Смекни!
smekni.com

Магнітотерапія (стр. 6 из 7)

Вплив на ділянку суглобів

Цілендричні індуктори (апарати «Полюс-1», «Полюс-2») встановлюють на бокових поверхнях ліктьового, колінного або гомілкового суглобів, на передній і задній зовнішній поверхні плечового та тазостегнового суглобів (поперечна методика) різно іменнимим полюсами один до одного і при перепендикулярному по відношенню до осі кінцівки розташуванню магнітних силових ліній. При захворюванні променевозапясткового суглоба, міжфалангових суглобів пальців кисті або стопи щастіше користуються одним цілендричним або прямокутним індуктором або застосовують портатавні апарати типу «Магнітер» або «МАГ -30-4». Застосовують перемінне або пульсуюче магнітне поле, режим неперервний при інтенсивності магнітного поля від 25 до 50 мТл. Тривалість впливу на одне поле складає 15-20 хв, на 2 або 3 поля – 30-45 хв (при враженні 4-6 суглобів вплив на них чередують по дням). Процедури проводять 5-6 разів на тиждень в кількості 15-25 на курс лікування.

Вплив на ділянки переферичної нервової системи

Прямокутні або цілендричні індуктори встановлюють продольно по ходу нервового стовбура при близькому їх розташуванні (5-6 см) різноіменними полюсами один до одного,деколи один індуктор розташовують відповідний сегмент в області хребта, а другий – на область нервового сплетіння ( при цьому розташування полюсів не має значення). Магнітне поле перемінне, режим неперервний, інтенсивність магнітної індукції складає 12-35 мТл. Тривалість процедури складає 11-15 хв. Процедури проводять 5-6 разів на тиждень в кількості 15-20 на курс лікування.

Хворим, які перенесли операції дискектомії, доцільно вказану вище методику поєднувати з впливом по сегментарній методиці. При порушенні функції згиначів та розгиначів стопи індуктор «N» апарату «Аміт-01»встановлюють на область нижньопоясничного відділу хребта, а «S» - на рухову зону великоберцевого нерва і при описаних вище параметрах магнітного поля впливають на протязі 3-6 хв. Потім, залишаючи індуктор «N» на попередній області, індуктор «S» переміщують на рухову зону малоберцового нерва і впливають ще 3-6 хв. Процедури проводять 4-5 разів на тиждень, на курс призначають 10-15 процедур.

Вплив на ділянку симпатичних вузлів

Прямокутний індуктор встановлюють над областю проекції шийних або поясничних симпатичних вузлів в залежності від локалізації патологічного процесу. Магнітне поле перемінне, режим неперервний. Ручку «Інтенсивність» апарату «Полюс-1» або «Полюс-2» встановлюють відповідно в положення «2-3» або «1-2». Тривалість процедури складає 10 хв, на курс лікування призначають 12-15 прцедур.

Вплив на голову

Прямокутний індуктор торцовою стороною встановлюють над проекцією вогнищ враження в головному мозку: при порушеннях кровопостачання в системі сонних артерій – на лобно-тімяневу або тімяскроневу області, а в системі вертебробазилярних артерій – на потиличну область. Використовують перемінне магнітне поле в неперервному режимі, магнітну індукцію 19-25 мТл. Тривалість впливу на кожне поле коливається від 8 до 15 хв. Процедури проводять 5-6 разів на тижденьв кількості 10-15 на курс лікування. В окремих випадках, при порушенні в стовбурі мозку, цілендричний індуктор апаратів «Полюс-1» або «Полюс-2» розташовують на потиличну область, використовують перемінне низькочастотне магнітне поле в неперервному режимах. При перпендикулярному напрямку магнітних силових ліній по відношенню до осі тіла положення ручки «Інтенсивність» - відповідно «3» або «2». Тривалість процедури складає 12-15 хв. Їх проводять 5-6 разів на тиждень в кількості 10-12 процедур на курс лікування.

Вплив на органи малого тазу жінок

Цілендричний індуктор в залежності від локалізації патологічного процесу встановлюють над нижньою частиною черевної стінки або пахової області. При двухстороньому патологічному процесі користуються двома індукторами, розташованими різноіменними полюсами один до одного при перпендикулярному до осі тіла направленню магнітних силових ліній. Застосовують пульсуюче магнітне поле, режим – неперервний. Ручка «Інтенсивність» знаходится в положенні «3» або «4» при використанні апарата «Полюс-1» і «2-3» - при використанні «Полюс-2». Тривалість процедури складає 15-20 хв. Процедури проводять 5-6 разів на тиждень в кількості 15-17 на курс лікування.

При внутрішньовагінальній методиці після відповідної стандартам дезинфекції порожнинний індуктор поміщають в оброблений спиртом презерватив і вводять у вагінальне зведення відповідно вогнищу враження, фіксуючи ручку індуктора до стегна хворої. Використовують перемінне в неперервному режимі або пульсуюче в переривчастому режимі низькочастотне магнітне поле. Ручку «Інтенсивність» апарату «Полюс-1» встановлюють в положення «3» або «4». Тривалість процедури складає 20 хв. Процедури проводять 5-6 разів на тиждень в кількості 10-12 на курс лікування [1, c. 222].

Вплив на ділянку рани

В залежності від розмірів раненої поверхні цілендричний або прямокутний індуктор встановлюють над її поверхнею (закритою стерильною марлевою салфеткою) з припуском 5 см. Застосовують пульсуюче магнітне поле в переривчастому режимі, магнітна індукція – 35-50 мТл (апарати 2Полюс-1» або «Полюс-2»). Тривалість процедури складає 15-20 хв, на курс лікування призначають 7-10 процедур. Процедуру можна проводити і при наявності повязки, просоченою рідиною із рани. В окремих випадках цієї патології можна використовувати апарат «Магнітер», застосовуючи пульсуюче магнітне поле в неперервному режимі індуктивністю 40 мТл.

Вплив на ділянку пролежня ягодиць

При цій патології можливо використання методики, описаної вище (для впливу на рану), при чому якщо процес розповсюджений, застосовують двухіндукторну методику впливу. При обмежених процесах доцільно застосовувати пульсуюче магнітне поле в імпульсному (12,5 Гц) при амплітудному значенні магнітної індукції 40 мТл, яке створює портативний апарат «Полюс-2Д». Цей апарат робочою поверхнею прикладають до пролежня, відповідним чином обробленому і покритому 2-3 шарами стерильної марлевої повязки, і впливають на протязі 15-20 хв. Процедури проводять кожного дня або через день в кількості 15-20 на курс лікування.

Вплив на ділянку гайморових пазух

Прямокутний індуктор (апарати «Полюс-1» або «Полюс-2») торцовою поверхнею встановлюють над областю гайморової пазухи. Викорисовують пульсуюче магнітне полечастотою 50 Гц в неперервному режимі, при магнітній індукції від 25 до 35 мТл. Тривалість процедури складає 10-12 хв. На курс лікування застосовують 8-15 процедур. При двухсторонніх процесах можливо використовувати 2 прямокутних індуктори одночасно, встановлюючи їх одноіменними полюсами один до одного.

Вплив на ділянку очей

Прямокутний індуктор (апаратів «Полюс-1» або «Полюс-2») торцовою поверхнею встановлюють над ділянкою очей таким чином, щоб хворий торкався закритими повіками з його поверхнею без тиску на око. При необхідності дію можна проводити через марлеву пов`язку. Використовують пульсуюче магнітне поле частотою 50 Гц при положенні «1-2» ручки «Інтенсивність» апарату «Полюс-1» і 17або 25Гц при положенні ручки «Інтенсивність» апарату «Полюс-2». Тривалість процедури складає 8-10 хв, їх призначають 5-6 разів на тиждень. На курс лікування застосовують 8-12 процедур. Перед процедурою або після її закінчення по призначенню лікаря можуть бути закапані необхідні лікарські препарати або закладені мазі в конюктивальний мішечок [1, c. 224].


Висновок

На основі вище виложеного матеріалу можна зробити такі висновки, що магнітотерапія – це метод, за якого на організм людини діють постійними або змінними низькочастотними магнітними полями.

Вплив магнітного поля може здійснюватисьіндуктором-соленоїдом або індуктором-електромагнітом. У разі розміщення в соленоїді таких ділянок тіла, як рука або нога, виникає переважно поздовжня орієнтація великих магістральних судин кінцівок відносно напрямку силових ліній МП. При дії індуктором-електромагнітом можуть спостерігатисьяк поперечні, так і поздовжні орієнтації ділянки судин відносно напряму дії МП. У масі дрібних судин виникають різноманітні крайні й проміжні варіанти орієнтації їх відносно напрямку МП.

Промисловість сирійно виробляє для магнітотерапії апарат «Полюс-1». У комплект апарата входять 5 індукторів електромагнітів: 2 цілендричних, 2 прямокутних і 1 порожнинний. Цілендричні мають одну робочу поверхню, що відповідає площі круга. Найбільша індукція МП прямокутних індукторів знаходиться біля торцевих поверхонь. Глибина індукції МП у тканини за одноіндукторною методикою становить не менш ніж 3-4 см, а за двохіндукторною поперечною методикою – не менш ніж 7-8 см. Максимальна індукція МП при використанні цілендричних індукторів становить не менш ніж 30 мТл. Апарат «Полюс-1» генерує пульсівне ПМП і ЗМП низької частоти (50 Гц). Як пульсівне ПМП, так і ЗМП можна подавати у постійному і переривчастому (2с МП, 2с пауза) режимах. Наявність різних режимів є відчутною перевагою цього апарата. Основним недоліком є відсутність індуктора-соленоїда і невеликі площі індукторів-електромагнітів. Нові вдосконалені апарати «Полюс-101» і «УМ-6» обладнані індукторами соленоїдами різногодіаметра, що дає змогу істотно збільшити обєм тканин, які взаємодіють з МП.

Створено зразок апарата, що генерує ПМП від 2,5 до 10 мТл – «ЭЯ», який дає змогу створити МП у великому обємі соленоїда діаметром 63 см. Опрацьована установка «УМТ-1» для створення МП різної інтенсивності (5-30 мТл) і частоти (від 1 до 100 Гц). Випробовуються апарати біжучого імпульсного МП («ОЛИМП-1» і «Зірка-3») з індукцією МП 0,05-2,5 мТл і частотою посилання імпульсів від 1 до 1000 Гц.