Смекни!
smekni.com

Що таке гельмінтоз (стр. 3 из 5)

У одній капсулі міститься: полин гіркий, деревій, корінь кульбаби, лепехаболотна, м'ята перцева, хвощ польової, гвоздика, фенхель, імбир, вітамін С.

Лікування проводилося за схемою: 1 капсула 2 рази вдень після протягом 5 тижнів, після закінчення курсу проводилося повторне вегеторезонансне тестування.

Діагностика по методу Фолля здійснювалася з показників контрольних меридіальных крапок, а також всіх дистальних точок меридіанів, на яких були відхилення від норми. Потім проводилося тестування з використанням електронних копій діагнозів кишкових паразитів фірми "Staufen Pharma" на всіх точках відхилення в обов'язковому порядку вироблялося тестування наступних діагнозів: Amoben, Askaris, Oxyuren, Trychinos, Lambli Intestinales, Fasciola Hepat., Echinococcinum, Trematodes, Shistosoma.

Результати:

Відібрані для обстеження 20 дітей прямували в санаторій з наступними діагнозами: хронічний гастродуоденіт (12), дискінезія жовчовивідних шляхів(13), реактивний панкреатит (12), хронічний пієлонефрит (2), хронічний тонзиліт або аденоїдит (9), алергічні прояви(5), цефалгія (2), енурез (1), кардіопатія (1). Практично у всіх було в діагнозі поєднання 2-4 патологій з переважною поразкою травної системи.

При первинному спостереженні дітей провідною ознакою були скарги на болі в животі і хворобливість при його пальпації. Крім того, реєструвалися нудота (12), рідше блювота (4), гіркота в роті і сухість (6), печія (3). У всіх дітей був понижений апетит, при огляді визначалися печінка, що виступала на 1-2 см з, - під правої ребрової дуги.

В групі дітей, що отримували і не отримували "ВИТИЙ АГОР", віковий склад, профіль патології, терміни перебування в санаторії були рівними. Зіставлення в динаміці тривалості відмічених ознак показало швидші терміни зникнення болів в животі і хворобливості, диспепсичного дискомфорту в групі дітей, які отримували фітопрепарат.

При первинному обстеженні в 18 з 20 дітей санаторію ВРТ був позитивним, при цьому 1/3 випадки відносно двох гельмінтів. По частоті тієї, що зустрічається паразитів перші місця чи зайняли аскарид (6), гострики (5) лямблії (5). Паразити, що рідко зустрічаються, - лентец(4), амеба (3) і трихінелла (2) зазвичай виявлялися у поєднанні з іншими (аскарида, гострик або в асоціації між собою. Негативні відповіді встановлені з нозондами Fasciola Нераt, Echinococcum, Trematodes Shistosoma.

Після курсу лікування БАД "ВІТАГОР" очищення від паразитів за даними повторного ВРТ-тесту сталося у всіх, окрім 1 дитини, в якого повторно виявлений позитивний тест з діагнозом амеба (раніше окрім нього визначався ще лентец).

У той же період обстежені 2 дитини, що не отримували фітопрепарат. Один з них дворазово мав негативні результати, в другого виявлені при першому дослідженні позитивні результати на гострики і аскариди. При другому дослідженні результат з діагнозом гострика і аскариди знову виявився позитивним, тобто санація без лікування не настал. Перед випискою зсанаторію самопочуття дітей покращало. Практично у всіх з'явився апетит, зникли болі в животі, скоротилися пальпаторні розміри печінки до 0,5-1,0 див. в пацієнтах, які одержували "ВІТАГОР" зворотна динаміка симптомів відбувалася протягом першого тижня, не оджержуючихпpeпаpaт в третині випадків болю і болі в животі зникали пізніше, на 2-3й тижні перебування в санаторії.

Друга група з 7 дітей при напрямі в стаціонар мала наступні діагнози: гастроентерит (2), ентерит (1), ОРЗ з бронхоспастическим синдромом (3). Об'єднуючим чинником для всі служили болю в животі неяснoго генезу. Також у всіх була супутня патологія: алергічні прояви (4), хронічний тонзиліт (3).

У 7 обстежених дітей BPТ виявився позитивними діагнозами: аскарида (2) гострика (2), лямблії (3), трихінелла (2), тенія (1), шистoсoма (1) в 6 випадках були асoціації двох позитивних відповідей. У 1 дитяти було поєднання гельмінтів, що рідко зустрічаються, - позитивний результат з діагнозами шистoсoма, трихінелла.

Клінічні прояви:

Під час вступу характеризувалися симптомами інтоксикації, в т.ч. підвищеною температурою, нудотою і блювотою, слабістю, у 4 дітей - розрідженим і прискореним стільцем і в 4-х - вираженими катаральними явищами верхніх дихальних шляхів. Після ліквідації гострих проявів кишкового або респіраторного захворювань у дітей зберігалися слабкість, нудота, поширення болі в животі.

Після набуття позитивної відповіді при вегето-резонансному тестуванні і послаблення гострого процесу хворим був призначений "ВІТАГoР" за схемою: 1 капсула 2 рази в добу після їди курсом на 5 тижнів. Досить тривале перебування в стаціонарі було доцільним, і терапію фітопрепаратом продовжили в домашніх умовах - Одна дитина отримала лікування протягом 5 днів лише в стаціонарі. Через 5 тижнів результати ВРТ у нього по колишньому виявилися позитивними з діагнозом трихінелла. Після повного курсу терапії БАД "ВІТАГoР" ВРТ був негативним у 5 дітей.

Самопочуття 6 дітей було сповна задовільним, відновився апетит і скарги не відмічалися.

Обговорення:

2 положення в результаті виконаних досліджень потребують обговорення: специфічність діагностики ВРТ і необхідність проведення терапії при позитивних результатах.

Сумнів викликає невідповідність частоти позитивних знахідок ВРТ на гельмінти при негативних результатах рутинного обстеження. Проте ймовірно потрібно враховувати дефекти і неповноту лабораторного загальноприйнятого обстеження, використовуваного в даний час. Слід також звернути увагу на нові наукові дані паразитології про те, що 20% гельмінтів локалізуються усередині органів людини, тобто не можуть бути виявлені при копроскопії. Має значення і слабка інтенсивність глистових інвазій, яка може зумовити помилково негативний результат унаслідок труднощів пошуку.

Не виключено, що почастішанню позитивних відповідей ВРТ сприяє підвищена алергізація організму, яка відмічена у більшості обстежуваних дітей. Можливо, є схожість антигенів і виникнення не зовсім адекватного реагування ВРТ на діагнози паразитів, що рідко зустрічаються в нашому регіоні, таких як лентець, трихінелла, амеба і так далі.

В той же час, не можна не враховувати значення таких результатів, як поліпшення клінічних даних і появу негативних відповідей при ВРТ з тими ж діагнозами, які до проведення протипаразитарної терапії були позитивними.

У нашій роботі ефективним виявився фітопрепарат "ВІТАГОР". Побічних реакцій не виникало навіть у дітей з алергічними проявами.

Висновки:

1. Необхідно продовжити вивчення діагностичної цінності вегето-резонансного тестування, нагромаджуючи дані по порівнянності з результатами традиційного повноцінного обстеження.

2. Позитивні результати вживання протипаразитарного фітозбору "ВІТАГОР" дозволяють рекомендувати його використання у дітей, особливо у випадках затяжного перебігу гастроентерологічної патології, що супроводиться позитивними відповідями ВРТ з діагнозами різних гельмінтів.

2.3 Фармакотерапія гельмінтозів у дітей

Для правильного вибору лікування необхідно точно встановити вигляд гельмінта, стадію хвороби, тривалість інвазії. При цьому слід врахувати супутні, найчастіше гастроентерологічні, захворювання. Поєднаний перебіг глистової інвазії і захворювань шлунково-кишкового тракту обважнює стан дитини і утрудняє вибір основних терапевтичних заходів.

Підхід до лікування гельмінтозів у дітей має бути комплексним і диференційованим. Окрім специфічних антигельмінтних препаратів в лікування слід включати й інші засоби: симптоматичні, антигістамінні, імуностимулюючі, антианемічні, гормональні і ін. За наявності захворювань органів травлення і гепатобіліарної системи (гастрит, дуоденіт, ентероколіт, гепатит і ін.) як інфекційного, так і неінфекційного походження до лікування додаютьсяантибактеріальні препарати, ферменти, прокінетики, пробіотики, ентеросорбенты й ін.

Лікування і середньоважких форм гельмінтозів, а також поєднаних форм захворювань проводиться в стаціонарних умовах, оскільки в деяких випадках хворі мають потребу і в оперативному втручанні. Лікування неускладнених форм гельмінтозів проводиться амбулаторно, в денних стаціонарах, організованих дитячих колективах. При цьому обов'язково дотримуються необхідні гігієнічні заходи, а в деяких випадках обстежуються і лікуються члени сім'ї.

В даний час на ринку доступні препарати, що володіють високою ефективністю, невеликими побічними проявами і зручні у вживанні. Багато хто з них високоефективний і при поліінвазіях. Всі протиглистові препарати застосовуються перорально і, володіючи низькою біодоступністю, викликають невелику кількість побічних ефектів.

ПРОТИНЕМАТОДОЗНІ ЗАСОБИ

До засобів даної групи відносяться левамізол, медамін, пірантел, албендазол і ін. Терапевтична дія цих препаратів різнобічна і можливе їх альтернативне вживання.

Албендазол (Немозол) – застосовується в основному при лікуванні позакишкових (вісцелярних) форм гельмінтозів (філяріозу, онхоцеркозу, ехінококозу, токсокарозу). По дії ефективніше тіабендазолу. Перевершує по дії Празіквантел, особливо при цистицеркозі. Призначається до 400 міліграма всередину 1 раз на добу при важкій стадії, токсокарозі, ехінококозі - 10 міліграм на кг в добу, доза ділиться на два прийоми під час . Тривалість курсу лікування до 3-х місяців. При рецидивах ехінококозу показано оперативне лікування, але після радикальної операції албендазол підвищує виживаність. У неоперабельних випадках показано медикаментозне лікування тривалістю - не менш 3-х років, стан покращується, але личинки залишаються живими. Побічні ефекти виникають при тривалому вживанні через токсичний вплив на гепатоцити, клітини крові, тому лікування рекомендується 2 рази в тиждень визначати лейкограму і печінкові ферменти.

Левамізол (Декаріс) - порушує енергозбереження в тканинах і викликає параліч мускулатури гельмінтів. Нематоди втрачають здатність на слизистій оболонці кишечника і виділяються з організму. Найбільш ефективний при аскаридозі. Однаково активний відносно і недозрілих аскарид. Препарат призначають одноразово з розрахунку 2,5 мг/кг переважно після вечері, перед сном. Спеціальної підготовки хворого не вимагається. Побічні явища (нудота, біль в животі, головний біль, діарея) наголошуються рідко. Протипоказаний при агранулоцитозі. Левамізол застосовують також як імунокоригулюючий засіб. Висока ефективність, мала токсичність, зручність вживання дозволяють розглядати левамізол як засіб вибору для індивідуального і масового лікування аскаридозу. Не рекомендується дітям до 3-х років.