Смекни!
smekni.com

Магнітотерапія (стр. 4 из 7)

При одночасному використанні двох індукторів, відстань між якими 5-6 см і розташуваням один до одного різноіменними полюсами тканин організму, розташовані між ними, будуть підлягати дії магнітного поля за рахунок розповсюдження його з двух індукторів. При розташуванні одноіменними полюсами один до одного дія магнітного поля на ці тканини дещо зменшується.

«Полюс-101» - переносний апарат, призначений для лікувальної дії перемінним (синусоідальним) магнітним полем частотою 700 і 1000 Гц, головним чином на кінцівках хворого, які поміщаюь в соленоїд.

В комплект апарату входять два індуктори соленоїда розмірами діаметру 264*220*35 мм. Частота змін магнітного поля індуктора-соленоїда-2 -700 Гц. Апарат забезпечує неперервний та переривчастий режими при роботі одного індуктора і переривчастий режим при роботі двух індукторів (поперемінне їх включення та виключення).

В переривчастому режимі тривалість посилання магнітного поля дорівнює 1,5 с, тривалість паузи – також 1.5 с. регулювання магнітної індукції проводиться чотирьома ступенями. При цьому магнітна індукція на перших трьох ступенях складає відповідно 0,25; 0,50; 0,75 від амплітудного значення магнітної індукції на четвертій ступені, яка складає 1,5 мТл в геометричному центрі соленоїда.

На панелі управління апарату «Полюс-101» розміщені: 1 і 2 – перевимикачі 1-го і 2-го індукторів; 3 і 4 – індикатори магнітного поля 1-го і 2-го індукторів; 5- перевимикачі інтенсивності; 6 – перевимикачі режиму роботи; 7 – процедурний годинник; світловий індикатор мережі.

Включення апарату: 1) встановити перевимикач «Інтенсивність» в одне із 4 положень у відповідності з призначенням лікаря; 2) встановити перевимикач «Режим» в положення «Неперерив.» або «Перерив.»; 3) якщо викорисовується індуктор «1», то повинна бути натиснута клавіша перевимикача «Індуктор», якщо індуктор – клавіша цього перевимикача, і слід вимкнути клавішу (повторним її нажимом). У випадку використання обох індукторів слід натиснути на обидві клавіші перевимикача «Індуктор»; 4) повернути ручку процедурного годинника по годинниковій стрілці до кінця, при цьому горять: індикатор «Мережа» і в залежності від використаних індукторів і режиму роботи – один або двоє індикаторів магнітного поля, відповідно в неперервному та переривчастому режимі освітлення; 5) встановити ручку процедурного годинника на час, який відповідає тривалості процедури.

При проходженню терміну процедури гаснуть усі індикатори, процедурний годинник подає звуковий сигнал і буде відключена подача магнітного поля на пацієнта. Після закінчення процедури всі перевимикачі вернути в попереднє положення, а штепсельну вилку апарату витягнути з розетки.

«Полюс-2» - передвижний апарат, який являється джерелом перемінного з астотою 50 Гц і пульсуючого з частотою 10, 17, 25 і 50 Гц магнітних полів, які можна використовувати в непреривному та переривчастому (2с – посилання, 2с – пауза) режимах роботи апарату.

В комплект апарату «Полюс-2» входять два цілендричних індуктора з діаметром робочої поверхні 110 мм (з П-подібним осереддям), два прямокутних індуктори (з пятьма працюючими поверхнями) розмірами 175*55*40 мм (з прямим осереддям), полостний індуктор з діаметром 25*165 мм і два індуктори соленоїда з діаметром 240*265*150 мм. Найбільш амплітудне значення магнітної індукції на робочій поверхні перших трьох індукторів при четвертій степені переключення інтенсивності апарату складає при застосуванні перемінного магнітного поля не меньше 50 мТл, пульсуючого магнітного поля – не меньше 75 мТл, а при застосувані індуктора-соленоїда – відповідно 1,5 і 5 мТл.

Регулювання магнітної індукції проводиться чотирьома ступенями у співвідношенні: 0,3; 0,5; 0,7; і 1,0 від її максимального амплітудного значення. На панелі керування апарату «Полюс-2» розташовані: 1-клавіша «Мережа»; 2- світловий індикатор мережі; 3 -ручка переключення інтенсивності магнітного поля; 4-ручка переключенняформи магнітного поля і йоо частоти (Гц); 5-клавіші переключення неперервного та переривчастого режимів роботи апаратів; 6-ручка процедурного годиника; 7-світлові індикатори магнітного поля.

Включення апарату. 1. Встановити перевимикач «Частота» у відповідності з призначенням лікаря. 2. Встановити клавішами переключення режимів неперервний та перервний режим подачі магнітного поля. 3. Натиснути клавішу «Мережа», при цьому повинен загорітися індикатор мережі. 4. Поворотом ручки процедурного годинникадо відмітки «30 хв», а потім зворотнім обертом встановити час процедури. 5. Встановити перевимикач «Інтенсивність» в одне із чотирьох його положень. При цьому світлові індикатори магнітного поля повинні світитися неперервно або переривчасто в залежності від встановленого режиму. При одноіндукторній методиці дії буде світитися тільки одині з 2 індикаторів.

По проходженню встановленого часу процедури годинник подає звуковий сигнал і виключає подачу магнітного поля з індукторів, при цьому гаснуть світлові індикатори магнітного поля. Після закінчення процедури встановити ручку переключення «Інтенсивність» в положення «0», виключити клавішу «Мережа».

«Аміт-01» - переносний апарат, який являється джерелом імпульсного магнітного поля високої інтенсивності, яке передається на пацієнта у вигляді посилань, які складаються із двох імпульсів. Відмінною особливістю апарату являється використання його для магнітостимуляції нервово-м`язового апарату, в особливості після парезів та паралічу.

Апарат має два індуктори, індуктор «N» позначений кружком синього кольору, індуктор «S»-кружком червоного кольору. Індуктори включені так, що створювані ними магнітні поля направлені на зустріч один одному («N» і «S»), і при достатньо близькому розташуванні вони підсилюють свою дію. Разом з тим, для запобігання виходу апарату із строю категорично забороняється при включеному апараті зближувати робочі поверхні індукторів на відстані меньше 3 см.

Амплітуда магнітної індукції першого імпульсу в посиланні в центрі робочої поверхні індуктора «N» складає більше 400 мТл ( мінімальне значення на першій сходинці переключення інтенсивності), тривалість імпульса магнітного поля – 180 мкс. Амплітуда магнітної індукції першого імпульсу в посиланні в центрі робочої поверхні індуктора «S» повинна бути більше 600 мТл (мінімальне значення на першій сходинці) і меньше 1400 мТл (максимальне значення на пятій сходинці). Тривалість імпульсу магнітного поля дорівнює 110 мкс. Часовий інтервал між імпульсами регулюється шістьома ступенями переключення і складає відповідно 20, 35, 50, 65, 90 і 100 мс. Амплітуда другого імпульсу повинна бути не меньше 55% від амплітуди першого імпульсу. Кількість посилань імпульсів магнітного поля в 1 хв складає 25.

На панелі керування апарата «Аміт-1» розміщені: 1-кнопка «Мережа»; 2- світловий індикатор включення мережі;3- ручка «Інтенсивність» для переключення інтенсивності магнітного поля в імпульсі; 4-ручка «Інтервал», призначена для регулювання часового інтервалу між імпульсами в одному посиланні; 5- світлодиодний індикатор проходження імпульсів магнітного поля; 6- ручка «Час», яка задає тривалість процедури; 7-світлодиодні індикатори лічильника «зворотнього» часу.

Включення апарату. 1. Натиснути на кнопку «Мережа», при цьому загориться індикатор включення мережі. 2. Встановити ручкою «Час» необхідний для проведення процедури часу. 3. Встановити ручкою «Інтервал» необхідний між імпульсами в одній посилці. 4. Поворотом по годинниковій стрілці ручки «Інтенсивність» включити виконання процедури і встановити необхідну інтенсивність індукції, при цьому починають горіти всі 8 світлодіодів лічильника «зворотнього» часу і буде мерехтіти індикатор проходження імпульсів магнітного поля. По мірі виконання процедури будуть послідовно згасати світлодіоди лічильника «зворотнього» часу (виключення кожного світлодіода означає, що закінчилась одна восьма частина встановленого часу процедури). При проходженню встановленого часу процедури подається звуковий сигнал і гаснуть світлодіоди індикатора проходження імпульсів магнітного поля і лічильника зворотнього часу. Після закінчення процедури вивести проти годинникової стрілки ручку «Інтенсивність» в положення «Викл.» і нажати кнопку «Мережа».

Нижче приводяться малогабаритні портативні апарати і прилади для магнітотерапії, які можуть бути використані для лікування хворого звичайно в тих випадках, коли в силу деяких причин не можуть бути застосовані переносні або настільні апарати.

«Магнітер» - переносний портативний апарат, який являється джерелом перемінного і пульсуючого магнітних полів з частотою 50 Гц в неперервному режимі. Габаритні розміри апарату рівні 243*93*48 мм (площа робочої поверхні – 90 см). Для зручності у використанні пластмасовий корпус апарату в одному напрямку завужений і має вигляд рукоядки. Одна із площин апарату являється робочою поверхнею, а на протилежній зазначені напрямки руху перевимикачів магнітної індукції і форми магнітного поля (перемінна і пульсуюча). На цій же поверхні розташований світловий індикатор включення мережі.

Магнітна індукція в центрі робочої поверхні апарату складає для перемінного магнітного поля на 1 ступені переключення – 10 мТл, на 2 – 30 мТл, а для пульсуючого магнітного поля – відповідно 13 мТл і 37,5 мТл. В комплект апарату входить індикатор магнітного пол, який представляє собою металеву пластинку з ручкою, якою для контролю магнітного поля торкаються робочої поверхні функціонуючого апарату.

Включення апарату. 1. Клавішу перемикача форми магнітного поля апарату встановити в положення «~» - «перемінне» або «^^» - «пульсуюче».