Смекни!
smekni.com

Що таке гельмінтоз (стр. 4 из 5)

Мебендазол (Вермокс, Вормін) - володіє широким антигельмінтним спектром дії. Пригнічує активність всіх нематод і деяких цестод. Його розглядають як препарат вибору при лікуванні трихоцефалезу, трихінозу, ехінококозу, токсокарозу, аскаридозу. Переважний при поліінвазіях. Призначається по 0,1 г в 1-3 прийоми протягом 1-3 днів залежно від інвазії, приймають натщесерце. Препарат малотоксичний, але в окремих випадках можуть бути нудота, болі в животі, алергічні реакції. Дітям до року призначають у виняткових випадках.

Пірантел (Комбантрин, Гельмінтокс, Немоцид) - високоефективний при різних нематодозах (аскаридоз, ентеробіоз, анкілостомідози), а також при трематодозах (фасціолез). Широко застосовують при поліінвазіях. Викликає нейром'язову блокаду гельмінтів. Призначають в дозі 10 мг/кг в добу в один прийом. Приймають пірантел під час (пігулки розжовують). При аскаридозі і ентеробіозі досить однократного вживання, при анкілостомідозі лікування продовжують 2-3 дні. При ентеробіозі важливим успіхом лікування є одночасний прийом пірантела всіма членами сім'ї і ретельне дотримання правил особистої гігієни. Препарат добре переноситься. Побічні прояви у вигляді диспепсичних розладів реєструються рідко. Протипоказання не встановлені.

ПРОТИТРЕМАТОДОЗНІ ЗАСОБИ

При трематодозах в цілях дегельмінтизації застосовують Празіквантел, а при їх відсутності - Хлоксил і Бітіонол.

Празіквантел (Білтріцид, Азінокс, Дістоцид, Пікитон, Цезол) забезпечує надійні результати лікування не лише при трематодозах, але і при цестодозах. Механізм дії пов'язаний з порушенням проникності біологічних мембран гельмінтів. Причому, на відміну від раніше антигельминтиков, що застосовувалися, такий ефект празиквантела і його аналогів досягається не лише при хронічній, але і гострій стадії трематодозов, зокрема опісторхозу.

Істотною перевагою празикванте є одноденність вживання і відсутність необхідності в якій-небудь спеціальній підготовці пацієнтів. Добова доза празіквантелу складає 75 мг/кг одноразово або 30-40 мг/кг за 2 прийоми з інтервалом 4-6 годин. Приймати ліки (пігулки не розжовують) слід під час їди і добре запивати водою. Препарати швидко всмоктуються і добре переносяться. Побічна дія (легені диспептичні і неврологічні розлади, шкірне свербіння, кропив'янка) спостерігається лише при перевищенні дозування або прийомі препаратів натщесерце; протипоказані при захворюваннях печінки, вагітності (переважно перший триместр), не призначаються дітям до 2-х років.

Окрім вживання лікарських препаратів як допоміжна терапія доцільне вживання лікарських рослин. В деяких випадках фітотерапія може бути альтернативним способом лікування. Це можливо в тих випадках, коли інвазія чітко не встановлена, а є лише непрямі ознаки присутності в організмі паразитів або в анамнезі був гельмінтоз. Лікування одними рослинними засобами показане при функціональних порушеннях шлунково-кишкового тракту, гепатобіліарної системи і ін., алергії до лікарських препаратів. Фітотерапія активно застосовується в разі серйозних супутніх захворювань печінки, нирок, центральної нервової системи і наявності протипоказань до лікарських препаратів. Глистогінну дію надають наступні рослини: береза, безсмертник, , кульбаба, полин, пижмо, гарбуз, звіробій, часник, гранат і ін. Деякі спеції володіють схожим ефектом: імбир, гвоздика, тмин, куркума.

Важливе місце в лікуванні гельмінтозів займає режим раціонального збалансованого харчування і дотримання питного режиму. Дієта призначається відповідно вираженості гастроінтестинальних проявів. Звичайно це один з різновидів дієти №4. Вона передбачає фізіологічну норму білка, обмеження жирів і вуглеводів. При цьому обмежуються механічні і хімічні подразники слизовою оболонкою шлунково-кишкового тракту. При вираженій кишковій дисфункції, а також в період призначення деяких антигельмінтних засобі з виключаються продукти, що містять грубу клітковину, що підсилює бродіння і метеоризм кишечника. У гострий період хвороби з харчування виключається молоко із заміною його на кисломолочні продукти. Дотримання питного режиму при лікуванні гельмінтозів є необхідною умовою. Рекомендуються різні відвари (овочевий, фруктовий, трав'яний чай, морси). Об'єм рідини, що приймається, при цьому повинен відповідати віковій нормі.

Все вищевикладене вам буде дуже до речі пригадати і розповісти в процесі консультації клієнтові, який звернеться у вашу аптеку з подібною проблемою.

Розділ 3. Лікування і профілактика гельмінтозів

3.1 Лікування гельмінтозу

Гельмінтоз в гострій стадії лікують препаратами, на детоксикацію і десенсибілізацію організму. На сьогоднішній день в медицині існує величезна кількість ефективних і малотоксичних засобів для лікування гельмінтозу. Серед таких препаратів левамізол, медамін, тіабендазол та інші. Окрім консервативного лікування, лікарі часто призначають народні методи у вигляді і відварів цілющих трав, наприклад, високоефективним засобом вважається часник.

Раніше для лікування такого вигляду гельмінтозу як нематодоз застосовувався левамізол, проте останнім часом цей препарат призначають лише для лікування аскаридозу. Левамізол на сьогоднішній день мало використовується для лікування гельмінтозів, що обумовлене появою на ринку медичних препаратів ефективніших антигельмінтних засобів. Серед цих препаратів – мебендазо і медамін. Найефективнішим сучасним препаратом для лікування гельмінтозу є албендазол. Він застосовується для лікування більшості гельмінтозів в дозуванні 200 міліграм двічі в день. Можна також прийняти дозу в 400 міліграм одноразово.

При деяких видах гельмінтозу лікування проводять всім членам сім'ї і колективу. При цьому необхідно строго слідувати всім рекомендаціям і правилам особистої гігієни.

Лікування гельмінтозу може тривати від 2-3 днів до 10 днів залежно від ступеня ураження організму.

Безумовно, кращим методом лікування гельмінтозу є його профілактика. Необхідно стежити за санітарними умовами місць мешкання, роботи і навчання. Рибу і м'ясо слід добре прожарювати, оскільки вони можуть містити в собі гельмінти. Також необхідно прийняти заходи для зміцнення імунітету.

Народні рецепти для боротьби з гельмінтами і іншими паразитами

В разі наявності в людському організмі лямбліозу, на допомогу в боротьбі з даними паразитами прийде настойка березового листя, що на коньяку. Необхідно узяти будь-яку банку, забити її березовим листям на три чверті, а все інше залити коньяком. Залишити на двадцять один день, після чого процідити, додати до отриманої приготований заздалегідь сік буряка і моркви з медом і все ретельно перемішати. Приймається така по сто грам в день за півгодини до їди.

Для очищення організму від гельмінтозу можна скористатися звичайною цибулею. Необхідно подрібнити одну цибулину середніх розмірів, залити її одним гарячої кип'яченої води і дати наполягати протягом дванадцяти годинників. Після цього отриману рідину необхідно процідити і приймати по половині склянки у будь-який час доби. Тривалість такого лікування складає три – чотири дні.

Часник – ще один народний засіб від паразитів. Необхідно з'їсти десять часточок часнику, при цьому запиваючи їх топленим молоком. Через 120 хвилин потрібно буде прийняти будь-який лікарський препарат, що володіє послаблюючою дією.

В разі наявності дрібних паразитів в дитячому організмі, підійде такий народний засіб: необхідно приготувати сік зі свіжої моркви, перемішати його з медом і давати дитині в кількості однієї столової ложки двічі в день. Вранці бажано зробити це до .

Не варто забувати і про ефективні БАД (біологічно активних добавках). З їх допомогою також можна позбавитися від будь-яких видів паразитів, що оселилися в людському організмі.

3.2 Народні засоби при гельмінтозі

У народній медицині існує безліч способів боротьби з гельмінтозом, тому зовсім не обов'язково купувати дорогі ліки.

Отже, при гельмінтозі дуже добре допомагає звичайна цибуля. Його необхідно дрібно порізати і помістити в пляшку на 500 мл. При цьому цибулі в пляшці повинно бути на половину пляшки. Останню частину пляшки займає горілка. Таку настоянкунеобхідно тримати в теплі 10 днів, аби вона настоялася, потім процідити і приймати двічі в день перед їдою по 1-2 ст. л.

Для іншого цибульного рецепту при гельмінтозі нам буде потрібно середнього розміру цибулину. Її необхідно дрібно і залити 250 мл окропу. Наполягати треба всю ніч, а потім процідити. Цей настій приймається 3-4 дні по пів склянки протягом дня.

Відмінний засіб при гельмінтозі – часник. При регулярному вживанні часнику ризик появи гельмінтозу практично відсутній. Отже, для лікування гельмінтозу, що вже з'явився, беремо часник і хрін в рівних частинах, робимо кашку і змішуємо. Потім 50 г цієї кашки заливають 500 мл горілки і наполягають 10 днів в коморі або будь-якому другом темному і теплому місці. Цю суміш необхідно щодня струшувати. Після 10 днів слід процідити і приймати за півгодини до по 1 ст. л.

При гельмінтозі також корисні клізми з часником і пижмом. Для цього необхідно приготувати відповідний відвар. Візьміть 1 ст. л. пороша з квіток пижма і заздалегідь розтовчені 2 зубчики часнику, залийте цю суміш 500 мл молока і варите на повільному вогні 10 хв. Відвар повинен охолодитися, після чого його слід процідити. Для клізми при гельмінтозі необхідно ввести 2 теплого відвару у вигляді клізми. Лікування триває, як правило, сім днів.