Смекни!
smekni.com

Магнітотерапія (стр. 5 из 7)

2. Клавішу перемикача магнітної індукції встановити в положення «1» або «2».

3. Включити штепсельну вилку апарату в мережеву розетку, при цьому переконатися у належності світлової індикації включення апарату.

4. Перевірити наявність магнітної індукції на робочій поверхні апарату за допомогою індикатора – металевої пластинки. Після закінчення процедури штепсельну вилку апарату відключити від мережевої розетки.

«МАГ-30» представляє собою переносні портативні апарати декількох різновидностей, які являються джерелом перемінного неперервного магнітного поля частотою 50 Гц, з найбільшою магнітною індукцією на робочій поверхні 30 мТл. В особливості, «МАГ 30-4» має розміри робочої поверхні 105*70 мм і немає рукоядки.

Включення відбувається шляхом включення в мережеву розетку штепсельної вилки апарату, яку після закінчення процедури вимикають.

«Полюс-2Д» - переносний портативний апарат, який являється джерелом пульсуючого магнітного поля в імпульсному режимі. Тривалість імпульсу складає 15 мс, частота надходжень імпульсів – 12,5 Гц, найбільше амплітудне значення магнітної індукції – 40 мТл. Для зручності використання корпус апарата в одному продольному напрямку значно завужений у вигляді рукоядки. Габаритні розміри апарату 180*110*68 мм, його робочою поверхнею являється нижня рівна (без маркувань) поверхня розмірів апарату.

Включення відбувається шляхом вмикання в мережеву розетку штепсельної вилки апарату, яку після закінчення процедури вимикають.

Дозування. Дія магнітним полем дозується по виду (формі) магнітного поля, яке використовується, режиму роботи апарату (неперервний, перервний та імпульсний). При використанні окремих апаратів необхідно відмічати також частоту переміщення поля по окремим ділянкам тіла пацієнта. Вказується інтенсивність магнітного поля в мТл. Величина інтенсивності звичайно не повинна перевищувати 50-70 мТл. Тільки в окремих апаратах, де використовуються високоінтенсивні імпульсні дії звичайно з метою магнітостимуляції, вона доходить в імпульсі до 1400-1500 мТл. Повинен бути вказаний вид індуктора, який використовується та його топографічне розположення на певній ділянці тіла.

Індуктори-електромагніти завжди розташовуються контактно до тіла, тому це в призначенні можна не зазначати. Вказується напрямок магнітних силових ліній індукції по відношенню до осі тіла (або хребта) або осі кінцівки, а також взаєморозташування полюсів при двухіндукторній методиці дії і близькому (до 5-8 см) розташуванні індукторів один до одного. Тривалість дії на одне поле при використанні низькочастотних магнітних полей звичайно складає від 10 до 20 хв, високоінтенсивних імпульсних полей – від 2 до 10 хв. При застосуванні низькочастотного магнітного поля на 2-4 поля на протязі однієї процедури тривалість останньої звичайно не перевищує 40-45 хв. Тривалість дії постійним магнітним полем за допомогою магнітних еластів, складає від 30-40 хв до 5-7 годин. При цьому одночасно його можна застосовувати на 2-3 поля. Процедури магнітотерапії проводять 4-6 разів в неділю. На курс лікування призначають від 10 до 20 процедур.

Порядок призначення. Вказують вид (форму) магнітного поля, режим дії, область дії, тип індукторів, їх кількість і розташування, направленність магнітних силових ліній, інтенсивність магнітного поля (в мТл) або положення ручки перемикача інтенсивності магнітного поля апарату, час дії на кожне поле, повторність процедур по дням, кількість процедур на курс лікування [1, c. 212].

2.2 Лікувальні методики

Дія на область легень

При локальних процесах в легенях цілендричний індуктор встановлюютьробочою поверхнею на грудну клітку на область проекції вогнища патологічних змін. Використовують пульсуюче магнітне поле, неперервний або переривчастий режим роботи апарату, напрямок магнітних силових ліній – перпендикулярний (горизонтальний) по відношенню до осі хребта, 3-4 степені переключення інтенсивності апарату «Полюс-1» або 2-3 ступені апарату «Полюс-2». Можна в цьому випадку використовувати (в домашніх умовах) і апарати «Магнітер» або «МАГ», застосовуючи відповідні параметри магнітного поля. Тривалість процедур складає 12-15 хвилин. Їх проводять по 5-6 разів на тиждень. На курс лікування призначають 10-15 процедур. При дифузних, двухсторонніх процесах без чіткої локалізації дію магнітним полем проводять на область проекції корінців легень, використовуючи аналогічні його параметри.

При розповсюджених хронічних та затяжних процесах в легенях (особливо з бронхоастматичними проявами) два цілендричних індуктори встановлюють спочатку на область проекцій корінців легень ( на рівні 4-7 грудних хребців) – 1 поле, а потім нижніх відділів легень з захватом проекції наднирників (на рівні 9 грудного – 1 поясничних хребців) -2 поле різноіменними полюсами один до одного, направленність магнітних силових ліній – перпендикулярна (горизонтальна) по відношенню до осі тіла або хребта. Використовують пульсуюче магнітна поле, неперервний або переривчастий режими роботи і 3-4 ступені переключення інтенсивності апарату «Полюс-1» або 2-3 ступені інтенсивності «Полюс-2», тривалість дії складає по 10-12 хв на кожне поле. Процедури проводять 4-6 разів на тиждень. На курс лікування призначають від 10 до 20 процедур [1, c. 213].

Вплив на ділянку серця

Один індуктор цілендричної форми апарату «Полюс-1» або апарат «Магнітер» розташовують (без тиску на тканини пацієнта) на область проекції серця на передню поверхню грудної клітки (краще в поллженні хворого лежачи на спині). Використовують низькочастотне перемінне магнітне поле (50Гц) в неперервному режимі, напрямок магнітних силових ліній – паралельно осі тіла (хребта). Інтенсивність магнітної індукції складає 27 мТл, тривалість дії – 12-15 хв. Процедури проводять 4-5 раз в неділю по 12-15 на курс лікування.

Вплив на ділянку судин кінцівок

У цьому випадку краще використовувати індуктори соленоїди, у які поміщають кінцівки. При односторонній патології судин ніг один або два індуктора- соленоїда з відповідної сторони встановлюють на область гомілок або бедра, при двухсторонній – спочатку на область обох гомілок, а потім бедер. Використовують пульсуюче магнітне поле частотою від 10 до 50 Гц в неперервному режимі, 1-3 ступеня переключення інтенсивності апаратів «Полюс-2» або «Полюс-4». Тривалість дії на одне поле – від 10 до 15 хв, процедури проводять 5-6 разів на тиждень. На курс лікування застосовують 15-20 процедур. При меньш вираженому враженні судин можливо застосування апарату «Полюс-101». При цьому обидва соленоїда або один із них встановлюють на рівні локалізації патологічного процесу. При двухсторонніх процесах використовують або два індуктори на різні кінцівки одночасно, або спочатку обидва індуктори встановлюють на одну, а потім на іншу кінцівку. Магнітне поле перемінне, частотою 1000 або 700 Гц, перемикач «Інтенсивність» встановлюється в положенні «3-4», тривалість дії складає 15-20 хв на одне поле. Процедури проводять 4-6 разів на тиждень в кількості 15-20 на курс лікування.

При обмеженому патологічному процесі або у випадку відсутності апаратів з індукторами-соленоїдами використовують індуктори-електромагніти. В особливості, цілендричні індуктори апарату «Полюс-1» або «Полюс-2» встановлюють по поперечній методиці на бокових гомілках або бедрах при перпендикулярному по відношенню до осі кінцівки напрямку магнітних силових ліній різноіменними полюсами один до одного. По продольній методиці їх розташовують у верхній третині бедра і середній третині гомілки при тому ж напрямку магнітних силових ліній. Перші 5-7 процедур проводять, використовуючи перемінне магнітне поле в неперервному режимі, а наступні – застосовуючи пульсуюче в неперервному або переривчастому режимах. Ручка переключення інтенсивності апарату знаходиться в положенні «1-3», тривалість дії на одне поле складає 15-20 хв. Процедури проводять по 5-6 на тиждень, по 15-20 на курс лікування. При патологічних процесах судин верхніх кінцівок чинять аналогічно вищенаведеним методикам для судин нижніх кінцівок. При вказаній патології лікувальний ефект може бути отриманий, хоча і менш виразний, якщо використовувати портативні апарати «Магнітер» або «Полюс-2Д», переміщуючи їх по ходу вражених судин (лабільна методика). Тривалість дії складає 20-30 хв; їх проводять кожного дня, до 20 процедур на курс лікування [1, c. 214].

Вплив на ділянку шлунку

Прямокутний індуктор поверхнею з розмірами 160*55 мм або 175-55 мм (відповідно апарати «Полюс-1» або «Полюс-2») встановлюють над епігастральною ділянкою ( при зміщенні шлунку – на ділянку його проекції на брюшну стінку). Використовують низькочастотне (50 Гц) магнітне поле, режим неперервний, інтенсивність магнітної індукції – 27-35 мТл. Тривалість процедури складає 15-20 хв, на курс лікування призначають 15-20 процедур.

Хворим у ранній термін після резекції шлунку (після 3-4 неділь) магнітотерапію призначають при такому ж розташуванні цілендричного індуктора. Використовують низькочастотне (50 Гц) перемінне магнітне поле в неперервному режимі, напрямок магнітних ліній – перпендикулярно по відношенню до хребта. Інтенсивність магнітної індукції складає 27 мТл; тривалість процедури - 8-10 хв. Процедури проводять 3-4 рази на тиждень, на курс лікування призначають 15-20 процедур. В обох випадках при відсутності стаціонарних апаратів магнітотерапію можна провести, використовуючи портативні апарати «Магнітер» або «МАГ-30» (використовуючи відповідні параметри).

Вплив на ділянку хребта

Цілендричні або прямокутні індуктори (апарати «Полюс-1» або «Полюс-2») встановлюють на облась проекції хребта або паравертибрально на відповідних патологічним поцесам рівнях – шийному, грудному, поясничному або куприковому, звичайно при близькому (до 5-6 см) розташуванні один до одного індукторів – різноіменними полюсами один до одного. Використовують перемінне або пульсуюче магнітне поле (50 Гц) в неперервному режимі, при перпендикулярному по відношенню до хребта розташуванні магнітних силових ліній. Інтенсивність магнітного поля складає 17-35 мТл, тривалість процедури 10-20 хв. На курс лікування призначають 17-20 процедур. При локальних процесах на області хребта, не вимагаючих дії на значні поверхні тіла, можна застосовувати портативні апарати типу «Магнітер» або «МАГ-30» [ 1, c. 216].