Смекни!
smekni.com

Стан мінерального обміну у бичків та шляхи його корекції (стр. 13 из 18)

Вз – Вхв – середньодобова кількість продукції одержана відповідно від здорових та хворих тварин у розрахунку на одну голову, кг;

Т – тривалість спостереження за зміною продуктивності тварин (перехворювання) дні;

Ц – закупівельна ціна одиниці продукції, грн.;

З1 = 10 • ( 0.7-0.61) • 15,8 • 10=142.20 грн,

При лікуванні остеодистрофії у тварин контрольної групи були застосовані такі препарати, як тривітамін і глюконат кальцію.Тривітамін застосовували в дозі 5 мл внутрішньом’язево одній тварині з інтервалом три доби на протязі 15 діб.

6 • 5 • 10 = 300 (мл),

З цього виходить, що на протязі лікування кількість застосованих вітамінів склала 300 мл, а саме три флакона по 100 мл. Ціна одного флакона 7,90 грн.

7,90 • 3 = 23,7(грн.),

Глюконат кальцію застосовували на протязі 15 діб кожній тварині вводили по 100 мл внутрішньовенно.

100 • 10 • 15 = 15000(мл),

Було використано 15000 мл, а саме 150 флаконів по 100 мл. Ціна кожного флакона 2,4 грн..

150 • 1,3 = 195 (грн.),

Загальна сума ветеринарних витрат дорівнює, сума ветеринарних препаратів:

195 + 23,7 = 286,2 (грн.),

Розрахунок економічної ефективності схеми лікування другої досліджуваної групи:

Розрахунок економічного збитку, від зниження продуктивності тварин внаслідок їх захворювання.

Цей розрахунок проводиться по формулі:

З1 = М • ( Вз – Вхв) • Т • Ц,

де, М – кількість захворілих тварин, гол;

Вз - Вхв – середньодобова кількість продукції одержана відповідно від здорових та хворих тварин у розрахунку на одну голову, кг;

Т – тривалість спостереження за зміною продуктивності тварин (перехворювання) дні;

Ц – закупівельна ціна одиниці продукції, грн.;

З1 = 10 • ( 0.7-0.61) • 13,3 • 10=119.70 грн.,

Ветеринарні витрати другої групи складалися з виплати заробітної плати ветеринарному лікарю за 37,5 годин 67,5 грн., і витрат на ліки, а саме – на протязі 15 діб тваринам застосовували по 200 гр. кальфостоніку:

200 • 15 • 10 = 30000 (гр.),

ціна 1000 гр. дорівнює 10,56 грн.

10,56 • 30 = 316,8 (грн.),

Загальна сума ветеринарних витрат дорівнює, сума ветеринарних препаратів і заробітної плати процівникам:

316,8 + 67,5 = 384,3 (грн.),

Розрахунок економічної ефективності схеми лікування третьої групи:

1. Розрахунок економічного збитку, від зниження продуктивності тварин внаслідок їх захворювання.

Цей розрахунок проводиться по формулі:

З1 = М • ( Вз – Вхв) • Т • Ц,

де, М – кількість захворілих тварин, гол;

Вз – Вхв – середньодобова кількість продукції одержана відповідно від здорових та хворих тварин у розрахунку на одну голову, кг;

Т – тривалість спостереження за зміною продуктивності тварин (перехворювання) дні;

Ц – закупівельна ціна одиниці продукції, грн.;

З1 = 10 • ( 0.7-0.61) • 13,1 • 10=117.90 грн.,

Ветеринарні витрати третьої групи складались затрат на ліки, а саме – броваглюкін вводили тричі, було використано 7 флаконів

25 • 4,3 • 10 • 3 = 3225 (мл),

ціна одного флакона (500 мл) дорівнює 15,9 грн.,

15,9 • 7 = 111,3 (грн.),

також був застосований вітамінний препарат тривіт, якого було використано 300 мл – 3 фл

7,90 • 3 = 23,7(грн.),

Глюкоза 7 флаконів по 500 мл за ціною 3.9 грн

7 • 3.9 = 27.30 (грн)

Загальна сума ветеринарних витрат дорівнює, сума ветеринарних препаратів і заробітної плати працівникам:

23.7+ 111,3 + 27.3= 162.30 (грн.),

Економічну ефективність проведених лікувальних заходів розраховували у порівнянні з контролем. Дані розрахунків представлені в таблиці 3.5.1

При проведенні розрахунків збитків спричинених хворобою господарству, а також ветеринарних затрат на проведення лікування остеодистрофії у тварин та визначення економічної ефективності від проведених схем лікування , були отримані такі результати.

Загальні збитки від втрати продуктивності за весь період лікування 15,8 доби в середньому і зниження якості продуктивності у першої контрольної групи склали 142.2 грн.. Витрати на проведення лікування склали 286,2 грн..

Загальні збитки від втрати продуктивності і зниження якості продукції за весь період лікування 13,3 доби в середньому у другої групи склали 199.7 грн.. Ветеринарні витрати склали 384.3 грн..

Загальні збитки від втрати продуктивності і зниження якості продукції за весь період лікування тварин третьої , а саме 13,1 доба , склали 117.9 грн.. Ветеринарні витрати на лікування остеодистрофії у третьої групи дослідної склали 162.30 грн.

Економічна ефективність від проведених лікувальних заходів у третій групі в порівнянні з другоо групою дорівнює – 223.8 грн., з першою 148.20 грн. Лікування першої групи виявилося дешевше ніж другої дослідної. Але судячі по результатам проведених досліджень можна сказати, що лікування другої групи дослідної було ефективнішим ніж у першої контрольної.

Лікування третьої групи дослідної виявилося дешевшим ніж першої контрольної, окрім цього лікування третьої групи було стовідсотковим, а результат лікування першої контрольної групи дорівнював 70 %.

З цього виходить, що лікування третьої дослідної групи з використанням броваглюкіну, глюкози та тривіту виявилося не тільки економічно вигідним в порівнянні з першою контрольною і другою дослідною групами, але і також ефективнним і в терапевтичному плані

На підставі розрахунків економічної ефективності схем лікування, можно зробити висновок, що при лікуванні тварин хворих на остеодистрофію з використанням в схемі лікування броваглюкіну, глюкози та тривіту себе виправдовує.


Таблиця 3.5.2

Збитки дослідних і контрольної груп нанесених

господарству

Показники Загальні збитки,грн. Ветеринарнівитрати,грн. Загальнізбитки погосподарству,грн. Економічної ефективність, грн
1 контрольна 142.2 286,2 428.4 0
2 дослідна 119.3 384,3 504.0 – 75.6
3 дослідна 117.9 162.30 280.2 148.20

3.6 Використання комп’ютерних методик

Інформатика – це наука про методи та засоби отримання, обробки, зберігання, передавання, подання інформації.

При виконанні дипломної роботи я використовував таке програмне забезпечення MicrosoftWord та MicrosoftExcel.

Word – це текстовий редактор, тобто програма, за допомогою якої створюються текстові документи (справки, книги, звіти, накази).

У тих випадках, коли має значення не тільки зміст тексту, а і його зовнішній вигляд, використовують більш складні текстові редактори, які називаються текстовими процесами.

Під час набирання дипломної роботи я створив файл в меню ”Файл” я вибрав команду “Створити”, а потім вибрав тип файла, який потрібно створити. Після натискання кнопки “ОК” можна починати введення тексту. При набиранні тексту не здійснюється перенесення слів і в кінці кожного рядка не треба натискати клавішу Enter. Редактор переводить курсор на новий рядок автоматично. Клавіша Enter натискується тільки в кінці абзацу. Текст може містити таблиці – рівні стовпці символів з рамками. Для збереження набраного тексту на диску треба увійти в пункт меню “Файл” і вибрати команду “Зберегти як...”

Коли повністю була зроблена вся дипломна робота текст був роздрукований на струйному принтері. Текст розмістив на одному боці друкарського паперу формату А4 (297х210 мм), набраного через 1,5 інтервали (29 рядків на аркуші А4), з полями верхнє та нижнє – по 2 см, праве –1,5 см, а ліве –2,5 см. Шрифт “TimesNewRoman” 14-го розміру.

Існує кілька розповсюджених програм – електронних таблиць для персональних комп’ютерів. Одна з них, яка працює в системі Windows, називається Excel. Зручність подання даних, різноманітні можливості обчислень та графічного подання інформації в Excel дозволяють користувачеві ефективно проводити кількісну та якісну оцінку даних і допомагають у прийнятті рішень.

Програм подібного класу багато. Але на даний момент це одна із самих розповсюджених програм. Це не окремі продукт, вони входять в складу пакета програм під іменем MicrosoftOffice.

Всі програми пакета MicrosoftOffice володіють єдиним інтерфейсом і можуть сумісно обмінюватись даними, та при розв’язанні задач обробки даних зручно подавати дані у вигляді таблиць, які складаються з рядків і стовпців. Кожний стовпець заповнюється даними одного типу. Сучасні електронні таблиці дозволяють також ілюструвати дані та результати їх обробки у вигляді графічних зображень - графіків, різнотипних діаграм тощо.

В програмі Excel створювала таблиці, графіки та діаграми до дипломної роботи а потім роздруковувала на струйному принтері моделі Lexmark-35Z.

Завдяки появі потужних комп’ютерів і розвитку інформаційних технологій створюються методи та засоби комп’ютерного моделювання, здатні розв’язувати складні найскладніщі практичні задачі. Що дозволили мені зробити магістерську роботу та розрахунки до неї.

Word – це текстовий редактор, тобто програма, з допомогою якої створюються текстові документи (справки, книги, звіти, накази).

При розв’язанні задач обробки даних зручно подавати дані у вигляді таблиць, які складаються з рядків і стовпців. Кожний стовпець заповнюється даними одного типу. Сучасні електронні таблиці дозволяють також ілюструвати дані та результати їх обробки у вигляді графічних зображень - графіків, різнотипних діаграм тощо.

В програмі Excel створювали таблиці, графіки та діаграми до дипломної роботи а потім роздруковував на струнному принтері моделі Lexmark-35Z.

Завдяки появі потужних комп’ютерів і розвитку інформаційних технологій створюються методи та засоби комп’ютерного моделювання, здатні розв’язувати складні та надскладні практичні задачі. Що позволили мені зробити дипломну роботу та розрахунки до неї.


4. Охорона праці

Відповідно до «Закону України про охорону праці» від 14 жовтня 1992 року, затвердженого Верховною Радою України, керівники господарств зобов'язані розробити разом із профспілковим комітетом план заходів щодо охорони праці і забезпечувати їхнє виконання.