії “Bottle-pack” ВАТ “Фармак” підтвердили дані, отримані в лабораторних умовах, і показали, що фільтруючі матеріали на основі полівінілідендифториду і поліефірсульфону є оптимальними матеріалами для фільтрації даного препарату.

На підставі результатів проведених досліджень розроблена технологія одержання очних крапель кромоглікату натрію в поліетиленових флаконах по 10 мл, яка апробувана в промислових умовах ВАТ “Фармак” та стандартизована в технологічному промисловому регламенті на виробництво препарату „Кромофарм, краплі очні 2.

Термін придатності очних крапель кромоглікату натрію визначали в процесі зберігання при температурі від 15 оС до 25 оС. Встановлено, що при зберіганні протягом 2-х років фізико-хімічні показники якості препарату відповідають вимогам АНД.