Смекни!
smekni.com

Розробка і стандартизація складу та промислової технології одержання очних крапель антиалергічної дії (стр. 5 из 6)

П'ятий розділ присвячений обговоренню результатів аналітичних, фармакологічних і мікробіологічних досліджень очних крапель кромоглікату натрію, проведених у ДП “ДНЦЛЗ”. Приведено обґрунтування критеріїв і методів контролю якості препарату. Очні краплі кромоглікату натрію успішно пройшли клінічні випробування і рекомендовані для лікування гострих алергічних кон’юнктивітів або хронічних алергічних кон’юнктивітів у стадії загострення.


ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ

1. Розроблено та стандартизовано склад та технологію одержання препарату „Кромофарм, краплі очні 2 %” – нового вітчизняного ЛЗ для лікування алергічних захворювань очей.

2. На підставі аналізу сучасного стану проблеми алергічних захворювань очей і номенклатури препаратів, застосовуваних для їх лікування, обґрунтована необхідність розробки, стандартизації і впровадження у виробництво вітчизняних очних крапель на основі кромоглікату натрію.

3. Науково обґрунтовані загальні підходи до вирішення проблеми несумісності лікарських і допоміжних речовин в очних краплях. Вивчено сумісність кромоглікату натрію і бензалконію хлориду у водному розчині. Результати вивчення можливого застосування різних стабілізаторів дозволили розробити спосіб одержання стабільних у процесі виробництва і зберігання очних крапель з використанням твіну 80.

4. На підставі вивчення фізико-хімічних властивостей діючої та допоміжних речовин науково обґрунтований та стандартизований раціональний склад очних крапель кромоглікату натрію, що відповідає сучасним вимогам до очних крапель.

5. Комплекс фізико-хімічних і технологічних досліджень дозволив визначити основні параметри технологічного процесу одержання очних крапель кромоглікату натрію. На підставі результатів вивчення сорбції бензалконію хлориду встановлені критичні фактори процесу фільтрації препарату та обрані оптимальні фільтри для промислової технології одержання очних крапель.

6. Вивчення стабільності очних крапель кромоглікату натрію при зберіганні в різних видах первинного пакування дозволило вибрати оптимальну з поліетилену, що гарантує термін придатності препарату протягом 2-х років при зберіганні в захищеному від світла місці при температурі від 15 оС до 25 оС.

7. Оптимальність складу підтверджена результатами клінічних випробувань препарату при лікуванні гострих і хронічних алергічних кон’юнктивітів у стадії загострення з відсутністю побічних ефектів.

8. На підставі результатів проведених досліджень розроблена і стандартизована промислова технологія препарату “Кромофарм, 2 % очні краплі”. Розроблена і затверджена технологічна документація на препарат. Технологія його виробництва впроваджена на ВАТ “Фармак” (м. Київ).


Список опублікованих праць за темою дисертації:

1. Фетисова Е.Г. Аллергические заболевания в офтальмологии / Е.Г. Фетисова, Л.Н. Андрюкова // Фармаком. – 2003. – №1. – С. 100-104. (Особистий внесок – пошук та аналіз літературних даних з питання алергічних захворювань в офтальмології).

2. Фетисова Е.Г. Лекарственная аллергия в офтальмологии / Е.Г. Фетисова, Л.Н. Андрюкова // Фармаком. – 2003. – №2. – С. 113-118. (Особистий внесок – пошук та аналіз літературних даних з питання лікарськой алергії в офтальмології).

3. Определение содержания консерванта – бензалкония хлорида в офтальмологическом препарате антиаллергического действия / А.В. Морозюк, О.В. Харченко, А.Т. Шеин, Е.Г. Фетисова, Л.Н. Андрюкова // Актуальні питання фармацевтичної та медичної науки та практики: Зб. наук. статей. – Запоріжжя, 2004. – Вип. ХІІ, т. ІІІ. – С. 79 – 84. (Особистий внесок – планування експерименту, підготовка зразків та інтерпретація отриманих даних).

4. Фетисова Е.Г. Изучение совместимости фильтрующих материалов с глазными каплями кромогликата натрия 2 % / Е.Г. Фетисова, Л.Н. Андрюкова // Фармаком. – 2007. – № 3. – С. 93-99. (Особистий внесок – планування та постановка експерименту, інтерпретація отриманих даних, вибір оптимальних фільтруючих матеріалів).

5. Технологические аспекты использования консервантов в глазных каплях / Л.Н. Андрюкова, Е.Г. Фетисова, Е.Н. Кузнецова, Л.М. Сиденко // Міжнародна науково-практична конференція “Наука і соціальні проблеми суспільства: медицина, фармація, біотехнологія”. Харків, 21-23 траня 2003 р. – Харків, 2003. – С.29.

6. Створення очних крапель антиалергічної дії / О.Г. Фетісова, Л.М. Андрюкова., О.В. Літвінова, Г.Г. Филипповська, Л.В. Гладкова, А.В. Морозюк // Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес “Ліки та життя”. Київ, 15-18 лютого 2005 р. – Київ, 2005. – С. 149.

7. Фетісова О.Г. До питання створення очних крапель антиалергічної дії / О.Г. Фетісова, Л.М. Андрюкова. // Міжнародний медико-фармацевтичний конгрес “Ліки та життя”. Київ, 6-9 лютого 2007 р. – Київ, 2007. – С. 114.


Фетісова О.Г. Розробка і стандартизація складу та промислової технології одержання очних крапель антиалергічної дії – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.03 – стандартизація та організація виробництва лікарських засобів. – Державне підприємство “Державний науковий центр лікарських засобів”, Харків, 2008.

Дисертаційна робота присвячена розробці і стандартизації складу та технології одержання очних крапель антиалергічної дії на основі кромоглікату натрію. Розроблено спосіб одержання очних крапель, що дозволяє комбінувати несумісні у водних розчинах кромоглікат натрію та антимікробний консервант - бензалконію хлорид.

Науково обґрунтований та експериментально підтверджений раціональний вибір якісного і кількісного складу допоміжних речовин, які забезпечують фізико-хімічну і мікробіологічну стабільність очних крапель у процесі зберігання і використання, а також комфортність препарату при застосуванні.

За результатами фізико-хімічних, технологічних і мікробіологічних досліджень вперше в Україні науково обґрунтовані, експериментально підтверджені та стандартизовані в аналітичній і технологічній документації склад, показники якості і технологія одержання вітчизняного препарату у формі очних крапель на основі кромоглікату натрію. Новизна досліджень підтверджена заявками на видачу патентів України (№ u 2007 12154 від 02.11.2007 и № а 2007 12158 від 02.11.2007). Препарат зареєстрований в Україні і впроваджений у промислове виробництво на ВАТ “Фармак”.

Ключові слова: алергія, лікарський засіб, очні краплі, кромоглікат натрію, бензалконію хлорид, стабільність, склад, технологія, стандартизація.

Фетисова Е.Г. Разработка и стандартизация состава и технологии получения глазных капель антиаллергического действия. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата фармацевтических наук по специальности 15.00.03 – стандартизация и организация производства лекарственных средств. – Государственное предприятие “Государственный научный центр лекарственных средств”, Харьков, 2008.

Диссертационная работа посвящена разработке и стандартизации состава и технологии получения глазных капель антиаллергического действия на основе кромогликата натрия.

Разработан способ получения глазных капель, позволяющий комбинировать несовместимые в водных растворах кромогликат натрия и антимикробный консервант – бензалкония хлорид в нормируемых для глазных капель концентрациях. Изучены совместимость кромогликата натрия и бензалкония хлорида в водном растворе. Установлено, что на их взаимодействие и показатели качества глазных капель оказывает влияние качество субстанций кромогликата натрия, бензалкония хлорида и воды. С целью поиска способа предотвращения несовместимости лекарственного вещества и антимикробного консерванта в водном растворе изучена возможность введение бензалкония хлорида в избыточных количествах, а также стабилизаторов. На основании результатов исследований для получения стабильного в процессе производства и хранения препарата предложено использовать твин 80 в оптимальной концентрации.

Изучение поведения кромогликата натрия в водных растворах и влияния различных факторов на его стабильность позволило научно обосновать и экспериментально подтвердить оптимальную область рН с точки зрения стабильности раствора лекарственного средства в процессе хранения. С учетом проведенных исследований выбраны вспомогательные вещества, обеспечивающие соответствие препарата физиологическим показателям слезной жидкости. Физико-химические и фармакологические исследования доказали, что показатели глазных капель кромогликата натрия находятся в области, наиболее благоприятной с точки зрения переносимости, и не вызывают побочных эффектов.

Изучена физико-химическая стабильность глазных капель в различных видах упаковки, что позволило выбрать флаконы из полиэтилена низкой плотности марки Lupolen 3020 D как наиболее удобный и современный вид упаковки.

В процессе разработки технологии получения глазных капель кромогликата натрия были изучены и выбраны оптимальные параметры приготовления препарата: температурный и временной режимы и порядок введения компонентов в раствор.

Изучена сорбция бензалкония хлорида различными фильтрующими материалами, применяемыми в технологическом процессе производства глазных капель. Полученные результаты позволили установить факторы, оказывающие влияние на качество препарата в процессе фильтрации, выбрать оптимальные фильтры для производства глазных капель кромогликата натрия в промышленных условиях и подтвердить необходимость проведения данных исследований на стадии фармацевтической разработки препаратов в форме глазных капель.

На основании комплекса физических, физико-химических и фармако-технологических исследований научно обоснована и подтверждена в условиях производства технология получения глазных капель кромогликата натрия в полиэтиленовых флаконах.